Rahimdeki Yararlı Bakteriler Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Nasıl Etkiler?

Rahimdeki Yararlı Bakteriler Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Nasıl Etkiler?

Rahimdeki Yararlı Bakteriler Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Nasıl Etkiler?
26.11.2020 0

Dünyada en yoğun bulunan canlı çeşidi bakterilerdir. Kutuplardaki buzullardan dünyanın her yerine, yanardağlardan insan midesine kadar her ortamda bakteriler mevcuttur.

Bilinenin aksine bunların birçoğunun insanlara herhangi bir zararı yoktur. Hatta insanların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için yararlı bakterilere ihtiyaçları vardır.

Birçok hayvanın gıdaları verimli bir şekilde sindirebilmesini, ağaçların sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesini ve çevredeki besinlerin geri dönüşümünün sağlanabilmesi için bakterilere ihtiyacı vardır.

Ayrıca biyoteknoloji uygulamalarında gıdadan temiz enerji ve temiz su üretimine kadar her yerde bakteriler kullanılır. Bunun yanında insan vücuduna bakıldığında, hücre sayısının on katından daha fazla bakteri hücresi insan vücudunda bulunur.

Yararlı bakteriler olarak bilinen bu bakterilerin vücuttaki dengesinin ve devamlılığının korunması, çok sayıda hastalıktan korunma konusunda bilinenden daha büyük bir öneme sahiptir.

Yararlı Bakteri Nedir?

Yararlı bakteriler olarak bilinen bakterilerin büyük çoğunluğu sindirim sisteminde görev alır. Diğer canlılarda olduğu gibi insan vücudunda da bu bakteriler insan vücudunun parçalayamayacağı maddelerin sindiriminde rol alırlar.

İnsan vücudunda bulunan bu bakterilerin olmadığı durumlarda birçok karbonhidrat ve kısa zincirli yağ asitlerinin sindirimi mümkün değildir.

Bu nedenle insan sağlığı için bakteriler oldukça önemlidir. Sindirim sistemindeki yararlı bakterilerin dengesinin bozulduğu durumlarda mide ağrısı, ishal gibi belirtiler ortaya çıkar. Bunun yanı sıra vücudun birçok farklı bölümünde de bunlara rastlamak mümkündür.

Günümüzde bakteriler birçok hastalığa neden olabilir. Bakteri kaynaklı olarak enfeksiyonlar ortaya çıkar. Bu hastalıkların tedavisinde yoğun şekilde antibiyotik ilaçlar kullanılır. Antibiyotikler bakterilerin yok edilmesini sağlar.

Zararlı olan bakteriler vücuttan uzaklaştırılırken yararlı bakteriler de bu ilaçlardan etkilenir ve yok olur. Böyle durumlarda sindirim sisteminde bulunan yararlı bakterilerin sayısı da azalır. Bakteri dengesinin bozulması sindirim sisteminde birçok soruna yol açar.

Bunun önüne geçilebilmesi için antibiyotik tedavisi uygulanan hastalarda bakteri dengesinin sağlanabilmesi açısından probiyotik kullanımı tavsiye edilir.

Bunun yanında rahimde de yoğun bir şekilde yararlı bakteri bulunur. Yapılan araştırmalara göre rahim içerisinde 50’den fazla yararlı bakteri vardır.

Bu bakteriler rahmin sağlıklı kalmasını sağlar ve rahimde enfeksiyon oluşumunu önler. Rahimde oluşan bakteri dengesizliği sonucunda idrar yolu enfeksiyonu ve diğer vajinal hastalıkların ortaya çıkması olasıdır. Bu hastalıklar da koku, idrar esnasında yanma, akıntı ve kaşıntı gibi sorunlara yol açar.

Rahimdeki Yararlı Bakterilerin Gebeliğe Etkileri Nelerdir?

Rahim içi bakteriler yalnızca rahmin sağlığını korumaz. Rahim içi faydalı bakteriler aynı zamanda bir kadının gebe kalabilmesi için rahim içindeki uygun koşulların sağlanmasında da önemli rol oynar. Bu nedenle rahim sağlığı bir kadının sağlıklı bir gebelik yaşaması ve sağlıklı bir doğum yapması için oldukça önemlidir.

Rahim duvarı ve rahmin diğer kısımlarında bir flora dengesi vardır ve bu flora dengesinin bozulması sağlık sorunlarına yol açar. Bu dengenin bozulması ise cinsel ilişki, rahmin asit-baz değerini bozan temizlik ürünleri ve gerekli temizliğin yapılmaması ile ortaya çıkar. Günümüzde vücut temizliğinde kullanılan ürünler asidik veya bazik olabilir. Temizlik ürünleri kullanılırken cinsel organlarla temasından kaçınılması gerekir.

Özellikle kadınlar vajinalarını bu ürünlerle yıkamaları halinde bakteri dengesinde bir bozulma meydana gelir. Bu bozulma rahimdeki yararlı bakterilerin görevini yapamamasına neden olur.

Aynı zamanda cinsel ilişki sırasında da tenler arasında yoğun miktarda bakteri geçişi olur. Bu geçiş sonucunda rahimdeki bakteri dengesinden bir bozulma meydana gelebilir.

Bozulmalar sonucunda çeşitli vajinal hastalıklar ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu hastalıkların gebeliği olumsuz yönde etkilediği yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır.

Gebelik oranı yüksek olması için hem erkek sperminin sağlıklı ve verimli olması hem de kadın vücudunun gebeliğe hazır olması gerekir. Yalnızca erkeğin verimli spermlerinin kadın rahmine ulaşması gebeliğin başlaması için yeterli değildir. Yapılan çalışmalar, kadın rahmindeki bakterilerin dengeli olmasının gebelik oranını arttırdığını kanıtlamıştır.

