Normal şartlarda, düzenli adet gören bir kadının 28 günde bir kadının adet görmesi gerekmektedir. Ancak çevresel veya bir takım faktörlere bağlı olarak bu döngüde bazı değişiklikler yaşanabilmektedir ki bu faktörlerin başında stres gelmektedir.
Normal döngüden bir hafta önce ya da bir hafta sonrası normal olarak kabul edilirken, 21 gün 35 günün dışına çıkıyorsa adet düzensizliğinden söz edilmektedir.
Adet döneminde kanamanın uzun sürmesi durumunda ya da iki kanama arasında lekelenme görülmesi durumunda da yine mutlaka hekime bilgi verilmesi gerekmektedir. Bu sorunun muklaka ciddiye alınması ve en kısa sürede hekime başvurulması gerekmektedir.
Zira adet düzensizliği sorununun altında hormonal değişiklikler, yumurtalık kistleri, rahim veya rahim ağzında ortaya çkabilecek polipler, endometrial hiperplazi, kadınların en fazla karşılaştığı sorunlardan biri olan myomlar ve daha nadir olarak da rahim kanserleri sayılmaktadır.
Düzensizlikler nasıl görülür?
Adetin belirlenen döngüden erken ya da geç olması durumunda söz edilen bu düzensizlik durumu farklı şekillerde görülebilmektedir. Eğer kadın 15-20 günde bir adet görüyorsa sık adet görme, 35 günden uzun yani 2-3 aydı bir görüyorsa da seyrek adet görme döngüsündedir.
Bununla birlikte adet miktarının çok az olması durumunda da kadınlar endişeye kapılabilmekle birlikte bu durum her zaman patolojik olmayabilmektedir.
Örneğin doğum kontrol hapı ve benzeri ilaç kullanan kadınlarda adet miktarında azalma gözlenebilmektedir. Kanamanın fazla olması durumunda ise vücudun kanamayı durdurma ve kanı pıhtılaştırma mekanizmalarında ortaya çıkabilecek bozukluklardan şüphelenilmektedir. Ancak yaşanan her tür değişikliği kadın doğum uzmanı ile paylaşmakta yarar görülmektedir.
Testler
Adet düzensizliği kadına bağlı kısırlık nedenleri arasında önemli bir etkeni oluşturduğu için son derece dikkat edilmesi gereken bir sorundur.
Bu nedenle bazı testlerle altta yatan nedenin net olarak ortaya konması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda yapılacak testlerin başında hormon profillerine bakılması yer almaktadır.
Burada yumurtlamayı yönlendiren hormonların normal sınırlar içinde olup olmadığına bakılır. Aynı şekilde troid hormon fonksiyonları ve süt hormonu prolaktin düzeyinin kontrol edilmesi de yapılması gereken testlerin başında yer almaktadır.
77 Yorum
Merhaba 2. Bebeğimin emzirmesini 3 ay oldu bırakalı ve her ay 2 defa agrılı kanama görmeye başladım doktora gittim smaer testi normal lh 7.13 fsh 8.98 prolaktin 11.6 t4 1.24 tsh 3.77 e2 19.1 testlerim yapıldı hepsi normal muayenede herhangi bir kist miyom dış gebelık yok idrar yolları sonuclarım temiz sebebi ne olabilir baska nelere baktırmalıyım ve gitmeliyim
7 Eylül 2022 / 23:41Merhaba,
Sizi muayene etmeden bir şey söyleyemeyiz. Dilerseniz 444 39 49 numaralı telefondan randevu alabilirsiniz.
Saygılarımızla,
8 Eylül 2022 / 15:40Bahçeci Ailesi
Benilk adet gördüğüm günden beri hep düzensiz geldi bı dönem ilaç kullandım ama iki ayda bir ya da daha geç adet görüyorum doktora gittim prolaktin değeri 63 çıktı hormon testi yapılacak ama iki aydır hasta olmuyorum hap kullanarak adetim gelirse hormon testi doğru cikarmi
15 Kasım 2022 / 10:05Merhaba,
Adet düzensizliğiniz ile ilgili hormon testlerini doktorunuz size iletecektir. Prolaktin değeri için gerekli kriterleri de doktorunuzla görüşebilirsiniz.
Saygılarımızla,
20 Aralık 2022 / 17:05Bahçeci Ailesi
Merhabalar benim bazen düzensiz adet görüyorum adetim 1 ay gecikti hgc testi yaptırdım negatif çıktı korumasız ilişki yaşıyorum acaba hamilemiyi
14 Mart 2023 / 09:55Merhaba,
Doktora başvurmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
15 Mart 2023 / 09:39Bahçeci Ailesi
Merhaba hocam benim 2 adet dönemi arasında 17 18 gün oluyor evli degilim ve doktora gitsem ne testi yaparlar
25 Nisan 2022 / 18:40Diğer Yorumlar
« 1 … 6 7 8