Polikistik Over Sendromu

Polikistik Over Sendromu

Polikistik Over Sendromu
16.10.2012 6

Üreme çağında olan kadınlar için polikistik over sendromu, insülin seviyelerinin artmasına bağlı olarak meydana gelen hormonal düzensizlikler sonucu infertiliteye neden olan ciddi bir hastalıktır.

Düzensiz veya hiç adet görmeme ve yükselmiş serum testosteron ve androstenedion (erkeklik hormonları) seviyesi ile teşhis edilen bir hastalıktır. Bu sendromlu hastalarda;

  • Anormal ve düzensiz vajinal kanamalar,
  • İnfertilite,
  • Şişmanlık,
  • Aşırı kıllanma, saç dökülmesi ve sivilcelenme (akne) şikayetleri olabilir.

Klinik ve hormonal değişikliklerle birlikte bunlara ek olarak vajinal ultrasonda yapılan muayenede artmış sayıda küçük folikül kistlerine rastlanır.

(Polikistik görünümlü yumurtalıklar 6–10 mm. büyüklüğünde) Bu görünüm normal üreme çağında olan kadınların %20’sinde gözlenebilir. Polikistik over sendromunun üreme çağındaki kadınların hemen hemen yarısı oranı veya tüm kadınların %6-10’unu etkilediği tahmin edilmektedir.

Bu sendromun genetik bir yönünün olduğu ve bu sendromu olan kadınların kadın ve erkek akrabalarında sıklıkla şeker hastalığı, şişmanlık, yükselmiş kan yağları yüksek tansiyon ve infertilite ile birlikte aşırı tüylenme ve düzensiz adet sorunu olan kadın akrabalarının bulunduğu bilinmektedir.

[related]

Polikistik Over Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Polikistik over sendromunun en önemli belirtilerinden biri kanda insülin direnci ve bununla birlikte görülen artmış açlık kan insülin seviyesidir. Hiperinsülinemi, erkeklik hormonlarında yüksekliğe sebep olur.

Yüksek seviyedeki androjen hormonları (erkeklik hormonları) beyinde yumurtalıkların görevini kontrol eden merkezin durumunu bozarak anovulasyona (yumurtlamama), amenore (adet görememe) ve infertiliteye sebep olmaktadır. Eğer düzensiz adetler veya adet görememe sorunu varsa fizik muayeneden sonra bir takım ipuçları elde edilir.

Boyunuz ve kilonuz ile birlikte yüzde veya vücutta kıllanma artışı, başta erkeklerde görülen tarzda saç dökülmesi, sivilcelenme ve akantozis nigrikans (ensede, kollarda, göğüslerde ve bacak arasındaki kıvrımlı yerlerde renk değişikliği) olup olmadığı kontrol edilir. Artmış erkeklik hormonları teşhisi doğrular.

Açlık insülin seviyesi ve şeker yüklemesi yapılması gereklidir. Polikistik over sendromunda şeker, kalp ve rahim zarı hastalıklarına yatkın olma söz konusudur. Şeker hastalığında gebelik kayıpları oldukça yüksektir.

Uygun beslenme alışkanlıkların kazandırılması, yeterli egzersiz ve insülin etkinliğini arttıran ilaçların desteği ve iyi bir metabolik kontrolün bu gibi durumlarda gebe kalma şanslarını arttırarak sağlıklı bir bebek doğurma şansını da yükselttiği bilinmektedir.

Bu güne kadar daha önce aşılama, tüp bebek gibi üremeye yardımcı tedavi yöntemleri ile ilgili farklı merkezlerde olumsuz sonuçlanan girişimleri olan çiftler, Bahçeci Sağlık Grubu tarafından takip edilerek gebelik öncesi hazırlık aşamasında kendiliğinden gebe kalmıştır.

Çiftlerin birçoğunun benzer şekilde beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, metabolik sendrom ve lipid bozuklukluklarında da önemlidir. Kişiye özel beslenmenin yanında doğru kilo, şeker ve lipid düzeylerinin sağlanabilmesi için uygun ilaçlar da kullanılmaktadır.

Uzun dönemde yaşam biçiminin değiştirilmesi bu gibi durumlarda çok önemli bir rol oynamaktadır. 12 yıldır polikistik over sendromu teşhisi konmuş anne adaylarına tedavi öncesi danışmanlık ve metabolik kontrol için Bahçeci Sağlık Grubu tarafından destek verilmektedir.

  1. Cok umutluydum 5 gunun embriyosu yerlestirildi birinci kalite embriyosuydu

  2. Polikistik over hastasiyim onikiyillik evliyim tup bebek denemem oldu malesef negatif

  3. Hayirli gunler benim poliskistik rahatsizligim var tup bebek denedim olmadi 1 kere ….simdi ne yapabilirim

    1. Merhaba,

      Konu ile ilgili size yardımcı olmak ve detaylı bilgi vermek isteriz.
      Dilerseniz iletişim bilgilerinizi bize iletebilirsiniz. İlgili birimimiz en kısa zamanda bilgi vermek için sizi arayacaktır.
      İlginiz için teşekkür ederiz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  4. 14 aylik ewliyim 2 aydr korunmuyoruz polikistover var hamile kalabikirmiym kalmam icin ne yapmam lazm bilgilndirirsenz sevinirim cok korkuyorum ve kafama takiyorum

    1. Merhaba,

      Konu ile ilgili size yardımcı olmak ve detaylı bilgi vermek isteriz.
      Dilerseniz iletişim bilgilerinizi bize iletebilirsiniz. İlgili birimimiz en kısa zamanda bilgi vermek için sizi arayacaktır.
      İlginiz için teşekkür ederiz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

Yorumlar kapalı.

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

Sizi Arayalım


    Polikistik Over Sendromu

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun


      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Polikistik Over Sendromu

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.


        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.