Bahceci Tup Bebek Tüp Bebekte Doğru Bilinen Yanlışlar | Bahçeci Sağlık Grubu

Tüp Bebekte Doğru Bilinen Yanlışlar

Kısırlık Kadın Kaynaklıdır Tüp Bebekte İlk Denemede Hamile Kalınmaz Tüp Bebek Erken Menopoza Yol Açar Tüp Bebekte Başarı %100’dür. Günümüzde oldukça yaygın olarak görülen…

Tüp Bebekte Doğru Bilinen Yanlışlar
    

Günümüzde oldukça yaygın olarak görülen infertilite, kısaca düzenli olarak korunmasız ilişkiye rağmen çocuk sahibi olunamaması durumudur.

Doğal yöntemlerle bebek sahibi olamayan ya da diğer yardımcı üreme tekniklerinden olumlu sonuç alınamayan kişilere tüp bebek yöntemi uygulanır.

İnfertilite (kısırlık) sebepleri ile ilgili doğru bilinen bazı yanlışlar olduğu gibi doğru olduğuna inanılan bazı yanlış bilgiler de mevcuttur. Bu durum çiftlerin tedaviye yaklaşımını olumsuz yönde etkilemektedir.

Kısırlık Kadın Kaynaklıdır

Kısırlık çiftlerin ikisini de ilgilendiren bir durumdur. Yumurtlama bozuklukları, endometriozis, polikistikover sendromu, tüplerde tıkanıklık gibi durumlar kadında kısırlık sebebi olarak sayılabilir. Erkeklerde ise sperm yapısında bozukluk, sperm sayısının az olması, varikosel gibi durumlar kısırlığa neden olabilir.

Son yıllarda bu yanlış inanış ortadan kalkmaya başlasa da günümüzde hâla kısırlığın sadece kadından kaynaklandığı algısı vardır.

Oysa bu inanış tamamen yanlıştır. İnfertilite ile sağlık kuruluşlarına başvuran çiftler için gerekli tetkikler yapıldığında kadından kaynaklanan infertilite ile erkekten kaynaklanan infertilite oranlarının birbirine oldukça yakın olduğu görülür.

Tüp Bebekte İlk Denemede Hamile Kalınmaz

Tüp bebekte ilk deneme tutmaz inanışı toplumda oldukça yaygındır. Oysa sağlıklı bir embriyo transferinin başarı şansı oldukça yüksektir.

Kişinin hormonal durumu uygun olduğunda ya da var olan sorunları giderildiğinde, yapılan embriyo transferi ile ilk denemede hamile kalma oranı, diğer denemelerde gebelik oluşması şansı ile aynıdır.

Tüp Bebek Ağrılı Bir Tedavidir

Tüp bebek ağrılı işlem midir? Doğal yollarla bebek sahibi olamayan kadınlar en çok bu sorunun cevabını merak ederler. Tüp bebek tedavisi ağrılı bir tedavi yöntemi değildir. Tedavinin aşamalarından birisi olan yumurta toplama aşaması önceleri anestezi kullanılmadan yapılıyordu.

Bu durum kadınların ağrı duymasına neden oluyordu. Ancak günümüzde yumurta toplama işlemi genel veya lokal anestezi yöntemiyle kısa bir sürede acısız ve ağrısız bir şekilde uygulanmaktadır.

Spermi Olmayan Erkek Baba Olamaz

Eskiden hiç spermi olmayan yani azospermi olan erkekler için uygulanan tedaviler yoktu. Ancak bilim ve teknoloji dünyasında yaşanan gelişmeler, artık spermi olmayan erkeklerin de baba olma şansını artırdı.

Erkeğin sperminin olmaması hormonlarla ilgili problemlerden, sperm kanallarında olan tıkanıklıktan veya sperm kanallarının hiç olmamasından kaynaklanabilir. Azospermi durumunda ilk yapılması gereken rahatsızlığın sebebini bulmaktır.

Sebebi anlaşıldıktan sonra uygun tedavi yöntemleri kullanılarak erkeklerin çocuk sahibi olmaları sağlanabilir. Eğer sperm kanallarında olan tıkanıklıktan kaynaklanan bir azospermi durumu varsa cerrahi yöntemler kullanılarak kanalların açılması sağlanır.

Eğer tıkanıklık giderilemiyorsa veya üretim bozukluklarına bağlı azospermi durumu varsa bu defa mikro tese adı verilen cerrahi bir yöntemle mikroskop altında canlı olan hücreler toplanır.

