Bahceci Tup Bebek

Tüp Bebek Tedavisinde Kanama Olur mu?

Tüp Bebek Tedavisinde Kanama Olur mu?; Tüp bebek yöntemi, son yıllarda tıbbi teknolojinin de gelişmesiyle, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan birçok çifti hayallerine kavuşturmuştur.…

Tüp Bebek Tedavisinde Kanama Olur mu?
    

Tüp Bebek Tedavisinde Kanama Olur mu?; Tüp bebek yöntemi, son yıllarda tıbbi teknolojinin de gelişmesiyle, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan birçok çifti hayallerine kavuşturmuştur. Büyük hayaller ve umutlarla başlanan tedavi sürecinin başlangıcında çiftlerin kafasında genellikle pek çok soru işareti oluşur.

Başarı şansı, sürecin hangi aşamalardan geçeceği gibi birçok konunun yanı sıra embriyo transferinin gerçekleştirilmesinin ardından tutunma olup olmayacağı da merak konusudur.

Bu süreçte bebek sahibi olmak için heyecanla bekleyen anne adayları tüp bebekte kanama olması normal mi, transfer sonrası kanama olur mu gibi soruların yanıtlarını arar.

Peki, tüp bebek tedavisinde embriyo transferinin ardından kanama olması normal midir? Kanama tedavinin başarısız olduğu anlamına mı gelir? İşte tüp bebek tedavisinde kanama hakkında bilinmesi gerekenler…

Embriyo Transferi Sonrası Kanama Olur mu?

Tüp bebek tedavisinde anneden toplanan yumurtaların babadan alınan sperm hücreleri ile bir araya getirilerek laboratuvar koşullarında döllenme oluşturulduğunda embriyo elde edilir. Elde edilen embriyonun anne rahmine yerleştirilmesi ise embriyo transferi olarak adlandırılır.

Embriyo transferi işleminden sonra, gebelik testinin yapılacağı zamana kadar geçen süre içerisinde bazı durumlarda kanama görülebilir. Bu kanamalar luteal faz kanaması olarak adlandırılır. Luteal faz kanaması, transfer sonrası her kadında görülmek zorunda değildir. Söz konusu kanama yumurtaların toplanmasının ardından 7 ve 8. günlerde gerçekleşmesi olası olan hafif bir kanamadır.

Yumurta toplamadan sonraki birkaç günde görülen kanama ile luteal faz kanaması birbirinden farklıdır. Özellikle embriyo transferi ile gebelik testinin arasındaki sürece denk gelen luteal faz kanamaları tüp bebek tedavisinin uygulandığı çiftler için oldukça endişe vericidir.

Fakat embriyo transferi sonrasında kanama olması her zaman tedavinin başarısız olduğu anlamına gelmez. Yine de böyle bir kanama yaşayan kadınların derhal tedavileriyle ilgilenen hekimlerine danışması gerekir.

Tüp bebek tedavilerinde luteal fazın önlenmesi ve gebelik şansının artırılması için luteal faz destek ilaçları kullanılır. İlaçların yeterli dozda verilmesi kanamanın önlenmesi ve gebelik testinin pozitif çıkması üzerinde oldukça etkilidir.

Yine de kanama gerçekleşmesi halinde hekim, kontrollü bir şekilde ilacın dozunu artırarak embriyonun tutunmasını destekleyebilir. Transfer sonrası kanamaya ilişkin merak edilen bir diğer konu ise dondurulmuş embriyo transferi sonrası kanama durumudur.

Dondurulmuş embriyodan gerçekleştirilen transferler de tıpkı klasik embriyo transferinde olduğu gibidir. Fakat taze embriyo transferlerinde kullanılan yoğun hormon ilaçları, özellikle de fazla sayıda yumurta toplanan kadınlarda embriyonun tutunmasına ilişkin anormalliklere neden olabilir. Bu etkinin olmayışı nedeniyle dondurulmuş embriyo transferinden sonra düşük ve negatif sonuç ihtimali çok daha düşüktür.

Tüp Bebekte Kanama Olması Normal mi?

Tüp bebek tedavisi sırasında anne adayına uygulanan bazı ilaçlar ve hormonal tedaviler nedeniyle tedavinin çeşitli dönemlerinde kanamalar söz konusu olabilir. Bu kanamalar genellikle yumurta toplama işleminin ardından ve embriyo transferinin ardından gerçekleşir. Adet kanaması ile karşılaştırıldığında tüp bebekte görülebilen olağan kanamalar daha açık renkli ve az miktardadır.

Genel olarak bakıldığında bu şekilde görülen kanamalar tıpkı doğal yolla gerçekleşen bir gebelikte görülebilecek kanamalar gibi değerlendirilmelidir. Bazı durumlarda kanamaların yoğunluğuna bağlı olarak progesteron desteğinin artırılması gibi çeşitli uygulamalardan yararlanılması gerekebilir.

Bu nedenle kanamalarla ilgili olarak tedaviyi gerçekleştirilen sağlık ekibi ile sürekli olarak irtibatta olunmasında fayda vardır. Özellikle yumurta toplama evresinde gerçekleştirilen işlemler ve verilen yoğun hormon ilaçlarından kaynaklı olarak da pembe veya kahverengi renkli akıntı, lekelenme gibi durumlar gözlenebilir.

Transfer sonrasında tıpkı doğal yolla gerçekleşen gebeliklerde görülebildiği gibi yerleşme (implantasyon) kanaması görülebilir. Tutunma kanaması olarak da bilinen bu kanama da çok açık kırmızı, pembe veya kahverengi renkli bir lekelenme şeklinde gelişir.

Embriyo transferinin ardından görülebilen luteal faz kanamalarının çok yoğun ve koyu kırmızı renkli olması tedavinin başarısız olduğu anlamına gelebilir. Fakat bu tür kanamaların haricinde tüp bebek tedavisinde ara ara hafif veya lekelenme türünde kanamaların görülmesi doğal olarak karşılanmaktadır. Kanama yaşayan anne adayları mutlaka hekimlerine danışmalı ve hekiminin önerileri doğrultusunda hareket etmelidir.

Tüp Bebek Tutmazsa Kaç Gün Sonra Adet Olunur?

Tüp bebek tutmazsa kaç gün sonra adet olunur sorusunun yanıtı, çoğunlukla gebelik oluşmaması halinde gerçekleşmesi beklenen adet tarihine denk gelir. Fakat tüp bebek tedavilerinde uygulanan hormon ilaçlarının etkisi, yumurtalıklara müdahale edilmesi gibi nedenler, ayrıca endişe ve stres gibi nedenlere bağlı olarak bu süreç gecikebilir. Bir diğer deyişle tüp bebek tedavisi sonrasında bir süre boyunca adet düzensizliği söz konusu olabilir.

Embriyo transferi sonrasında hekimin uygun gördüğü tarihte gebelik testi yapılması ve negatif sonuç alınması halinde adet kanamasının gerçekleşmesi beklenen tarihten iki hafta sonrasına kadar normal olarak kabul edilebilir. İki hafta geciken adet kanamasında olası bir sorunun araştırılması için çeşitli jinekolojik araştırmalar yapılmalıdır.

Aynı şekilde adet kanamasının normalden daha erken gerçekleşmesi halinde de belirli araştırmaların yapılması gerekebilir. Tüp bebek tedavisinde bazı durumlarda normal dışı kanamalar enfeksiyon gibi hastalıkların belirtisi de olabilir. Bu nedenle negatif sonuçlanan tüp bebek tedavilerinde erken veya çok geç adet görme durumunda hekime danışılarak muayeneden geçilmelidir.

Tüm bu durumlar tüp bebeğin tutmaması halinde görülecek olan adet kanaması için geçerlidir. Tüp bebek tedavisinin başarılı sonuçlanması ve hamileliğin oluşması halinde adet kanaması gerçekleşmeyecektir.

Adet kanaması zannedilen daha farklı renk, miktar veya yapıdaki kanamalar düşükle ilişkili olabilir. Bu durumda görülen kanama genellikle koyu renkli ve çok fazla miktardadır. Negatif tüp bebek sonrası kahverengi akıntı şeklinde bir süre bu kanamalar devam edebilir.

Eğer siz de tüp bebek tedavisi alıyorsanız ve kanama, lekelenme gibi beklenmedik bir durum yaşıyorsanız derhal tedavinizle ilgilenen hekime danışmalısınız.

Tüp bebek tedavisi hakkında bilgi almak, randevu talep etmek ve tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: