Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Erken Adet Olmak için Ne Yapılmalı?; Kadın doğurganlığının sağlıklı bir belirtisi olan adet kanaması ortalama 28 günde bir gerçekleşir. Ergenlik döneminden menopoz dönemine kadar olan doğurganlık çağı boyunca sağlıklı her kadın, düzenli olarak adet kanaması yaşar.
Fizyolojik bir durum olan menstrüasyon döngüsünün düzenli bir şekilde devam etmesi için beyin, hormonlar ve üreme sisteminin birlikte, uyum içinde çalışması gerekir. Olası bir gebelik için vücudun kendini her ay tekrar hazırlamasına neden olan bu durum, bazen kadınları zor duruma sokabilir.
Tatil planı, sınav zamanı ya da düğün organizasyonlarına denk gelen adet kanaması, kişinin keyfini kaçırabilir. Bu tip durumlarda planlanan etkinliğin ertelenme şansı yoksa, akıllara hemen erken adet olmak için ne yapmalı sorusu gelir.
Erken adet olmak için ne yapılmalı sorusunu yanıtlamadan önce adet kanamasının oluşum mekanizmasını ve erken adet olmak ne demek bunları iyi kavramak gerekir.
Ergenlik döneminde başlayan ilk adet kanamasından sonraki 1-2 yıl içinde adet döngüsü düzene girerek, menopoz dönemine dek ortalama 28 günde bir gerçekleşir.
Adet kanamasının oluşumu için beyinde yer alan hipotalamusun, hipofiz bezini uyarması ile birlikte LH ve FSH hormonlarının salgılanması başlar.
Kan dolaşımına karışan hormonlar, kadın yumurtalık rezervinde bulunan yumurtaların uyarılmasını sağlar. Böylece yumurtaların bir kısmı olgunlaşma sürecine girer.
Olgunlaşan yumurtalardan en iyi durumda olanı içinde bulunduğu folikülü ya da farklı bir deyişle keseciği çatlatır. Yumurta çatlaması olarak da bilinen bu durumun ardından yumurta, fallop tüplerine atılır.
Fallop tüpleri yumurtalık ile rahim arasında yer alan, yumurtanın sperm hücresi ile bir araya geldiği ve döllenmenin gerçekleştiği boru benzeri dokulardır.
Yumurtanın, fallop tüplerinde erkek üreme hücresi olan sperm hücresi ile karşılaşmaması durumunda yumurtlama döneminin başlaması ile artışa geçen östrojen hormon düzeyi azalırken, progesteron düzeyi artar.
Yumurtanın olgunlaşma süreci ile birlikte artmaya başlayan östrojen aynı zamanda rahim içi duvarı olarak tanımlanan endometriumun, olası gebelik durumunda embriyonun tutunmasını sağlamak için kalınlaşmasına sebep olur.
Ancak döllenmenin gerçekleşmemesi ile birlikte değişen hormonal dengeye bağlı olarak kalınlaşan rahim içi duvarı da incelmeye ve dökülmeye başlar.
Rahim içi dokusunun vajinal yoldan atılması, her ay düzenli olarak gerçekleşen adet kanamasına yol açar. Erken adet görmek olarak tanımlanan durum ise iki adet kanamasının arasında 21 günden az zaman olmasıdır.
Sürekli olarak 21 günden daha az süre ile erken adet görmek, sağlık problemine işaret eder. Ancak bazı durumlarda düzenli adet gören kişiler de pek çok farklı sebepten dolayı erken adet görmek isteyebilir.
Özellikle yaz mevsiminde yapılan tatil planları ve düğün organizasyonlarına denk gelen adet kanaması ya da sınav dönemine denk gelen adet sancıları kişilerin keyfini kaçırabilir.
Bu tip durumlarda ortaya çıkan, erken adet olmak istiyorum yakınmaları yerini, erken adet olmak için ne yapmalıyız sorusuna bırakır. Kişinin stres olmasına ve kendisini baskı altında hissetmesine neden olan bu durumda pek çok farklı yöntem uygulanabilir.
Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.
Erken adet olmak için ne yapmak gerekir sorusuna verilebilecek birden fazla yanıt bulunur. Ancak bunlar arasında pek çok farklı bitkiyi kaynatarak suyunu içmek gibi bilimsel dayanağı olmayan bitkisel yöntemlerden uzak durulmalıdır. Bu tip uygulamalar pek çok farklı probleme yol açabilir.
Adet döneminin sınav zamanına denk gelmesi ya da tatil tarihinin adet dönemi ile üst üste gelmesi can sıkıcı olsa da bitkisel ve medikal ilaçları bilinçsizce tüketmek pek çok farklı sağlık problemine yol açabilir.
Bunun yerine stresten uzak durmak, güneş ışığından faydalanmak, hafif egzersizler ile kan dolaşımını hızlandırmak, ılık banyo yapmak ve karın bölgesini sıcak tutmak, C vitamini bakımından zengin beslenmek, adet kanamasının beklenenden erken olmasını sağlayabilir.
Normal şartlar altında ortalama olarak 28 günde bir gerçekleşen adet kanaması, kişiden kişiye farklı zamanlarda oluşur. 21 ile 35 gün arasında gerçekleşen adet kanamaları normal kabul edilirken, iki periyot arasında görülen ilk adet kanamasının 21 günden daha kısa süre içinde gerçekleşmesi, erken adet olmak olarak tanımlanan bir tür sağlık sorunudur. Bu süre içinde gerçekleşen adet kanamasına neyin sebep olduğunun saptanması uzman bir hekim muayenesi gerektirir.
Ek laboratuvar ve radyolojik görüntüleme tetkikleri ile adet kanamasının neden 21 günden daha kısa sürede gerçekleştiği saptandıktan sonra hekim tarafından uygun tedavi süreci başlatılır.
İki adet kanaması arasında 35 günden daha uzun süre olması da geç adet olmak olarak tanımlanır. Bu durumda da uzman bir hekime başvurularak geç adet olmaya sebep olan etken araştırılmalı ve tedavi edilmelidir. Bilinçli olarak erken adet olmak için ilaç kullanılacaksa, bu durum mutlaka hekim onayı alındıktan sonra yapılmalıdır.
Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.