Bahceci Tup Bebek

Testis ve Epididim Enfeksiyonu Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Testis ve epididim enfeksiyonu en sık görülen erkek üreme sistemi hastalıkları arasında yer alır. Bakteriyel veya viral kaynaklı enfeksiyonlar tedavi edilmediğinde ciddi sorunlar meydana…

Testis ve Epididim Enfeksiyonu Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
    

Testis ve epididim enfeksiyonu en sık görülen erkek üreme sistemi hastalıkları arasında yer alır. Bakteriyel veya viral kaynaklı enfeksiyonlar tedavi edilmediğinde ciddi sorunlar meydana gelebilir.

Testis ve epididim enfeksiyonu ile ilgili “Epididim iltihabına ne iyi gelir?”, “Sol epididim ne demek?”, “Epididimit kendiliğinden geçer mi?”, “Orşit ve epididimit nasıl geçer?” ve daha fazla sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Epididimit Nedir?

Erkek üreme sistemindeki testisler, erkeklik hormonun salgılandığı ve sperm üretilen organlardır. Testislerin arka kısmında spermlerin olgunlaşması, depolanması ve taşınmasında görev alan epididimis adında mikroskobik tübüllerden oluşan bir yapı vardır.

Bu yapının çeşitli nedenlerle iltihaplanması epididimit ya da farklı bir deyişle epididim iltihabı olarak adlandırılır. Sadece sol epididim, sadece sağ epididim veya her iki epididimde aynı anda enfeksiyon meydana gelebilir.

Her yaş erkekte görülebilen epididimit, 15-35 yaş aralığında daha sık görülür. Akut epididimit ve kronik epididimit olmak üzere iki tip epididimit vardır:

Akut Epididimit: Kronik epididimite göre daha şiddetli geçen ve enfeksiyona ateş ve bulantının eşlik ettiği akut epididimit, altı haftadan kısa sürer.

Epididimisin genellikle alt bölgesinden başlayarak epididimisin tümüne ve testise doğru hızla ilerler. Bu nedenle akut epididimit, epididimoorşit ya da orşiepididimit olarak da adlandırılabilir.

Kronik Epididimit: Kronik epididimit altı haftadan uzun sürer. Testis torbasında, testislerde şişlik hissedilir ve kist görülebilir. Çift taraflı gelişen kronik epididimitte sperm kanalları tıkanır. Bu durum kısırlığa yol açabilir.

Epididimit Belirtileri Nelerdir?

Epididimitte en yaygın görülen belirti, skrotumda (Testis torbası) şişlik ve ağrıdır. Ağrı sağ veya sol testisten birinin ya da ikisinin arkasından başlayarak tüm testise yayılır. Hasta yürürken veya ayakta dururken testisini yukarı kaldırmaya ihtiyaç duyar.

İlerleyen durumlarda kasık boyunca şişlik, ağrı ve kızarıklık oluşabilir. Sıklıkla rastlanan belirtilerden biri de idrar yaparken oluşan ağrı ve idrarda koyulaşmadır. Epididimiste meydan gelen iltihap sonucu idrarda koyulaşma görülür.

Sık idrara çıkma da epididimitin belirtileri arasında yer alır. Enfeksiyon nedeniyle testis torbası şişer. Bu durum hastanın sık idrara çıkmasına neden olur.

Hasta sık sık tuvalete gitse de idrarını hiç yapamaz ya da çok az miktarda yapabilir. Yaygın görülen bu belirtilerin yanında bazı hastalarda aşağıdaki belirtiler de görülebilir:

  • Penisten iltihaplı akıntı gelmesi,
  • Kasıkta veya makatta hissedilen şiddetli ağrı,
  • Menide kan görülmesi,
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı,
  • Ateş,
  • Terleme,
  • Üşüme,
  • Bulantı,
  • Kusma.

Epididimit Nasıl Teşhis Edilir?

Epididimitin teşhisinde muayene bulguların yanı sıra laboratuvar testleri ve çeşitli görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. İdrar tahlillerinde beyaz kan hücreleri sayısında artış veya epididimise neden olan bakteriler direkt görülebilir.

Kan tahlillerinde ise enfeksiyon nedeniyle değişen değerler incelenir. Ayrıca enfeksiyonun kaynağının belirlenmesi için idrar kültürü de yapılabilir.

İlerleyen epididimis olgularında yapısal anormallikler de görülebilir. Bu yapısal anormalliklerin teşhisi için de ultrason, sistoürografi, sintigrafi ve tomografi gibi görüntüleme yöntemleri kullanılır.

Epididim İltihabına Ne İyi Gelir?

İltihaplı bölgeyi kalp seviyesinin üzerine çıkarmak için mümkünse testis torbaları yükseltilerek 1-2 gün dinlenme önerilir. Ayrıca ara sıra uygulanan buz kompresi de şişliği ve ağrıyı azaltarak, hastanın rahatlamasına yardımcı olabilir.

Epididimit Kendiliğinden Geçer Mi?