Tüp Bebekte Alınan İlaçlar Kilo Aldırır

Tüp bebek tedavisinde kullanılan hormon ilaçları, vücutta bir miktar sıvı tutabilir. Hastalar vücutta oluşan ödem sonucunda kilo aldıklarını düşünebilir.

Ancak tedavinin sona ermesiyle birlikte vücutta tutulan su atılır. Bazı durumlarda bu ilaçların iştah açıcı özelliği de olabilir ancak sağlıklı ve düzenli beslenen kadınlarda kilo artışı gözlenmez.

Tüp Bebek Erken Menopoza Yol Açar

Erken menopozun başta genetik yatkınlık olmak üzere değişik sebepleri olmakla birlikte tüp bebek tedavisi, erken menopoza neden olmaz.

Her kız çocuğu doğduğu anda belli bir miktar yumurta hücresiyle doğar. Yaş ile birlikte yumurta hücreleri giderek azalır.

Harekete geçen yumurta hücrelerinden her ay birkaç tanesi büyüyüp olgunlaştığında yumurtlama gerçekleşir ve yumurtalıklardan atılır. Diğer yumurtalar ise kaybolur ve işlevlerini yitirir.

Tüp bebek tedavisinde harekete geçen yumurta hücreleri olgunlaştırılır ve tüp bebek tedavisinde kullanılır. Yani tüp bebek tedavisi olsa da olmasa da yumurta hücreleri düzenli olarak vücuttan atılır. Bu nedenle tedaviye bağlı menopoz riski yoktur.

Tüp Bebek Tedavisinde Çoğul Gebelikler Olur

Halk arasında tüp bebek yaptıran kadınların ikiz gebelik veya üçüz gebelik yaşayacağı yönünde bir inanış var.

Önceki yıllarda yapılan tüp bebek uygulamalarında tek embriyo transferi ile gebe kalma oranı oldukça düşüktü. Bu nedenle gebelik şansını artırmak için hastaya iki veya üç embriyo transferi yapılıyordu.

Günümüzde bilim ve teknoloji dünyasında yaşanan olumlu gelişmeler, tek embriyo transferi ile gebelik oluşma ihtimalini de oldukça arttırmıştır.

Bazı durumlarda anne adayları, doktorlarına özellikle çoğul gebelik istediklerini belirtirler. 2010 yılında yürürlüğe giren yönetmelik gereği artık 35 yaşından küçük kadınlara iki veya üç embriyo transferi yapılmasının önü kesilmiştir.

İlk iki denemede tek embriyo transferine, sonraki denemelerde ise en fazla iki embriyo transferine izin verilmektedir. 35 yaşının üstündeki kadınlarda ise bütün denemelerde en fazla iki embriyo transferi yapılabilmektedir.

En Kolay Ne Zaman Hamile Kalınır?

Tüp Bebekte Başarı %100’dür.

Her tedavide olduğu gibi tüp bebek tedavisinde de başarı %100 değildir. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce çiftlerin gerekli tetkikleri yapılır.

Tüp bebek tedavisinde başarıyı belirleyen bazı faktörler vardır. Bunların başında anne adayının yaşı gelir. Kadının yaşının ilerlemesiyle birlikte tüp bebek tedavisinin başarı oranı da azalır.

Yaş faktörünün yanı sıra kadının yumurta rezervinin durumu da tüp bebek tedavisinde başarı oranını etkiler. Rahimde veya kanallarda olan sorunlar, embriyonun kalitesiz olması gibi sorunlar, tüp bebek tedavisinden istenilen sonucun alınamamasına neden olabilir.

Kadından kaynaklanan sebeplerin yanı sıra erkeklerde sperm hareketsizliği, spermlerin yapısında olan bozukluklar da başarı şansını düşürür.

Tüp bebekte başarı konusundan anlaşılması gereken, gebelik oluşması ve gebeliğin canlı doğum ile sonuçlanmasıdır. Bazı durumlarda tüp bebek tedavisi sonucunda hiç gebelik oluşmayabilir ya da tedavi gebelikle sonuçlanabilir.

Doğal yollarla oluşan gebeliklerde olduğu gibi tüp bebek tedavisi sonucunda transfer edilen embriyo rahmin içerisinde tutunmak yerine tüplerin içine doğru hareket edebilir ve dış gebelik yaşanabilir.

Tüp bebek konusunda merak ettiğiniz tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: