Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Tüp bebek tedavisi görenlerin karşılaştığı kavramlardan biri de blastokist yani diğer adıyla beşinci gün embriyosudur. Blast embriyo nedir, blastokist tutunma oranı nedir, 5. gün transferi ne zaman tutunur gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Tüp bebek uygulamalarında anne adayından yumurta toplanıldığı gün erkekten de sperm alınarak laboratuvar ortamında mikroenjeksiyon işlemi yapılır. Mikroenjeksiyon işlemi yapıldıktan sonraki gün yani birinci gün döllenme olup olmadığı, ikinci gün ise bölünme olup olmadığı değerlendirilir.
İkinci gün itibariyle 4 hücreli 1 embriyo elde etmek en ideal olanıdır. Üçüncü gün ise hücre sayısının artış hızına, hücrelerin birbiriyle olan ilişkilerine, yapı içerip içermediklerini değerlendirilir. Genellikle üçüncü günde embriyonun ideal hücre sayısı sekizdir.
Dördüncü günde hücreler artık birbirleriyle sıkı hale gelip compact morula denilen yapıyı oluştururlar ve sonrasında 5. günde oluşan embriyolar iç hücre ve dış hücre tabakası olarak ayrılarak içi sıvı dolu yapı halini alırlar. Buna blastokist yani 5. gün embriyosu denir.
Beşinci gün embriyosunun özelliği normal doğal süreçte rahim içine embriyo ulaştığındaki embriyonun halidir. Bir blastokist embriyosu yaklaşık 120 hücre içermektedir.
Blastokist 5. gün embriyo transferi ile yüksek implantasyon (rahme tutunma) oranı, 5. günde blastokist evresine gelemeyen embriyoların gebelik oluşturma potansiyellerinin düşük olduğu, blastokist evresine ulaşanların ise %50 olasılıkla implante olduğu şeklindedir.
Blastokist embriyo transferi ile implantasyon şansı daha yüksektir. Çünkü iyi embriyoların seçimi söz konusudur, ancak iyi olan embriyolar laboratuvarda gelişimlerine devam etmekte ve beşinci güne kadar ulaşabilmektedir.
5. gün embriyosu ile hamile kalanların oranları 2. gün ve 3. gün embriyo transferiyle elde edilen hamile kalan hastaların oranlarından daha yüksektir. Hamile kalmak için iyi kalitede bir blastokist embriyo transferi her zaman yeterli olmayabilir. Ama 5. gün embriyo transferi sonrası başarı şansı daha yüksektir.
Daha önce tekrar eden tüp bebek denemelerinde iyi kalitede klivaj evresinde embriyoların transfer edilmesine rağmen gebeliğin oluşmadığı çiftlere,
Çoğul gebelik istemeyen çiftlere (tek blastokist embriyo transferi),
Kalan embriyolarının dondurulmasını istemeyen çiftlere blastokist embriyo transferi önerilmektedir.
Hastaların %40’ında transfer edilecek blastokist gelişmeyebilir.
Beşinci günde embriyoların dondurulması klivaj döneminde dondurulması kadar iyi sonuçlar vermeyebilir.
Laboratuvar ortamında blastokist evresine gelemeyen embriyoların %10’u 2. ya da 3. günde rahme transfer edilmiş olsaydı gelişimlerine devam edebilirlerdi.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Merhaba. Ben azospermi hastasıyım 2015 yılında tese ameliyatı olduğumda sperm bulunamadı daha sonra ilaç kullanarak sperm havuzu oluşturuldu ve 2016 yılında eşime 2 tane 3. Gün embriyosu konuldu 3 tane embriyo da donduruldu. Ama maalesef gebelik gerçekleşmedi 2017 yılında dondurulmuş olan embriyoların transferini de gerçekleştirdik. Yine gebelik oluşmadı ben yine bir ay önce 2. Kez tese ameliyatı oldum. Eşimden 22 yumurta benden 18 sperm çıktı onlardan 6 embriyo oluştu 3 gün 3 embriyo transferi gerçekleşti ama maalesef yine gebelik gerçekleşmedi. konulmayan embriyolar da 6 günde gelişimlerini durdurmuşlardı. Benim size sorum şu olacak embriyoların oluşması gerçekleşiyor fakat hamileliğin gerçekleşmemesinin sebebi sperm kalitesi olabilir mi veya başka hangi nedenler olabilir? Aynı olumsuz sonuçlar karşılaştığımız için benden sperm çıksa bile gebelik için yeterli kalitede olmuyorlar mı? Yani bundan sonraki süreçte tüp bebek tedavisi bizim için hep aynı mı sonuçlanır tekrar tüp bebek denemeyi bırakmalı mıyız?
Merhaba,
Her çiftin tedavi aşaması farklı olmaktadır. Doktorun detaylı şekilde tıbbi geçmişinize bakması gerekir. Dilerseniz buraya tıklayarak üroloji ve kadın doğum uzmanlarımızla ücretsiz görüşebilir, detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhabalar benim 9 kasim 2020 de iki tane 5.gun embriyom transfer edildi.bugun 10.gunum kanda betq hcg testi yaptirdim malesef sonuc negativ cikti.acaba 2 gun daha bekleyip 12.gundemi yaptirsam.lutfen cevaplarsaniz cok sevinirim.kafam cok karisik.kan testi degerim 0,1 ?
Merhaba,
Maalesef sonucunuz değişmeyecektir. İlaçlarınızı bırakmadan önce doktorunuzla görüşmenizi öneririz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
İyi günler 33 yaşındayım 2 tane 5.gün embriyosu transfer edildi beta hcg değerm 1463 çıktı kese için iki hafta sonra gelin dediler size sorum ikiz gebelikse 5.gün embriyosu olduğu için erken doğum riski daha az olur mu korkuyorum biraz bi de bu betahcg değeri sağlıklı bi gebelik olduınu gösterir mi daha önce iki kere dış gebelik geçirdim bi tüpüm alındı ondan tedirgin oluyorum. Bundan önce ilk tüp bebeğim de 5.gündü sağlıklı 39.haftada doğdu 2 yaşında kızım var
Merhaba,
Erken doğum riskinin embriyonun gün sayısı ile bağlantısı yoktur. Gebelik sürecinde rahim yapısı, bebeğin durumu ile ilişkilidir. Sağlıkla kucağınıza almanızı dileriz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
İyi günler hocam bugün transferimin 9.günü 6AA 5.gün 2 tane embriyo transfer edildi.tutma olasılığı nedir
Merhaba,
Embriyo tutunması yalnızca embriyo kalitesine bağlı olarak değil, rahim içi etmenler ve embriyo genetiği de etkendir. Dileriz güzel haberler alırsınız.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Merhaba
5.gun embriyosu ile olusan cogul gebelikte iki kese var ise iki plesanta da olurmu tek plesantami vardir
Tesekkurler
Merhaba,
Çift yumurta ikizleri her zaman iki plasentaya sahiptir.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Yorumlar kapalı.