Kadın yumurtalığında bulunan yumurta sayısı, doğum sırasında olduğu kadardır ve bu sayı ilerleyen yıllarda artmaz. Yumurtalıkta bulunan rezerv, aynı zamanda kadının üreme kapasitesini belirleyen etkenlerin başında gelir.
Ergenlik döneminden itibaren her ay, olgunlaşan yumurta folikül kesesinden çıkarak bir diğer deyişle çatlayarak fallop tüplerine doğru ilerler. Menopoz dönemine kadar düzenli olarak gerçekleşen bu olay sayesinde yumurtlama yani yumurta çatlaması gerçekleşmiş olur.
Keseden çıkan olgunlaşmış yumurta, sağ ve sol tarafta bulunan fallop tüplerindeki saçaksı yapı tarafından yakalanır. Bu dönemde korunmasız cinsel ilişki yaşanması durumunda, kadın vücudunda 72 saat kadar canlı kalabilen sperm ile yumurta birleşerek döllenme sağlanır. Yumurtlama döneminde salgılanan östrojen ve lutropin hormon (luteinleştirici hormon) düzeyi artar.
Artan hormon düzeyi, en üst seviyeye ulaştıktan 36 saat sonra yumurta çatlayarak folikül kesesinden çıkar. Ancak bazı durumlarda yumurta çatlaması gerçekleşemez. Bu yüzden bu dönemde çiftler korunmasız cinsel ilişkiye girse bile sperm, fallop tüplerinde yumurta ile karşılaşamadığı için doğal yollardan gebelik oluşmaz.
Aynı zamanda yumurta olgunlaşmadığı için tüp bebek tedavisi için olgunlaşmış yumurta da elde edilemez. Bu tip durumların varlığında yumurta çatlatma iğnesi yapılır.
Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir?
Gebelik oluşumu için öncelikle kadın yumurtalık rezervinde bulunan yumurtanın olgunlaşması ve folikül kesesinden çıkması, diğer bir deyişle çatlaması gerekir. Çatlayan yumurta fallop tüplerine ilerlemeli ve fallop tüpleri içindeyken sperm ile birleşerek sağlıklı bir şekilde döllenmelidir. Ancak çatlama oluşmazsa, normal yollardan gebeliğin oluşması mümkün değildir.
Uzman hekim tarafından bu durumun tanısı konduğunda yumurta çatlatma iğnesi uygulanır. Yumurta çatlatma iğnesi, yumurtaların doğal bir şekilde olgunlaştığı ancak çatlamadığı durumlarda da uygulanır ve içeriğinde HCG hormonu bulunur. HCG hormonu, sağlıklı kadınlarda salgılanan luteinleştirici hormon ile aynı yapıdadır.
İğnenin uygulanmasının ardından yükselen lutropin hormon düzeyi ile yumurtanın çatlaması ve doğal seyri olan fallop tüplerine düşmesi sağlanır. Yumurta çatlatma iğnesinin uygulanması ve sağlıklı bir şekilde yumurtanın çatlaması için yumurtanın ideal olgunluğa erişmiş olması önem taşır. Bu nedenle “Yumurta çatlatma iğnesi ne zaman yapılır?” sorusunun cevabı yumurtanın boyutuna bağlıdır.
Yumurta çatlatma iğnesinin uygulanabilmesi için yumurta büyüklüğünün 18 ile 22 mm. aralığına ulaşması gerekir. Bu büyüklüğe ulaşan yumurtanın sağlıklı bir şekilde çatlaması için yumurta çatlatma iğnesi uygulanır.
Uygulama sonrasında çatlayan yumurta fallop tüplerine ulaşır ve gebeliğin oluşması için ilk adım tamamlanmış olur. Yumurta çatlatma iğnesi uygulandıktan sonra, eğer kısırlığa sebep olan bir diğer problem yoksa normal yollardan gebe kalınabileceği gibi, tüp bebek yöntemiyle de hamilelik sağlanabilir.
Normal yollardan gebeliğin oluşabilmesi için yumurta çatlatma iğnesi uygulanmadan önceki bir iki gün içinde korunmasız olarak cinsel ilişkiye girilmiş olması gebelik şansını artırır. Yumurta çatlatma iğnesi sonrası birkaç gün daha cinsel ilişkiye girilerek gebelik ihtimali artırılabilir. Eğer tüp bebek tedavisi görüyorsanız cinsel ilişkiye girip girmemek konusunda doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız.
Yumurta Çatlatma İğnesi Nasıl Yapılır?
Yumurta çatlatma iğnesi, farklı şekillerde uygulanabilir. Tüm enjeksiyon türlerinin yarattığı etki aynı olsa da uygulama şekilleri, kullanılan ilaçların markasına göre farklılık gösterir. Cilt altına uygulanan enjeksiyon işlemi, kolun arka kısmına ya da alt karın bölgesine yapılırken, kas içine uygulanan yumurta çatlatma iğneleri kalçadan enjekte edilir.
“Yumurta çatlatma iğnesi nasıl yapılır?” sorusuna farklı yanıtlar alınmasının sebebi budur. Hekim uygulama öncesinde hastayı, enjeksiyonun nasıl yapılacağı konusunda ve yumurta çatlatma iğnesi yan etkileri hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirir. Tüp bebek tedavisinde iğne kullanımı oldukça pratiktir. Çatlatma iğnesini kendinize kolayca uygulayabilir ve yoğun bir acı hissetmezsiniz.
Yumurta Çatlatma İğnesinin Tüp Bebek Tedavisinde Kullanımı
Tüp bebek tedavi yönteminde infertiliteye sebep olan tanı konduktan sonra pek çok uygulama yapılır. Bu uygulamaların başında yumurtaların uyarılması gelir. Adet döneminin başlangıcından sonraki 2. günde başlayan ve 11 gün süren, yumurtaların olgunlaşması için gerekli olan uyarılmanın sağlanması için FSH içerikli enjeksiyonlar yapılır.
Uygulama sonucu yumurta, 18 ile 22 mm. aralığında bir boyuta ulaştığında kişiye yumurta çatlatma iğnesi enjekte edilir. Yumurtlama 48 saat sonra gerçekleşeceği için yumurtaların 36. saatte toplanması gerekir. Çatlatma iğnenizi mutlaka doktorunuzun belirlediği saatte uygulamanız önem taşır. Çatlatma iğnenizi vurulduktan sonra hekim ile önceden kararlaştırılan saatte hastanede bulunmalısınız. Bu noktada yumurta toplama işlemine geçilir.
Çatlatma İğnesi Sonrası Yumurta Ne Zaman Çatlar?
Kadın yumurtasının olağan ve düzenli bir şekilde her ay olgunlaşarak fallop tüplerine ilerlemesi beklenir. Ancak bazı durumlarda olgunlaşma ve yumurtanın folikül kesesinden çıkması gerçekleşmez. Bu durumda tedavi için yumurta çatlatma iğnesi uygulanır. Çatlatma iğnesi sonrasında yumurtalar toplanarak laboratuvar ortamında sperm ile birleştirilerek döllenebileceği gibi normal yollardan yaşanan cinsel ilişkiyle de gebelik sağlanabilir.
Hastalar tarafından sorulan “Çatlatma iğnesi sonrası yumurta ne zaman çatlar?” sorusunun yanıtı, genellikle çatlamanın enjeksiyon sonrası 3. günde oluştuğu şeklindedir. İnfertiliteye hormonal salınıma bağlı yumurtanın olgunlaşmaması neden oluyorsa, bu süreç öncesinde ve sonrasında çiftlerin düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye girmesi önerilir. (Eğer tüp bebek tedavisi görüyorsanız cinsel ilişkiye girip girmeme konusunda doktorunuzun talimatlarına uymalısınız.)
Enjeksiyon uygulamasından sonraki 36. saatte yumurta toplama işlemi yapılır. Önceden baba adayından alınan sperm ile toplanan yumurtalar laboratuvar ortamında döllenerek transfer aşamasına geçilir.
Yumurta Çatlama Belirtileri Nelerdir?
Doğal yollarla olduğu gibi yumurta çatlatma iğnesi uygulaması sonrasında da yumurta, folikül kesesinden çıkar ve bu esnada bir miktar sıvı yumurtalıklara, fallop tüplerine gelir ve buradan da rahme ulaşır. Bu sıvı kasık bölgesinde tek ya da çift taraflı ağrıya sebep olur.
Aynı şekilde doğal yollarda olduğu gibi memelerde hassasiyet, vücut ısısında ve vajinal akıntıda artış görülür. Bu belirtilerin tamamı her kadında görülmeyebilir. Yumurta çatlatma iğnesi uygulandıktan sonra gebelik sağlanamazsa, enjeksiyondan sonraki 14. günde adet kanaması görülür.
Yumurta Çatlatma İğnesinin Yan Etkileri
OHSS olarak kısaltılan ovaryan hiperstimülasyon sendromu, yumurtalık çatlatma iğnesi uygulaması sonrasında hormon düzeyinin olması gerekenden fazla yükselmesi sonucu, yumurtalıkların aşırı uyarılması ile ortaya çıkan bir yan etkidir. Yumurta çatlatma iğnesi uygulandıktan sonra yaklaşık 3 ile 15 gün içinde görülebilir.
OHSS’nin hafif ve orta düzeydeki belirtileri karnın alt kısmında ağrıdır. Nefes darlığı, bulantı, kusma, ishal gibi diğer belirtiler eşlik edebilir. Katlanılabilir düzeyde olan bu ağrı süresince cinsel ilişki ve aşırı fiziksel aktiviteden kaçınılmalıdır. Bu belirtilerin hafif ve orta düzeyde olması tolere edilebildiği için olağan karşılanır.
Bu sırada kişi istirahat etmeli, bol sıvı almalı, düzenli ve dengeli beslenmelidir. Ağrının varlığı, gebelik oluşumunu etkilemez ve bir süre sonra kendiliğinden geçer. Ancak çok nadir olarak da olsa OHSS’nin şiddetli olarak görülmesi risk oluşturabilir. Ağrının dayanılmayacak kadar fazla olması durumunda mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekir.
Yumurta Çatlatma İğnesi Fiyatları
Yasalar gereği yumurta çatlatma iğnesi fiyatı hakkında bilgi veremiyoruz. İyi planlanmış bir tedavi ve doğru zamanda yapılan yumurta çatlatma iğnesi, işlemin tekrarlanmaması açısından önemlidir.
Yumurta çatlatma iğnesi hakkında tüm sorularınız ve ayrıntılı fiyat bilgisi için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
4 Yorum
Tüp bebek tedavimde her şeyi denildiği gibi yapmama rağmen (cetroide uygulaması, çatlatma iğnesi saati vs), Opu esnasında yumurtalarımın çatlamış olduğu görüldü ve bu sebeple toplama yapılamadı, sizce böyle bir şey nasıl olabilir?
30 Haziran 2021 / 23:21Merhaba,
Yumurta çatlama süreci kadın yaşı, yumurta folikül büyüklüğü, hormon değerleri, ilaçların saatinde yapılması ile bağlantılıdır. Doktorunuza danışmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
1 Temmuz 2021 / 09:27Bahçeci Ailesi
İyi günler bugün saat 11 de yumurta çatlatma iğnesi vuruldum,ilk ilişki hangı saatlerde ve günlerde olmalı şimdiden teşekkür ederim
4 Ağustos 2021 / 14:50Merhaba,
Doktorunuza danışmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
4 Ağustos 2021 / 14:57Bahçeci Ailesi
Diğer Yorumlar