Bahceci Tup Bebek

Spermin Ölmesine Neden Olan Maddeler

Spermi Öldüren Maddeler Nelerdir? Sigara ve Alkol Sperm Yapımını Nasıl Etkiler? Ph Seviyesi Düşük Sıvılar Erkeğe bağlı kısırlık problemlerinde sperm sayısı, morfolojisi ve hareketliliği…

Spermin Ölmesine Neden Olan Maddeler
    

Erkeğe bağlı kısırlık problemlerinde sperm sayısı, morfolojisi ve hareketliliği en önemli kriteri oluşturmaktadır. Günlük hayatımızda iç içe olduğumuz bazı etkenler spermlerin ölmesine neden olabilmektedir. Spermleri ne öldürür sorusunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Spermi Öldüren Maddeler Nelerdir?

Geçirilen bazı ameliyatların ya da hastalıkların sperm kalitesi üzerinde negatif etkileri olduğu biliniyor. Ancak farklı nedenlerle kullanılan bazı maddeler de spermin ölmesine neden olabiliyor. Peki, spermi öldüren etkenler nelerdir?

Bazı Kemoterapik Ajanlar (İlaçlar)

Hodgin lenfoma, testis tümörleri ve akut lenfositik lösemi (ALL) gibi genç yaşlarda görülen kanser hastalıklarının tedavisinde kullanılan kemoterapötik ilaçlar şiddetli sperm yapım bozukluğuna yol açar.

Sperm yapımından sorumlu olan hücreler radyasyona aşırı duyarlıdır. Yine kanser tedavisi için kullanılan radyoterapi de sperm yapımını geçici olarak durdurabilme veya tamamen yok edebilme etkisine sahiptir.

İlerleyen teknoloji sayesinde artık kanser tedavisi gören hastalar, kemoterapi ve radyoterapi tedavileri öncesinde spermlerini toplatabilmektedir. Toplanan spermler dondurularak saklanır ve ilerleyen dönemde çocuk sahibi olmak istenmesi halinde kullanılır.

Alkol ve Sigara

Sigara ve alkol kullanımı vücuttaki tüm organlarda olduğu gibi sperm yapımı üzerinde de olumsuz etki yaratır.

Sigara ve Alkol Sperm Yapımını Nasıl Etkiler?

Sigaranın sperm sayısı ve hareketliliği üzerinde oldukça olumsuz etkileri var. Sigaranın içerisinde yaklaşık 100’den fazla zararlı moleküler yapı var.

Bu moleküler yapının pek çoğunun testislerde birikici etkisi olduğu bilinmekte. Sayı ve hareketlilik üzerine olumsuz etkileri olduğu gibi, sperm kalitesi üzerine de olumsuz etkileri bugün bilimsel olarak gösterilmiş bir gerçek. Sperm kalitesini artırmak isteyenlerin kesinlikle sigarayı bırakması önerilmektedir.

Üreme fonksiyonlarını olumsuz olarak etkileyen önemli faktörlerden bir diğeri de alkol kullanımıdır. Alkol, yumurta kalitesini, sperm kalitesini ve buna bağlı olarak embriyo kalitesini olumsuz anlamda etkilemektedir.

Haftada üç kadehten fazla alkol tüketimi, ağır alkol tüketimi olarak tanımlanmaktadır. Tabii sosyal içici olmanın üreme fonksiyonları üzerinde hiçbir olumsuz etkisi yok.

Ancak ağır alkol tüketiminin sperm sayı, hareketlilik ve kalitesi üzerine olumsuz etkileri olduğunu bugün net olarak biliyoruz. Aşırı alkol alımı karaciğer ve hormonal dengeyi bozar ve dolaylı olarak sperm yapımı üzerinde negatif etki yapar.

Tüp bebek ve ICSI tedavisine alınmadan önce (en az üç ay) çiftlerin sigara ve alkol kullanımını tamamen bırakmaları tavsiye edilmektedir. Marihuana ve kokain gibi maddelerin de sperm yapımını bozduğu bilinmektedir.

Bunların yanında vücut geliştirmek için veya sporcuların kullandığı androjen hormonu, röntgen teknisyenlerindeki gibi sürekli maruz kalınan radyasyon, tarımda kullanılan böcek öldürücü ilaçlar veya sürekli sıcak ortama maruz kalmak sperm kalitesini bozar.

Ph Seviyesi Düşük Sıvılar

Spermi öldüren şeyler dendiğinde halk arasında şu sorulara sıkça rastlarız; bebek yağı spermi öldürür mü, limon spermi öldürür mü, zeytinyağı spermleri öldürür mü, su spermi öldürür, vazelin, kolonya, sabun spermi öldürür mü vb.

Ph seviyesi düşük olan sıvılar ve kayganlaştırıcılar sperm için toksik özellik taşır. Çok eski çağlardan beri bilinen en eski sperm öldürücü sıvı ‘limon suyu’ dur.

Yarı yarıya sulandırılan limon suyu ile ilişki sonrası vajinanın temizlenmesi gebe kalma olasılığını azaltmakla birlikte, yapılan çalışmalar AIDS virüsü üzerinde de toksik olduğunu ve bulaşma riskinin azaldığını göstermektedir. Fakat güvenilir bir doğum kontrol yöntemi olmadığını hatırlatmakta fayda var.

Su başlı başına spermi öldürme etkisine sahip değildir. Düzenli sauna veya sıcak banyo yapma alışkanlığı olanlarda da sperm kalitesinde bozulma görülebilmektedir.

Şampuan, sabun, duş jeli, sularda bulunan klor sperme zarar vermektedir. Ancak bu gibi kimyasallar ilişkisi sonrası bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalıdır.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



106 Yorum
  • ***** Yanıtla

    Merhaba iyi çalışmalar bazı zamanlar korunmasız ilişkiden sonra mastür yapma isteğim oluyor ve gerçekleştiriyorum. Çocuk da istiyoruz. İçimdeki spermler ölmüş olur mu ya da bu durum hamileliğe engel midir?

    9 Ocak 2023 / 15:27
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Kanıtlanmış bir yan etkisi bulunmamaktadır.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      9 Ocak 2023 / 16:48
  • ***** Yanıtla

    Merhabalar süt hormonum yüksek çıktı ve kadın doğum doktorum gebe kalmana engel dedi endokrin doktoruna yönlendirdi ama o çok yüksek değil şuan müdahale etmeyeceğim dedi adet söktürücü yle regli oldum ve ovülasyon günüme 3 gün kala eşimle ilişkiye girdik hamile kalma olasılığım varmı şimdiden teşekkür ediyorum

    11 Mart 2023 / 01:38
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,  

      Süt hormonu gebe kalmanızı zorlaştırabilir fakat takip altında olduğunuz doktor durumu değerlendirip ona göre bir plan uygulamıştır. Bunun dışında yalnızca kan değerleri çocuk sahibi olmada etken değildir. Yumurta-sperm kalitesi, rahim için etmenler, immün sistem rahatsızlıkları ve genetik faktörler de çocuk sahibi olmada büyük rol oynar. Dilerseniz 444 39 49 numaralı çağrı merkezimizden doktorlarımızla ücretsiz ön görüşme için randevu alabilir, detaylı bilgi edinebilirsiniz. 

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi 

      20 Mart 2023 / 11:49
  • ***** Yanıtla

    Merhaba, 1 buçuk yıldır bebek istiyorum olmadı henüz. Doktor kontrollerinden geçtik bi sıkıntı olmadığı söylendi ikimizde de. 28 yaşındayız. Eşimin toplam spermatozoa 439,3 m. Toplam motil %58,3 hızlı motil %41,6 yavaş motil %11 bunların normal olduğu söylendi. Aglütinasyon pozitif . Sorun bu olabilir mi tedavisi nedir

    7 Nisan 2023 / 16:10
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,  

      Morfoloji ve hareketlilik için sigara-alkolden uzak durmanızı ve bol lifli organik gıdalarla beslenmenizi öneririz. Dilerseniz 444 39 49 numaralı çağrı merkezimizden üroloji doktorumuza randevu alabilir, detaylı bilgi alabilirsiniz. 

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi 

      10 Nisan 2023 / 13:38
Diğer Yorumlar
1 9 10 11
Doktora Sorun - [blog_doktor]



Telefon Numaranız: