Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Tüp bebek tedavilerinde anne adayları için en merak edilen aşamalardan biri, embriyo transferidir. Bu işlem nasıl yapılıyor, herhangi bir acı hissediliyor mu, transfer sonrası nelere dikkat edilmeli gibi merak edilen soruların cevapları yazımızda!
Embriyo transferi, laboratuvar ortamında istenen aşamaya gelen embriyo/embriyoların anne adayının rahmine yerleştirilmesi işlemidir. Embriyo transferi kısa ve basit bir işlem olmakla birlikte tedavinin en önemli aşamalarından birini oluşturur.
Embriyo transferi işlemi; embriyo gelişimi, sayısı, hastanın yaşı, daha önceki dememe sayısı gibi farklı kriterler değerlendirilerek OPU (yumurta toplama işlemi) sonrası 2-6. günler arasında gerçekleştirilmektedir.
Özel bir durum söz konusu olmadığı sürece bu işlemde anestezi uygulanmaz. Rahmin ultrasonda net görüntülenebilmesi için transfere gelirken idrara sıkışık olmanız gerekmektedir.
[bloglead stil=”2″]
Embriyo transferi sırasında anne adayı jinekolojik pozisyonda uzanır. Spekulum takılarak vajina ve serviks (rahim ağzı) steril bir solüsyon ile temizlenir. Embriyolog transfer edilecek embriyoları mikroskop altında çok az miktardaki özel bir sıvı ile birlikte özel bir enjektöre yükler.
Embriyo transfer kateteri vajina boyunca karından yapılan ultrasonografi kılavuzluğunda rahim tavanı ile arasında bir buçuk cm. mesafe kalana kadar ilerletilir. Embriyolar rahim boşluğuna bırakılır, sonra kateter dikkatle geri çekilir.
Tüp bebek tedavisinde transfer sonrasında yapılması gereken çok özel bir şey yoktur. Çiftler embriyo transferinden sonra işlemin yapıldığı klinikte yaklaşık yarım saat kadar istirahat edip sonrasında evlerine gidebilir.
Şehir dışından gelen çiftlerin transfer sonrasında 2-3 saatlik mesafelere yolculuk etmesinde sakınca bulunmuyor. Daha uzun mesafelerden gelen çiftler ise gerekli durumlarda işlemin yapıldığı şehirde bir gün kaldıktan sonra evlerine dönebilir.
Transfer işleminden sonra anne adayının 3 gün dinlemesi yeterlidir. Daha sonra günlük yaşantısına dönebilir.
Hapşırmanın, öksürmenin, uyurken sağa, sola dönmenin tutunma üzerinde olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Ayrıca, merdiven inip çıkmanın da bir sakıncası yoktur. Gebelik oluşana kadar ağır egzersiz ve ağır işlerden uzak durmakta, ani hareketler yapmamaya özen göstermekte fayda var.
Göğüslerde dolgunluk, adet görecek gibi kasıklarda ağrı, pembe-kahverengi damla şeklindeki akıntılar transfer işlemi sonrasında görülebilecek durumlardır.
Bu durumlarla karşılaştığınızda korkmanıza ya da endişelenmenize gerek yoktur. Ancak görülen akıntıların kırmızı adet akıntısı gibi olması durumunda mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Transfer işleminden sonra duş almanızda bir sakınca yoktur. Hem transfer sonrasında hem de gebelik boyunca asitli içecekler, kahve ve bitkisel çayları tüketmemeye özen göstermeniz gerekmektedir.
Sigara ve alkol kesinlikle kullanmamak gerekmektedir. Aşırı baharatlı, yağlı gıdalardan uzak durarak taze sebze, meyve ve protein ağırlıklı besinleri tüketmeye özen gösterip, bol su tüketmenizde yarar var. Doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç kesinlikle kullanmayın.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Merhaba hocam ben bugün 8 gündür transfer oldum ara ara kasik ve bel agrim oluyo bunlar normalmi daha 1 hafta sonra test yapacağız çok korkuyorm
Merhaba,
Transfer sonrası bu belirtiler iyiye işarettir. Kan testiniz dileriz pozitif çıkar. Güzel haberlerinizi bekliyoruz!
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
INŞALLAH hocam çok tsk ederim bilginiz için insallah guzl haberi sizlerle paylasacagim
Selam hocam sonuç pozitif rabbim isteyen herkese nasip eder insallah
Slm. Tüp bebek tedavisinde progesteron takviyesinin yumurta toplama işleminden sonra mı yoksa transfer işleminden sonra mı başlanır ?
Merhaba,
Progesteron takviyesine; taze embryo transferi yapılıyorsa yumurta toplama işleminden sonra, donmuş embriyo transferi yapılıyorsa transferden önce başlanır.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba birşey öğrenmek istiyorum yumurta toplama işlemi öncesi başlanan antibiyotik mantara sebep oldu,bu durumda transfer yapılması doğrumudur? Teşekkürler
Merhaba,
Mantar enfeksiyonu tedavisi olmanızı ve bu süreçte transfer işleminizin ertelenmesini uygun görmekteyiz. Fakat doktorunuz enfeksiyonun az miktarda olduğunu tespit ederse transfer işlemi yapılabilir. Güzel bir süreç geçirmenizi dileriz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Embriyo transferi sonrası yenilmemesi gereken yiyecekler var mı?
Merhaba,
Çok baharatlı ve çok yağlı yiyeceklerden kaçınmalısınız. Organik ve sağlıklı beslenmenizi tavsiye ederiz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Bende transferimi merkezinizde 2 nisan 2019 oldum kasiklarda agrim var ara ara hissediyorum kanama vs yok ins tutunuyordur bir sorun yoktur umarim
Merhaba,
Yerleşme kanamaları, kasık ağrıları, memede hassasiyet gibi belirtiler transferin iyiye gittiğine işarettir. Fakat en doğru sonucu 11. günü kandan yaptıracağınız Beta testi ile öğrenebilirsiniz. Dileriz güzel haberler alırsınız.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi