Bahceci Tup Bebek

Erkek Kısırlığı ve Obezite

Çiftlerin büyük çoğunluğu bebek sahibi olmayı hayal ederler. Gebelik doğal ve kendiliğinden oluşan bir süreç olsa da doğal yollarla gebelik elde etmek her zaman…

Erkek Kısırlığı ve Obezite
    

Çiftlerin büyük çoğunluğu bebek sahibi olmayı hayal ederler. Gebelik doğal ve kendiliğinden oluşan bir süreç olsa da doğal yollarla gebelik elde etmek her zaman kolay olmayabilir.

Bu durumda infertilite durumundan şüphelenilir. Düzenli olarak 1 yıl süresince korunmasız cinsel ilişki olmasına rağmen gebelik elde edememe durumuna kısırlık bir başka ifadeyle infertilite adı verilir.

İnfertilite kadından, erkekten veya her ikisinden de kaynaklanabilir. Bazı durumlarda nedeni belli olmayan infertiliteden bahsetmek de mümkündür.

İnfertilite hem kadınlarda hem de erkeklerde hormonal faktörler, kronik hastalıklar gibi çeşitli faktörlerin etkisi ile görülebilir.

Yapılan araştırmalara göre infertilite ile ilgili olduğu görülen sağlık sorunlarından bir tanesi de obezitedir. Obezite nedir? Obezite neden olur? Şişman erkeğin çocuğu olur mu? Erkek kısırlığı ve obezite ilişkisi hakkında daha detaylı bilgi için yazının devamını inceleyebilirsiniz.

Obezite Nedir, Neden Olur?

Her geçen gün pek çok insanın sağlığının bozulmasına, hayatını kaybetmesine neden olan obezite günümüzde adeta küresel bir salgındır. Obez insanların sayısı giderek artmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre son 10 yılda yapılan araştırmalar neticesinde obez insanların sayısında %10-30 oranında artış olduğu bilinmektedir.

Obezite, en basit ifadeyle insan vücudunda fazla yağ birikmesidir. Dünya Sağlık Örgütü obeziteyi saptamak için “Beden Kitle İndeksi” kullanılmasını önerir.

Kişinin boy ve kilo oranı baz alınarak yapılan bu hesaplamanın sonucunun 30’dan büyük olduğu durumlarda obeziteden söz edilebilir.

Buna ek olarak, son yıllarda vücuttaki yağ oranından ziyade yağın hangi bölgelerde toplandığının daha önemli olduğu bilinir.

Kadınlarda 80 cm ve üzeri erkeklerde ise 94 cm ve üzeri olan bel çevresi ölçüsü hastalıklar açısından riskli kabul edilir.

Obezitenin nedenleri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Obezite nedenlerinin başında genetik faktörler gelir.

Beyindeki doyma merkezinin olduğu hipotalamusta travma, tümör gibi nedenlerle doyma merkezi zarar görebilir ve kişide doyma hissi kaybolur.

Obezitenin bir diğer genetik nedeni kromozomal bozukluklardır. Endokrinolojik nedenler de obezite nedenleri arasında sayılabilir.

Bu hastalıkların başında tiroit bezinin az çalıştığı hipotiroid hastalığı, böbrek üstü bezlerinin aşırı çalışması sonucu görülen cushing sendromu, polikistik over sendromu gibi hastalıklar sayılabilir.

Bütün bunların yanında obeziteye neden olan en önemli faktör sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşamdır. Kişinin besinlerle aldığı enerjinin harcadığı enerjiden fazla olması kilo artışına neden olur.

Obezite Tedavisi Nasıldır?

Obezite tedavisi için öncelikle obeziteye sebep olan faktörlerin iyi saptanması gerekir. Tedavinin ilk kuralı beslenme alışkanlıklarını ve yaşam tarzını değiştirmektir.

Hastaların vücut kitle indeksinin 30’larda olduğu durumlarda çoğu zaman diyet ve egzersizle kilo sorunu kontrol altına alınabilir.

Obezite tedavisinde vücut kitle indeksi önemli bir ölçüttür. Çünkü vücut kitle indeksinin daha yüksek olduğu durumlarda hastaların kilo vermesi için diyet ve spor yeterli olmayabilir.

Bu durumlarda da hastanın boy/kilo oranına bağlı olarak değişen alternatif tedavi yöntemleri mevcuttur.

Mide balonu ya da gastric balloon obezitenin ameliyatsız tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Mide balonu, endoskopla mideye balonun yerleştirilmesi ve şişirilmesi işlemidir.

Vücut kitle indeksinin daha yüksek olduğu durumlarda ise obezite tedavisi cerrahi yöntemlerle sağlanır.

Vücut kitle indeksinin 40 üzerinde olduğu durumlarda morbid obezite söz konusudur. Morbid obezitenin günümüzde en etkili tedavisi cerrahidir.

Obezite cerrahisinde en yaygın kullanılan yöntemler midenin bir kısmının çıkarıldığı tüp mide ameliyatı bir diğer adıyla sleeve gastrektomi ve geriye küçük bir mide parçasının bırakıldığı gastric bypass işlemleridir.

Obezite Sperm Sayısını Etkiler mi?

Obezite pek çok sağlık sorununun hem sonucu hem de nedenidir. Obezite insanların vücudundaki bütün sistemleri olumsuz etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur.

Obezitenin etkilediği sistemlerden bir tanesi de üreme sistemidir. Fazla kilo kadın ve erkeklerde üreme fonksiyonlarında bozulmaya neden olur.

Yapılan araştırmalar obezitenin kadınlarda yumurta rezervini ve kalitesini olumsuz yönde etkilediğini gösterir. Peki kilo sperm sayısını etkiler mi? Erkek kısırlığı biyolojik ve çevresel pek çok nedenden kaynaklanabilir.

Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalara göre obezitenin sperm kalitesi üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Fazla kilolu olan erkeklerde östrojen, testosteron gibi bazı hormonlar olması gerekenden fazla veya az üretilebilir.

Bu durumun neticesinde sperm sayısında azalma veya hiç sperm bulunmaması (azospermi), sperm kalitesinde, şeklinde bozulma ve sperm hareketliliğinde düşüklük görülebilir.

Aynı zamanda obezite spermin DNA’sında bozulmaya da neden olabilir ve bu durum gebelik elde edilse bile düşüğe, erken doğuma veya bebekte sağlık problemleri ortaya çıkmasına neden olabilir.

Obez Erkeğin Çocuğu Olur mu?

Erkeklerde kısırlığa ne iyi gelir? Düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edemeyen çiftlerin uzmanlara sıklıkla yönelttikleri bu sorunun tek bir cevabı yoktur.

Öncelikle erkek kısırlığına sebep olan faktörlerin iyi değerlendirilmesi ve vakit kaybetmeden hastaya uygun tedaviye başlanması önemlidir.
Obezitenin nedeni hormonal sistem ise basit birkaç ilaçla sorun giderilebilir.

Kısırlığın sebebi diyabet ve obezite gibi sağlık sorunları ise öncelikle sağlık sorununa yönelik tedaviye başlanır.

Obez olan erkek hastalarda öncelik kilo kaybıdır. Bu nedenle hastalardan yaşam alışkanlıklarını değiştirmesi, düzenli egzersiz yapması ve sağlıklı beslenmesi beklenir. Bu yöntemlerle kilo kaybı sağlanamazsa mide balonu veya cerrahi tedavi seçeneklerinden faydalanılır.

Günümüzde bilim ve teknoloji alanında yaşanan gelişmeler ile birlikte spermiogram testinde sperm sayısında düşüklük (oligospermi) veya hiç sperm görülmemesi durumunda dahi erkeklerin çocuk sahibi olma şansı vardır.

Bebek sahibi olmak istemesine rağmen gebelik elde edemeyen çiftler için aşılama, tüp bebek gibi yardımcı üreme teknikleri ile gebelik şansını artırmak mümkündür.

Obezitenin sperm sayısı ve kalitesi üzerinde olumsuz etkilerinin olduğu bilinmekle birlikte obez erkeklerin de yardımcı üreme yöntemleri ile bebek sahibi olma şansı vardır.

Erkek kısırlığı ve obezite ile ilgili tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: