Bahceci Tup Bebek

Testis Torsiyonu Nedir, Kısırlığa Sebep Olur mu?

Testis Torsiyonu Nedir, Kısırlığa Sebep Olur mu?; Testis torsiyonu, erkeklerin yaşadığı en ciddi sağlık sorunlarından biridir. Testislerin kendi etraflarında dönmeleriyle oluşan torsiyon sorunu, kısırlık…

Testis Torsiyonu Nedir, Kısırlığa Sebep Olur mu?
    

Testis Torsiyonu Nedir, Kısırlığa Sebep Olur mu?; Testis torsiyonu, erkeklerin yaşadığı en ciddi sağlık sorunlarından biridir. Testislerin kendi etraflarında dönmeleriyle oluşan torsiyon sorunu, kısırlık ve testis kaybı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

25 yaş altındaki erkeklerde 1/160 oranında karşılaşılan testis torsiyonu, kısa sürede müdahale edilmesi gereken acil ürolojik durumlardan biridir. Peki, testis torsiyonu nasıl anlaşılır ve nasıl tedavi edilir, biliyor musunuz? İşte bu önemli sorun hakkında bilmeniz gereken detaylar…

Testis Torsiyonu Nedir?

Testis torsiyonu, testisin kendi etrafında dönmesi ve o şekilde kalması sonucunda oluşan bir sağlık sorunudur. Torsiyon, testise giden damarların sıkışmasına yol açtığı için kan dolaşımını azaltır ve bu sebeple de zamanında müdahale edilmemesi durumunda ciddi sağlık sorunlarını tetikler.

Erkek kısırlığı, testis kanseri, gangren gibi problemlerin temel sebepleri arasında yer alan torsiyon, kimi durumlarda apendiks testis torsiyonuyla karıştırılabilir. Peki, apendiks testis torsiyonu nedir?

Apendiks torsiyon, testis üzerindeki çıkıntının kendi etrafında dönmesidir ve bu durum, testis torsiyonu gibi cerrahi müdahale gerektirmez. Apendiks epididimis torsiyonu ise epididimdeki çıkıntının dönmesiyle oluşur ve bu durum da basit müdahalelerle çözüme kavuşturulabilir. Bu nedenle testis torsiyonunun net şekilde tespit edilebilmesi için tetkiklerin eksiksiz bir şekilde yapılması ve tedaviye hemen geçilmesi gerekir.

Testis Torsiyonu Belirtileri

Testis torsiyonu durumu oluştuğunda karşılaşılan en yaygın belirtiler şöyledir.

  • Testislerde şişkinlik,
  • Şiddetli Testis ağrısı ve hassasiyet,
  • Kızarıklık.

Testis torsiyonu, oluştuktan sonraki 6 saat içinde çözüme kavuşturulması önerilen bir sorundur. Torsiyon probleminin kısa sürede teşhis ve tedavi edilmemesi durumunda kan akışının yavaşlamasına bağlı olarak çürüme, gangren de gözlemlenebilir. Kan akışının uzun süre kesilmesi, testislerde kalıcı hasar oluşmasına yol açabilir.

Testis Torsiyonu Neden Olur?

“Testis torsiyonu kaç yaşında olur?” ve “testis torsiyonu neden olur?” gibi sorular, olası bir torsiyon problemine hazırlıklı olmanız açısından son derece önemlidir.

Testis torsiyonu, ağırlıklı olarak fiziksel travmalar ve genetik yatkınlık sebebiyle oluşur. Spor esnasında kaza geçirmek, fiziksel açıdan zorlayıcı hareketler yapmak gibi sebepler testis torsiyonu nu tetikleyebilir.

Testis torsiyonu, çocuklarda daha sık rastlanan bir problemdir. Çocuk testislerinin yetişkinlere göre daha küçük boyutlu olması, torsiyon sorununun daha kolay bir şekilde gerçekleşmesine yol açabilir. Özellikle çocuklarda yaşanan torsiyon sorununun testislerin enfeksiyonu ile karıştırılmaması gerekir. Testis enfeksiyonu torsiyon kadar acil değildir.

Testis enfeksiyonu tedavisi için geniş bir zaman bulunurken, torsiyon problemi ise çok daha acil bir durumdur ve müdahalenin ilk 6 saat içinde yapılması son derece kritiktir. Bu nedenle torsiyon durumunda testislerin enfeksiyonunu düşünerek müdahalenin geciktirilmesi son derece riskli sonuçlar doğurabilir.

Testis Torsiyonu Kısırlık Yapar mı?

Testis torsiyonu, pek çok önemli sağlık sorununa yol açabilir. Bu sağlık sorunlarından en önemlileri testislerin kaybedilmesi, testislerin işlevini yitirmesi ve kısırlıktır.

Testisler, erkeklerin üreme sistemindeki en önemli organdır. Spermlerin dölleme işlemini gerçekleştirebilecek kalitede üretilmesi, testisler sayesinde gerçekleşir. Bu sebeple de testislerin torsiyon yüzünden zarar görmesi, sperm üretimini tamamen durdurabilir ya da sperm kalitesini fazlasıyla düşürebilir.

Torsiyon sonrasında testislerde oluşan hasarın oranı, yaşanacak kısırlık probleminin seviyesini de belirler. Torsiyon durumunda ilk 6 saat içinde müdahale edilirse, testisler büyük oranda herhangi bir zarar görmeden önce kurtarılabilir ve bu durumda infertilite oluşma ihtimali son derece düşüktür. Torsiyona müdahale ne kadar gecikirse, testislerin alacağı hasar o kadar artar ve kısırlık riski de aynı oranda büyür.

Testis Torsiyonu Tedavisi

Testis torsiyonunun bilinen en yaygın tedavisi ameliyattır. Hastanın şikayetleri doğrultusunda hekimde torsiyon şüphesi oluşursa testislerin renkli doppler görüntülemesi ile kanlanması kontrol edilir ve ve torsiyonun tespit edilmesi durumunda derhal cerrahi müdahaleye geçilir. Testis torsiyonu tedavisinin hızlı bir şekilde uygulanabilmesi için teşhis safhasının da sorunsuz atlatılması gerekir.

Özellikle çocuklar ve ergenlik çağındaki gençler, utanma ve çekingenlik sebebiyle şikayetlerini tam olarak dile getiremeyebilir ve bu durum da torsiyon durumunun teşhis ve tedavisini geciktirebilir. Bu nedenle erkek çocuk sahibi ailelerin çocuklarını sağlık konusunda bilinçlendirmesi ve torsiyon konusunda önceden uyarması son derece faydalıdır.

Peki testis torsiyonu ameliyatı kaç saat sürer? Bu sorunun yanıtı, hastanın genel sağlığına ve torsiyon probleminin seviyesine göre değişebilir. Ortalama bir testis torsiyonu ameliyatı, anestezi işlemleri dahil 45 – 60 dakika arası sürebilir.

Testis torsiyonu ameliyatının süresi, kişinin sağlık durumu hakkında tek başına bir kriter değildir. Doktorların kararları ve çeşitli tedbir işlemleri de ameliyat süresinin uzamasına neden olabilir. Bu nedenle hasta yakınlarının ameliyat süresi boyunca sakin kalmasında ve işlemi gerçekleştiren doktorun açıklamalarını beklemelerinde yarar bulunur.

Testis Torsiyonu Ameliyat Edilmezse Ne Olur?

Testis torsiyonunda ameliyat son derece önemlidir. Kimi hastalar, testis torsiyonu ameliyatı sonrası zorluk yaşayacağından korkarak cerrahi operasyon geçirmeyi reddeder.

Oysa bu durum, son derece yanlıştır. Doktorun ameliyatı gerekli gördüğü durumlarda acilen operasyon geçirmeyen hastalar, kısa sürede çok daha ciddi hastalıklarla karşılaşabilir.

Özellikle kan dolaşımında yaşanan problem, önce testislerin kaybedilmesine sonra da genel sağlıkta geri dönüşü olmayan sorunlara yol açar. Bu yüzden ameliyat kararı verilmiş hastaların vakit kaybetmeden cerrahi operasyon geçirmesi son derece önemlidir.

Siz de doğurganlık, üreme sistemi sağlığı, hamilelik ve tüp bebek yöntemiyle ilgili bilgi almak isterseniz, Bahçeci Tüp Bebek Merkezi’yle dilediğiniz zaman iletişim kurabilirsiniz.

Tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: