Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Üreme fonksiyonunun gerçekleştirilememesi olarak kendini gösteren kısırlık, tıbbi olarak infertilite olarak adlandırılır. İnfertilite, en az 1 yıl herhangi bir korunma yöntemi olmaksızın düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edilememesi haline denir.
Kısırlık nedenleri; kadına bağlı, erkeğe bağlı ve açıklanamayan kısırlık şeklinde 3 ana gruba ayrılabilir. İnfertilite nedeninin belirlenmesi tedavi sürecini ciddi anlamda kolaylaştırır. Kadın kısırlık nedenleri ve belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.
Korunmasız geçen 1 yıllık süre sonunda kadınların %80’i ilk 6 ay içinde, geri kalanların ancak %10’u takip eden 6 ay içinde gebe kalabilir. Ancak toplumsal yapıda meydana gelen bazı değişiklikler üreme sıklığını azaltmaktadır. Bunlardan başlıcaları;
Kadın yaşı, doğurganlık konusundaki belirleyici faktörlerin başında gelir. Çalışmalardan elde edilen bilgilere göre, doğurganlık kapasitesi 20-24 yaşları arasında en yüksek seviyesindedir.
30-32 yaşına kadar hafifçe azalan doğurganlık kapasitesi, 32 yaşından sonra azalır. 40 yaşından sonra bu azalma belirginleşir.
Kadınlarda infertilite nedenleri genel hatlarıyla yaş faktörü, yumurtlama ve hormon problemleri, fallop tüplerine, servikse ve rahme ait nedenler olarak kategorize edilebilir.
Belli bir süre korunmasız ve düzenli cinsel ilişkide bulunmasına rağmen hamile kalamayan kadınların aklına hemen “Kısır mıyım?” sorusu gelebilir. Kısırlık bazı kadınlarda hiç belirti vermeyebilir.
“Kısır olduğumu nasıl anlarım?” sorusunun cevabını bulmak için bazı belirtileri takip etmek işe yarayabilir. Üreme çağındaki kadınlarda düzensiz adet kanamaları en belirgin işarettir.
İki adet arasındaki sürenin 21 günden kısa veya 35 günden uzun olması yumurtlama döngüsünde problem olduğunu gösterir. Çok az miktarda ya da çok yoğun miktarda kanama olması da bir problem olduğunu gösterir.
Ayrıca kadının cildindeki fazla sivilcelenme, aşırı kıllanma, saç dökülmesi, ani kilo alma ya da kilo kaybetme, sırt ve bel ağrıları, cinsel ilişki sırasında şiddetli ağrı hissetme de kısırlık belirtileri olarak değerlendirilebilir.
Emzirme döneminde olmadığı halde bir kadının göğsünden süt gelmesi de prolaktin hormonunun fazlalığına işaret ettiğinden kısırlık belirtisi olabilir.
Bu belirtilerden birini ya da birkaçını gözlemleyen, “Kadın kısırlık belirtileri nelerdir?” sorusuna daha detaylı cevap arayan kadınların uzman doktora başvurması gerekir.
Erkeklerde kısırlık belirtileri kadınlara göre daha az sayıdadır ve erkek kısırlığı daha zor belirlenebilir. Bir yıl boyunca düzenli olarak korunmadan cinsel ilişkiye girilmesine rağmen hala bir gebelik söz konusu olmaması halinde bu durum kısırlık belirtisi olarak kabul edilir ve hem erkek hem de kadın infertilite açısından değerlendirilir.
Normalden daha küçük testisleri olanlar, testislerinde ağrı veya yumru hisseden erkekler, doktora başvurmalıdırlar.
Tüp bebek tedavisine ve diğer tüm tedavi yöntemlerine dair tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Yorumunuzu Gönderin