LH (Luteinizing Hormon) ve LH Testi Hakkında Her Şey - Bahçeci

LH (Luteinizing Hormon) ve LH Testi Hakkında Her Şey

LH (Luteinizing Hormon) ve LH Testi Hakkında Her Şey
13.12.2019 60

LH (Luteinizan Hormon ya da Luteinleştirici Hormon) beyinde yerleşik hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur. Hipofiz bezinden LH’nın yanı sıra FSH (Folikül Stimülan Hormon), TSH (Tiroid Stimülan Hormon), GH (Growth Hormon – Büyüme Hormonu), Prolaktin gibi başka birçok vücut fonksiyonlarını, seksüel fonksiyonları ve üreme fonksiyonlarını düzenleyici hormonlar salgılanır.

İnsanlarda üreme fonksiyonu bir döngü içerisinde salgılanan hormonların etkisiyle gerçekleşir. Bu döngünün bileşenleri beynin hipotalamus denilen bölgesi, kafa tabanında yerleşik bir bez olan hipofizin ön bölümü, kadınlarda yumurtalık ve erkeklerde de testislerdir.

Hipotalamustan salgılanan GnRH (Gonadotropin Releasing Hormon) hipofiz bezine etki ederek FSH ve LH salgılanmasına sebep olur. LH ve FSH da son durak organları olan testis ve yumurtalıklara ulaşarak görevlerini yerine getirir.

LH (Luteinleştirici Hormon) Görevleri

LH hormonu hem erkeklerde hem de kadınlarda cinsel fonksiyonlarda ve üremede görev alan bir hormondur. Erkeklerde testislerden testosteron salınımı sağlar. Erkek cinsiyet karakterlerinin oluşması ve normal cinsel fonksiyonlar için testosteron etkisiyle gerçekleştiği için erkeklerde de LH çok önemli bir rol oynar. LH kadınlarda zamanı geldiğinde yumurtalıkları uyararak yumurtanın çatlamasını sağlar.

Eğer yumurta çatlamazsa döllenme ve dolayısıyla da gebelik gerçekleşemez. Buna ek olarak LH yumurtalıklardan östrojen ve progesteron hormonlarının salınımını da düzenler ki bu hormonlar kadınlarda gebeliğin sağlanması ve de idame ettirilmesinde önemli bir rol oynar.

LH (Luteinleştirici Hormon) Değeri Kaç Olmalıdır?

LH normal değeri, kadınlarda menstruasyon (adet) dönemindeki farklı zamanlara, erkeklerde ise yaşa bağlı olarak değişiklik gösterir. Hormonun değerindeki herhangi bir anormalliğe karar verebilmek için bu faktörlerin bilinmesi gerekmektedir. Ayrıca hormon değerleri referans değerlerinin farklı hastanelerde ve farklı laboratuvarlarda değişkenlik gösterebileceğini de akılda tutmak gerekmektedir.

Ortalama referans değerleri erkeklerde puberte (ergenlik) öncesi 1 IU/L altında seyrederken, erişkin erkeklerde 1-9 IU/L olarak ölçülür. Kadınlarda puberte öncesi 1IU/L’nin altındayken, adet görmeye başladıktan sonra foliküler fazda 1-18 IU/L, siklüs ortasında 20-80 IU/L ve luteal fazda 0.5-18 IU/L düzeyinde normal olarak tanımlanır. Menopoz sonrası kadınlarda LH değeri 12-55 IU/L arasında görülebilir.

LH (Luteinleştirici Hormon) Testi Nedir?

LH testi LH hormonunun kandaki ya da idrardaki düzeyinin ölçülmesidir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda yaşanan üreme bozukluklarında ve kısırlık tedavisinde diğer hormonlarla birlikte doktorunuz tarafından istenebilir. Kan değerlerinin ölçülmesi için bir hastanede ya da laboratuvarda kan ölçümü yapılmalıdır.

İdrarda LH hormon testi ise ovulasyon testi olarak adlandırılır. Özellikle gebe kalmak isteyen kadınlar tarafından çok basitçe evde de yapılabilecek bu test kadınlarda menstrüel siklüsün ortalarında ani LH yükselmesini saptamak için uygulanır.

Normal yumurtlama oluyorsa LH düzeyinde ani bir yükselme saptanır. İdrarda ölçülebilen bu yükselme, yumurtlamanın gerçekleştiği en uygun zamanı, dolayısıyla gebelik oluşması için cinsel birleşmenin en uygun zamanını göstermesi açısından sıklıkla kullanılmaktadır.

LH (Luteinleştirici Hormon) Testi Neden Yapılır?

Bu hormonun kandaki değerleri genellikle Kadın Doğum ya da Endokrinoloji muayenesinin bir parçası olarak değerlendirilir. Çocuklarda puberte gelişimi bozukluklarında, erken ya da geç ergenlik sebeplerinin araştırılması sırasında muhakkak ölçülmesi gerekir. Erişkinlerde de adet bozuklukları, infertilite sebeplerinin araştırılmasında muhakkak ölçülmesi gereken hormonlardan biridir.

LH Neden Yükselir?

LH yüksekliği bir çok hastalığın habercisi olabilir. Bunlardan en sıklıkla görüleni böbrekte ve yumurtalıklarda kistlerle seyreden ve infertiliteye sebep olan Polikistik Over Sendromu’dur. Hipofiz bezi tümörlerinde nadiren de olsa LH artışı saptanabilir. Turner Sendromu gibi genetik hastalıklarda ya da kanser tedavisinde radyoterapi ya da kemoterapi görmüş hastalarda da artmış LH düzeyi yükselebilir.

Kadınlarda yumurtalıkların alınmasından sonra LH düzey artışı görülebilir. Erkeklerde ise yumurtalıklarda gelişen hasarlar ya da hastalıklar LH artışına sebep olur. Testis iltihaplanmasına bağlı orchitis (testis enfeksiyonu), testis distorsiyonu (testisin kendi etrafında dönmesi sonucu gelişen beslenme bozukluğu) ya da iyi huylu testis tümörlerinde LH artışı görülebilir.

LH Hormonu Nasıl Düşürülür?

LH hormon yüksekliğinde direk düşürmeye yönelik olarak spesifik bir ilaç yoktur. LH düzeylerini arttıran durumlarda, artış sebebi saptandıktan sonra buna yönelik tedavi uygulanmalıdır. Bunun yanı sıra özellikle Polikistik Over Sendromu ile ilgili yapılan çalışmalarda LH düzeyini düşürmeye yönelik bazı öneriler mevcuttur.

Egzersiz ve düşük glisemik indeksli beslenme ile insülin direncinin düşürülmesinin LH düzeylerini düşürdüğü saptanmıştır. Ayrıca karbonhidrat metabolizmasında rol alan bir Vitaminoid olan İnositol ve Omega 3 gibi antioksidanların da LH seviyesinin azaltılmasında etkili olduğu gösterilmiştir.

LH (Luteinizan Hormon) Düşüklüğü Nedir?

En sık rastlanılan LH hormonu düşüklüğü sebebi hipotalamus ya da hipofiz bezi bozukluklarında görülür. Yine hipofiz bezinden salgılanan bir hormon olan Prolaktin yüksekliğinde de LH düşüşü izlenebilir. Aşırı stresli bir yaşam, anoreksiya nervosa gibi yeme bozukluklarında ya da kanser gibi ağır hastalıklarda LH hormon düşüklüklerine rastlanabilir.

FSH ve LH düzeyinin düşüklüğüyle birlikte koku alamama semptomu Kallmann Sendromu’nda görülebilir. Yine bazı doğum kontrol ilaçları, bazı sakinleştiriciler ya da kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan Digoksin ilacı kanda LH düzeylerinin düşmesine sebep olabilir.

LH Neden Düşer?

Daha önce belirtilen sebeplerin haricinde LH hormonu, orak hücreli anemi, böbrek üstü tümörlerinde görülebilen puberte prekoks, sarkoidoz, hipofiz bezi tümörlerine bağlı ameliyatlar sonrası veya radyasyon tedavisi, menenjit, kafa travmaları, tiroit hormonlarındaki yetersizlikler, üreme hormonu salgılayan tümörler, konjenital adrenal hiperplazi gibi durumlarda da düşüş gösterir. Özellikle çocuklarda görülebilecek kafa travmalarına bağlı LH hormon düzeyindeki değişikliklerde puberte prekoks (erken ergenlik) sebebi olarak karşımıza çıkabilir.

LH Hormonu ve Hamilelik İlişkisi

Menstrüel siklüsün ortalarına doğru gerçekleşen LH hormonu artışı yumurtlamayı sağlayan ana mekanizmadır. LH artışından sonraki 24-36 saat içinde yumurtlama gelişir. Kandaki bu ani LH piki, idrarda yapılan testlerle saptanır. Adetiniz düzenli olarak gerçekleşiyorsa adet başlangıcından 12 gün sonra teste başlayarak beş gün boyunca her gün test yapılabilir.

Eğer test pozitif çıkarsa, bu ortalama 24-36 saat içerisinde yumurtlama olacağı anlamına gelir. Bu halde 24 saat sonra ilişkiye girmek hamile kalma şansını arttıracaktır. Yumurta 24 saat süreyle canlı kalacağı için ovulasyondan sonraki ilk 48 saat ilişki sürdürülebilir.

FSH ve LH İlişkisi

Hem LH hem de FSH (Folikül Stimülan Hormon) gonadotropik hormonlar olarak bilinir. Her ikisi de hipofiz bezinden salgılanarak sinerji içerisinde ovulasyonun gelişimini sağlar. FSH adet siklüsünün ilk yarımında salgılanarak overlerdeki folikülleri stimüle eder ve yumurtanın büyümesini sağlar. Eş zamanlı olarak da foliküllerden östrojen salınımını stimüle eder.

Östrojen artışı yeterli düzeye ulaştığında hipofiz bezini uyararak FSH salınımını durdurur ve LH salgılanır. LH da yumurtanın çatlamasına ve fertilizasyona hazır hale gelmesine sebep olur. Görüldüğü üzere kadın menstrual siklüs ve üreme fonksiyonlarının düzenlenmesinde LH, diğer seks hormonlarıyla birlikte etkileşim halinde önemli fonksiyonlarda görev yapmaktadır. LH hormonunun tek başına değerlendirilmesinden ziyade diğer hormonlarla birlikte değerlendirilmesi büyük önem arz etmektedir.

Tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz

Yorumunuzu Gönderin


60 thoughts on “LH (Luteinizing Hormon) ve LH Testi Hakkında Her Şey

1 2 3 4 6
  1. Merhabalar yaşım 28 düzenli adet görüyorum 28 günde bir ama amh 0.58
    Fsh 12.3
    Lh 5.24 çocuğum olmuyor bu sonuçlar gebeliğe engel mi ?

    1. Merhaba,

      AMH değeriniz düşük görünüyor. Doktora başvurmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

    1. Merhaba,

      Değerleriniz normal görünüyor E2 değeriniz yüksek kanın ne zaman verildiği de önem taşıyor bunun dışında yalnızca kan değerleri çocuk sahibi olmada etken değildir. Yumurta-sperm kalitesi, rahim için etmenler, immün sistem rahatsızlıkları ve genetik faktörler de çocuk sahibi olmada büyük rol oynar. Dilerseniz 444 39 49 numaralı çağrı merkezimizi arayarak kadın doğum uzmanlarımızla ücretsiz görüşebilir, detaylı bilgi edinebilirsiniz.

      Saygılarımızla,

      Bahçeci Ailesi

  2. Merhaba adetimin 2. Günü verdiğim kanda değerlerim
    Lh=9.72
    Prolaktin=49.73
    Bu şekilde cıktı ama ne anlama geliyor yardımcı olabilir misiniz

    1. Merhaba,

      Prolaktin değeri yüksek çıkmış, nöroloji bölümüne gitmelisiniz. Onun dışında LH normal fakat diğer hormon testlerine de bakılmalı ve yalnızca kan değerleri çocuk sahibi olmada etken değildir. Yumurta-sperm kalitesi, rahim için etmenler, immün sistem rahatsızlıkları ve genetik faktörler de çocuk sahibi olmada büyük rol oynar. Dilerseniz 444 39 49 numaralı çağrı merkezimizi arayarak kadın doğum uzmanlarımızla ücretsiz görüşebilir, detaylı bilgi edinebilirsiniz.

      Saygılarımızla,

      Bahçeci Ailesi

  3. Merhaba adet düzensizliği için doktora gittim.Adet söktürücü kullanıp adet oldum. adetimin 3.günü test yaptırdım. E2(Esteadiol) :49,56 FSH: 5,37 LH:9,09 çıktı. Doktorum LH yüksek olduğunu söyledi,ilaç tedavisine başladı çok ciddi bir durum söz konusu mu acaba ?

    1. Merhaba,

      Doktorunuz LH değerinizi ultrason muayenesi ile kombine değerlendirip ilaç başlamış olabilir.
      Doktorunuzun uygun gördüğü tedaviye devam edebilirsiniz.

      Saygılarımızla,

      Bahçeci Ailesi

  4. Merhaba adetin 3. Günü hormon testi yaptirdim
    fsh 4.36
    Lh 2.03
    Prolaktin 12.58
    E2 22.61 cıktı nasil sizce

    1. Merhaba,

      Değerleriniz normal görünüyor. AMH testi yaptırmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  5. Merhaba hocam ben adet döneminden bir hafta önce kan testi yaptırdım değerlerim

    FSH 9,22
    LH 4,82
    TSH 2,96
    PROLAKTİN 7,8
    ESTRADİOL 155
    DOKTORUM YUMURTALARIMIN NORMAL OLDUĞUNU SÖYLEDİ AMA KAN DEĞERLERİMİN SONUCUNUN İYİ OLMADIĞINI TEDAVİSİNİN OLMADIĞINI ÇOCUK SAHİBİ OLAMAYACAĞIMI MENAPOZ BAŞLANGICI OLDUĞUNU SÖYLEDİ 36 YAŞINDAYIM HOCAM BENİM NE YAPMAM GEREKİYOR TEDAVİSİ İMKANSIZ MI KAN DEĞERLERİM ÇOK MU KÖTÜ?

    1. Merhaba,

      AMH testinizle birlikte doktora başvurmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  6. İyi günler yaşım 22 Lh 4.7 Fsh 6.1 östrojen 143.9 progesteron 2.70
    Ve TSH 3.15 çıktı normal mi değerlerim?

    1. Merhaba,

      Değerleriniz normal görünüyor. Ayrıca AMH testini de yaptırmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  7. Merhaba hocam yaklaşık 1 senedir evliyim ve 5 aydir çocuk istiyoruz doktora göründüm kan tahlili ve ultrason muayenesi oldum kan değerlerim. LH 5,84 – FSH 4,51 – Serbest T3 7.43 – Prolaktin 16.66 – E2 Estradiol 36.00 -TSH 11.00 – Serbest T4 9.36 bu değerlerim normal mi birde doktorum yumurta tembelliği var dedi bu hastalik gebeligime tamamen engel mi acaba cevap verirseniz cok memnun olurum.

    1. Merhaba,

      TSH değeriniz yüksek görünüyor, doktora başvurmanızı öneririz. Diğer değerler normal görünüyor fakat yalnızca kan değerleri çocuk sahibi olmada etken değildir. Yumurta-sperm kalitesi, rahim için etmenler, immün sistem rahatsızlıkları ve genetik faktörler de çocuk sahibi olmada büyük rol oynar. Dilerseniz 444 39 49 numaralı telefonumuzdan kadın doğum uzmanlarımızla ücretsiz görüşebilir, detaylı bilgi edinebilirsiniz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  8. Merhaba, regl’in 3.günü hormon testi yaptırdım.
    Tsh 2.64
    Prolaktin 18.7
    FSH 4.75
    LH 6.05
    Estradiol 49.7
    Amh 5.53 çıktı yaş 27 bi sorun görünüyor mu sizce?. Teşekkürler.

    1. Merhaba,

      Değerleriniz normal görünüyor fakat yalnızca kan değerleri çocuk sahibi olmada etken değildir. Yumurta-sperm kalitesi, rahim için etmenler, immün sistem rahatsızlıkları ve genetik faktörler de çocuk sahibi olmada büyük rol oynar. Dilerseniz 444 39 49 numaralı telefonumuzdan kadın doğum uzmanlarımızla ücretsiz görüşebilir, detaylı bilgi edinebilirsiniz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  9. Merhaba eşimin fsh ve lh hormonu 0.5 çıktı sperm sayısıda 0.4 bu şekilde tüp bebek tedavisi denenebilir mi

    1. Merhaba,

      Hormon ve sayı değerleri ile ilgili detaylı bilgi almak için dilerseniz 444 39 49 u arayarak üroloji doktorumuzdan muayene randevusu için detaylı bilgi alabilirsiniz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

1 2 3 4 6

Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

    LH (Luteinizing Hormon) ve LH Testi Hakkında Her Şey

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun

      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      LH (Luteinizing Hormon) ve LH Testi Hakkında Her Şey

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

            ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

              ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                  ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                    ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

                      ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.