Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Tüp bebek tedavisi görenlerin karşılaştığı kavramlardan biri de blastokist yani diğer adıyla beşinci gün embriyosudur. Blast embriyo nedir, blastokist tutunma oranı nedir, 5. gün transferi ne zaman tutunur gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Tüp bebek uygulamalarında anne adayından yumurta toplanıldığı gün erkekten de sperm alınarak laboratuvar ortamında mikroenjeksiyon işlemi yapılır. Mikroenjeksiyon işlemi yapıldıktan sonraki gün yani birinci gün döllenme olup olmadığı, ikinci gün ise bölünme olup olmadığı değerlendirilir.
İkinci gün itibariyle 4 hücreli 1 embriyo elde etmek en ideal olanıdır. Üçüncü gün ise hücre sayısının artış hızına, hücrelerin birbiriyle olan ilişkilerine, yapı içerip içermediklerini değerlendirilir. Genellikle üçüncü günde embriyonun ideal hücre sayısı sekizdir.
Dördüncü günde hücreler artık birbirleriyle sıkı hale gelip compact morula denilen yapıyı oluştururlar ve sonrasında 5. günde oluşan embriyolar iç hücre ve dış hücre tabakası olarak ayrılarak içi sıvı dolu yapı halini alırlar. Buna blastokist yani 5. gün embriyosu denir.
Beşinci gün embriyosunun özelliği normal doğal süreçte rahim içine embriyo ulaştığındaki embriyonun halidir. Bir blastokist embriyosu yaklaşık 120 hücre içermektedir.
Blastokist 5. gün embriyo transferi ile yüksek implantasyon (rahme tutunma) oranı, 5. günde blastokist evresine gelemeyen embriyoların gebelik oluşturma potansiyellerinin düşük olduğu, blastokist evresine ulaşanların ise %50 olasılıkla implante olduğu şeklindedir.
Blastokist embriyo transferi ile implantasyon şansı daha yüksektir. Çünkü iyi embriyoların seçimi söz konusudur, ancak iyi olan embriyolar laboratuvarda gelişimlerine devam etmekte ve beşinci güne kadar ulaşabilmektedir.
5. gün embriyosu ile hamile kalanların oranları 2. gün ve 3. gün embriyo transferiyle elde edilen hamile kalan hastaların oranlarından daha yüksektir. Hamile kalmak için iyi kalitede bir blastokist embriyo transferi her zaman yeterli olmayabilir. Ama 5. gün embriyo transferi sonrası başarı şansı daha yüksektir.
Daha önce tekrar eden tüp bebek denemelerinde iyi kalitede klivaj evresinde embriyoların transfer edilmesine rağmen gebeliğin oluşmadığı çiftlere,
Çoğul gebelik istemeyen çiftlere (tek blastokist embriyo transferi),
Kalan embriyolarının dondurulmasını istemeyen çiftlere blastokist embriyo transferi önerilmektedir.
Hastaların %40’ında transfer edilecek blastokist gelişmeyebilir.
Beşinci günde embriyoların dondurulması klivaj döneminde dondurulması kadar iyi sonuçlar vermeyebilir.
Laboratuvar ortamında blastokist evresine gelemeyen embriyoların %10’u 2. ya da 3. günde rahme transfer edilmiş olsaydı gelişimlerine devam edebilirlerdi.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.
Benim 25 dollenmis embriyom vardi bugun 7tane kaldigi soylendi genelde 16 20 hucreli oldugu soylendi bu embriyoların yasama şansı nedir 5.gune ulasamama durumu olurmu
Merhaba,
Embriyonun hücre sayısı kadar embriyonun genetiği de 5. güne gitme oranını etkilemektedir. Tedavi gördüğünüz merkezdeki embriyolog arkadaşlarla görüşebilir daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Selam embiryonun 5ci gune gitmemesi geliwimini durdurmasi yumurtayami bagli yoksa sperme bagli bir sebep? 4cu gunun embiryosu diyordu doktor acildi bawqa klinike goturuldu. 5ci gune ulawamadi
Merhaba,
Her ikisi de gelişimde önem taşır. Genetik faktörler, yumurta-sperm kalitesi, laboratuvarının kalitesi embriyonun ilerlemesinde etkendir. Hiçbir faktör tek başına embriyonun ilerlemesi için belirleyici olmaz.
Saygılarımızla
Bahçeci Ailesi
Merhabalar 5.gün blastokist dondurma işlemi uygulandı e2 hormonun yüksek olduğu için.. tutunma oranını dondurma işlemi düşürür mü
Merhaba,
Laboratuvar koşulları iyi olduğu takdirde donma-çözme işlemlerinde embriyo kalitesi düşmeyecektir. Dileriz güzel sonuçlar alırsınız.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
İyi günler. Yavaş gelişen 5. Gün embriyosu transfer edildi. Ne gibi sakıncası olabilir?
Merhaba,
Hastalarımıza gelişimi yavaş olan embriyo transferi uyguladığımız zamanda da güzel sonuçlar alabiliyoruz. Dileriz sizlerin de sonucu güzel olur.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
merhaba
benim dun yumurta toplama işlemim oldu, 5 yumurtam alindi ve bu sabah sadece 3 tanesinin dollendigi haberini aldik… pazartesi toplanmiştı yumurtalarim ve cuma gunu transfer icin hastaneye cagırdılar…
benin sorum şu ? Cuma gunune kadar, dollenen 3 yumurtam kaç hucreye bolunmelidir, cuma gunune kadar gelişmelerinde duraksama yani gelişememe soz konusu olabilir mi, ve 5.ci gun transferi 2 3 veya 4.cu gune gøre şansımın artacağı anlamina gelir mi ? yoksa yumurtalarim yavaş geliştigi icin mi 5.ci gün transferi uygun görüldü bana….lutfen beni aydinlatin cok rica ediyorum….ben yurtdışındayim dr.alman oyuzden merak ettiklerimi soramiyor detaylı konuşami
Merhaba,
Tedavi sürecinizle ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olmadığımız için tıbbi durumunuzla ilgili yorum yapamayız. En doğru bilgiye tedavi görmekte olduğunuz doktorunuzdan ulaşabilirsiniz. İlginiz için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Tüp bebek yaptırmak istiyoruz
Merhaba,
Konu ile ilgili size yardımcı olmak ve detaylı bilgi vermek isteriz.
Dilerseniz hangi merkezimizle iletişime geçmek istediğinizi bize iletebilirsiniz ve iletişim bilgilerinizi yazabilirsiniz. İlgili birimimiz en kısa zamanda bilgi vermek için sizi arayacaktır.
İlginiz için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla,
Bahçeci Ailesi
Yorumlar kapalı.