Bahceci Tup Bebek

Hamile Kalmayı Kolaylaştıran 5 Yiyecek

Çocuk sahibi olmak, birçok çiftin günün birinde gerçekleştirmek istediği planları ve hayalleri arasındadır. Eşler, bir bebek sahibi olmaya karar verdikten sonra bunun hemen gerçekleşmesi…

Hamile Kalmayı Kolaylaştıran 5 Yiyecek
    

Çocuk sahibi olmak, birçok çiftin günün birinde gerçekleştirmek istediği planları ve hayalleri arasındadır. Eşler, bir bebek sahibi olmaya karar verdikten sonra bunun hemen gerçekleşmesi için sabırsızlanır.

Özellikle de sabırsız anne adayları hamile kalmayı kolaylaştıran durumlar hakkında araştırma yapmaya başlar. Öncelikle hem kadınlarda hem de erkeklerde üreme sisteminin çalışma düzeninin korunması ve kadında doğurganlığın sağlıklı bir şekilde devamlılığı için stresin en büyük düşmanlardan bir tanesi olduğu bilinmelidir.

Gebelik mucizevi bir durumdur ve gerçekleşmesi belirli bir süreç ve aylar süren denemeler gerektirebilir. Bu oldukça doğaldır ve ebeveyn olmak için sabırsızlanan anne ve baba adaylarının strese ve endişeye kapılması yersizdir.

Gebelik planlamasına başlanırken kadında jinekolojik, erkeklerde ise ürolojik muayenelerin yapılmasının ardından herhangi bir sağlık sorununun olmadığı görülmüş çiftler, bu süreci olağan akışına bırakabilirler.

Hekimlerin verdikleri önerilere uyulduğu takdirde gebeliğin gerçekleşmesi yalnızca doğru zamanı bekler.

Doğurganlığı arttıran ve kadınlarda üreme sağlığını iyileştiren hususlardan bir tanesi de sağlıklı ve dengeli beslenmedir. Doğru bir beslenme planının uygulanması ile birlikte hormonal sistem olması gerektiği gibi çalışır, böylelikle gebeliğin kolaylaştığı söylenebilir.

Buna ek olarak içerdiği besin ögeleri ve bazı bileşenler sayesinde hamile kalmayı kolaylaştıran yiyecekler de söz konusudur. Beslenme planına bunların da uygun ölçüde eklenmesi ile birlikte doğurganlık arttırılabilir, gebeliğin gerçekleşmesi kolaylaştırılabilir. İşte hamile kalmayı kolaylaştıran besinler:

1. Omega 3 Deposu Kuru Yemişler

Kuru yemişler, içerdikleri makro ve mikro besin ögeleri sayesinde oldukça besleyici bir besin grubu olmasının yanı sıra omega 3 içeren nadir besinler olmaları nedeniyle sağlık açısından önemli faydaları da beraberinde getirir.

Kalp ve damar sağlığı başta olmak üzere üreme sağlığı ve daha birçok alanda önemli faydalar sağlayan omega 3 yağ asitleri kuru yemişlerde, özellikle de cevizde önemli miktarlarda bulunur.

Buna ek olarak E vitamini içeriklerinin yüksek olması sayesinde kuru yemişler cinsiyet hormonlarının sağlıklı bir şekilde üretilmesini destekleyerek kadınlarda doğurganlığı, erkeklerde ise sperm üretimini destekler.

Bu nedenle değerli protein ve yağlar içeren kuru yemişler, hamile kalmayı kolaylaştıran besinler arasında ilk sırada yer alır.

Ceviz

Kuru yemişler arasında omega 3 içeriği en yüksek olan ceviz, hamileliği kolaylaştıran yiyecekler arasında önemli bir yere sahiptir. Magnezyum ve posa (diyet lifi) içeriği oldukça yüksek olan ceviz, üreme sağlığının geliştirilmesine ek olarak kalp ve damar sağlığının korunması, sindirim sisteminin düzenlenmesi gibi olumlu etkiler sağlar.

Aynı zamanda içerdiği antioksidan bileşenler yardımıyla yumurta kalitesinin yükseltilmesine yardımcı olarak hamile kalmayı ve sağlıklı bir bebek sahibi olmayı kolaylaştırır.

Gebelik gerçekleştikten sonra da ceviz, anne adaylarına önemli faydalar sağlamaya devam eder. Kan basıncının dengelenmesine yardımcı olarak hamileliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesine yardımcı olur.

Aynı zamanda protein içeriğinin yüksek olması nedeniyle gebelikte artmış protein gereksiniminin karşılanmasına katkıda bulunarak ödem gibi sorunların önüne geçilebilmesini sağlar.

Badem

Hamile kalmayı kolaylaştıran gıdalar arasında önemli bir yere sahip diğer bir besin olan badem, oldukça kaliteli bir bitkisel protein kaynağı olması ile yumurta üretimini ve kalitesini destekler.

Yumurta üretiminde çok önemli görevlere sahip olan çinko, bademde bol miktarda bulunur. Bu sayede çinko gereksinimini karşılayan badem, düzenli olarak tüketildiğinde hamile kalma şansını önemli ölçüde yükseltir.

E vitamini içeriği yüksek olduğundan hem kadınlarda hem de erkeklerde üreme sağlığını geliştirir. Bu nedenle bebek planlayan çiftlerin beslenme planları içerisinde günlük 5-6 adet bademe yer vermesinde fayda vardır.

Fındık

Çinko, bitkisel protein ve E vitamini açısından oldukça zengin olan fındık, cinsiyet hormonlarının sağlıklı ve dengeli bir şekilde üretilebilmesini destekler.

Yumurtlamanın bir düzen içerisinde devam etmesine ve yumurta kalitesinin arttırılmasına katkıda bulunur. Kadınlarda doğurganlığı önemli ölçüde arttıran fındık aynı zamanda erkeklerde de üreme sağlığının korunmasında oldukça etkilidir.

Cinsel sağlığı iyileştiren fındık sperm sayısı ve kalitesinde artış sağlar. Bu sayede sağlıklı bir şekilde döllenmenin gerçekleşmesini destekleyerek hamile kalmayı kolaylaştığı söylenebilir.

Kabak Çekirdeği

Gebe kalmayı kolaylaştıran besinler arasında yer alan kabak çekirdeği, bu etkiyi içeriğindeki besin ögeleri, vitamin ve mineral içeriğine ek olarak barındırdığı değerli aminoasitler yardımıyla sağlar.

Arginin adlı aminoasitin bir formu olan L-arginin, önemli bir bitkisel protein kaynağı olan kabak çekirdeğinde bol miktarda yer alır. Bu aminoasit, yumurta kanallarının sağlığını korur ve yumurtanın bu kanaldaki ilerleyişini düzenlemeye yardımcı olur.

Dolayısıyla doğurganlığı ve yumurta kalitesini destekleyen kabak çekirdeği, hamile kalmak isteyen kadınlar tarafından düzenli olarak tüketilebilir.

2. Yumurta

İnsanlarda hormon üretiminin düzenli bir şekilde devam ettirilmesi için en önemli hususlardan bir tanesi, protein gereksiniminin tam olarak karşılanmasıdır.

Örnek protein kaynağı olan yumurtanın içerisindeki protein, vücutta yüzde yüz biyoyararlılıkla kullanılabilir. Protein ihtiyacının karşılanmasına ek olarak D vitamini, folik asit, kolin gibi önemli bileşenler içermesi nedeniyle kadınlarda polikistik over sendromu, yumurtalık kistleri ve miyomlar gibi gebeliğin önünde engel teşkil edecek sorunların önlenmesine ve üreme sağlığının korunmasına, döllenmenin gerçekleşmesinin ardından ise gebelik sürecinin sağlıklı bir şekilde devam etmesine yardımcı olur.

Bu nedenle bebek sahibi olmak isteyen sağlıklı bireylerin her gün bir adet yumurta tüketmesinde fayda vardır.

3. Sarımsak

Sağlık üzerindeki olumlu etkileri saymakla bitmeyen sarımsak, hamile kalmayı kolaylaştıran bitkiler arasında da önemli bir yere sahiptir.

Antioksidan bileşenler içeren ve özellikle de selenyum açısından oldukça zengin bir besin olan sarımsak, yumurta kalitesinin arttırılmasına ve yumurtlamanın düzenli bir şekilde devam etmesine katkı sağlar.

Aynı zamanda kadın üreme organlarına ilişkin enfeksiyonların da önlenmesini sağlayarak jinekolojik sağlığı korur, böylece hamile kalma şansını önemli ölçüde yükseltir.

4. Süt

Süt ve süt ürünleri, hamile kalmaya yarayan yiyecekler arasında yer alan besin gruplarından bir tanesidir. Kalsiyumun temel kaynakları olan süt ve süt ürünleri aynı zamanda D vitamini ve probiyotik bakteriler açısından da zengindir.

İçerdiği bu faydalı bileşenler sayesinde kadın üreme organları olan yumurtalık ve rahimde kistlerin oluşumunu önler, miyom ve polikistik over sendromu gibi gebelik şansını azaltabilecek sağlık sorunlarına karşı koruma sağlar.

Bu nedenle tüm sağlıklı bireylerde olması gerektiği gibi gebelik planlayan kadınlarda da süt ve süt ürünlerinin günlük olarak en az 2-3 porsiyon tüketilmesine dikkat edilmelidir.

5. Muz

Gebe kalmayı kolaylaştıran yiyecekler arasında sayılabilecek bir diğer besin ise muzdur. İnsülinin vücutta kullanımını kolaylaştırma, yumurta üretimini destekleme, kadınlarda androjen hormonlarının üretimini baskılama ve polikistik over sendromunu hafifletme gibi pek çok olumlu etkisi bulunan inozitol adlı bileşen muzda bol miktarda bulunur. Bu nedenle hamile kalmak isteyen anne adayları, düzenli olarak muz tüketmeye özen gösterebilir.

Eğer siz de bebek sahibi olmayı planlıyorsanız sağlıklı ve dengeli beslenme, fiziksel aktiviteye önem verme gibi önlemlere ek olarak mutlaka sağlık muayenesinden geçmelisiniz.

Gebeliğin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi ve devam etmesi için sağlık kontrollerinin zamanında ve düzenli olarak yapılması çok önemlidir.

Gebelik planı ve takibine ilişkin randevu talepleriniz ve tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: