Bahceci Tup Bebek Genç Yaşta Yumurtalık Yaşlanmasına Dikkat! | Bahçeci Sağlık Grubu

Genç Yaşta Yumurtalık Yaşlanmasına Dikkat!

Kadınlarda 35 yaşından sonra yumurta rezervlerinde azalma başlar. Bu süreç ilerleyerek 45 yaşına kadar devam eder. Ardından yumurta rezervi iyice azalır. Ancak her zaman…

Genç Yaşta Yumurtalık Yaşlanmasına Dikkat!
    

Kadınlarda 35 yaşından sonra yumurta rezervlerinde azalma başlar. Bu süreç ilerleyerek 45 yaşına kadar devam eder. Ardından yumurta rezervi iyice azalır. Ancak her zaman durum böyle gelişmeyebilir. Genç yaşlarda da yumurtalık yaşlanması görülen kadın vakalarına rastlamak mümkündür. Yumurtalık yaşlanmasıyla ifade edilmek istenen aslında yumurta sayısının azalmasıyla beraber geride kalan yumurtalardaki kalite düşüklüğüdür. Doktorlar bunu şöyle ifade eder: ‘Nüfus kağıdında yaşı 29 ama yumurtalık yaşı 40’. Sonuç; genç kadınlarda yumurtalık yaşlanması olduğunda gebe kalma potansiyeli düşer. Yeni evlenmiş ve çocuk sahibi olmak isteyen kadında yumurtalık yaşlanmasından şüphelenildiğinde onlar için bir fırsat doğar. Çünkü yumurtalıklarının yaşlandığından haberi olamayan birçok kadın boşuna zaman kaybetmiş olur.

Peki Bu Durum Nasıl Anlaşılır?

Maalesef yumurtalık yaşlanmasını kadınların anlaması mümkün değildir. Bu sorun ne adet düzensizliği ne de menopoz şikayetlerine yol açar. Bunu jinekolojik muayene ve hormon testleriyle anlamak mümkündür. Yumurtalık yaşlanmasını önceden tespit edebilecek kesin yöntem yoktur. Yumurtalıkların ultrasondaki görüntüleri infertilite uzmanını şüphelendirir. Adet dönemindeyken yapılan FSH ve östrojen ölçümleri yumurtalık yaşlanması hakkında bilgi verir. Son yıllarda AMH testi de kesin olmamakla beraber yumurtalıkların yaşlanması hakkında bilgi verebilir.

Test, hamile kalma potansiyelini öğrenmek için yaptırılabilir. Yumurtalık yaşlanması hamile kalıp kalınmayacağını değil hamile kalma potansiyelini gösteren bir durumdur. Bu nedenle “yumurtalıkları yaşlanmış bir kadının gebe kalması mümkün değildir” söylemi gerçeği yansıtmaz. Önerimiz evli olup gebe kalma süreçlerini ertelemek isteyen kadınların ileride pişman olmamaları için bu tip testleri yaptırarak potansiyellerini ölçtürmeleridir. Yumurtalık yaşlanması saptanmış kadınlara, uzman bir hekime başvurarak makul bir zamanda basit tedaviden tüp bebek tedavisine kadar yöntemler uygulanmalıdır.

Yorumunuzu Gönderin



12 Yorum
  • ***** Yanıtla

    Hocam iki aydır sağ kasıgimda bir ağrı var.ilk zamanlar adet sancısı sandım .bunun için hangi zaman da doktora gitmem gerekiyor birde çocuk için korunmuyoruz bu sancı engelmidir .

    22 Nisan 2018 / 16:06
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Detaylı bir ultrason muayenesi ve tetkiklerden sonra durumunuzu daha iyi değerlendirebiliriz. Dilerseniz iletişim bilgilerinizi bırakabilirsiniz. İlgili birimimiz en kısa zamanda dönüş yapacaktır. İlginiz için teşekkür ederiz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      16 Mayıs 2018 / 18:54
Diğer Yorumlar
1 2
Doktora Sorun - [blog_doktor]



Telefon Numaranız: