Bahceci Tup Bebek İnmemiş Testis Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri | Bahçeci Tüp Bebek

İnmemiş Testis Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

İnmemiş Testis Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri; İnmemiş testis, erkek kısırlığının en önemli sebeplerinden biridir. Ağırlıklı olarak bebeklikte fark edilen ve çözüme kavuşturulan inmemiş…

İnmemiş Testis Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
    

İnmemiş Testis Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri; İnmemiş testis, erkek kısırlığının en önemli sebeplerinden biridir. Ağırlıklı olarak bebeklikte fark edilen ve çözüme kavuşturulan inmemiş testis problemi, kimi durumlarda yetişkinliğe kadar çözülmeyebilir. Bu gibi durumlarda erkeğin kaliteli sperm üretmesi mümkün olmayacağı için büyük oranda kısırlık sorunu ortaya çıkar.

İnmemiş testis aynı zamanda testis kanseri, testis torsiyonu ve çeşitli psikolojik sorunların da temel sebepleri arasında kabul edilir. Bu yüzden çocuklarında inmemiş testis problemi bulunduğunu fark eden ailelerin ya da inmemiş testis sorunu yaşayan yetişkinlerin derhal bir sağlık kuruluşuna başvurması önerilir.

İnmemiş Testis Nedir?

Testisler, erkek üreme sisteminin en önemli parçaları arasında yer alır. Her erkekte iki adet bulunan testisler, genital bölgedeki skrotum denilen deri kesesi içinde muhafaza edilir. Testisler, hamilelik sürecinde fetüsün gövde kısmında oluşur ve genital bölgedeki keseye sonradan iner.

Hamileliğin 28. haftasında, testislerin keseye inme süreci başlar. Bebeğin ters gelmesi, fiziksel gelişimin yavaş olması gibi durumlarda testislerin keseye inmesi doğumdan sonraya da kalabilir. Bu sürecin yaşanmaması durumunda ise inmemiş testis sorunu ortaya çıkar.

İnmemiş Testis Nasıl Anlaşılır?

İnmemiş testis nasıl olur? İnmemiş testis probleminin tespit edilmesi son derece basittir. Bu yaşayan kişilerde testis kesesi bulunur ancak içi boştur. Bu sebeple de inmemiş testis sorunu dışarıdan elle muayeneyle kolayca anlaşılır. Testis muayenesi, her erkek bebek doğumundan sonra mutlaka yapılması gereken bir işlemdir.

Testislerin inmemesi, genel sağlık açısından çeşitli sorunlar doğurabilir ve bu nedenle de derhal müdahale edilmesi gereken durumlardan biridir. Doğumdan sonraki 24 saat içinde testislerin keseye henüz inmediği tespit edilirse daha detaylı incelemeler ve muayeneler yapılması önerilir.

İnmemiş Testis Belirtileri Nelerdir?

İnmemiş testisin en yaygın belirtisi, testis kesesinin boş olmasıdır. Kimi durumlarda aileler, doğumdan hemen sonra testis muayenesini yapmayı unutabilir.

Bu gibi durumlarda bebekte huzursuzluk, ağlama, acı belirtisi gibi belirtiler gözlemlenebilir. İnmemiş testis, kimi bebeklerde ise herhangi bir belirti göstermez. Bu nedenle muayenenin geç kalınmadan yapılmasında yarar bulunur.

Bebeklerde İnmemiş Testis

Bebeklerde inmemiş testis durumunun yaşanması halinde ilk olarak görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Görüntüleme teknolojileri sayesinde testisin ne durumda olduğu ve nerede olduğu kesin olarak saptanır.

Testislerin gelişiminde bir sorun yoksa ancak keseye inmesini engelleyen sorunlar yaşanıyorsa, inmemiş testis ameliyatı tercih edilir. Ameliyat sonrası bebeğin bakımı yeterli şekilde yapılırsa inmemiş testis sorunu kesin olarak çözüme kavuşturulabilir. Testislerin gelişiminde problem bulunması durumunda ise çeşitli medikal tedavi yöntemlerine başvurulabilir.

Yetişkinlerde İnmemiş Testis

Yetişkinlerde inmemiş testis problemi teşhis edildiğinde ilk olarak soruna sebep olan faktörün bulunması gerekir. Çeşitli görüntüleme yöntemleri, kan ve hormon testleri sonucunda sorunun kaynağı ve boyutu net olarak saptanır. Yetişkinlerde tespit edilen inmemiş testis durumunda kimi zaman henüz fark edilmemiş kanser sorunu da bulunabilir. Bu nedenle sorunun hangi aşamada olduğu ve yan rahatsızlıklara yol açıp açmadığı da tetkiklerle tespit edilir.

Yetişkinlerde inmemiş testis sorununun en yaygın tedavisi, cerrahi müdahaledir. Ameliyat sayesinde testisler kese içine indirilir veya kanser riski taşıyorsa testisin alınması ameliyatı yapılır.

İnmemiş Testis Kısırlığa Neden Olur mu?

İnmemiş testis, erkeklerde karşılaşılan kısırlık probleminin en önemli sebeplerinden biridir. Testisler, sperm üretiminde son derece önemli bir rol oynar.

İnmemiş testis sorunu yaşayan erkekler ise ya hiç sperm üretemez ya da ürettikleri spermler döllenme için yeterli kalitede olmaz. Bu nedenle testisleri inmemiş erkeklerin çok büyük kısmında kısırlığa rastlanır. Bu durum, ameliyat ve tedavi yöntemleriyle giderilebilir bir sorundur.

Testis kanseri, testis torsiyonu gibi rahatsızlıklar, kısırlık sorununun kalıcı hale gelmesine neden olabilir. Bu yüzden inmemiş testis sorunu yaşayan erkeklerin vakit kaybetmeden tedaviye başlaması büyük önem taşır.

İnmemiş Testis Tedavi Yöntemi Nedir?

İnmemiş testis probleminde en etkili tedavi yöntemi ameliyattır. İnmemiş testis durumunun kalıcı kısırlığa yol açmaması için testislerin erken dönemde kese içine indirilmesi gerekir.

Bu süre doğumdan sonra ideali ilk 12 ay içinde, en geç ise ilk 18 ay içinde yapılmalıdır. Eğer geç kalınırsa testis gelişiminde gecikme, sperm üretme problemi ve kanser riski oluşabilir.

Bu yüzden inmemiş testis tedavisinin mümkün olan en erken evrede yapılmasında yarar bulunur. Ameliyat ve tedavi sonrasında sorun çözüme kavuşturulsa dahi belirli aralıklarla doktor muayenesi yapılmalı ve testis kanseri riski nedeniyle aralıklı kontrol edilmelidir.

Eğer siz de kısırlık, doğurganlık, hamilelik ve tüp bebek tedavisi hakkında bilgi almak istiyorsanız, Bahçeci Tüp Bebek Merkezi’yle hemen iletişim kurabilirsiniz.

Tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: