Bahceci Tup Bebek

Doğum Kontrol Hapları Ne Kadar Güvenli?

Her geçen gün korunma yöntemlerinde çeşitlilik artmaya devam ediyor. Ancak bir iki yöntem dışında sorumluluk hep kadınlarda. Uzun yıllardır, milyonlarca kadının korunma ya da…

Doğum Kontrol Hapları Ne Kadar Güvenli?
    

Her geçen gün korunma yöntemlerinde çeşitlilik artmaya devam ediyor. Ancak bir iki yöntem dışında sorumluluk hep kadınlarda. Uzun yıllardır, milyonlarca kadının korunma ya da tedavi amacıyla kullandığı haplarla ilgili son zamanlarda olumsuz haberler yayınlandığı için bu hapları kullanma kararının mutlaka uzmanla birlikte alınması gerekir. Doğum kontrol haplarının her tabletinde östrojen ve progesteron hormonları mevcuttur. Bu hormonların amacı her ay oluşan yumurtlamayı geri dönüşümlü olarak baskılamaktır. Progesteron tipindeki değişikliklerle de bazı hastalıkların tedavisinde seçenek haline gelir (sivilcelenme, kıllanma, polikistik over gibi). Her gün, belli saatlerde düzenli alınması gerekliliği ilacın çekici olmayan özelliği iken doğru kullanımda yüzde 95’e varan koruma etkinliğiyle çok başarılıdır. Koruma özelliğinin dışında adet kanama miktarlarını azaltması, ağrılı adet gören kadınlarda bir kaç aylık kullanımdan sonra ağrıların kaybolmasını sağlaması her gün ilaç yutma fikrini olumluya çeviren durumlardır.

Kimler Spiral Kullanmalı?

Hormonlu spiraller içeriğindeki tek tip hormon sayesinde östrojen kullanması sakıncalı kadınlar için idealdir. Doğum yapmış kadınlara daha çok önerilen bir yöntemdir. Hormon içeriği sayesinde normal spiralin neden olduğu kanama miktarlarındaki artış ve ağrı yaşanmaz. Hatta bazı tıbbi durumlarda tedavi amacıyla da kullanılır. Hastanede, jinekolog tarafından uygulanması ve yıllık takiplerin yapılması gerekir. Spiralin çekilmesinden itibaren doğurganlık ertesi aydan itibaren tekrar geri gelir.

İlaç yerine vajinal halka, aylık iğneler ve cilt altı implantlar da tek tip hormon içermeleri nedeniyle östrojenin istenmeyen etkilerinden korur. Aylık iğnelerin sağlık kuruluşlarında yapılması gerekir. Kullanım kolaylığı nedeniyle tercih edilir. İmplantın uygulaması ise cerrahi bir işlemdir. Cilt altına yerleştirilen implant beş yıl koruma etkinliği gösterir. Yöntemden vazgeçilmesi durumunda çıkartılması için de tekrar lokal anesteziyle küçük bir cerrahi işlem uygulanır. Maalesef tüm bu yöntemlerin cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruma özelliği yoktur. Bunu sağlamak için kondom tek yoldur. Hormonlu vajinal halka ise, ülkemizde yeni kullanılmaya başlanan bir yöntem, tıpkı haplardaki gibi ikili hormon içerir. Her gün ilaç yutmak istemeyen ya da bundan sıkılmış kadınlar için ideal bir yöntemdir.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: