İstenildiği zaman çocuk sahibi olmak aile için çok önemli sosyal bir durumdur. Aile yapısını oluştururken planlanmış zaman ve sayıda çocuk sahibi olmak daha sağlıklı nesillerin devamını sağlayacaktır.
Doğum kontrol yöntemlerinin kısırlaştırmak gibi bir hedefi yoktur. Doğum kontrol yöntemlerinden olan doğum kontrol haplarının kullanımı, avantajları ve dezavantajları şu şekildedir:
Doğum kontrol hapları (oral kontraseptifler), gebeliği önlemek için hormonların kullanıldığı doğum kontrol yöntemleridir. İlaçların içindeki sentetik kadınlık hormonları, kadınların doğal hormon düzeylerini değiştirerek her ay yumurtalıklardan yumurta salınımını engeller.
Ek olarak, rahim içi dokusu incelir bu nedenle döllenmiş yumurtanın rahim içinde kalması zorlaşır. Büyük kısmı kadınlık hormonlarının ikisini bir arada barındırır; östrojen ve progesteron.
Sadece progesteron içeren haplar daha çok emzirme döneminde ya da östrojen hormonunun kullanılmasının sakıncalı görüldüğü durumlarda tercih edilebilir. Hapa ilk başlama zamanı genellikle adetin ilk beş gününden biridir.
İlacınızı her gün benzer saatlerde almalısınız. Her kutu bitimde yedi günlük boşluğun ardından yeni kutuya başlanır. Bu ilaçlar genellikle yirmi bir tablet içerir.
İlaçsız süreçte kanamanız olacaktır. Bu kanama miktarı ilaç kullanmadığınız zamanki adetlerinize göre miktar ve süre olarak daha az olacaktır. Bu bir sorun değil aksine ilacın hedeflerinden biridir.
Yeni jenerasyon, düşük dozlu ilaçların bazıları yirmi sekiz tablet içerir ve bu ilaçlarda iki kutu arasında boşluk bırakılmaksızın yeni kutuyla devam edilir.
Eğer hap almayı unutursanız düzensiz adet kanaması görebilir ve gebe kalabilirsiniz. Eğer bir hap almayı unutursanız, hatırladığınız anda hapı içmelisiniz ve bir sonraki hapı her zamanki saatinde almalısınız.
Arka arkaya iki hap almayı unutursanız, iki gün, günde iki hap içip daha sonra günde bir hapla devam ediniz. Eğer üç veya daha fazla gün hap almayı unuttuysanız, hapları kesiniz ve bir sonraki adet dönemine kadar başka bir doğum kontrol yöntemi uygulayınız.
Beklediğiniz günde adet görmezseniz, doktorunuza danışınız. Eğer iki veya daha çok hap almayı unuttuysanız ve adet döneminiz geçtiyse hamile kalmış olabilirsiniz.
İlaçlarınızı kesiniz ve gebe olmadığınızdan emin oluncaya kadar başka bir doğum kontrol yöntemi uygulayınız. Kullandığınız bazı antibiyotikler, antidepresanlar, geçirdiğiniz ağır hastalıklar kullanmakta olduğunuz ilacın etkinliğini bozabilir. Bu nedenle böyle durumlarda mutlaka doktorunuzla iletişime geçiniz.
Avantajlar
- En önemli faydası etkili bir doğum kontrol yöntemi olması ve seks hayatınızı kesintiye uğratmamasıdır.
- Rahim ve yumurtalık kanseri, yumurtalık kistleri, romatoit artrit ve dış (tubal) gebelik risklerini azaltır.
- Adetleriniz düzenli, daha hafif ve ağrısız geçer.
- Genellikle doğum kontrol haplarına başlamadan önce jinekolojik bir problemi olmayan kadınlar, kullanım süresine bağlı olmaksızın hapları bıraktıktan sonra gebe kalmakta bir zorluk yaşamamaktadırlar.
Dezavantajlar
- Her gün alınmalarının gerekliliğidir. Sorumluluk kadındadır.
- Başladıktan sonra ilk birkaç ay düzensiz kanamalar,
- Bulantı-kusma, kilo alımı,
- Göğüslerde şişlik,
- İştah artması,
- Depresyon,
- Baş ağrısı,
- Adet miktarının azalması veya olmaması,
- Kan basıncında artış,
- Uyuşukluk gibi yan etkileri vardır.
Ama tüm bu belirtiler ilaç kullanımından bir kaç ay sonra geçer. Doğum kontrol hapı kullanıp sigara içen kadınların, özellikle 35 yaş üzerinde, kalp hastalığı ve kan pıhtılaşması gibi ciddi problemlerle ilgili riskleri artmıştır.
Kalp hastalığı kalp krizine neden olabilir. Kan pıhtılaşması, bacak ağrısı, şişlik veya göğüs ağrısına neden olabilir. Doğum kontrol hapları, AIDS gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumaz. Cinsel istekte azalma ve vajinal kuruluk yaratabilir.
Henüz yorum yapılmamış