Hayır. Epididimit ciddi bir enfeksiyondur. Tedavi olmadan kendiliğinden geçmez. Tedavi edilmeyen hastalarda epididimit kronikleşebilir. Bu durum tedavi sürecini uzatır. Mevcut enfeksiyon, başka bir vücut sistemine bulaşabilir. İleri seviyelerde kısırlığa da yol açabilir.

Epididimitte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Epididimde meydana gelen enfeksiyonlarda hastanın tedavi sürecini etkileyen, dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta vardır:

  • Tedavi için hekimin önerdiği ilaçlar düzenli kullanılmalı,
  • Etkinliği kanıtlanmamış alternatif tedaviler uygulanmamalı,
  • Ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı,
  • Tedavi süresince cinsel birlikteliği ara verilmeli,
  • Mümkün olduğunca stresten uzak durulmalı.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.

Orşit (Testis Enfeksiyonu) Nedir?

Epididim enfeksiyonu epididimit olarak adlandırılırken testislerde meydana gelen enfeksiyon da orşit olarak ifade edilir. Her iki testis de orşitten etkilenebilir.

Fakat semptomlar genellikle sadece bir testiste görülür. Orşit ve epididimit belirtileri birbirine oldukça benzemektedir. Ağrı, şişlik ateş ve bulantı orşitte en sık görülen semptomlar arasında yer alır. Viral ve bakteriyel olmak iki orşit türü vardır:

Viral Orşit: Viral orşite kabakulak virüsü neden olur. Özellikle ergenlikten sonra erkeklerde görülen kabakulak virüsü, viral orşit oluşumunun temel nedenidir.

Bakteriyel Orşit: Bakteriyel orşit genellikle gonore veya klamidya gibi cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondan kaynaklanır.

Testis ve Epididimit Enfeksiyonu Nedenleri Nelerdir?

Testis ve epididimit enfeksiyonuna birçok etken neden olabilir. En yaygın görülen enfeksiyon nedenleri şunlardır:

  • Uzun süre sonda kullanılması,
  • Prostat,
  • İdrar yolu enfeksiyonları,
  • Korunmasız ilişki,
  • Sünnet olmamak,
  • Daha önce tüberküloz (Verem) hastalığını geçirmiş olmak,
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklara sahip partnerlerle ilişki,
  • Birden fazla partnerle ilişkiye girmek,
  • Üreme sistemine uygulanan cerrahi girişimler,
  • Yakın zamanda kasık bölgesine alınan darbe,
  • Bazı ilaçların uzun süre kullanımı.

Orşit ve Epididimit Nasıl Geçer?

Viral orşit için ayrı bir tedaviye gerek yoktur. Viral orşit, orşite neden olan kabakulak virüsü ortadan kalktığında kendiliğinden iyileşir.

Sadece semptomları hafifletmek için ağrı kesici alınabilir ya da buz kompresi uygulanabilir. Bakteriyel orşit ve epididimit ise mutlaka tedavi gerektirir. Antibiyotikler, iltihap önleyici ilaçlar ve soğuk uygulamaları ile tedavi edilir.

Testis ve Epididim Enfeksiyonu için Hangi Doktora Gidilir?

Erkek üreme organında meydana gelen bir hastalık olan epididimitin tanı ve tedavisi için üroloji uzmanlarına başvurulmalıdır.

Testis ve Epididim Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Enfeksiyona uzun süre kullanılan bir ilaç neden oluyorsa, kullanılan ilaç kesilir ve gerekli tedavi uygulanır. Testis ve epididim enfeksiyonlarında tedavilerin temelini, antibiyotikler oluşturur. Hafif enfeksiyonlarda hastaya ayaktan tedavi uygulanır.

Antibiyotik tedavisinin yanında hastaya yatak istirahati, erken evrede buz uygulaması, ağrı kesiciler ve iltihabı önlemek için ibuprofen veya naproksen gibi antienflamatuar ilaçların kullanımı önerilir.

İlaç tedavisi yaklaşık 3 hafta sürer. Hastaların ağrılarının azalmasını sağlamak amacıyla testislerin yukarıda durmalarını sağlayacak süspansuvarlar kullandırılır.

Enfeksiyonun iyileşmesi yavaştır. Belirtilerin yok olması 2-3 haftayı bulurken, testis ve epididimin normal dönmesi 4 haftayı bulabilir.

Şiddetli ağrıya eşlik eden yüksek ateş, bulantı ve kusma belirtileri gösteren, sepsise bağlı hayati tehlikesi olan, bağışıklık sistemi zayıf ya da diyabeti olan ağır vakaların tedavisi için hastaneye yatış gerekebilir.

Tüberkülozun neden olduğu veya kronikleşen enfeksiyonlarda tedavi daha zor olabilir. İlaç tedavilerine yanıt alınamayan durumlarda cerrahi yönteme başvurulur. Testis ve epididimis alınabilir.

Testis ve epididim enfeksiyonu ciddi, fakat tedavi edilebilir bir hastalıktır. Belirtileri gösterdiğiniz ve hastalıktan şüphelendiğiniz durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurmanız sağlığınız açısından önemlidir.

Tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: