Kimyasal Gebelik Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Kimyasal Gebelik Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Kimyasal Gebelik Nedir, Belirtileri Nelerdir?
16.09.2019 137

Halk arasında sessiz düşük olarak bilinen kimyasal gebelik, yumurtanın erkek üreme hücresi olan sperm ile döllenmesi ile meydana gelen embriyonun gelişimini sürdüremediği durumlarda ortaya çıkan, vücudun kendi kendine gebeliği sonlandırması durumudur. Kişinin normal periyodunda âdet görmeye devam ettiğini düşünmesine sebep olan kimyasal gebelik, çoğunlukla sadece laboratuvar testleri ile anlaşılabilir. Kişinin kimyasal gebeliği fark edebilmesi için menstrüel siklusunun düzenli olması ve bu döngüyü düzenli olarak takip etmesi gerekir. Kimyasal gebelik yaşayanlar nadiren âdet düzenlerinde kısa süre ile gecikme de yaşayabilir. Kimyasal gebelik belirtileri hakkında bilgi sahibi olmadan önce kimyasal gebelik nedir bunu iyi anlamak gerekir.

Kimyasal Gebelik Nedir?

Düzenli bir şekilde adet gören kişi, 28 günde bir âdet olur ve ilk âdet kanamasının gerçekleştiği günü takip eden 14 ile 15. günde yumurtlar. Yumurtalıklar, içinde bulundukları kesecikleri ya da farklı bir deyişle folikülleri çatlatarak, yumurtalıklar ile rahim arasında yer alan fallop tüplerine ilerler. Yumurtlamanın gerçekleştiği günden bir iki gün önce ya da yumurtlamanın gerçekleştiği gün, korunmasız cinsel ilişkiye girildiğinde, erkek üreme hücresi olan sperm ile yumurta fallop tüplerinde bir araya gelir. Yumurtanın fallop tüplerinde döllenmesi ile birlikte embriyo oluşur. Yaklaşık bir hafta boyunca gelişimini sürdüren embriyo, bu sürenin sonunda rahme inerek implantasyon yani tutunma sürecini gerçekleştirir. Bir önceki âdet kanamasının ilk gününü takip eden 21. güne denk gelen bu süreç içinde, kanda ve idrarda beta HCG hormon seviyesi sürekli olarak yükselir.

Gebelik belirtilerinden biri olan hormon düzeyi sayesinde bu süreç içinde gebelik testi pozitif gelebilir. Ancak gebeliğin erken dönemi olarak tanımlanan bu dönem içinde gebelik, kimyasal gebelik ya da farklı bir deyişle biyokimyasal gebelik nedeniyle sonlanabilir. Kimyasal gebelik, normal bir şekilde yumurtanın döllenmesi ile meydana gelen embriyonun sağlıklı şekilde gelişememesi sonucu vücuttan atılması olarak tanımlanır. Bu aynı zamanda biyokimyasal gebelik nedir sorusunun da yanıtıdır. Sessiz düşük olarak da bilinen bu durumda embriyo henüz uterusa tutunmadığından normal düşük vakaları gibi küretaj gerektirmez. Çoğunlukla kişi, henüz gebe olduğunun farkına varmadan gelişimini sürdüremeyen embriyo, âdet kanaması ile birlikte vücuttan atılır. Kimyasal gebelik sonrası âdet düzeninde çoğunlukla bir farklılık yaşanmaz.

Ancak gebelik planlayan ve âdet düzenini kontrol eden kişi, kimyasal gebeliğin farkına varabilir. Korunmasız ilişki sonrasında gebelik testi yapılması durumunda, yumurtanın döllenmesi ile kadın vücudunda artan hormon düzeyi, gebelik testinin pozitif çıkmasına neden olur. Gebelik testinin pozitif çıkmasından kısa bir süre sonra yaşanan âdet kanaması ile kişi, kimyasal gebeliği fark edebilir. Tüm düşük vakalarının %75’ini oluşturan kimyasal gebelik nasıl olur sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.

Kimyasal Gebelik Belirtileri

Kimyasal gebelik, gebelik oluşumunun çok erken safhasında düşüğe sebep olur. İki âdet dönemi arasında, kişinin henüz gebe olduğunu fark etmeden gerçekleşmesinden dolayı çoğunlukla bir belirtiye de sebep olmaz. Bu durum kimyasal gebeliğin sessiz düşük olarak adlandırılmasına da neden olur. Ender vakalarda karın bölgesinde kramp ve lekelenme şeklinde belirti gösterir. Ancak gebelik belirtilerinden olan; mide bulantısı, kusma ve yorgunluk gibi belirtiler göstermez. Âdet döngüsünde bir hafta kadar gecikme, kimyasal gebeliğin yaygın belirtileri arasında yer alır. Fakat bir haftalık âdet gecikmeleri normal kabul edildiğinden genellikle şüphe uyandırmaz ve gebelik henüz farkına varılmadan, kendiliğinden sonlanır.

Gebelik planlayan, düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye giren ve yumurtlama döneminden sonra gebe kalıp kalmadığını düzenli olarak kontrol eden kişiler, kanda yükselen beta HCG hormonu sayesinde gebe olduğunu fark edebilir. Yaklaşık bir hafta sonra normal bir şekilde gerçekleşen âdet kanaması ile de gebeliğinin, kimyasal gebelik nedeniyle sonlandığının farkına varabilir. Kimyasal gebelik nasıl anlaşılır sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.

Kimyasal Gebelik Neden Olur?

Kadın yumurtası ile erkek üreme hücresi olan spermin bir araya gelerek döllenmesiyle meydana gelen embriyonun sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürememesi sonucunda, embriyonun âdet kanamasıyla vücut dışına atılması sonucunda kimyasal gebelik oluşur. Hekimlerin sıklıkla karşılaştığı, kimyasal gebelik ne demek ve kimyasal gebelik neden olur gibi soruları; yumurta hücresinin sağlıklı bir şekilde döllenememesi nedeniyle meydana gelir şeklinde yanıtlanabilir.

Gebeliğin oluşumu için ilk adım olan embriyonun meydana gelmesi sağlansa bile embriyonun rahme tutunması gerçekleşmediğinden, embriyo gelişimini sürdüremez. Dolayısıyla döllenen ve gelişimini sürdüremeyen döllenmiş yumurta âdet kanaması ile birlikte vücuttan atılır. Kimyasal gebelik nedenleri arasında; rahimde var olan anomaliler, hormonal düzensizlikler, tiroit ve genetik problemler de yer alabilir.

Kimyasal Gebelik Sonrası Hamilelik

Kimyasal gebelik yaşanması, âdet döngüsünde kısa bir gecikmeye neden olsa da, üreme sisteminde herhangi bir soruna yol açmaz. Halk arasında yaygın olarak kimyasal gebelik sonrası hamilelik oluşumunun mümkün olmadığı hatta sessiz düşüğün kısırlığa yol açtığı düşünülse de bu kesinlikle yanlıştır. Kimyasal gebelik sonrası üreme sistemi ve doğurganlık düzeyi değişmez. Dolayısıyla bir önceki gebeliği, kimyasal gebelik nedeniyle sonuçlanan kişi, normal yollardan ya da tüp bebek tedavi yöntemi ile sağlıklı bir gebelik sonrasında doğum yapabilir. Ancak üst üste üçten fazla kimyasal gebelik yaşanması durumunda, altta yatan faktörlerin araştırılması için hekime başvurulması gerekir.

Kimyasal Gebelik Normal Gebeliğe Döner Mi?

Kimyasal gebelik sebepleri açısından incelendiğinde embriyonun, uterusa tutunamaması nedeniyle gebeliğin çok erken dönemde sonlandığı görülür. Birer hücre olan yumurta ve spermin döllenmesi sonucu ortaya çıkan embriyoda kromozomal anormallikler de kimyasal gebeliğe yol açar. Kimyasal gebelik olmaması için ne yapılmalı sorusu da bu sebepten dolayı yapılacak bir şey olmadığı şeklinde yanıtlanır. Dolayısıyla kimyasal gebelik normal gebeliğe döner mi sorusu da hayır dönmez şeklinde yanıtlanır. Ancak kimyasal gebelik sonrası ilk âdet kanamasını takip eden 14 ile 15. günde yumurtlama tekrar gerçekleştiğinden, kişi tekrar gebe kalabilir.

Kimyasal Gebelik Kaç Gün Sürer?

Embriyonun sağlıksız bir şekilde oluşmasından kaynaklanan kimyasal gebelik, genellikle 4 ile 5 günlük âdet kanaması ile sonlanır. Normal âdet kanamasından farklı olmayan bu durum, bazı vakalarda daha uzun süre ve fazla miktarda kanamalara neden olabilir. Kimyasal gebelik kaç gün sürer sorusu bu şekilde yanıtlanabilir. Ancak 10 günden daha uzun süren kanama varlığında, kişinin dış gebelik açısından da değerlendirilmesi için mutlaka doktora başvurması gerekir.

Kimyasal Gebelik Tedavisi

Normal yollardan ya da tüp bebekte kimyasal gebelik, üst üste 3 kez oluşmadığında ilaçlı tedavi ya da operasyon gerektiren bir durum değildir. Yumurtanın döllenmesi ile meydana gelen embriyonun sağlıklı bir şekilde gelişememesine neden olan kromozomal bozukluk, embriyonun vücut dışına atılmasını sağlayan doğal bir süreçtir. Embriyo âdet kanaması ile vücut dışına atıldığından diğer düşüklerde olduğu gibi küretaja gerek duyulmaz. Ancak 3 kez ve üzerinde kimyasal gebelik yaşayan kişinin kimyasal gebelik tedavisi görmek üzere hekime başvurması gerekir. Bu noktada gebeliğin sonlanmasına neden olan diğer sorunlar araştırılır ve yapılan testlerle beta HCG hormon düzeyinin düşme hızı kontrol edilir. Kimyasal gebelik hakkındaki tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

  1. Merhaba adetim 9 gün geçikti ve hafif açık tenk kanamm var beta hcg 44 çıktı normal mi

    1. Merhaba,

      Beta HCG sonucunuzda yükselme var iki gün aralıklarla testi tekrarlamanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      1. merhaba adetime 5 gün kala test yaptım çok silik gölge gibi ikinci çizgim vardı. adetimin gecikmesinin 5. günü çubukta bu sefer imce silik bi çizgi oldu bir kaç gün daha bekledim lan testi verdim 68.26 çıktı iki gün dah bekledim 46 ya düştü buarada hala adet görmedim miğde bulantılarım var sık tuvalete çıkma var aşerme var ama hala adet görmedim ve 29 ağıstostaki düşüğümün hemen ardındaji ilk adetimden hemen sonraya tekrar hamile kaldım. şuan adetimin 13. gecikme günündeyim. betamı haftaya bir dah bakıcam ama kimyasal gebelik yaşadığımdan emin değilim çünkü bende hamilelik belirtileri var ?

        1. Merhaba,

          Beta HCG testi yaptırıp doktora başvurmanızı öneririz.

          Saygılarımızla,
          Bahçeci Ailesi

  2. Hocam 28 yaşında 1 çocuk sahibiyim 2.ci gebeliğim bundan 1 ay önce düşükle sonlandi ama kanamam 1 gün sürdu kimyasal gebelik geçirmişim doktor şimdi adet olmuyorum diye Duphaston verdi kullanayım mi? Ama bebek istiyorum tekrardan

    1. Merhaba,

      Doktorunuz uygun gördüğü ilacı kullanabilirsiniz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  3. Merhaba adetim 4 gun gecikti idrar testinde silik 2. Çizgi var kan testi 27 arada bir tuvaletimi yaparken kalamam oldu çok hafif ama suan kanamam durdu kimyasal gebelik normal gebeliğe döner mi

    1. Merhaba,

      Değer düşük görünüyor, 2 gün aralıklar testi tekrarlayıp doktorunuzun yakın takibinde kalmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      1. Merhaba
        Son adetim 25 eylülde oldu 22 ekimde adet günüydü olmadım test yaptım çift çizgi çıktı kan testi yaptırdım hepsi 4 gün arayla 116- 337 – 793 çıktı ama 4 gün arayla ve 2 gün 1 -2 kez akıntıyla pembe leke geldi küçücük 2 gündürde kırmızıya yakın damla şeklinde geliyor çok az az. sağ kasığımdada batma var 1 gündür bir sıkıntımı var normalmi.

        1. Merhaba,

          Yerleşme lekelenmesi olabilir. Yine de genel muayene için doktora başvurmanızı öneririz.

          Saygılarımızla,
          Bahçeci Ailesi

  4. Merhaba benim son adet tarihim 20 Mart 22 marta gebelik testi yaptım belirgin şekilde çift çizgi çıktı aynı dr beta hcg istedi 89 çıktı ondan iki gün sonra tekrar beta hcg testi yaptırdım 558 çıktı sizce normal bir artış mı

    1. Merhaba,

      Beta HCG artışınız normal görünüyor.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  5. Martin 29 unda kan testi yaptim 3 cikti bunun ardindan nisanin 3unde adet gordum adetten sonra nisanin 15 inde hafif acik renkli kanamam oldu bunun uzerine idral testi yaptim 3 tane pozitif cikti hastaneye gittim kan testi verdim beta 416 cikti sizce normal gebelikmi bu durumu yasayan varmi

    1. Merhaba,

      Değeriniz normal görünüyor. Dileriz sağlıkla kucağınıza alırsınız.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

    2. Merhaba Sinem hanım. Benim de kan değerim 3.96 çıktı. Adet 4 gün gecikti. Sonrasında pembemsi akıntı, ertesi gün de adet gördüm. Sonra kan vermedim. Sizin kan değeri 3 çıktığında doktor kimyasal gebelik demiş miydi?

1 7 8 9 10 11 12

Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !


Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

Sizi Arayalım


    Kimyasal Gebelik Nedir, Belirtileri Nelerdir?

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun


      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Kimyasal Gebelik Nedir, Belirtileri Nelerdir?

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.


        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.