Bahceci Tup Bebek

Tüp Bebek Tedavisinde Cinsel İlişki

Tüp Bebek Tedavisinde Cinsel İlişki Ne Zaman Başlar? Tüp Bebek Tedavisinde Cinsel İlişki Riskli midir? Tüp Bebekle Hamile Kalanlar Cinsel İlişki Yaşayabilir mi? Tüp…

Tüp Bebek Tedavisinde Cinsel İlişki
    

Tüp Bebek Tedavisinde Cinsel İlişki; Tüp bebek tedavisi, anne ve baba adaylarının her konuyu detaylı bir şekilde düşünüp araştırdığı son derece özel bir süreçtir.

Yanıtı en çok merak edilen sorular arasında, “Tüp bebek tedavisinde cinsel ilişki ne zaman başlar?” ve “Tüp bebek tedavisinde cinsel ilişki olur mu?” soruları vardır.

Tüp bebek tedavisinin belirli aşamalarında cinsel ilişki riskli olarak değerlendirilir ve çok sayıda anne ve baba adayından bu süreçlerde cinsel ilişkiye ara verilmesi istenir.

Tüp bebek tedavisinde cinsel perhiz süresi ve cinsel ilişkiye girme detayları hakkında merak ettiğiniz her türlü detayı burada bulabilirsiniz.

Tüp Bebek Tedavisinde Cinsel İlişki Ne Zaman Başlar?

“Tüp bebek tedavisinden sonra cinsel ilişki ne zaman başlar?” sorusu, pek çok anne ve baba adayı tarafından sıklıkla sorulur. Tüp bebek tedavisi, anne vücudunda çeşitli medikal müdahalelerle olgunlaştırılan yumurtaların toplanması, babadan alınan sperm örnekleriyle döllenmesi ve sonrasında tekrar anne vücuduna enjekte edilmesi şeklinde uygulanır.

Bu sebeple de işlem kalitesinin ve gebelik şansının artması için tedavi gören çiftlerden belirli bir süre boyunca cinsellik perhizi yapmaları istenebilir. Tüp bebek tedavisinin planlanma sürecinde cinsel ilişki yaşamanın herhangi bir tehlikesi yoktur.

Ancak anne adayı ilaç almaya başladıktan sonra dikkatli olunmalıdır. Tüp bebek tedavisinde transfer öncesi cinsel ilişki, hem anne hem de baba adayı açısından risk teşkil edebilir. Tüp bebek tedavisinden önce cinsel ilişkiye ara verilmesi, babanın sperm kalitesinin artması açısından büyük önem taşır ve özellikle erkek kısırlığı durumlarında tavsiye edilir.

Pek çok hekim, yumurtaların olgunlaştırılması ve toplanması sürecinde de cinsel ilişkiye ara verilmesini önerir. Olgunlaştırma sürecinde anne adayına verilen ilaçlar, yumurtaların büyümesine yol açar ve bu durumda yaşanacak cinsel ilişki annenin acı ve rahatsızlık hissetmesine yol açabilir. Bu süreçte yaşanacak cinsel ilişkiler, yumurta büyümesi ve toplama işlemlerine de zarar verebilir.

İlaç aracılığıyla olgunlaştırılan yumurtalar, cinsel ilişki nedeniyle deformasyona uğrayabilir ve medikal müdahale yönteminden beklenen verimliliği düşürebilir. Bu sebeple, ilaç kullanımı başladıktan sonra bir müddet cinsel ilişkiye ara verilmesi son derece önemlidir.

Tüp bebek tedavisi sürecini kontrol eden hekimler, enjeksiyon işleminden sonraki bir haftayı da kritik süreç olarak değerlendirebilir.

Enjeksiyondan sonraki bir hafta, embriyonun vücuda tutunma mücadelesiyle geçer ve bu süre zarfında rahime herhangi bir müdahalede bulunulması, gebelik şansını olumsuz yönde etkileyebilir.

Enjeksiyon sonrasındaki sürecin sağlıklı bir şekilde geçmesi, anne rahmine enjekte edilen embriyoların tutması, anne vücudunun hamileliği kaldırabilecek kadar dinlenmesi ve düşük riskinin azaltılması amaçlarıyla uygulanan cinsel perhiz, yaklaşık bir hafta ila on gün arası sürer.

Enjeksiyon işleminin üzerinden bir hafta ila on günlük bir süre geçtikten sonra ise cinsel ilişki yeniden başlayabilir. İlişkiye yeniden başlamadan önce tüp bebek işlemlerinizi takip eden ve uygulayan doktorunuzdan onay almanız ve sağlık durumunuzun uygun olup olmadığını öğrenmeniz son derece önem taşır.

Tüp Bebek Tedavisinde Cinsel İlişki Riskli midir?

Tüp bebek hamileliğinde cinsel ilişki sınırlaması, tedbir amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Cinsel ilişki yasağı, ağırlıklı olarak uygulamayı gerçekleştiren doktorun inisiyatifindedir ve uzman hekimler, bu kararı anne ve baba adaylarının sağlık durumlarını detaylı bir şekilde analiz ettikten sonra verir.

Tüp bebek tedavisinde cinsel ilişkinin riskli olup olmayacağı, çiftten çifte göre değişir. Tedaviyi gerektiren doğurganlık probleminin kaynağı da cinsel ilişkinin risk teşkil edip etmeyeceği konusunda belirleyici bir faktördür. Annenin tıbbi geçmişinde bulunan bazı problemler, düşük riskini diğer kadınlara göre artırabilir. Bu problemler ise şu şekilde özetlenir:

  • ebeveynlerden birinde genetik bozukluk bulunması,
  • anne adayının geçmişinde düşük ya da kürtaj olması,
  • anne adayının daha önce kanser, polikistik over sendromu gibi rahim içi hastalıkları yaşamış olması,
  • anne adayının rahim ve yumurtalıklarında cerrahi operasyon yapılmış olması.

Yukarıdakilerden en azından birini deneyimlemiş olan kadınların tüp bebek tedavisi sürecinde cinsel ilişki yaşaması, bir risk olarak değerlendirilebilir. Bu durumda yumurta toplama işlemleri öncesinde ve embriyo transferi sonrasında cinsel perhiz uygulanabilir.

Cinsel ilişki perhizi, erkek açısından da büyük önem taşır. Erkeklerden sperm örneği alınmadan önce bir süre boyunca cinsel ilişki perhizi uygulanması, meni içindeki sperm yoğunluğunu artırır.

Tüp Bebekle Hamile Kalanlar Cinsel İlişki Yaşayabilir mi?

“Yumurta toplama işleminden sonra ne zaman ilişki başlar?” sorusu da pek çok kişi tarafından sıklıkla dile getirilir. Eğer yumurta toplama işlemi sürecinde anne ve baba adaylarına cinsel perhiz tavsiye edildiyse, bu süreci embriyo transferinin sonrasına kadar uzatmanızda yarar bulunur. Transfer gerçekleştikten 7 ila 10 gün sonrasına kadar cinsel ilişkiden uzak durulması, hamileliği her türlü riskten ve tehlikeden korumanıza yardımcı olur.

İşlemin başarıyla sonuçlanması ve anne adayının tüp bebek tedavisinden sonra hamile kalması durumunda ise cinsel ilişki için 4 ila 5 hafta kadar beklenebilir. Pek çok uzman hekim, cinsel ilişkinin gerçekleşebilmesi için bebeğin kalp atışlarının ultrason muayenesi ile saptanmasını bekler.

Eğer anne adayının düşük yapma riski yüksekse, gebeliğin ilk üç ayı (birinci trimester) boyunca cinsel ilişkinin sınırlı bir şekilde yaşanması istenebilir. Birinci trimester dönemi, tüm gebeliklerde düşük riskinin en yüksek olduğu evredir. Bu nedenle, ilk üç aylık süreçte cinsel ilişkinin kısıtlı bir şekilde yaşanması, gebeliğin sağlığı açısından önem teşkil eder.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



6 Yorum
  • ***** Yanıtla

    Transfer gününden 4 gün önce ilişkiye girilmesi tehlike arz edermi

    29 Ağustos 2021 / 18:51
    • Bahçeci
      ***** Yanıtla

      Merhaba,

      Doktorunuza danışmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      30 Ağustos 2021 / 20:15
  • ***** Yanıtla

    Merhaba hocam, doktorumuz yumurta fazlalığından dolayı döllenmiş yumurtalarımızın en az iki adet döneminden sonra transfer edilebileceğini söyledi. Biz de zaten Temmuz ayında transfer işlemini gerçekleştirmek istiyorduk. Döllenmiş yumurtalarımızı bugün dondurduk. Bundan sonra cinsel perhiz uygulamamıza gerek var mı?

    14 Ekim 2021 / 16:24
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Transfer tedavisi başlayana kadar cinsel perhiz uygulamanıza gerek bulunmuyor fakat doktorunuz yumurtalıklarınız durumuna göre sizi yönlendirecektir. Doktorunuza danışmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      20 Ekim 2021 / 17:10
  • ***** Yanıtla

    tüp bebek tedavisi sonrası 7 hafta 6 günlük gebeyim cinsel ilişki yaşamakta bi sıkıntı olur mu?

    18 Aralık 2021 / 15:09
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      En doğru bilgi için sizi takip eden doktorunuza danışmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      20 Aralık 2021 / 09:36
Diğer Yorumlar
Doktora Sorun - [blog_doktor]



Telefon Numaranız: