Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Gebeliğin herhangi bir döneminde ve sıklıkla ilk 12. haftasında, pek çok nedenden ötürü vajinal kanama ya da lekelenme görülebilir. Gebelikte kanama yaşayanlar hemen bebeklerini kaybedeceklerini düşünseler de bu inanış her zaman doğru değildir.
Mevcut vajinal kanamanın gebeliğin hangi haftasında olduğu, kanamanın şiddeti ve özelliği saptanmalıdır. Zira sonuçları değişken olabilir. Dolayısıyla hamilelikte kanama, önemsiz olabileceği gibi ciddi sonuçlara da yol açabilir.
Kanama ve lekelenme her ne kadar anne adaylarının endişelenmesine ve paniklemesine neden olsa da, sağlıklı bir şekilde doğum yapmış tüm annelerin yaklaşık %30’u bu durumu yaşar.
Gebelikte kanama ya da lekelenme yaşayan kişilerin, kanama dursa bile bu durumu hekimleri ile paylaşması gerekir. Bebeğin ve anne adayının sağlık durumunun kontrolü için hekim, ayrıntılı muayene yaptıktan sonra, ultrason ile bebeği inceler ve bazı durumlarda ek laboratuvar testleri ister.
Gebelikte kanama yaşayanlar, kanamanın durmaması halinde, mümkün olan en kısa sürede, en yakın acil servise başvurmalıdır. Sıklıkla merak edilen gebelikte kanama nedenleri ile ilgili ayrıntılı bilgi vermeden önce gebelikte kanama ve lekelenme nedir bunu iyi anlamak gerekir.
Anne adayının vücudunda pek çok hormonal değişikliğin yaşandığı ve kendilerini çok daha hassas hissettikleri gebelik döneminde gelişen şikayetler, anne adaylarını tedirgin eder.
Özellikle lekelenme ve vajinal kanamalar, anne adaylarının bebeklerini kaybettiklerini düşünmelerine neden olur. Ancak bazı durumlarda, gebelik dönemi boyunca hafif lekelenme veya kanama görülebilir.
Özellikle gebeliğin ilk 12 haftası içinde kanama ve lekelenme daha sık görülür. Bu durum, gebelik sonrası görülen adet kanaması olarak nitelendirilse de, gebelik döneminde adet kanaması oluşmaz.
Hamilelikte kanama normal mi sorusu hekimlerin sıklıkla karşılaştığı bir sorudur. Hamilelikte kanama gelmesi normal bir durum değildir ve birden fazla sebebi bulunur.
Gebelikte kanama lekelenme, gebeliğin dönemine göre farklı nedenlerden ötürü oluşur. Sıklıkla karşılaşılan kanamalardan biri, implantasyon sırasında yani embriyonun rahme tutunması sırasında oluşan kanamadır. Hamilelikte kanama nedenleri arasında gebelik ile bağlantısı bulunmayan kanamalar da vardır. Rahim ağzında yer alan polip gibi oluşumlar bu tip kanamalara örnektir.
Sıklıkla sorulan bir diğer soru da, hamilelikte kanama nasıl durdurulur şeklindedir. Gebelik dönemi boyunca oluşan kanamaları dışarıdan müdahale ile anne adayı kendi başına durduramaz. Ancak kanamaların takibi açısından hijyenik ped kullanımı, kanamanın miktarının ölçülebilmesi açısından son derece önemlidir.
Vajinal kanama sırasında duş alınmamalı ve kesinlikle tampon kullanılmamalıdır. Kanamanın sona ermesinin ardından cinsel ilişkiden uzak durulmalı ve hekime danışılmalıdır. Kanamanın kesilmemesi durumunda en yakın acil servise başvurulmalıdır.
Halk arasında hamilelikte kırmızı kanama olarak tanımlanan durum, aktif kanamaya işaret eder. Hamilelikte kahverengi kanama olarak nitelendirilen durum ise kanama sona erdikten sonra ve kan kuruduktan sonra anne adayının kanamayı fark etmesi durumunda görülür. Gebelikte kanama olur mu sorusu, normal olmamakla beraber görülebilir şeklinde yanıtlanabilir.
Gebelerin yaklaşık olarak %30’unda, ilk trimester döneminde kanama görülür. Çoğunlukla gebeliğin henüz fark edilmediği implantasyon döneminde görülen kanamalar yaygındır. Menstrüel kanama ile karıştırılan vajinal kanama, döllenen yumurtanın, rahme tutunması sırasında oluşur.
Erken gebelik dönemi olan implantasyon kanaması ancak gebeliğin fark edilmesi sonrasında yapılan ultrasonografi incelemesinde anlaşılır. Bu dönemde oluşan kanamaların bir diğer sebebi de dış gebeliktir.
Döllenen yumurtanın rahim dışına yerleşmesi sonucu meydana gelen dış gebelikte kanama ile birlikte kramp, baş dönmesi ve karın ağrısı görülebilir.
Gebelik testi pozitif sonuç vermesine rağmen ultrason ile yapılan incelemede, rahim içinde embriyo bulunmaz. İlk trimester kanamalarının en önemlisi ve tanısı konmadığı durumda hayati risk oluşturabilen kanama, dış gebeliğe bağlı olarak görülen kanamalardır. İlk 12 hafta içinde görülen kanamaların sıklıkla rastlanan bir diğer sebebi de gebeliğin düşük ile sonuçlanmasıdır.
Düşüğe bağlı kanamalar, çoğunlukla adet sancısından daha şiddetli ağrı ve kramplara yol açar. Karın bölgesinde acı, yüksek ateş, titreme gibi belirtiler gösterebilir. Kanamanın miktarı oldukça fazladır ve vajinadan kanama ile birlikte pıhtıya benzeyen doku parçaları gelebilir.
Gebelikte kanamaya yol açan sebeplerden biri de, plasentanın anormal olarak geliştiği ve rahim içine üzüm tanesi gibi yerleşim gösterdiği, üzüm gebelik olarak bilinen mol gebeliktir.
Hamilelikte kanama ne zaman olur sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt da, idrar yolu enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen ve buna bağlı olarak gebeliğin her döneminde görülebilecek kanamalardır. Anne adayının sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçirmesine bağlı olarak kanama ve lekelenme oluşabilir.
Gebelikte ilişki sonrası kanama da sıklıkla görülen kanama türlerindendir. Özellikle rahim ağzı hassas olan kişilerde görülen bu durumda, az miktarda kanama görülebilir.
Hamilelikte ilişki sonrası kanama çoğunlukla bebeğe zarar vermez. Ancak bu durumun tekrarlanmaması için ilişki sırasında rahim üzerine baskı oluşturulmaması önemlidir.
Gebelikte ağrısız kanama bazen hemoroide bağlı olarak da gelişebilir. Makatta kaynaklı kanama bebeğe zarar vermez. Gebeliğin ilerleyen haftalarında ve özellikle son döneminde gelişen hafif kanamalar, rahim ağzında bulunan yaralara ya da poliplere bağlı olarak gelişebilir. Ancak 3. trimester’da oluşan yoğun kanamalar, plasenta ile ilgili olabilir.
Erken doğum belirtileri arasında yer alan ablasyo plasenta yani plasentanın rahim duvarından ayrılması durumu acil müdahale gerektirir. Plasenta previa ya da farklı bir deyişle, plasentanın rahim ağzını kapatması durumu da gebelikte ağrısız kanamaya yol açar. Acil müdahale gerektiren bu durum çoğunlukla erken doğuma yol açar.
Hamilelikte kanama neden olur sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt da, erken doğuma bağlı olarak gelişen kanamalardır. Gebeliğin 20. ve 37. haftası arasında, kasılmaların eşlik ettiği, sümüksü, kanlı akıntı varlığı erken doğumun habercisi olabileceğinden vakit kaybedilmeden hekime başvurulmalıdır.
Anne adayları için son derece hassas bir dönem olan gebelikte yaşanan sıra dışı durumların tamamı hekime bildirilmelidir. Özellikle vajinal kanama olması durumunda, kanamanın miktarı ve süresi fark etmeksizin bir sağlık merkezine başvurmak gerekir. Gebelikte kanama ne kadar sürer sorusunun yanıtı, kanamanın nedenine bağlı olarak değişiklik gösterdiği yönünde verilir.
Bazen yalnızca lekelenme oluşurken, şiddetli kanamalar ancak acil müdahale ile durdurulabilir. Bu yüzden hamilelikte kanama kaç gün sürer sorusunun yanıtı, bu kanamanın durması için saatler ya da günler boyunca beklenmemesi gerektiği şeklinde verilir.
Gebelikte oluşan kanamalar bazen önemli olmasa da bazı durumlarda gebeliğin sonlanması ve hatta anne adayı için hayati risk oluşturacak boyutta olabilir.