İstenmeyen bir durum olan erken doğumların meydana gelmesinin nedenlerinden hemen hemen yarısı, anne vücudunda meydana gelen enfeksiyon kaynaklı hastalıklardır.

Yararlı bakteriler vücudun bakteri dengesini koruyarak enfeksiyon oluşumunu önler. Bir enfeksiyon oluşacağı durumda ise yeterli ve düzenli miktarda alınan probiyotikler zararlı bakterilerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Bunun yanında bağışıklık sistemini de olumlu yönden etkiler ve enfeksiyon oluşumunun önüne geçer.

Tüm bunlar göz önüne alındığında gebelik süresince düzenli olarak probiyotik almak erken doğumun önlenmesine yardımcı olur. Gebelik sonrasında da yararlı bakterilerin dengesinin bozulması normal döneme göre daha olasıdır. Bunun önüne geçilebilmesi açısından anne adayının düzenli bir şekilde probiyotik almaya devam etmesi gerekir.

Rahimdeki Yararlı Bakterilerin Tüp Bebek Tedavisine Etkileri Nelerdir?

Yapılan araştırmalar, rahimde bulunan yararlı bakterilerin; tüpleri olmayan, hasar görmüş veya tıkanmış kadınların hamile kalabilmeleri için uygulanan tüp bebek tedavilerinin daha başarılı olmasının önünü açtığını kanıtlamıştır. Tüp bebek yöntemi günümüzde kısırlık tedavisinde oldukça fazla tercih edilmektedir. Bunun en önemli nedenlerinden biri başarı oranının yüksek olmasıdır.

Tüp bebek yönteminde babadan alınan sperm ile anneden alınan yumurta laboratuvar ortamında bir araya getirilir. döllenmenin ardından embriyo anne rahmine yerleştirilir. Rahimdeki yararlı bakteriler embriyo tutması için oldukça faydalıdır. Düşüklere anne vücudunda meydana gelen bakteri kaynaklı enfeksiyonlar neden olur.

Aynı şekilde tüp bebek tedavisi uygulanırken rahimde oluşabilecek bir enfeksiyon yapılan işlemin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabilir. Bu nedenle rahimdeki yararlı bakteri oranı oldukça önemlidir.

Yapılan araştırmalar başarılı tüp bebek operasyonlarında başarı sağlanan annelerin rahmindeki yararlı bakteri miktarının daha fazla olduğunu göstermiştir.

Başarı oranının arttırılabilmesi için tüp bebek uygulamasından önce rahimde bakteri testi yapılır. Yapılan testler sonucunda rahimde gerekli dengenin sağlanabilmesi açısından uzmanlar anne adaylarına yoğurt, kefir ve turşu gibi doğal gıdaları tüketmelerini önerir. Tüp bebek şansı artması açısından rahimdeki gerekli denge sağlandıktan sonra uygulamaya geçilir.

Tüp bebek yöntemi sonucunda sağlıklı ve canlı doğum yapan annelerin rahminde sağlıklı bir bakteri florasının bulunduğu kanıtlanmıştır. Bunun tam tersi olarak cansız doğumun meydana geldiği durumlarda rahimdeki flora oldukça dengesiz bir durumdadır. Bu durum enfeksiyonları ortaya çıkardığı için düşük oranını artırır.

Bunun önüne geçilmesi için tüp bebek uygulaması sonucunda da probiyotik alımı önerilir. Probiyotik alımı annenin hamilelik sürecinde daha dengeli bir rahim florasına sahip olmasını sağlar.

Böylece zamanı geldiğinde daha sağlıklı bir doğum yapılabilmesi oranı artar. Hamilelik boyunca yalnızca rahimdeki bakteri dengesi değil, sindirim sistemindeki bakteri dengesi de önemlidir.

Annenin daha sağlıklı bir hamilelik geçirmesi için sindirim sisteminin de düzenli olarak çalışması gerekir. Aksi halde bebeğin anne vücudundan gerekli besini alamaması ve annenin kilo kaybetmesi sorunları ortaya çıkar.

Başarılı tüp bebek uygulaması ardından da rahmin bakteri dengesi belirli aralıklarla uzmanlar tarafından kontrol edilir. Bir dengesizlik söz konusu olduğunda gerekli takviyeler veya uygulamalar ile denge sağlanır.

Hamilelik boyunca bu dengenin korunması canlı ve sağlıklı doğum oranını arttırır. Toplum içerisinde pek bilinmese de diş çürükleri de faydalı bakterileri olumsuz yönde etkiler. Diş çürükleri ağızda bakteri dengesini bozar ve bundan sindirim sistemi de etkilenir.

Sindirim sisteminin bakteri dengesinin bozulması vücudun tamamını etkiler. Bu nedenle tüp bebek uygulamalarından önce ağız ve diş sağlığının tamamen sağlanmış olmasında fayda vardır.

Bu sayede hamilelik esnasında oluşabilecek ağız ve diş sorunlarına bağlı olarak vücudun dengesinin bozulması önlenebilir. Hamilelikten dolayı ilaç kullanmanın da sakıncalı olması nedeniyle bu konulara gösterilmesi gereken hassasiyet çok daha fazladır.

Kadın hastalıklarınız, tüp bebek uygulamaları ve tüp bebek başarısı gibi konularla ilgili olarak tüm sorularınız ve randevu talepleriniz için 444 39 49 numaralı telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !


Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

Sizi Arayalım


    Rahimdeki Yararlı Bakteriler Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Nasıl Etkiler?

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun


      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Rahimdeki Yararlı Bakteriler Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Nasıl Etkiler?

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.


        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.