Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Adet düzensizliği, kadınların gebelik ihtimalinden şüphelenmesine ve jinekolojik rahatsızlıklara dair endişe duymasına yol açan temel sebepler arasındadır. Kürtaj olan kadınların işlem sonrasında merak ettiği unsurlardan biri, adet düzeninde yaşanabilecek değişikliklerdir.
Peki, kürtaj nedir? Kürtajdan sonra ilk adet ağrısı ya da kanaması ne zaman başlar? Kürtaj sonrası adet düzensizliği yaşamak ne anlama gelir? Gelin, bu soruların yanıtlarını inceleyelim.
Kürtaj, rahim içinde istenmeyen ya da risk taşıyan bir gebeliğe son verilmesi anlamına gelir. Tıbbi literatürde gebelik sonlandırma ya da gebeliğin tahliyesi olarak da anılan bu işlem, çocuk aldırma ve kürtaj sözcükleriyle de ifade edilir.
Kürtaj olarak ifade edilen tıbbi uygulamanın doğru kullanımı aslında küretaj şeklindedir ve bazen tanısal amaçlarla bazen de tedavi amacıyla rahim iç zarından doku örneklerinin alınması veya rahim iç zarının tümüyle temizlenmesidir.
Yaygın kullanımı ile ‘kürtaj’ ise gebeliğin sonlandırılması işlemini ifade eder. Ülkemizde kürtaj işleminin yapılabilmesi için yasal sürenin sınırı, gebeliğin 10. haftasıdır. 10. haftayı geçen gebelikler yasal olarak sonlandırılamaz. Gebelik haftası ilerledikçe kürtaj işlemi daha zor ve riskli bir hale gelir.
Kürtaj cerrahi bir işlem olduğu için, işlem sonrasında belirli bir süre boyunca kanamanız olması doğaldır. Çünkü iyileşme sürecinde rahim kendini yeniler ve rahim içinde kalan doku parçaları kanama yoluyla dışarı atılır. Kürtaj sonrası oluşan kanama, adet kanamasına oldukça benzeyen özellikler taşır.
Kanama süresi 2 haftaya kadar uzayabilir ve kanama bittikten sonraki süreçte ilk adet kanaması yaşanana dek lekelenmeler görülebilir. Kanamanın rengi kahverengi, dokusu ise pıhtılı olabilir.
2 haftayı geçen veya ağrı şikayetiyle birlikte görülen kanamalarda vakit kaybetmeden bir uzmana danışılması tavsiye edilir. Kürtaj işlemini takip eden 4. ve 6. haftalar arasında ise, ilk adet kanamasının başlaması beklenir.
Kürtaj sonrası ilk adet kanaması, olağan adet kanamalarına kıyasla daha az miktarda olabilir. Ancak kürtaj esnasında vücudun hormon dengesini kalıcı olarak değiştiren bir müdahale söz konusu olmadığı için, adet düzensizliği ya da adet kanamasının miktarında yaşanan değişiklikler de kalıcı değildir.
Kürtajdan sonra ilk adet kanaması kahverengi renkte ya da pıhtılar halinde de görülebilir. Rahim kendini yenileme sürecine girdiği için, tüm bu semptomlar doğal kabul edilir. Ayrıca, ilk adet kanamasını takip eden ikinci ya da üçüncü döngüde bu semptomların ortadan kalkma olasılığı yüksektir.
Gebelikte anne adaylarının vücudunda HCG hormonu düzeyi yükselmeye başlar. Kürtaj işlemi sonrasında ise hormon seviyesi yeniden düşüşe geçer. Adet düzeninde yaşanan değişiklikler, çoğunlukla HCG hormonu seviyesindeki değişimlerden kaynaklıdır. Bu nedenle kürtaj sonrası ilk adet kanaması normalden az olabileceği gibi, fazla da olabilir.
Ancak bu esnada yaşanan semptomlar takip edilmelidir. Artan adet kanamasını kötü kokulu vajinal akıntılar takip ediyorsa, gün içerisinde normalden çok daha sık ped değiştirmenize yol açacak ölçüde şiddetli kanamanız varsa veya şiddetli ağrı şikayetiniz oluştuysa mutlaka doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
Kürtaj sonrası ilk adet kanamasının ağrıya yol açması, çok şiddetli olması ve kötü kokulu vajinal akıntıyla birlikte görülmesi tıbben doğal kabul edilmez.
Kürtaj işleminden sonra kanama olması, kanamalar ağrılı olmadığı ya da birkaç günde sonlandığı sürece normal kabul edilir. Ancak söz konusu kanamalar adet kanamasıyla karıştırılmamalıdır. Gebelik sonlandırıldıktan sonra rahmin yeniden yumurtlama dönemine girebilmesi için toparlanması ve kendini yenilemesi gerekir.
Bu nedenle kürtaj işleminin uygulanmasından yaklaşık 30 – 35 gün sonra ilk adet belirtilerinin başlaması beklenir. Yaşanan adet belirtileri, çoğunlukla kürtaj işlemi öncesinde gerçekleşen belirtilerle aynıdır.
Bu süreçte şiddetli ağrı, kötü kokulu akıntı ve yüksek ateş gibi olağan dışı bir belirtiyle karşılaşıldığı takdirde bir uzmana başvurulmalıdır.
Kürtaj işlemini takip eden ilk birkaç ay içinde adet düzensizliği yaşamanız oldukça doğal bir durumdur. Bu nedenle işlem sonrasında ikinci adetinizi de beklediğiniz zaman aralığından önce ya da sonra görebilirsiniz.
İkinci adet döneminiz ilk adetinizin sonlanmasından kısa bir süre sonra başlayabilir ya da iki periyot arasındaki süre 50 güne kadar uzayabilir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken, kürtaj işlemi sonrasındaki ilk 6 hafta içinde ilk adetinizi görmüş olmanızdır.
Eğer 6 hafta geçmesine rağmen ilk adet kanamanız başlamadıysa, gebeliğiniz devam ediyor olabilir. Kürtaj sonrası kanamalar devam ederken cinsel ilişkiye girilmesi, enfeksiyon riskini doğurabileceği için önerilmez.
Ancak bu esnada cinsel ilişkiye girdiyseniz, düşük olasılık da olsa yeniden gebe kaldığınız için ilk adet kanamanızı görmemiş olabilirsiniz.
Az önce de sözünü ettiğimiz gibi, kürtaj işlemi kadınların vücudunda kalıcı hormon değişikliklerine ya da adet düzensizliğine yol açmaz. Ancak kürtaj işlemini takip eden ilk birkaç ay içinde, adet düzeninde değişiklikler olması normal kabul edilir.
Adetinizin ne zaman yeniden düzene gireceği zaman dilimi; yumurtlama sürenize, stres düzeyinize ve vücudunuzdaki hormonal dengelere bağlı olarak belirlenir. Bu nedenle her kadının kürtaj sonrasında yaşadığı adet dönemi semptomları bir diğerine göre farklı olabilir.
Kürtaj sonrasında doktorunuzun tavsiyeleri ve önerileri çerçevesinde hareket ettiğiniz sürece, adet düzeninin yeniden oluşma sürecini hızlandırabilirsiniz.
Bu dönemde stresten mümkün olduğunca uzak kalmak, sağlıklı beslenmek ve uyku düzeni oluşturmak da adet kanamalarınızın düzene oturması açısından etkilidir.
Kürtaj sonrasında enfeksiyon oluşumuna yol açabilecek tüm eylemlerden kaçınmanız büyük önem taşır. Böylelikle vücudunuzun hormon seviyeleri yeniden en kısa sürede normale dönebilir ve kürtaj işleminden önceki hayat düzeninize ve standartlarınıza kavuşabilirsiniz.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Merhabalar Ağustos ayında kürtaj oldum 27 Eylül’de ilk reglm oldum ve 10 gün sürdü. 27Eylülden beri 40 gün oluyor toplam 2. adetimi hala olmadım. idrar ve kan testi yaptım 3 gün önce hamile değilim sonuç negatif. Hala adet göremememin sebebi nedir ne olabilir?
Merhaba,
Doktora başvurmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
7 ağustosta kürtaj oldum. 2 hafta sonra de bilgisiyle doğum kontrol hapı kullandım ve 30 ağıstosta regl oldum. 10 gün civarı sürdü. Şuan reglim 5 gün gecikmiş görünüyor fakat bu normal midir?
Merhaba,
Doktorunuza danışmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba kurtajdan sonra ilk adetim 15 gune yakın surdu hala lekelenmeler oluyor uzun surmesı normalmi
Merhaba,
İşleminizi gerçekleştiren doktorunuza danışmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba 3 haziranda kürtaj oldum. Lekelenmeler birkaç gün surdu sonra bitti. 30 haziranda adet olur gibi kanamam oldu. Normalde beş gün sürerken bugün 8 gün oldu normal mi acaba. Endişelenmem gerekiyor mu
Merhaba,
Normaldir. Doktorunuza danışmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhabalar 10 mayısta 20 haftalıkken ilaçla düşük yaptım sonra kürtaj oldum kanamalarım 1 hafta sürdü sonra kahverengi leke oldu 23 mayısta adet olue gibi oldum ama çok az geldi ve yok şuan biranda kesildi bunlar normal mi doktora mı gitmeliyim acaba
Merhaba,
Doktora başvurmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi