Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Tüp Bebek Tedavisine Ne Zaman Başlanır? Kısırlık, düzenli cinsel ilişkisi olan bireylerin korunma yöntemleri kullanmadığı halde hamile kalamama durumu olarak tanımlanabilir.
İnfertilite, halk arasında kısırlık olarak da bilinir. İnfertilite, bireyleri biyolojik, psikolojik, ekonomik ve sosyal açıdan önemli derecede etkileyebilir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO, DSÖ) verilerine göre dünya genelinde 48 milyon çift ile 186 milyon kişinin kısırlık sorunu yaşadığı düşünülmektedir. İnfertilite için tüp bebek yani In Vitro Fertilizasyon (IVF) tedavisi uzun süredir ve en çok uygulanan yardımcı üreme tekniklerinden biridir.
Çeşitli tedavi yöntemleriyle infertilite sorunu çözülemediği durumlarda yüksek teknoloji gerektiren bazı yöntemler kullanılır. Üremeye yardımcı tüp bebek tedavi yöntemleri sayesinde infertilite sorunu yaşayan çiftlerin gebe kalma oranı, dolayısıyla çocuk doğurma şansları artar.
Tüp Bebek tedavisi, olgunlaşmış yumurtaların laboratuvar ortamında sperm ile buluşturulmasıyla gerçekleştirilir. Çeşitli yöntemler denenmesine rağmen başarılı olunamadığı durumlarda tüp bebek tedavisi denenebilir.
Tüp bebek tedavisine nasıl başlanır sorusunun cevabı bireysel olarak değişkenlik gösterir. Korunmadan 1 yıl cinsel ilişki yaşamalarına rağmen bireylerde gebelik görülmüyorsa tüp bebek için sağlık kuruluşuna başvurulabilir.
Tüp bebek tedavisine hangi gün başlanır ya da tüp bebek tedavisine adetin 5. günü başlanır mı gibi kişilerin merak ettiği bazı sorular vardır.
Tüp bebek tedavisine başlamak için öncelikle kadının yumurtalık rezerv durumu, östrojen düzeyi değerlendirilir.
Değerlendirmeler yapıldıktan sonra anne adayının adet döneminin 2. ya da 3. gününe gelmesi beklenir ve daha sonra tedaviye başlanır. Sıkça sorulan “Tüp bebek tedavisine adetin kaçıncı günü başlanır?” sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.
Bu dönemde hekim tüp bebek tedavisi için burun spreyi ya da subkutan yani deri altından yapılmak üzere bazı ilaçlar verebilir. Bu ilaçların uygulanma yöntemi ve dozu bireylerin yaşına ve infertilite nedenine göre değişkenlik gösterebilir. Tüp bebek yönteminde kontrollü ovarian hiperstimülasyon (KOH) tekniği uygulanır.
Bu tekniğin amacı overlerde mümkün olan en çok folikülün olgunlaşmasını sağlamak ve fertilizasyon yani döllenme şansını arttırmaktır. Bununla birlikte KOH yöntemi, ovulasyon sürecinde olgunlaşmış ama döllenmeye hazır olmayan yumurta hücresini atılmadan önce toplamaya da yarar. Bu ilaçların kullanımı hekim tarafından 7 ila 10 gün arasında uygun görülebilir.
Bu dönem sonunda uygun görülen bazı laboratuvar testleri, ultrasonografi ve bazı fiziksel muayeneler yapılarak birey dikkatlice izlenir. Oosit üretimi istenilen sayıya ulaştığında hCG enjeksiyonu, ovulasyonu yani yumurtlamayı tetiklemek için verilir.
Bu işlemler tamamlandıktan sonra yumurtalar toplanır. Yumurtaların toplanması için uygun zaman hCG enjeksiyonunu takiben 34-36 saat aralığına denk gelir. Oosit toplama işlemi genel olarak lokal anestezi ve transvajinal ultrasonografi ile gerçekleştirilir.
Tüp bebek tedavisine, işlem öncesinde bazı hazırlık aşamaları vardır. Fiziksel değerlendirmeler ve testler tamamlanır. Ardından adet döneminden önce, 7-10 gün süreyle bazı hormon ilaçları kullanılır.
“Tüp bebek transferi adetin kaçıncı günü yapılır?” sorusu için kesin bir zaman belli olmamakla birlikte genellikle adetin 2. veya 3. günü başlanır.
İlaçlar kullanıldıktan ve oosit üretimi istenilen düzeye ulaşıldıktan sonra yumurtlamayı tetiklemek için hCG enjeksiyonu yapılır. hCG enjeksiyonuna çatlatma iğnesi de denir. Enjeksiyonu takiben yaklaşık 35 saat sonra yumurtalar toplanır. Kadından toplanan yumurtalar ve erkekten alınan sperm mikroskop altında birleştirilir. Bu birleşim inkübatör denilen cihazlarda tutulur ve hücrelerin gelişimi takip edilir.
“Tüp bebekte en önemli aşama nedir?” sorusuna yumurtaların toplanma ve transfer aşaması cevabı verilebilir. Tüp bebek tedavisinin başarı oranı anne adayının yaşı, yumurtalık rezervi, genel sağlık durumu ve baba adayının sperm sayısı, kalitesi, niteliği gibi birçok nedene bağlı olabilir. Tüp bebek sürecine karar vermeden önce ve sonra dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır.
Bunların başında anne adayının yaşı gelir. Bazı genetik faktörler, düşük yumurtalık rezervi, fallop tüpü hasarı da gebeliğe engel olabilir.
Tüp bebek tedavisine karar veren bireyler, egzersiz, beslenme türü ve kilo takibi gibi noktalara dikkat etmelidir. Obezite ve sağlıksız bir yaşam biçimi, gebelik oluşumunun önüne geçebilir.
Bu nedenle tüp bebek tedavisine uygun görülen bireylerde kilo kontrolü, beslenme türü ve bazı vitamin eksiklikleri kontrol edilmeli ve ideal şartlar sağlanmalıdır. Bireyler doktor kontrolünü ve hormon tedavilerini uygun zamanlarda ve sürelerde yaptırmalıdır.
Tüp bebek tedavisi sonrasında da uygulanacak beslenme düzeni, sağlıklı kilonun korunması ve düzenli takip, tüp bebek tedavisinin başarı oranı için son derece önemlidir.
Bu şartları sağlayan anne adayları için gerekli testler ve ön incelemeler yapılır. Aynı şekilde sperm sayısı gibi bazı testler baba adayına da yapılabilir. Bu ön inceleme ve testlerin sonucuna göre gerekli görülen dozda ve sürede hormon tedavisine başlanabilir.
Hormon tedavisinin sonunda anne adayından yumurta alınır ve en kısa sürede laboratuvar ortamında sperm ile birleştirilir. Spermle birleşen yumurta hücresi embriyoları oluşturur.
Bu embriyolar takip edilir ve sağlıklı olan embriyo genellikle 48 saat sonra anne adayının rahmine transfer edilir. Ağrısız olan bu işlem sonrasında yarım saat gibi kısa bir sürede anne adayı taburcu edilebilir.
Laboratuvar ortamında döllenen yumurta, genellikle embriyo geliştikten 48 saat sonra anne adayının rahmine bırakılır. Embriyo transferi, kısa sürede ağrısız olarak özel kateterler yardımıyla yapılır. İşlem genellikle 10 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleştirilir. Embriyo, transferden sonra 4-6 gün içinde anne adayının rahmine tutunur.
Embriyo transfer işleminden 10 gün sonra gebelik testi yapılarak bireyin gebelik durumu öğrenilir. Toplamda tüp bebek işlemi ne kadar sürer sorusu 2- 3 hafta olarak cevaplanabilir.
Tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.