Bahceci Tup Bebek

Tüp Bebekte Başarı Şansı

Düzenli olarak cinsel ilişkiye girilmesine rağmen gebe kalamayan çiftler, sağlık kontrollerinin yapılması için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalıdırlar. Kadının yaşı başvuru süresi için…

Tüp Bebekte Başarı Şansı
    

Düzenli olarak cinsel ilişkiye girilmesine rağmen gebe kalamayan çiftler, sağlık kontrollerinin yapılması için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalıdırlar.

Kadının yaşı başvuru süresi için önemlidir. 35 yaş altında 1 yıl korunmasız ilişki önerilirken, 35 yaşından büyük kadınlarda bekleme süresi 6 ay olmalıdır.

Bilinen hastalık öyküsü olmayan çiftlerde başvuruda kadın ve erkek için temel değerlendirme testleri yapılır. Kadın için yumurtalık kapasitesi, temel hormon testleri (tiroid bezi fonksiyonları için ve prolaktin) ve rahim yapısı ve tüplerin açıklığı yapılacak temel testlerdir.

Erkekte ise sperm analizi yapılır. Bulunan problemlere göre çiftlere uygun tedavi programları düzenlenir. Tüp Bebek tedavisi kısırlık tedavisinde seçilmiş durumlarda ilk tedavi seçeneği (azospermi, sperm sayısında kritik düzeyde azlık, tüplerin tıkalı olması ya da cerrahi olarak alınmış olması gibi) olmaktadır.

Bazı durumlarda da diğer tedavi yöntemlerinde başarısız olunması nedeniyle (aşılama tedavisinde gebelik olmaması gibi) önerilmektedir. Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen pek çok faktör vardır.

Tüp Bebekte Başarı Oranı Nedir?

Tüp bebek tedavisinin başarı oranı, başarıyı etkileyen en önemli nedenlerin başında kadın yaşı ve yumurtalık kapasitesi gelir. Kadınlar doğduklarında belirli bir yumurta rezervi ile dünyaya gelir ve daha sonra yumurta üretemez.

Farklı bir deyişle kadınlar, ortalama 1-2 milyon yumurta ile doğar ve üreme çağı olan ergenlik dönemine geldiklerinde yumurtalık rezervinde yaklaşık 300 bin yumurta kalmış olur. Her ay 1 yumurtlama döneminde ortalama olarak 1.000-1500 yumurta kaybedilir.

Kadın yaşı 30’lu yaşların ortasına geldiğinde yumurta rezervinde belirgin azalma görülmeye başlar. Sayıca azalmanın yanında kalite düşüklüğü de bu yaşlardan sonra belirgin hale gelir.

Dolayısıyla anne adayı ne kadar gençse yumurta sayısı ve yumurta kalitesi o kadar yüksek olur. Tüp bebek tedavisinde en yüksek başarı oranı ilk üç denemede elde edilir.

Tüp Bebek Başarı Şansını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Tüp bebek tedavisinin başarı şansını etkileyen pek çok faktör bulunur. Bunları kabaca şu şekilde sıralayabiliriz:

1) Güçlü Bir Ekip

Tüp bebek tedavisi ekip işidir. Doktor, embriyolog, genetik uzmanı, hemşire kısacası tedavide yer alan herkesin alanında uzmanlaşmış olması ve uyumlu çalışma sistemi başarıyı etkileyen önemli faktörlerden biridir.

Hekimin deneyimi, tanı ve tedavi protokollerini çiftlerin özel durum ve gereksinimleri çerçevesinde değerlendirerek kişiye özel tedavi planı oluşturması önem taşır.

Kısacası başarılı bir merkezi farklı kılan, planlanan tedavinin eksiksiz ve hatasız işlemesi, uzmanların mesleki deneyimlerini tedaviye en üst düzeyde aktarmalarına bağlıdır.

2) Gelişmiş Embriyoloji Laboratuvarı

Tüp bebek uygulamalarında başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden biri de embriyoloji laboratuvarının kalitesi ve embriyologların deneyimidir. Yumurta toplama işleminin ardından embriyo gelişimi için tüm işlemler embriyoloji laboratuvarında gerçekleşmektedir.

Başarılı laboratuvar en son teknolojik altyapı ile donatılmış, kullanılan malzeme ve ekipmanları kaliteli olan, alınan yumurta ve sperm hücrelerinden mümkün olduğu kadar az kayıp ile en kaliteli embriyoyu üreten ve seçebilen laboratuvardır.

Bu nedenle merkezlerimizde yatırımlarımızın önemli bir kısmını embriyoloji laboratuvarının teknolojik altyapısını sürekli olarak geliştirmeye ve embriyoloji laboratuvarlarını, son teknolojilere uygun donanımlarla güçlendirmeye harcamaktayız.

3) Yeni Yöntem ve Teknikler

Tüp bebek tedavisi, kısırlığın nedenine bağlı olarak kişi özelinde planlanır. Çiftlerin durumuna özel olarak tedavide farklı yöntem ve teknikler kullanmak gerekmektedir.

Üremeye yardımcı teknikler alanında dünyada her geçen gün yeni yöntemler gelişmektedir. Tüp bebek merkezinin ve hekimin bu yenilikleri yakından takip etmesi, yöntemleri uygulayabilecek teknik altyapı ve donanıma sahip olması tedavi başarısını doğrudan etkiler.

Bu nedenle hastalara tavsiyemiz, en güncel yöntemleri uygulayarak doğru tedaviyi sunabilecek donanıma sahip klinikleri tercih etmeleridir.

Tüp Bebekte Başarı Şansı Nasıl Artar?

Tedaviye başlayacak hastaların merak ettiği konuların başında “tüp bebek denemesinde başarı şansı kaç olur?” ve “tüp bebekte başarı şansı nasıl artar?” soruları gelmektedir.

Yukarıda saydığımız kriterler tüp bebek tedavisinde başarıyı etkilemektedir. Bunların yanı sıra hastalara bağlı değişkenler de başarıda önemli bir role sahiptir.

Bebek sahibi olmak isteyen çiftlere tavsiyemiz sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemeleri yönündedir. Vücut sağlığının desteklenmesi için sağlıklı ve dengeli beslenerek kilonun kontrol altına alınması önerilir.

İdeal kiloya sahip olan kişilerin, obezite problemi ya da çok zayıf olan kişilere kıyasla gebe kalma şansları 2 ila 4 kat daha fazladır.

Baba adaylarının sperm sağlığı da üremede önemli bir paya sahiptir. Bu yüzden erkeklerin tüp bebek tedavisine başlamadan önce sağlıklı beslenmeleri, çok önemlidir.

Bazı vakalarda hekim, sperm kalitesinin artmasına yardımcı olan ilaçlar reçete edebilir. Bu tedavileri düzenleyen kişilerin üroloji uzmanı olması mutlak gereklidir. Mucizevi kürlerden uzak durulmalıdır.

Stres seviyesinin azaltılması son derece önemlidir. Rahatlama egzersizleri yapmak, profesyonel destek almak stres seviyesinin düşürülmesinde etkili olabilir.

Sigara ve alkol tüketimi, hem kadının hem de erkeğin üreme potansiyelini düşürür. Bu yüzden gebelik planlanmadan en az 2-3 öncesinde sigara ve alkol tüketimi bırakılmalı, kafein alımı da kısıtlanmalıdır.

Tüp Bebekte Başarı Oranı Yüzde Kaçtır?

Tüp bebek tedavisi yaptırmayı düşünenlerin sıklıkla sorduğu “tüp bebekte başarı oranı nedir?” ya da “Türkiye’de tüp bebek başarı oranı kaçtır?” sorusuna kesin ve net bir cevap vermek mümkün değildir. Ancak genel anlamda şu bilgileri verebiliriz:

Tüp bebekte ilk denemede başarı oranında baba adayının yaşı etkili olsa da anne adayının yaşı belirleyicidir.

Tüp bebek tedavisinde pek çok başarı hikayesi bulunur. Sağlıklı bir doğumla sonuçlanan tüp bebek tedavisinde başarı, anne ve baba adayının doğru merkez seçimi ile doğrudan alakalıdır.

Başvurulan klinikte gebe kalamamanın nedeninin doğru araştırılması, başarısız tüp bebek tedavilerinde nedenin iyi araştırılması ve saptanması tanıya ve kişiye özel olarak tedavi yönteminin belirlenmesi bakımından son derece önemlidir.

Tüp bebek tedavi yönteminde başarı hikayeleri değerlendirilirken tüp bebek tedavi yöntemiyle sağlanan gebeliğin, sağlıklı bir doğumla sonuçlanıp sonuçlanmadığının da göz önünde bulundurulması gerekir.

İlk tüp bebek denemesinde transferde başarı sağlanamaması, kişinin çocuk sahibi olmayacağı anlamına gelmez. Bu durumda, tüp bebek tedavisi yapılan merkezin embriyo dondurma programını hem doktor hem de laboratuvar olarak ne kadar etkin ve kaliteli uyguladığı önem kazanmaktadır.

Tüp bebek tedavisinde kaliteli embriyolar elde edilip dondurulduğu taktirde tekrar tüp bebek uygulamasının başına dönülmesi gerekmeden transfer aşamasına geçilir. Ve bu durumda çifte yüksek oranlarda başarı şansı verilir.

Tüp bebek tedavisinde merkez seçiminde merkezin deneyimi, sadece pozitif sonuç değil gebelik ve doğum oranlarına dikkat edilmelidir. Diğer önemli konu merkezin 5. Gün yani blast aşamasında embriyo elde etme oranıdır. Bu durum tüp bebek merkezinin kalitesini gösteren en güvenilir verilerdendir.

Diğer önemli konu ise merkezde hekim hasta ilişkisinin sürekliliği ve tedavi sürecinde birlikte olmalarıdır. Tedavi sürecinde kurulan sıkı bağ güveni ve nihayetinde başarıyı getirecektir.

Tüp bebek başarı şansı hakkında aklınıza takılan tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: