Hamilelik Şansı Nasıl Artırılır, AMH Değeri Nasıl Yükseltilir?

Hamilelik Şansı Nasıl Artırılır, AMH Değeri Nasıl Yükseltilir?

Hamilelik Şansı Nasıl Artırılır, AMH Değeri Nasıl Yükseltilir?
29.09.2018 194

Günümüzde birçok çift çocuk sahibi olma konusunda sorunlar yaşıyor. Sağlıksız beslenme, stresli yaşam tarzı, evlilik yaşının ilerlemiş olması, sigara ve alkol kullanımı gibi birçok faktör çiftlerin infertiliteyle karşı karşıya kalmalarına neden oluyor.

Bu sorunla karşılaşan birçok çift, sorunun nedenini bilmeden ve doktor kontrolü olmadan birtakım ilaçlar kullanmakta. Bu tip ilaçların, doktor denetimi dışında kullanmaları çok sakıncalıdır.

Kulaktan dolma bilgilerle kesinlikle ilaç kullanmamanız gerektiğinin altını çizerek doğurganlığı artırmak için neler yapmanız gerektiğinden bahsetmek isteriz.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.

Yumurta Sayısında Azalma Olan Kadının Anne Olma Şansı Var mı?

Kadının yumurtalıklarında bulunan yumurta sayı ve kalitesi hamile kalma olasılığının en önemli kriteridir. Yumurta rezervinin azalmasındaki en önemli faktör yaştır.

Özellikle 35 yaşından sonra yumurta rezervinde azalma başlar, 40 yaşından sonra azalma daha da hızlanır. Aynı zamanda, yaşla birlikte kadının yumurta kalitesi de azalır.

Yumurta rezervi azalan kadında kendiliğinden veya tedaviyle gebelik oluşma şansı düşer ve gebelik oluştuğunda düşük riski artar. Yumurta rezervinin değerlendirilmesi için AMH testi istenir.

AMH kadın yumurtalıklarında üretilen bir protein hormonudur. AMH testi ile kadınların yumurtalıklarında kalan yumurta sayısı ve yumurtaların kalitesi değerlendirilir.

AMH Değeri Nasıl Yükseltilir?

AMH değeri dışarıdan bir müdahaleyle veya ilaç kullanımıyla yükselebilen bir değer değildir. Tüp bebek tedavisi sürecinde kullanılan ilaçlar AMH değerini yükseltmek için değil, yumurtalıklarda zaten var olan yumurtaları büyütmek içindir.

Eğer AMH değerinizin düşük olduğu tespit edilmişse, bu konuyu alanında uzman bir tüp bebek hekimiyle görüşmeniz gerekmektedir.

AMH Düşüklüğü ile Hamile Kalanlar

AMH testi sonucunuzun düşük olması asla gebe kalamayacağınız anlamına gelmez.

Tüp bebek tedavisiyle AMH değeri düşük olan kadınlar da gebe kalabilmektedir. Burada önemli olan vakit kaybetmeden bir uzmana görünmenizdir.

Hamile Kalmak için Yumurta Sayısı Kaç Olmalı?

Bu sorunun kesin bir cevabı yoktur. Yumurta sayısının çok olması gebelik şansını artıran bir faktördür ancak bazı hastalar tek yumurtası olmasına karşın gebe kalabilmektedir. Yumurtanın sayısı kadar kalitesi de önemlidir.

Yumurtaları Kalitesiz Olan Kadın Anne Olabilir mi?

Yumurtanın kalitesi gebeliğin oluşması için çok önemli bir kriterdir. Bu nedenle infertilite (kısırlık) tedavisinde yumurta sayınının yanı sıra kalitesi de değerlendirilir. “Yumurta kalitesi” yumurtanın döllenebilme yeteneğini ifade eder ancak kaliteyi belirlemenin tam olarak güvenilir bir yolu yoktur.

Yumurta Kalitesini Hangi Faktörler Etkiler?

Yumurta kalitesi aydan aya değişkenlik gösterebilir. Genetik faktörler, yumurtalıklar üzerine olumsuz etki yapabilecek ilaç kullanımı ya da geçirilmiş yumurtalık ameliyatları yumurtalık rezervini olumsuz yönde etkileyebilecek faktörler arasındadır.

Yumurta Rezervini Artırmak için Ne Yapılmalı?

Yumurta rezervinizi ve dolayısıyla gebe kalma şansınızı artırmak için uzmanlar aşağıdaki 5 maddeyi hayatınıza entegre etmenizi öneriyor. Bu maddelerin sadece kadın üreme sağlığı için değil erkek üreme sağlığı için de önemli olduğunu hatırlatalım.

Çiftlere Gebelik Şansını Artıran Öneriler

1. Beslenmenize Özen Gösterin: Anne-baba olmaya karar verildiğinde öncelikle beslenme alışkanlıkları yeniden düzenlenmelidir. Örneğin; şeker, tatlandırıcılar, kafein, sigara, kola, alkol gibi vücuda zararlı yiyecek ve içeceklerin kullanımı sonlandırılmalıdır.

2. Stresi azaltın: Çağımızda maalesef pek mümkün olmasa da doğurganlığınızı artırmak için stres seviyenizi azaltmalısınız. Stresle birlikte uyku düzeni ve beslenme düzeni bozulur, insülin, adrenalin (hipertansiyon) ve leptin direnci obezite için uygun zemin oluşturur.

İnsülin ve leptin direnci olan kişiler, acıkma ve doyamama korkusu içinde yaşar veya doyduklarını hissetmez. Çünkü stres, kortizon hormonunun dengesiz ve yüksek miktarda salınması ile açlık hissini körükler.

3. Kilonuza dikkat edin: Obezite yani kilo fazlalığı; koroner kalp hastalığı, hipertansiyon, inme, tip 2 diyabet, rahim, meme kanseri, yumurtalık kistleri (polikistik over sendromu), depresyon, osteoartrit (romatizma), varis, uyku-apne sendromu, doğum zorlukları gibi hastalıklar için çok önemli risk faktörü olduğu artık kesin olarak biliniyor. Çalışmalar, %5-%10 civarında kilo kaybının bile yumurtlama ve gebelik şansını artırdığını göstermektedir.

4. Sigara ve alkolü hayatınızdan çıkarın: Sigara ve alkol hem yumurta hem de sperm kalitesine ciddi anlamda zarar verir. Aynı zamanda gebelikte sigara kullanımı ani bebek ölümlerine ve erken doğumlara neden olmaktadır. Anne karnında alkole maruz kalan bebeklerde uzun dönemde zeka gerilikleri, öğrenme bozuklukları, davranış bozuklukları görülebilir.

5. Egzersizi ihmal etmeyin: Düzenli egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirin. Spor salonuna gidemiyorum veya vaktim yok gibi bahaneleri bir kenara bırakın. Kendinize “her gün 30 dakika yürüyeceğim” gibi basit hedefler koyarak hafif egzersizler yapın.

Yukarıda saydığımız maddeleri uygulayarak yaşam kalitenizi ve dolayısıyla doğurganlığınızı artırabilirsiniz.

Tüm sorularınızla ilgili 444 39 49 numaralı telefonu arayarak bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

  1. Salam hocam iki defa tup bebek denedik esimin yumurtasi 4atet idi ikisi cilik dedi doktor diger ikisi de tedaviye yanit vermedi tirasfer gercek leşmedi esimin yumurta kalitesi duşuk diyorlar doktorlar yas29 kilo 59 yardimci olabilirmisin

    1. Merhaba,

      Daha önceki denemedeki test ve sonuçlarınızı [email protected] adresine mail atmanızı rica ederiz. Doktorlarımız sonuçları inceleyerek size geri dönüş yapacaktır.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  2. Merhaba 33 yaşındayım 12 yılık evliyim 4 aşılama 3tup bebek tedavisi gördüm ama bir sonuç alamadim yumurta kalitem çok düşük yaşım 20lerdeyken bile yumurta kalitem hep düşüktü ne yapmam gerekiyor dr um bana mini Tüp bebek tedavisi olcan dedi bunun çocuk sahibi olma şansımı yüksekliği varmı sizce lütfen yardımcı olurmusunuz

    1. Merhaba,

      Tüp bebek ile gebe kalma şansınız normal gebeliğe göre daha yüksektir. Çünkü döllenme işlemi laboratuvar ortamında gerçekleştirilir.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  3. Merhaba ben 20 yaşındayım 1.5 yillik evliyim yumurta rezervi azalmış denildi ve buna bagli olarakta fsh yüksek çıkıyor iki kere famara diye bir ilac kullandım ama yumurtalarim tepki vermedi acaba baska bi ilacla veya tedaviyle çocuk sahibi olabilir miyim

    1. Merhaba,

      Konu ile ilgili size yardımcı olmak ve detaylı bilgi vermek isteriz. Dilerseniz https://bahceci.com/iletisim/ linkinden iletişim bilgilerinizi bize iletebilirsiniz. İlgili birimimiz en kısa zamanda bilgi vermek için sizi arayacaktır.

      İlginiz için teşekkür ederiz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  4. 42 yaşındayım
    12 yaşında kızım var 6sene önce 2aylk karnımda öldü bidaha hamile kalmadım yumurtalıkları büyümüyor tüpbebeği denedim puregon 400ıu/0.72ml kartuş menogon 75lu 4gün kullandım yumurta gelişmedi sonlandırdı neyapmam lazım

    1. Merhaba,

      Siz ileri yaş anne grubuna giriyorsunuz. Yaşla birlikte rezervlerde azalma ve benzeri sorunları yaşayabilirsiniz. 444 3949 numaralı telefondan randevu alarak merkezimize gelebilirsiniz. Detaylı bir muayene sonrası bir öneride bulunmamız daha doğru olacaktır.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

  5. Hocam 31 yaşındayım AMH değerim 0.9 çıktı fsh 8 durumum çok mu kritik tüp bebek mi yaptırmalıyım ya da tüp bebek de şansım düşük mü ?

    1. Merhaba,

      Daha önceki denemelerinize ait sonuçlarınızı ve iletişim bilgilerinizi [email protected] adresine mail atarsanız ilgili departmanımız en kısa sürede size dönüş yapacaktır.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

1 3 4 5 6 7 18

Yorum Gönder !

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Lütfen gerekli alanları doldurunuz !


Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

Sizi Arayalım


    Hamilelik Şansı Nasıl Artırılır, AMH Değeri Nasıl Yükseltilir?

    Doktora Sorun

      Doktora Sorun


      Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

      Hamilelik Şansı Nasıl Artırılır, AMH Değeri Nasıl Yükseltilir?

      Sizi Arayalım

      Telefon numaranız:

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.


        Geri
        Whatsapp
        Sizi Arayalım
        Bizi Arayın
        Messenger

          ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.