Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Erkek infertilitesinin (kısırlığının) en sık genetik nedenlerinden biri olan Klinefelter sendromu, yaygın bir durumdur ve sıklıkla yetişkinliğe kadar teşhis edilemez. Bu yazıda, Klinefelter sendromu hakkında tüm merak ettikleriniz sizler için derlenmiştir.
“Klinefelter sendromu nedir?” sorusunu cevaplamadan önce temel genetik bilgileri hatırlamakta fayda var. Boyunuzdan saç renginize kadar her şey genlerde yer alan bilgiler sayesinde belirlenir.
Genler vücudunuzun görünüşü ve çalışması için gerekli bütün kodların saklandığı bir kütüphane gibidir. Genler kromozom denen yapıların içerisinde paketlenmiş halde bulunurlar. Cinsiyet kromozomları olarak adlandırılan bir çift kromozom, kişinin kadın mı yoksa erkek mi olacağını belirler.
Sağlıklı bir bireyde iki X kromozom (XX) bulunduğu zaman kadın, bir X ve bir Y kromozomu bulunduğu zaman (XY) erkek özellikler ortaya çıkar. Ancak nadir durumlarda, bir erkek ekstra bir X kromozomuyla (XXY) doğar. Bu duruma Klinefelter sendromu denir.
“Klinefelter nedir ya da ne demektir?” sorusunun cevabı ise; Klinefelter ilk kez bu hastalığı 1942 senesinde tanımlayan doktorun soyismidir. Doktor hastalığın görünüş özelliklerini yazdığı bir makalede tanımlamış ve bu sendromdaki erkeklerin artmış miktarda FSH hormonu sentezlediğini belirtmiştir.
Klinefelter sendromu, testis büyümesini olumsuz etkileyerek testislerin daha küçük gelişmesine yol açabilir ve bu durum testosteron üretiminin düşmesine sebep olabilir.
Sendrom ayrıca kas kütlesinin, vücut ve yüz kıllarının azalmasına ve meme dokusunun genişlemesine de neden olabilir. Klinefelter sendromunun etkileri değişkendir ve herkes aynı belirti ve semptomlara sahip değildir. Klinefelter sendromu her 500-600 erkek bebek doğumundan birinde görülebilir.
Klinefelter sendromu belirtileri ve semptomları, bu sendroma sahip olan erkekler arasında geniş ölçüde değişiklik gösterir. Klinefelter sendromlu birçok erkek çocukta, az sayıda belirgin bulgu vardır ve bu durum yetişkinliğe kadar teşhis edilmeyebilir.
Bazıları için ise bu sendromun büyüme veya görünüm üzerinde gözle görülür bir etkisi vardır. Klinefelter sendromunun belirti ve semptomları yaşa göre de değişir.
Bebeklerdeki bazı belirtiler ve semptomlar şunları içerebilir:
Gençlerdeki belirtiler ve semptomlar şunları içerebilir:
Yetişkin erkeklerde gözlenen belirtiler aşağıdaki gibidir:
Klinefelter erkek, çoğu zaman normal görünüştedir, sadece çok az bir kısmında zeka geriliği gözlenebilir.
Klinefelter sendromu rastgele genetik bir hatadan kaynaklanmaktadır. Klinefelter sendromu riski, ebeveynlerin tutumlarına ya da hayat standartlarına göre artmaz. Annelerin yaşları ilerledikçe çocukta Klinefelter sendromu olma olasılığı hafif bir artış gösterebilir.
Klinefelter sendromu tipleri 3’e ayrılır:
Klinefelter sendromu aşağıdaki hastalıkların görünme riskini artırabilir:
Klinefelter sendromunun neden olduğu bir dizi komplikasyon düşük testosteron (hipogonadizm) ile ilişkilidir. Testosteron replasman tedavisi, özellikle ergenlik başlangıcında tedaviye başladığında, bazı sağlık sorunları riskini azaltır.
Teşhis için uzman bir doktor ayrıntılı bir fizik muayene yapar, belirtiler ve genel sağlık hakkında ayrıntılı sorular sorar. Klinefelter sendromunu teşhis etmek için kullanılan ana testler şu şekilde sıralanabilir:
Klinefelter sendromlu erkeklerin küçük bir yüzdesi doğumdan önce teşhis edilir. Genellikle 35 yaş üzeri anne adayları ya da ailede kalıtsal bir hastalığı olan bireyler daha yüksek risk taşıdıkları için genetik hastalıklar açısından test edilebilir. Bu test sırasında amniyotik sıvıdan (amniyosentez) veya plasentadan alınan fetal hücreler incelenir ve genetik testlere tabi tutulur.
Size veya yakınınıza Klinefelter sendromu teşhisi konulursa, sağlık ekibiniz; vücudun bezleri ve hormonları üzerine uzmanlaşmış bir endokrinolog, üreme ya da kısırlık tedavisi uzmanı, genetik danışmanı içeren bir doktor grubunu içerebilir. Bebek yaşta konulan teşhislerde bu ekibe konuşma terapisti, çocuk doktoru, fizyoterapist, gibi doktorlar da katılır.
Klinefelter sendromu tedavisi, cinsiyet kromozomundaki değişiklikleri düzeltemez.
Tedaviler bu ekstra X kromozomunun etkilerini en aza indirmeye yardımcı olabilir. Tanı ne kadar erken yapılır ve tedavi başlarsa, fayda o kadar büyük olur. Bununla beraber yardım almak için hiçbir zaman geç değildir.
Klinefelter sendromu tedavisi şunları içerebilir:
Tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.