Bahceci Tup Bebek

Tüp Bebek Tedavisinde Bitki Çayı İçilir mi?

Tüp Bebek Tedavisinde Bitki Çayı İçilir mi?; In Vitro Fertilization (IVF) adı ile bilinen tüp bebek tedavisi, infertilite (kısırlık) tanısı konmuş çiftlerin çocuk sahibi…

Tüp Bebek Tedavisinde Bitki Çayı İçilir mi?
    

Tüp Bebek Tedavisinde Bitki Çayı İçilir mi?; In Vitro Fertilization (IVF) adı ile bilinen tüp bebek tedavisi, infertilite (kısırlık) tanısı konmuş çiftlerin çocuk sahibi olmalarını sağlayan bir üreme tekniği olarak tanımlanmaktadır.

Doğal yöntemler ile çocuk sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu tüp bebek yöntemi, dünyada ve ülkemizde sıkça tercih edilmektedir. Kadın ve erkek üreme hücrelerinin belirli tekniklerle toplandıktan sonra laboratuvar ortamında döllenmesi sonucu kadın rahmine transfer edilmesiyle tamamlanan tüp bebek tedavisi, ileri teknolojiler ile uygulanmaktadır.

Tüp bebek tedavisi gören çiftler için bitki çaylarının tüketilip tüketilemeyeceği merak konusudur. Embriyo transferi sürecinde ve gebelik döneminde bitki çaylarının dikkatli ve aşırıya kaçmadan tüketilmesi oldukça önemlidir.

Tüp bebek tedavisinde hangi çayları içebileceğiniz ile ilgili sağlık profesyonellerine danışabilir, doğru bir beslenme ve diyet planı yapabilirsiniz.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.

Tüp Bebek Nedir?

Uzun yıllardır başarıyla uygulanan tüp bebek tedavisi, doğal yöntemlerle çocuk sahibi olamayan çiftler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Yardımcı bir üreme tekniği olarak uygulanan tüp bebek, şu durumlarda gündeme gelir:

  • Çoğunlukla sebebi belirlenemeyen kısırlık,
  • Sperm sayısının azlığı,
  • Sperm kalitesinin düşüklüğü,
  • Yaşın ilerlemesi,
  • Kadınlarda enfeksiyon ve yumurtalık tüplerindeki tıkanıklıklar

Günümüzde sıkça tercih edilen tüp bebek, çocuk sahibi olamayan çiftlere önemli bir imkân sunar. Farklı tekniklerle uygulanan tedavi, anneden alınan yumurta hücresi ile babadan alınan sperm hücrelerinin laboratuvar ortamında döllenmesi ile uygulanır.

Döllenme sonucu elde edilen embriyonun, anne rahmine yerleştirilmesi ile gebelik oluşumu mümkün hale getirilmeye çalışılır. Yapay bir döllenme tekniği olan tüp bebek, döllenme sağlıklı şekilde tamamlandıktan sonra anne rahminde embriyonun tutunması ile başarıya ulaşır.
Embriyonun rahim bölgesine tutunması sonucu oluşan gebelik ile doğal gebelik arasında fark bulunmamaktadır.

Tüp bebek tedavisini tercih eden çiftlerin dengeli ve yeterli beslenmesi gebeliğin gerçekleşmesi için sağlıklı bir üreme ortamının hazırlanmasına yardımcı olur.

Beslenme koşulları tedavinin olumlu yönde ilerlemesine katkı sağlayabilir. Özellikle embriyo transferinde ve gebelik döneminde anne adayının doğru şekilde beslenmesi ve bol sıvı tüketmesi vücudun doğuma hazırlanması açısından son derece önemlidir.

Embriyonun Rahme Tutunmasını Kolaylaştıran Bitkiler Nelerdir?

‘’Tüp bebekte embriyonun tutunması için neler yenmeli?’’ diye merak ediyorsanız diyetinizde lif, protein, mineral ve vitamin bakımından zengin bitki, meyve ve sebzelere yer verebilirsiniz.

Havuç, yeşil yapraklı sebzeler, dut, incir, çilek, balkabağı gibi gıdaları taze ve mevsiminde tüketmeye özen gösterebilirsiniz.
Birçok kadın, gebelik oluşumunu desteklemek için beslenme konusunda son derece özenli davranır. Vücuttaki hormon dengesinin sağlanması açısından özellikle organik meyve ve sebze tüketimine ağırlık vermek etkili olabilir.

Katkı maddesi içermeyen organik bitkiler, dengeli şekilde tüketildiğinde üreme sistemi sağlığına ve embriyonun rahme tutunmasına katkı sağlayabilir.

Mevsim koşullarına uygun şekilde yetiştirilmiş bazı bitkiler, gebelik oluşumunun desteklenmesine ve embriyo tutulumunun gerçekleşmesine destek olabilir.

Embriyonun rahme tutunmasını kolaylaştıran bitkiler arasında vitamin ve mineral kaynaklı besinler ön plana çıkar. Gebelik öncesinde ve tedavi sürecinde folik asit içeren bitkiler tüketmek embriyonun tutulumunu olumlu şekilde etkileyebilir.

Folik asit bakımından zengin gıdalar arasında ıspanak, kivi, brokoli, bezelye sayılabilir. Tüp bebek tedavisine başlayan birçok çift ‘’Bebeğin rahme tutunması için ne yapmalı?’’ konusunu merak eder. Tüp bebek tedavisinde, anne rahminin embriyoyu kabul etmesi üreme sisteminin sağlığı ile yakın ilişki içindedir.

Tüp Bebek Tedavisinde Hangi Bitki Çayları İçilir?

Tüp bebek tedavisi öncesinde ve sonrasında tüketilen yiyecek ve içecekler hamile kalmak için daha sağlıklı bir ortam yaratılmasına yardımcı olabilir.

Tedavi sürecinde ve hamilelik döneminde tüketilen bitki çayları çocuk sahibi olmak isteyenlerin dikkat ettiği konuların başında gelir. Tüp bebek tedavisinde her gıdada olduğu gibi aşırıya kaçmadan bitki çayı içmenin bir zararı olmayabilir.

Doğal ve organik bitki çayları arasında vitamin bakımından zengin olan nane, tarçın, papatya, rezene, kuşburnu ve elma çaylarına beslenme diyetinizde doktorunuza danışarak yer verebilirsiniz.

Aşırıya kaçmadan içilen bitki çaylarının tüp bebek tedavisi ve hamilelik dönemlerinde tüketilmesi noktasında bir uzmandan yardım almak daha doğru hareket etmenize yardımcı olur.

Hamilelikte bitki çayları tüketimi de yine vücudun yapısı ve gebeliğin ilerlemesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Tüp bebek tedavisi sürecinde doktora danışarak hangi bitki çaylarını içebileceğiniz öğrenebilir, sağlıklı ve besleyici bir diyet uygulayabilirsiniz.

Tüp Bebek Tedavisinde Hangi Bitki Çayları İçilmemeli?

Tüp bebek tedavisinde ve gebelik oluşumu döneminde vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak oldukça önemlidir. Bol sıvı tüketirken diyetinizde bazı bitki çaylarına sınırlı ölçüde yer verebilirsiniz fakat bitki çayı tüketimi sırasında dikkatli olmak oldukça önemlidir.

Tüp bebek tedavisinde hangi bitki çaylarının içilemeyeceği ile ilgili net bir ayrım olmamakla birlikte bazı çayların düşük riskini artırabileceği belirtilmektedir.

Kan basıncını artırabilecek ve regl dönemlerini tetikleyebilecek bitki çayları fazla önerilmeyebilir. Tedavi döneminde adaçayı, ahududu çayı, fesleğen çayı, keten tohumu çayı, sinameki, sarı kantoron, melisa, oğul otu, aloe vera, lavanta, yaban mersini, karahindiba çaylarının özellikle riskli durumlarda tüketilmemesi daha doğru olabilir.

Tüp bebek tedavisi döneminde bitki çayları konusunda sağlık profesyonellerine danışmak doğru ve sağlıklı bir diyet uygulamanıza yardımcı olur.

Üremeye yardımcı olan yöntemlerin uygulama aşamaları sırasında çiftlerin beslenmelerine ve hayat koşullarına dikkat etmeleri sürecin başarı oranını artırabilir.

“Tüp bebek transferi sonrası ne yapılmalı?” diye merak eden çiftlerin doktor kontrolünde hareket etmeleri oldukça önemlidir.
Süreç boyunca embriyo tutumunun sağlıklı şekilde tamamlanması için üreme sisteminin sağlığının korunması gerekir.

Vücudu embriyoya hazırlamak için çeşitli yöntemler uygulayabilir, sağlıklı ve doğal beslenmeye dikkat edebilirsiniz.

Tüp bebek tedavisi ve transfer süreçleri ile ilgili kafanıza takılan tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilir, uzman kadromuzdan destek alabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: