Bahceci Tup Bebek

Tüp Bebekte Kaç Embriyo Transfer Edilir?

Bir yıllık süre boyunca korunmasız ilişkiye rağmen gebelik olmaması durumu kısırlık (infertilite) olarak adlandırılır ve hem kadını hem de erkeği etkileyen pek çok sağlık…

Tüp Bebekte Kaç Embriyo Transfer Edilir?
    

Bir yıllık süre boyunca korunmasız ilişkiye rağmen gebelik olmaması durumu kısırlık (infertilite) olarak adlandırılır ve hem kadını hem de erkeği etkileyen pek çok sağlık problemi kişide doğurganlık kaybına neden olabilir.

Kısırlık tedavisinin ilk basamağında altta yatan nedenin saptanması ve ortadan kaldırılmasına yönelik uygulamalar yer alır.

Yumurtlama takibi ve aşılama gibi birinci basamak yardımcı üreme yöntemlerinden sonuç alınamadığı durumlarda tüp bebek tedavisi olarak da adlandırılan in vitro fertilizasyon yöntemine başvurulur.

Başta yumurta hücresinin gelişimini desteklemek için yumurtalıklar uyarılır, daha sonra yumurtanın döllenmeye uygun hale gelip gelmediği kontrol edilir ve olgunlaşmış olan yumurta hücresi bir enjeksiyon aracılığı ile tetiklenerek yumurtlama olayı gerçekleştirilir.

Bir sonraki adımda yumurta hücreleri cerrahi olarak toplanır ve uygun laboratuvar ortamında depolanır. Baba adayından elde edilen sperm hücreleri ile kadından toplanan yumurtalar 37 derece sıcaklıkta, kuluçka dolaplarında döllenmek üzere bir araya getirilir.

Sperm tarafından döllenen yumurta hücresi embriyo adını alır ve bu aşamada tüp bebek tedavisinin en önemli adımlarından biri olan “embriyo transferi” işlemi gerçekleştirilir.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.

Embriyo Transferi Nedir, Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavisinde baştan sona her adım son derece önemlidir. Gebeliğin başlatılabilmesi için kadının gebelikle ilişkili hormon değerlerinin optimum düzeyde olması, genital enfeksiyon gibi eşlik eden herhangi bir hastalık tablosunun bulunmaması, yumurtlama ve aşılama gibi birinci basamak yardımcı üreme tekniklerinin eksiksiz şekilde uygulanması, tüp bebek tedavisinin tüm basamaklarının doğru günde ve doğru şekilde yapılması, elde edilen yumurta ve sperm hücrelerinin uygun şekilde döllendirilmesi ve saklanması, döllenmiş olan yumurta hücresinin rahim içerisine en doğru şekilde transfer edilmesi ve daha sonra embriyonun rahimde tutunmasını kolaylaştıracak uygulamalara başvurulması gerekir.

Tüp bebek tedavisi ile ilgili tüm basamaklar doğru olarak uygulansa ve yumurta hücresinin sperm tarafından kusursuz bir şekilde döllenmesi sağlansa dahi döllenmiş olan bu yumurta hücresi rahim duvarına güvenli bir biçimde tutunmadığı takdirde gebelik başlangıcından söz etmek mümkün değildir.

Sağlıklı gebelik sürecinin başlatılması embriyo olarak adlandırılan döllenmiş yumurta hücresinin rahim içerisine doğru olarak yerleştirilmesi ve buraya güvenli bir şekilde tutunması ile mümkündür.

Embriyoların rahim dokusuna transferi steril ameliyathane ortamında cerrahi olarak gerçekleştirilir. Transfer işlemi öncesinde kişi normal jinekolojik muayene pozisyonunda yatırılır ve vajinaya yerleştirilen spekulum aracılığıyla rahimin ilk muayenesi yapılır.

Rahim dokusu embriyonun kolaylıkla tutunması için yeterli kalınlığa ulaşmış ise vajina yüzeyi ve rahim içerisi uygun sıvılar ile temizlenerek embriyo transferi için hazırlanır.

Uygulama, transferi gerçekleştirilecek olan embriyoların uygun bir kateter aracılığıyla rahim boşluğuna yerleştirilmesi ile gerçekleştirilir.

Bu sırada karın yüzeyinden rahim içerisi ultrason aracılığıyla görüntülenir ve transfer işleminin güvenli bir şekilde gerçekleştirildiğinden emin olduktan sonra işlem hekim tarafından sonlandırılır.

İlk Tüp Bebekte Kaç Embriyo Transfer Edilir?

Tüp bebek tedavisinin başarı oranı kişilerin yaşına, yumurta ve sperm hücresinin döllenmesi ile oluşan embriyonun kalitesine ve rahim dokusunun embriyoyu tutma kapasitesine göre değişiklik gösterir.

Dünya çapında tüp bebek tedavisi sonucunda gerçekleşen gebelik oranları %30-35 aralığında seyreder. Bu nedenle gebelik olasılığını artırmak için tek seferde birden fazla embriyonun transferi yaygın olarak tercih edilir.

Ancak birden fazla sayıda embriyo transferi ile çoğul gebelik riski artar ve bu durum sağlıklı gebelik sürecini olumsuz etkileyebilir.
Çoğul gebelik tüp bebek tedavisi için komplikasyon olarak kabul edilen ciddi bir problemdir.

Invitro fertilizasyon yöntemi ile gerçekleşen ikiz, üçüz veya dördüz gebeliklerde anne ölüm riskinin arttığı, bebeklerde çeşitli organları etkileyen doğumsal anomaliler meydana geldiği, erken doğum ve düşük gibi komplikasyon risklerinin artış gösterdiği ortaya konmuştur.

Bu nedenle Avrupa İnsan Üremesi ve Embriyoloji Derneği’nin 2002’de düzenlemiş olduğu bir toplantı sonrasında çoğul gebelikler tüp bebek tedavisinin komplikasyonu olarak kabul edilmiş ve yeni düzenlenecek tedavi planlarının bu komplikasyonu önlemek üzere geliştirilmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Bu doğrultuda çoğul gebelik oranlarının azaltılması için ülkemizde yapılan çalışmalar sonucunda 2010 tarihinde yeni bir yönetmelik yayınlanmış ve bu yönetmelik esasına göre tüp bebek tedavi uygulaması sırasında birden fazla embriyo transferinin gerçekleştirilmesi ile ilgili bazı şartlar belirlenmiştir.

Yeni yönetmelik doğrultusunda 35 yaş altındaki kadınlara birinci ve ikinci tüp bebek uygulamalarında tek embriyo transferi, üçüncü ve sonraki uygulamalarda iki embriyo transferi yapılabilir.

35 yaş üzeri kadınlar için ise ilk tüp bebek tedavisi dahil tüm uygulamalarda en fazla iki embriyo transferi gerçekleştirilebilir.

İki (2) Embriyo Transferi Tutma Şansı

Embriyo transferinin başarısı pek çok faktör ile ilişkilidir. 2 embriyo transferi tutma şansı kişinin yaşına, embriyo transfer işleminin kolay ve rahat uygulanmasına, transfer sırasında travma, kanama ve benzer komplikasyonların gelişip gelişmemesine, işlemi uygulayan hekimin ve tüp bebek merkezinin deneyimine göre değişiklik gösterir.

Uygulama sırasında yanlış kateter kullanılması rahim dokusunun hasar görmesine ve bunun sonucunda prostoglandin ve oksitosin gibi rahim içi kasılmayı tetikleyen hormonların salgılanmasına yol açabilir.

Bu durumda transfer edilmiş embriyoların rahim yüzeyine tutunması zorlaşır ve gebelik şansı azalır. Gebeliğin sağlıklı ve güvenli şekilde başlatılabilmesi için tüm tedavi planının ve özellikle embriyo transferi işleminin alanında uzman hekimler tarafından, deneyimli tüp bebek merkezlerinde yapılması son derece önemlidir.

Siz de alanında uzman hekimlerimiz ile baştan sona kişiselleştirilmiş bir tüp bebek tedavi planı oluşturmak için deneyimli merkezimize başvurabilir; ilk tüp bebekte kaç embriyo transfer edilir, 5. gün embriyosu ikiz olur mu, 3. tüp bebek denemesinde kaç embriyo transfer edilir gibi tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: