Bahceci Tup Bebek

Tüp Bebekte Yumurta Kaç MM Olmalı?

Tüp Bebekte Yumurta Kaç MM Olmalı?; Tüp bebek tedavisi, başarı oranının oldukça yüksek olduğu bir üremeye yardımcı tedavi şeklidir. Tedavinin sadece birkaç haftada sonuç…

Tüp Bebekte Yumurta Kaç MM Olmalı?
    

Tüp Bebekte Yumurta Kaç MM Olmalı?; Tüp bebek tedavisi, başarı oranının oldukça yüksek olduğu bir üremeye yardımcı tedavi şeklidir.

Tedavinin sadece birkaç haftada sonuç vermesi, tercih edilmesindeki en önemli etkenlerdendir. Tüp bebek tedavisi uzun süredir kullanılan bir yöntemdir ve her yıl birçok kişi tarafından tercih edilir.

Tüp Bebek Nedir?

Tıpta in vitro fertilizasyon (IVF) olarak adlandırılan tüp bebek tedavisi, çocuk sahibi olamayan ve infertilite (kısırlık) tanısı konulmuş çiftlerin çocuk sahibi olmalarına yardımcı olmak için laboratuvar ortamında sperm ve yumurtanın birleştirilmesi işlemidir.

Tüp bebek tedavisinde anne adayının yumurtalıklarından yeterli olgunluğa ulaşmış yumurtalar toplanır ve laboratuvarda sperm ile birleştirilir. Birleştirilen hücrelerden embriyo meydana geldikten sonra rahim içerisine aktarılır. Yaklaşık üç haftada tamamlanan IVF döngüsü bazı durumlarda daha uzun sürebilir.

Tüp bebek tedavisinde anne adayının 35 yaşından büyük olması durumunda; 12 ay süreyle korunmasız düzenli ilişkiye rağmen gebeliğin oluşmaması, infertilite kapsamında değerlendirilir. Anne adayının 35 yaşından küçük olması durumunda ise bu süre 6 aydır.

Yumurta toplanma işlemi (OPU) genellikle anestezi altında yapılır. Yumurtalıklarda bulunan foliküller, olgunlaşmamış yumurtanın geliştiği sıvı ile dolu bir keseciklerdir.

İşlem sırasında ultrason eşliğinde yumurtalıklardaki bu foliküller toplanır. Laboratuvar ortamında alınan yumurtalar, sperm ile birleştirilir ve embriyo oluşturulur. Embriyolar, daha sonraki aşamada anne adayının rahmine transfer edilir.

Alınan yumurtaların yeterince olgunlaşmamış olması, embriyonun yeteri kadar büyümesine engel olabileceği için tüp bebek şansını azaltabilir. Bu nedenle tüp bebek başarısını arttırmak için yumurta toplama işlemi sırasında çok sayıda yumurta alınır.

Olgunlaşan embriyoların rahim içerisine transfer edilmesi anne adayında ağrıya yol açmaz. Bu yüzden embriyo transferi, genellikle anestezi gerekmeden yapılır. Transfer işlemin ardından yaklaşık 11 gün sonra anne adayına gebelik testi yapılır.

Kanda beta HCG düzeyine bakıldığı bu testle, gebelik oluşup oluşmadığı anlaşılır.

Eğer beta HCG düzeyi yeterli seviyeye ulaşmamışsa doktorunuz birkaç gün sonra testin tekrarlanmasını isteyebilir. Bu sayede embriyo transferinin başarılı olup olmadığı tespit edilir.

Tüp Bebekte Yumurta Toplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavisi sürecinde duygusal ve fiziksel açıdan endişe ve stres oluşabilir. Bu süreçte bireyler ayrıca tedavinin işleyişi ile ilgili birçok şeyi merak eder. Foliküller, yumurtalıklarda yer alan ve ovulasyon (yumurtlama) aşamasında ideal boyuta ulaşıp çatlayarak içinde bulunan yumurtanın ortaya çıkmasını sağlar.

Ovulasyon aşamasının başladığı bu dönemde en az 3 olgunlaşmış ya da olgunlaşmak üzere olan folikül bulunur. Her ne kadar ovulasyonda sadece bir folikül yırtılarak yumurta oluşumunu sağlasa da bu dönemde sadece bir folikül değil genellikle birçok folikül birlikte olgunlaşır.

Bir kadının yumurtalıklarında bulunan foliküllerin sayısının hesaplanması çok mümkün değildir. Bunun sebebi foliküllerin gelişme aşamasında olanlarının çok küçük olması ve ultrason ile tespit edilememesidir.

Ancak vücutta bulunan hormonlar, folikül gelişimini tetikler ve foliküllerin yaklaşık 10 mm boyutuna gelmesine imkân tanır. Bu boyutlara ulaşan foliküller, ultrasonda görülür hale gelir ve yumurtalık rezervinde kaç folikül olduğu yaklaşık olarak hesaplanabilir. Rezervin hesaplanması, kadının tüp bebek tedavisi için uygun olup olmadığının belirlenmesinde önemlidir.

Bu süreçten sonra ovulasyon sürecini tetiklemek ve birden fazla folikül oluşumunu uyarmak için ilaçlar tedavisine başlanır. Daha fazla yumurta hücresinin oluşması, daha fazla embriyo üretilmesine imkân tanırken tüp bebek tedavisi başarı şansını da arttırır.

Ovulasyon döneminin uyarıldığı süreçte folikül gelişimi yakından takip edilir. Bu sayede tüp bebek tedavisi için yeteri sayıda folikül oluşması izlenir. Süreç devam ederken ultrason görüntülemesi kullanılır ve kan testleri ile sağlıklı folikül olgunlaşması takip edilir.

Kan testlerinde östrojen hormonu türü olan estradiol düzeyi ölçülür. Bu hormon foliküllerin büyümesi sırasında vücut tarafından üretilir ve folikül sağlığını gösteren önemli bir parametredir.

Folikül boyutları gerekli boyuta ulaştığında yeterli sayıda yumurtanın oluşup oluşmadığı kontrol edilir. Adetin 12. günü yumurta büyüklüğü kaç mm olmalı diye merak eden anne adayları için ultrason kontrolü yapılabilir.

Ultrasonla yapılan kontrolde olgun folikülün yaklaşık 18 mm boyutuna ulaşmış olması gerekir. Yumurtanın toplanması için en az kaç mm olmalı diye merak eden anne adayları da bulunur. Yumurta toplanması işleminde de yumurtanın olgunlaşmış olması ve yaklaşık 18 mm boyuta sahip olması yeterlidir.

Bu dönemde yapılan yumurta çatlatma iğnesi sonucunda yumurtlama gerçekleşir. Yumurta toplama süreci bu aşamadan kısa bir süre sonra yapılır. Genellikle enjeksiyon yapılmasından sonraki 36 saatlik süreçte yumurtalar toplanır.

Anne adayına hafif sedasyon amaçlı anestezi uygulaması yapılır ve çok ince bir iğne yardımıyla yumurtalar toplanır. Bu yumurtalar laboratuvarda sperm hücreleri ile birleştirilerek embriyolar oluşturulur.

“1 yumurtadan kaç embriyo oluşur?” diye soran anne adaylarına; 1 yumurta, 1 spermle döllendiğinde 1 embriyo oluşur şeklinde yanıt verilebilir.

Yüksek kaliteye sahip embriyolarda başarı şansı daha yüksektir. Oluşturulan embriyolar, laboratuvar ortamında yeterli olgunluğa erişene kadar bekletilir. Sonrasında sağlıklı embriyolar belirlenerek rahim içine transfer edilir.

Tüp Bebekte Yumurta Kaç MM Olmalı?

Sıkça “Olgun yumurta kaç mm olmalı?” diye merak edilir. Olgunlaşmış foliküller genellikle 16-20 mm boyutlarındadır. “Tüp bebekte yumurta kaç mm olmalı?” veya “Yumurtanın toplanması için en az kaç mm olmalı?” diye soran çiftler de bulunur.

Genellikle 2 adet, 16-20 mm arasında ve 2 adet 13-15 mm arası boyutlara sahip folikül oluşması durumunda yumurta toplama işlemi yapılabilir. Anne adayları “Gebelik için kaç mm yumurta gerekir?” sorusunu doktorlara sıklıkla sorar.

Gebeliğin oluşması için genellikle 2 adet 16-20 mm boyutlara sahip yumurta oluşması yeterli olabilir. Bu süreçte çiftlerin, özellikle anne adayının foliküllerin boyutu hakkında endişe duymasına gerek yoktur. Doktor, sizin için uygun olan tedaviyi uygular ve bu süreçte foliküllerin takibi düzenli olarak yapılır.

Tüp bebek tedavi süreci ile ilgili tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: