Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Kadınlarda yaşlanmanın doğal bir süreci olan menopoz, bir hastalık değil adet kanamasının sona erdiği yeni bir dönemdir. Başka bir deyişle kadınlarda hormon dengesinin değişmesiyle birlikte doğurganlığın sona erdiği dönemdir.
Bu yazıda sizler için menopoz ne demek, menopoz belirtileri nelerdir, menopoz öncesi belirtiler nelerdir gibi en çok sorulan soruların cevapları derlenmiştir.
Menopoz adet döngülerinin bittiği ve kadınlarda hormonal birtakım değişikliklerin olduğu bir dönemdir. Başka bir deyişle kadınlarda hormon dengesinin değişmesiyle birlikte doğurganlığın sona erdiği dönemdir. Bir kadının menopoz tanısı alması için adet olmadan 12 ay geçirmiş olması gerekmektedir.
Menopoz döneminde, kadınlık hormonları olan östrojen ve progestin salınımı azalır. Yumurtalıkların fonksiyonu yavaşlar ve yumurtlama fonksiyonu daha önce olduğu gibi düzenli olmaz.
Adet kanamaları düzensizleşir ve zamanla tamamen biter. Ama kadınlar menopoz döneminde sekse karşı ilgilerini kaybetmezler. Aksine gebelik riskinin olmamasından dolayı çoğu kadın bu konuda kendini daha iyi hisseder.
Ortalama menopoz yaşı 48-50’dir, ancak bu ortalama toplumdan topluma değişiklik göstermektedir. İyi beslenemeyen, zayıf, vejetaryen, rahmi alınan, anne karnındayken gelişme geriliği olan ve yüksek yerlerde yaşayan kadınlarda menopoz yaşı biraz daha erken olabilmektedir.
Ayrıca sigara içen kadınlar menopoza daha erken girerler. İnsanın yaşam süresinin uzaması ile birlikte kadınların menopozda geçirdikleri yaşam süresi de artmaktadır. Gelişmiş ülkelerde kadın yaşamının 1/3’ünü menopoz dönemi oluşturmaktadır.
Aylık adetler vücudun gebeliğe hazırlandığı karmaşık fonksiyonların sonucudur. Beyin ve yumurtalıkların birlikte hareket ederek salgıladıkları hormonlar ile yumurta gelişimi gerçekleşir.
Bu hormonlar aynı zamanda yumurtlamaya, yani yumurtanın içinde geliştiği folikülden (keseden) salınımına neden olur. Bu hormonların etkisi ile gebeliğe hazırlanan ve kalınlaşan rahmin iç tabakası, gebelik oluşmadığında adet kanaması olarak dökülür.
Yaş ilerledikçe yumurtalıklar da yaşlanır, 40 yaş civarında yumurtalıklar beyinden gelen hormonal sinyallere daha az cevap verir ve daha az östrojen salgılar.
Adetler düzensizleşir ve menopoz öncesindeki bu dönemde östrojen seviyesi hızlı bir düşüş gösterir. Sonunda yumurtalıklarda yumurta gelişimi ve östrojen üretiminin durması ile adetler kesilir ve menopoz başlar.
6 aydan daha fazla adet gecikmeleri yaşanıyorsa kandaki östrojen ve yumurtlamayı uyaran hormon (FSH) seviyeleri ölçülerek kesin tanı konur.
Perimenopoz kavramı ise düzenli menstrüasyondan menopoza geçiş dönemini ifade eder. Perimenopoz adını verdiğimiz geçiş döneminde, yumurtalıklardaki yumurta sayısı iyice azaldığı için yumurtlama olayı daha seyrek görülür.
Kadınlar genellikle annelerinin menopoza girdiği yaşta son adetlerini görürler. Yaşı ne olursa olsun cerrahi olarak yumurtalıkları çıkarılmış kadın menopoza girmiş kabul edilir.
Rahmi çıkarılıp yumurtalıkları bırakılan kadınlarda adet kanaması olmaz ama yumurtalık fonksiyonları devam ettiği sürece menopoza girmiş olmazlar. Erkeklerde menopoz gözlenmez. Erkeklerde yaşlanma ile birlikte testosteron azalmasına bağlı olarak andropoz adı verilen durum ortaya çıkar.
Menopoz belirtilerinin en tipik örneği ateş basmasıdır. Baş, boyun ve göğüs bölgesinde ani kızarıklık, vücut ısısında artış ve ardından aşırı terleme görülür.
Bu şikayetler genellikle 1-2 yıl sürmesine karşılık, kadınların %25’inde 5 yıldan daha uzun sürebilir. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, en önemli faktörün östrojen hormonu seviyesindeki azalma olduğu düşünülmektedir.
Vajina ve idrar yollarını örten epitel tabakasında incelme ve esneklik kaybı görülür. Ayrıca vajinada kuruluk yine görülen belirtilerden biridir.
Menopozda ruhsal problemlerin arttığına dair genel bir kanı olmasına karşın, yapılan çalışmalar bunu desteklememektedir. Ayrıca menopozda depresyonun daha sık görüldüğü görüşü de artık kabul edilmemektedir.
Ancak ateş basmalarına bağlı olarak hastanın uyku kalitesi ve dolayısı ile günlük yaşam kalitesinde bir bozulma görülebilir.
Menopoz belirtileri ve menopoz öncesi belirtiler (perimenopoz) birbirine benzerdir. “Menopoz başlangıcı nasıl olur?” sorusu, kadınlar tarafından sıklıkla sorulan bir sorudur. Menopozda aşağıda sıralanan belirtilerin hepsi bir anda gözlenmez, zaman içinde ortaya çıkar.
Bu belirtiler:
Adet değişiklikleri de dahil olmak üzere semptomlar her kadın için farklıdır. Menopozdan hemen öncesi dönem denilen perimenopoz sırasında, adet kanamalarının bir iki ay boyunca yaşanmaması yaygın ve beklenen bir durumdur. Genellikle, adet dönemleri bir ay atlanır ve geri döner, bu olay birçok kez yaşanabilir.
Adet kanamaları ayrıca daha kısa döngülerde de olur, bu yüzden birbirlerine daha yakın gerçekleşmeye başlar. Düzensiz dönemlere rağmen, gebelik mümkündür. Bir dönemi atladıysanız, ancak menopoz geçişine başladığınızdan emin değilseniz, hamilelik testi yapmanızda fayda vardır.
Erken menopoz belirtileri, normal menopoz dönemi belirtileriyle benzerdir. Normal belirtilere ek olarak bazı durumlarda eklem ağrısı, baş ağrısı ve kalp çarpıntısı gibi şikayetler de gözlenebilir. Eğer bir kadın bu belirtileri 40 yaşından önce yaşıyorsa, buna erken menopoz denir.
Adetleriniz sona ermişse bazı basit kan tetkikleri yapılarak menopoz döneminde olup olmadığınız anlaşılabilir. Menopoz yavaş gelişen bir süreçtir.
6-12 ay arası bir süre boyunca adet kesilmemişse menopoz dönemi başlamamış olabilir. Bu süre içinde gebe kalmamak için doğum kontrol yöntemlerini kullanmayı sürdürmek genellikle önerilir.
Adet düzeninde değişiklik, aşırı kanama, her zamankinden daha uzun süren kanama, üç haftadan daha sık kanama, eşinizle birlikte olduktan sonra kanama ve adet dönemleri arasında kanama olması halinde mutlaka doktora danışmanız önerilir. Erken menopoz tedavisi, normal menopoz tedavisinden farklı değildir.
Menopozun kendisi bir ağrıya yol açmasa da yapılan araştırmalar, menopoza giren ve postmenopozal kadınların kronik ağrılarının daha şiddetlendiğini göstermektedir. Bunun olası bir nedeni östrojenin ağrı eşiğini etkilemesidir.
Menopoz belirtileri ne kadar sürer cevabını vermeden önce bu belirtilerin her kadında farklı sürdüğünü söylemekte yarar vardır. Ortalama olarak bir değer vermek gerekirse perimenopoz belirtileri 4 yıl kadar sürer.
“Menopoz yaşı nedir” yine sık merak edilen bir soru olmakla birlikte, menopoz yaşı kişiden kişiye farklılaşmaktadır. Menopoz 40’lı yaşlarda görülebileceği gibi 50’li yaşlarda da ortaya çıkabilir. Batı ülkelerin kadınların menopoz yaşı ortalaması 51 iken, ülkemizde bu yaş ortalama 47’dir.
Menopoz belirtileri kanama ve düzensiz adet olarak tanımlansa da postmenopozal dönemde kanama normal değildir. Menopoz sonrası kanama gözlemlerseniz, hemen doktora başvurmanız gerekmektedir.
Menopozdan sonra, belli hastalıkların riski artar. Örnekler şunları içerir:
Menopozun tekrar adet kanamalarını başlatabilecek tıbbi bir tedavisi yoktur. Zaten menopoz kadınlarda doğal bir süreç olduğu için de tedavi gerektirmez.
Bunun yerine, menopoz tedavisi belirti ve semptomları hafifletmeye ve yaşlanma ile oluşabilecek kronik durumları önlemeye veya yönetmeye odaklanır. Tedaviler şunları içerebilir:
Tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.