Mikro Tese Ameliyatında Sperm Çıkmazsa Ne Olur? - Bahçeci

Mikro Tese Ameliyatında Sperm Çıkmazsa Ne Olur?

Mikro Tese Ameliyatında Sperm Çıkmazsa Ne Olur?
22.12.2021 0

Mikro Tese Ameliyatında Sperm Çıkmazsa Ne Olur?

Erkek infertilitesinin yaklaşık yüzde 15’i menide hiç sperm hücresi bulunmamasından kaynaklanır ve bu durum tıp literatüründe Azospermi olarak tanımlanır ve Azosperminin “tıkanıklığa bağlı olan” ve “tıkanıklığa bağlı olmayan” şeklinde iki farklı tipi vardır.

Tıkanıklığa bağlı olan azospermi durumunda vücutta sperm üretimi gerçekleşir ancak bu sperm mevcut bir tıkanıklık nedeniyle meniye geçemez ve bu durum Obstrüktif Azospermi olarak tanımlanır.

Bu durumda uygulanacak tedavi yöntemi mevcut tıkanıklığın cerrahi girişim ile açılması ve sperm hücrelerinin meniye geçmesinin sağlanması olacaktır. Bu hastalarda tıkanıklığın giderilmesinden gebeliğin doğal yolla gerçekleşmesi beklenir.

Vücutta yeterli düzeyde sperm hücresi üretilememesi durumu ise tıkanıklığa bağlı olmayan (Nonobstrüktif) Azospermi olarak adlandırılır ve bu hastalık genetik bir bozukluğa, hormon eksikliklerine, inmemiş testis ya da kriptorşidizm gibi çeşitli hastalıklara, bazı enfeksiyonlara veya radyasyona bağlı olarak ortaya çıkabilir. Mikro Tese ile hamile kalanlar sıklıkla bu grupta tanı almış olan çiftlerdir.

Mikro Tese Nedir?

Özellikle tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi tedavisi için mucize olarak nitelendirilen Mikro Tese (Mikroskobik Testiküler Sperm Ekstraksiyonu) ameliyatı ile testislerde sperm hücresi üretiminin devam ettiği odaklar mikroskop yardımı ile görüntülenir ve bu odaklardan cerrahi yöntem ile sperm elde edilir.

Erkek infertilitesinin tedavisi için cerrahi yöntemler ve yeni teknolojik gelişmeler arttıkça tedavilerin başarı oranları da fazlasıyla artış göstermiştir.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.

Mikro Tese Nasıl Yapılır?

Mikro Tese ameliyatı steril ameliyathane ortamında, skrotum adlı keselerin cerrahi bir kesi ile açılması ve testislerin bu keselerden çıkarılarak incelenmesi şeklinde gerçekleştirilir.

Bu ameliyatta amaç hastanın testislerinde bulunan sperm kanallarının mikroskop yardımı ile yaklaşık 25 kat büyütülmesi ve her bir kanalın detaylı incelenmesidir.

Sperm kanallarının daha net, dolgun ve canlı görüntülenebilmesi için işleme uygun görüntüleme cihazların tercih edilmesi önemlidir. Bu sayede her bir sperm kanalı özenle incelenir ve spermlerin yer aldığı odaklar belirlenir.

Daha sonra spermler bu odaklardan uygun yöntem ile ayrıştırılarak saklanır. Bu işlem genellikle 30 dakika-2 saat sürebilir ve sıklıkla genel anestezi tercih edilir.

Mikro Tese Kimlere Uygulanabilir?

Azospermi tanısı almış her hasta Mikro Tese ameliyatı için aday olarak değerlendirilir. Ancak Mikro Tese ameliyatı ile sperm elde edilebilmesi için kişinin testislerinde bulunan sperm odaklarında -gelişmemiş durumda dahi olsa sperm hücresinin var olması gerekir.

Tıkanıklığa bağlı azospermi durumunda halihazırda sperm üretimi mevcuttur ancak tıkanıklığa bağlı olmayan azospermide sperm üretiminin varlığından emin olmak kolay değildir.

Azospermi tanısı almış hastalarda bu durumu incelemek adına ilk yapılması gereken ilk yapılması gereken işlem genetik inceleme olmalıdır.

Erkeklik geni olarak değerlendirilen Y kromozomu detaylı olarak incelenmeli, bu kromozom üzerinde sperm üretimini kontrol eden belli bölgeler değerlendirilmelidir.

Y kromozomu üzerinde yer alan AZF bölgesi ve bu bölgenin A, B, C, D şeklindeki alt kısımları sperm üretimi ile ilişkili bölgelerdir.

Dolayısıyla bu bölgelerin tamamında veya bir kısmında eksiklik olması durumunda sperm üretim aşamalarında çeşitli aksaklıklar meydana gelir.

AZF-A veya AZF-B bölgesinin tam noksanlığında sperm üretiminin mümkün olmayacağı söylenebilir. Dolayısıyla bu hastalara Mikro Tese ameliyatı yapılsa dahi sperm elde edilemeyecektir.

Mikro Tese Ameliyatında Sperm Çıkmazsa Ne olur?

Tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi tanısı almış ve genetik inceleme sonucunda sperm üretim bölgelerinde herhangi bir eksiklik saptanmamış olan hastalar Mikro Tese ameliyatı için ideal profil olarak tanımlanır.

Bu hastalara yapılan ameliyat sonucunda mikroskobik görüntüleme ile sperm üretiminin varlığının saptanması ve bu odaklardan sperm elde edilmesi mümkündür. Ancak bazı durumlarda Mikro Tese ile alınan örneklerde sperm çıkmayabilir.

Bu durumda hastanın testislerinden alınmış olan bu örneğin patolojiye gönderilmesi ve dokuların detaylı incelenmesi gerekir. Bu inceleme doğrultusunda konulacak olan patolojik tanı hastanın tedavi planını oluşturma aşamasında yol gösterici olacaktır.

Aynı zamanda Mikro Tese ameliyatının tekrarlanması durumunda sperm bulma olasılığını göstermesi açısından son derece önemlidir. Genellikle Mikro Tese patoloji sonucuna göre yeniden planlanabilir.

Ayrıca sperm yada öncü aşamadaki hücrelerinin testiste varlığını araştırabilen ek testler yapılabilir. Duruma göre başlangıçta bir süre destek tedavi uygulanır ve daha sonra hastanın kliniği göz önünde bulundurularak uygun süreçte ameliyat tekrarlanabilir.

Mikro Tese Ameliyatı Zor mu? Ameliyat Olacak Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir?

Bu uygulamada sperm cerrahi girişim ile testisten direkt olarak elde edileceği için işlem öncesinde cinsel olarak herhangi bir kısıtlamaya ihtiyaç duyulmaz. Ancak tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi Mikro Tese ameliyatında da operasyon öncesi rutin hazırlıklar gereklidir.

Özellikle hastanın kan sulandırıcı olarak adlandırılan gruba ait bir ilaç kullanmasını gerektiren rahatsızlığı var ise bunun hekim ile mutlaka paylaşılması gerekir. Genellikle bu ilaçların işlemden önceki bir hafta boyunca kullanılmaması önerilir.

Bunun dışında ameliyatı etkileyecek diyabet, hipertansiyon veya başka bir kronik hastalık varlığı da tedavi planını yönlendirmek için önemlidir. Dolayısıyla “Mikro Tese ameliyatı kaç günde iyileşir?” sorusunun cevabını bu indikatörler verecektir.

Mikro Tese Ameliyatından Sonra Ne Olur?

Mikro tese ameliyatı sonrası ağrı genellikle minimal düzeyde seyreder ve ameliyat sonrası hastanın genel durumunu etkileyen ek bir kronik rahatsızlığı yoksa çoğunlukla aynı gün taburculuk planlanır. Hasta taburcu olduktan sonra pansuman ve yara bakımı gibi işlemler için kontrol önerilebilir.

Genelde ameliyat sonrası yaklaşık 3 hafta kadar cinsel perhiz yeterlidir. Mikroskobik olarak yapılan bu işlem sırasında komplikasyon riski son derece azdır ancak özellikle genel anestezi ile yapılan girişimlerde hastalar tüm komplikasyonlar açısından detaylı olarak bilgilendirilir.

Hastaya taburculuk sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalar ve ortaya çıkabilecek yeni sağlık problemleri bütünüyle anlatılır.

Testosteron seviyelerinde meydana gelen düşüklük, testis boyutlarında küçülme ve ereksiyon kapasitesinde azalma gibi çeşitli problemler ameliyat sonrası görülen nadir komplikasyonlardır.

Alanında profesyonel bir ekip ile bütüncül bir tedavi planı oluşturmak ve Mikro Tese ameliyatı fiyatı gibi daha pek çok detay hakkında doğru bilgiye sahip olmak için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin


Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

    Mikro Tese Ameliyatında Sperm Çıkmazsa Ne Olur?

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun

      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Mikro Tese Ameliyatında Sperm Çıkmazsa Ne Olur?

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

            ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

              ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                  ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                    ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                      ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.