İstenmeyen gebeliklerin engellenmesi için uygulanan ve doğum kontrol yöntemlerinden biri olan hormonlu spiral, rahim içine takılan T şeklinde bir aparattır.
Uzun etkisi ve kullanım kolaylığıyla öne çıkan hormonlu spiraller, yumuşak ancak rahim içinde kırılmayacak kadar güçlü plastikten üretilir. Kolay takılması ve kişinin gebe kalmak istemesi durumunda geri dönüşümü mümkün olan hormonlu spiral, rahmin içine hormon salgılayarak olası gebeliklerin önlenmesini sağlar.
Hiçbir doğum kontrol yöntemi, gebeliğe karşın %100 etkili olmasa da hormonlu spirallerin %99 oranında etkin olduğu, dolayısıyla başarılı bir doğum kontrol yöntemi olduğu düşünülür. Kullanım kolaylığıyla da öne çıkan hormonlu spiraller, kişinin günlük hayatını etkilemez.
Farklı bir deyişle hormonlu spiral bir kez yerleştirildikten sonra, kullanım ömrü olan 3 ila 5 yıl boyunca kişinin spirali aylık olarak kontrol etmesinden başka herhangi bir müdahalede bulunması gerekmez.
Hormonlu spiral, salgıladığı progestin hormonu sayesinde rahim ağzındaki mukus yapısının kıvamını kolaylaştırır. Buna bağlı olarak sperm hücresinin rahme girmesi engellenir. Böylece fallop tüplerinde döllenmeyi bekleyen yumurta, sperm hücresi ile bir araya gelemez.
Hormonlu spiral, rahim duvarı olarak bilinen endometriumun da kalınlaşmasını engeller. Böylece döllenme gerçekleşse bile oluşan zigot, rahim duvarına tutunamaz.
Sadece doğum kontrol yöntemi olarak değil, şiddetli adet kanamalarının önlenmesi için medikal amaçlı olarak da kullanılabilir. Hormonlu spiral kullananların yorumları arasında sıklıkla karşılaşılan “hormonlu spiral kilo aldırır mı?” ve “hormonlu spiralin zararları var mı? sorularını yanıtlamadan önce “hormonlu spiral nedir?” bunu cevaplamak gerekir.
Hormonlu Spiral Nedir? Ne Zaman Takılır?
Rahim içi araçlardan (RIA) biri olan hormonlu spiral, dünyada ve ülkemizde sıklıkla uygulanan bir tür doğum kontrol yöntemidir. T harfi şeklinde plastik bir malzemeden yapılan hormonlu spiral, gün içinde rahim içine yavaş yavaş hormon salgılar.
Buna bağlı olarak kadın vücudu daha az yumurtlar, servikal mukus olarak bilinen rahim ağzındaki sıvı koyulaşır ve spermin rahme girişi güçleşir.
Tüm bunlara rağmen döllenme gerçekleşse bile spiral tarafından salınan hormonun etkisiyle endometrium ya da yaygın olarak bilinen adıyla rahim içi duvarı, inceldiğinden döllenme sonucu ortaya çıkan zigot rahme tutunamaz.
Farklı markaları bulunan hormonlu spiralin en yaygın kullanılanı 5 yıl boyunca etkili olandır. Hormonlu ria olarak da bilinen hormonlu spiral fiyatı ve kullanım ömrü markalar arasında farklılık gösterir.
Hekim ilaçlı spiral takmadan önce bu konuda hastayı ayrıntılı olarak bilgilendirir. Spiral taktırmayı düşünenlerin sıklıkla merak ettiği bir diğer konu da “hormonlu spiral ne zaman takılır?” şeklindedir.
Hormonlu spiral, adet kanamasının başlamasının ardından geçen 7. günde takılır. Bu zamanın tercih edilmesinin nedeni, kişinin kesinlikle gebe olmadığının anlaşılması ve rahim ağzının bu dönemde mümkün olduğunca genişlemiş olmasıdır.
Kişinin kendisini iyi hissetmemesi ya da bu dönemi tercih etmemesi durumunda, adet dönemi dışında da hormonlu spiral takılabilir. İlaçlı spiral, doktor muayenesinde ya da hastane ortamında kolayca takılabilir.
Kişinin jinekolojik muayene pozisyonuna alınmasının ardından doktor, vajeni açmak için spektrum adlı bir alet kullanır. Bu işlemi takiben T şeklindeki hormonlu spiral, rahim içine yerleştirilir. İşlem yaklaşık 5 dakika kadar sürer.
İşlem sırasında hafif şiddette acı ya da kramp hissedilebilir. Bazı kişilerde kanama veya baş dönmesi gibi şikayetler görülebilir. Tüm bu komplikasyonlar birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
Ancak şikayetlerin azalmak yerine artması durumunda hekime haber verilmelidir. Sıkça sorulan “ilaçlı spiral nedir, ne zaman takılır?” soruları bu şekilde yanıtlanabilir.
Hormonlu Spiral Yan Etkileri
Hormonlu spiralin kullanımı oldukça basittir. İlk takıldığı zamandan sonra hekim, 4 ila 6 hafta sonra bir kez kişiyi kontrol amaçlı olarak hastaneye çağırır.
Bunun haricinde kişi, yalnızca aylık aralıklarla spiralin yerinde olup olmadığını anlamak için ipi kontrol etmelidir. Takılan spiralin markasına göre 3 ila 5 yıl boyunca etkin koruma sağlayan spiral, gebelik planlandığı anda hekim tarafından çıkartılabilir.
Tüm bunların yanı sıra hormonlu spiral, şiddetli kanama ya da sancılı adet dönemi şikayeti olan kadınların tedavisi amacıyla da kullanılabilir. Hormonlu spiral yan etkileri olmayan bir ürün değildir.
Öncelikle, hormonlu spiral takılırken rahatsızlık hissi, kramp, hafif kanama, bel, alt karın veya eklemlerde ağrı ve baş dönmesi görülebilir. Memelerde hassasiyet, akne miktarında artış, hormonlu spiralin yan etkileri arasında yer alır.
Kullanımına başlandığı ilk 3 ila 6 ay arasında ara kanama ya da adet düzensizlikleri oluşabilir. Vücudun spirale alıştığı dönemden ve kullanım süresinin ilk yılını doldurmasının ardından, adet kesilmesi görülebilir.
Hormonlu spiralle hamile kalanlar çoğunlukla spiralin yerinden kaydığını fark etmez. Tüm bunların yanı sıra zararsız olan yumurta kisti oluşumu da görülebilir. Bu kistler, 1-2 ay gibi bir zaman dilimi içinde tedavi edilmesine gerek olmaksızın çoğunlukla kendiliğinden geçer.
Hormonlu Spiral (Hormonlu Ria) Kilo Aldırır mı?
Güvenli, etkili ve kolay kullanışlı olan hormonlu spiraller, sıklıkla başvurulan doğum kontrol yöntemleri arasında yer alır. Doğum kontrol hapları gibi düzenli olarak alınması gerekmez.
Bir kez takıldıktan sonra uzun yıllar kullanılabildiği için ekonomik bir doğum kontrol yöntemidir. Ayrıca kişinin gebelik planlaması durumunda kolay ve acısız bir şekilde çıkarılabilir.
Spiralin çıkarılmasının ardından çoğunlukla birkaç hafta sonra doğurganlık normale döner. Hormonlu spirallerin düzenli kullanımının, kilo üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi bulunmaz. Ancak bazı kişilerin hormonal dengesine bağlı olarak nadir de olsa kilo aldırdığı bilinir.
Hormonlu Spiralin Zararları
Hormonlu spiral kullanımı, çok düşük bir ihtimal de olsa gebelik oluşumunu engellemeyebilir. Spiral kullanımı süresince hamile kalınması durumunda çoğunlukla dış gebelik oluşur.
Ancak gebeliğin rahim içinde oluşması durumunda gebeliğin sürdürülmesi planlanıyorsa, hormonlu spiral derhal çıkarılmalıdır. Aksi durumlarda enfeksiyon oluşumu, düşük yapma, gebeliğin erken doğumla sonuçlanması ve hatta bebek ölümü gibi sonuçlara yol açabilir. Hormonlu spiral cinsel yolla bulaşan hastalıkları engellemez.
Hormonlu Spiral ile Normal Spiral Arasındaki Fark
Doğurganlığı etkilemeyen spirallerin, bakırlı ve hormonlu spiral olmak üzere iki farklı türü bulunur. Halk arasında normal spiral olarak da bilinen bakırlı spiral, hormonlu spiral gibi T harfi şeklindedir.
Ancak spiralin etrafı bakırla kaplıdır. Yerleştirildikten sonra 3 ila 5 yıl boyunca etkili olan bakır spiraller, bakırın yarattığı etkiyle sperm hareketlerini sınırlar.
Ayrıca kadın üreme hücresi olan yumurtanın, endometrium tabakasına yerleşmesini engeller. Bakır spiraller, hormonlu spirallerin aksine takılır takılmaz etkilidir.
Bu avantajının karşısında adet dönemlerinde daha şiddetli kanamaya, dolayısıyla anemiye yol açabilir. Spiraller arasında tercih yapmadan önce uzman bir hekime başvurulmalı ve hangisinin kişi için daha uygun olduğu hekimle birlikte kararlaştırılmalıdır.
Hormonlu Spiral Fiyatı
Hormonlu spiraller, uzun süre kullanılabilirliği, kullanım kolaylığı ve etkili doğum kontrol yöntemi olmalarıyla öne çıkar. Doğum kontrol ilaçlarında olduğu gibi kullanımı aksatılamadığı için sürekli koruma sağlar.
Tüm bunların yanı sıra ağrılı adet dönemleri geçiren, şiddetli kanamaları olan kadınların tedavisi için de kullanılabilir. Hormonlu spiral fiyatları, ürünün markasına göre farklılık gösterebilir.
Markalar arasında kullanım ömrü gibi çeşitli farkların olduğu da hormonlu spiral seçimi sırasında göz önünde bulundurulmalıdır.
Hormonlu spiral ve diğer doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgi almak için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.
45 Yorum
Bende Ağustos ayında taktırdım mınera hala regl gıbıyım azda olsa ama bu durum beni rahatsız etti bu ay sonu 6 ay dolacak normalmı acaba
5 Ocak 2023 / 23:31Merhaba,
Ara kanamalar olabilir fakat doktorunuza danışmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
9 Ocak 2023 / 17:04Bahçeci Ailesi
31 yaşındayım 3 çocuk sahibiyim.Hamile kalmamak için hormonlu spiral takindim ama ilk 3 aydan sonra adetim kesildi.Asiri kilo alımı ve bacak ağrılarım çoğaldı.Cikarmak istedim bu seferde gömülme olmuş küretaj yöntemi ile de çıkmadı.Ameliyat ile çıkacak dedi.Cikardiktan sonra kilo verimi ve adet düzenim olur mu
24 Mayıs 2023 / 20:37Merhaba,
Sprial çıkarıldıktan sonraki jinekolojik takibiniz için doktorunuza danışmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
21 Temmuz 2023 / 09:41Bahçeci Ailesi
Merhaba,
Doktorunuza danışmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
21 Aralık 2022 / 09:09Bahçeci Ailesi
Diğer Yorumlar
« 1 … 3 4 5