Gebelik süresince oluşan tüm kanamalar için hekime başvurulmalıdır. Kanamanın durmaması durumunda ise mutlaka en yakın hastanenin acil servisine başvurulmalıdır.
Gebelik süresince oluşan kanamaları hiçbiri normal olarak karşılanmasa da, doğum yapmış kadınların %30’u gebelikleri süresince bir kez kanama yaşamıştır.
Kanama yaşayanların %30’u da bu kanamaları ilk trimester’da yaşamıştır. Hamilelikte kanama olur mu ya da bu durum normal midir soruları, hayır normal değildir olarak yanıtlansa da, gebelik sürecinde yaşanan her vajinal kanama, gebeliğe bağlı olarak gelişmeyebilir.
Gebeliğe bağlı olarak gelişen kanamalarda mutlaka bebeğin kaybedilmesi ya da gebeliğin sonlandırılması anlamına gelmez. Kanamanın nedenlerinin araştırılması için kanama sonrasında mutlaka doktor ile iletişime geçilmelidir.
Gebelikte yaşanan kanamalar ile ilgili tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Merhaba, eşim 16+3 haftalık hamile. Bugüne kadar bebeğin ultrason görüntülerinde bebeğin ve annenin durumu gayet iyi çıktı. Ancak 16+1 haftalıkken sabah saatlerinde yoğun olacak bir şekilde aktif kırmızı kanaması oldu. Apar topar hastaneye gittik ve bir gece hastanede yatışı yapıldı. Doktor rahimde, bebekte veya plesenta da herhangi bir problem olmadığını rahim arkasında bir yerde kanama alanı olduğunu söyledi. Sebebini açıklayamadı ama. 3 gündür il güne göre az da olsa kanaması devam ediyor. Progestan iğne, fitil ve magnezyum kullanıyor. 1 hafta sonra erke
detaylı ultrason istedi. Bu kanama ne zaman durur ve bebeğe zarar verir mi? Kanamalar sonunda bebek sağlıklı dünyaya gelebilir mi? Doktor eve gönderdi kanama devam eder ama her seferinde endişelenmeyin dedi. Ne yapmalıyız nasıl davranmalıyız?
Merhaba,
Sizi takip eden doktorunuz en doğru tedaviyi uygulayacaktır. Dileriz bebeğinizi sağlıkla kucağınıza alırsınız.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba 33 haftalık hamileyim yaklaşık 1 aydır pembe lekelenmem oluyor bazen oluyor bazen olmuyor doktor erken doğum olabilir dedi iğne oldum sıkıntı yok dedi ancak halen devam ediyor neden acaba
Merhaba,
Sizi takip eden doktorunuzun yakın takibinde kalmanızı öneririz. En doğru tedaviyi uygulayacaktır.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Hocam 6+5 lik hamileyim aktif kanamam var dr gittim bebeğn kalp atışları düzensiz çıktı 5gündür adet kanaması gibi kanama var sizce düşükmü progestan iğne ve serum verildi ama durmuyo kanama ilk dogumda polipler vardı ondan mıdır düşük müdür
Merhaba,
Ultrason tetkiki yapmadan net bir cevap veremeyiz. Doktorunuzla yakın takipte kalmanızı öneririz. Kese durumu, rahim içi faktörler bebeğin genetik durumu gebeliği etkileyebilir. Doktorunuz yönlendirecektir.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba adet tarihime göre 4 haftalık hamileyim bta HCG ilk 164 çıktı iki gün sonra tekrar bakıldı 159 çıktı ve doktorum progestan hap verdi bu haptan sonra kırmızı kanamam başladı acaba düşük riskim mi var
Merhaba,
Sizi takip eden doktorunuza danışmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhabalar testim pozitif çıktı .doktora gittim ,kesenin daha oluşmadığını söyledi. kan testi yaptım ilk testim 35 ikinci testim 71 çıktı. fakat çok fazla kanamam var , bir doktorum kimyasal gebelik olabilir çok yükselmedi dedi bir doktorum da değerin yükselmiş 140 olursa sağlıklı gebelik olur dedi , benim aşırı derecede kanamam var ve karın ve bel ağrım var
Merhaba,
Kanama çoğalıyorsa sağlıksız gebelik olabilir maalesef. Doktorunuzla yakın takipte kalmanızı öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi