Bahceci Tup Bebek

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 7. Hafta

Hamilelikte 7. hafta, şikayetlerin artış gösterdiği dönem olarak bilinir. Yorgunluk ve halsizliğin bir miktar daha arttığı bu dönemde uyku isteği ön plandadır. Bulantı, kusma,…

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 7. Hafta
    

Hamilelikte 7. hafta, şikayetlerin artış gösterdiği dönem olarak bilinir. Yorgunluk ve halsizliğin bir miktar daha arttığı bu dönemde uyku isteği ön plandadır. Bulantı, kusma, hazımsızlık, kabızlık ve baş dönmesi gibi şikayetler, her anne adayı tarafından aynı şiddette yaşanmasa da çoğu kadın, bu şikayetler yüzünden zorlu günler geçirir. 7 haftalık bebek bu dönemde hızla gelişmeye devam eder. Bir önceki hafta yaklaşık 4 ila 6 mm. kadar olan embriyo 10 ila 12 mm. boyutuna ulaşır. Ağız ve kulaklar taslak olarak belirginleşmeye, göz ve göz kapakları oluşmaya, burun delikleri görülebilir hale gelmeye başlar. Kol ve bacak yumru olarak belirginleşir ve 7 haftalık bebek gelişimi süresince ilk kez bu hafta içinde tırnak gelişimi başlar. Ayrıca yemek ve soluk borusu da bu hafta başında oluşur. 7 haftalık gebelikte annenin dikkat etmesi gerekenler arasında beslenme, iyot takviyesinin başlanması, bol su tüketimi ve istirahat gibi bebek ve kendi sağlığı için gerekli olan doğal ihtiyaçlar yer alır.

7 Haftalık Gebelik

Gebeliğin ikinci ayı yaklaşırken bebeğin gelişimi hız kazanır. Vücuduna oranla kafasının daha hızlı gelişim gösterdiği 7. haftada ilk kez solunum ve sindirim sisteminin çalışmasına yönelik gelişmeler yaşanır. Gelişimini sürdüren akciğerlerin yanı başında küçük solunum kanalları oluşur. Yemek borusunun yanı sıra soluk borusu da gelişimine başlar. Henüz parmak araları oluşmasa da; el, parmak ve tırnak gelişimi başlar. Bu dönemde kemik iliği oluşumu başlamadığı için kırmızı kan hücreleri olarak bilinen eritrositlerin üretimi, gelişimi süren karaciğer tarafından yapılır. Apandisit ve pankreas, insülin hormonunun salınımına başlar. Beynin her iki lobunda da gelişim hızla devam eder.

İlk kez hekim kontrolüne gidilmesi gereken bu dönemde anne adayı, 7 haftalık bebek ultrason görüntüsü ile karşılaşır. Bu hafta içinde yapılan ultrason testinde anne adayı, bebeğin kalp sesini dinleyebilir. Ancak kalbin, kesin olarak duyulması yaklaşık 10 ila 12. haftalarda gerçekleşir. 7 haftalık bebek görüntüsü çoğunlukla siyah bir dairenin içinde ye alan küçük bir kese ve kesenin yanı başında bir halka görüntüsünden ibarettir. Siyah daire rahim içinin, kese embriyonun ve kesenin yanındaki halka ise bebeğin beslenmesini sağlayan yolk kesesinin görüntüsüdür. 7 haftalık gebelik ultrason görüntüleri henüz bebeğe benzer bir görünüm sunmaz.

7 Haftalık Hamilelikte Neler Yaşanır?

7 haftalık gebelik annedeki değişiklikler açısından da farklı bir dönemdir. Bu hafta içinde rahim, başlangıç dönemine göre iki kat daha büyüktür. Rahmin büyümesiyle birlikte idrara çıkma sıklığı artar. Rahimde oluşan büyümeyle birlikte rahim ağzı kapanır. Buna bağlı olarak vajinadan sümüksü bir akıntı gelebilir. Anne adayının damarlarında bulunan kan miktarı, 7. hafta itibariyle yaklaşık %10 oranında artar. Bebeğin sindirim ve solunum sistemi, bu dönemde hızla gelişimini sürdürür. Kol ve bacaklar birer çıkıntı halindedir. Parmak ve tırnak gelişimi de başlamıştır. Bebeğin yaklaşık olarak 10 ila 12 mm. boyutuna ulaştığı bu dönemde; kafa, vücuda oranla daha büyüktür. Bunun sebebi bebeğin kafasında oluşan gelişimin, vücuduna göre daha fazla olmasıdır. Kuyruk sokumunun oluşumu daha sonra gerçekleşeceğinden, 7 haftalık ultrason görüntüsü bu dönemde kuyruklu bir yapıya sahiptir.

Gebeliğin 7. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bu haftada, uzman bir doktordan randevu alınması ve ilk muayenenin yapılması gerekir. Hekime sorulacak soruların liste halinde hazırlanması, akılda soru kalmaması açısından gerekli olabilir. 7. hafta içinde artan mide bulantısı, anne adayının beslenmesinin sekteye uğrayabileceği bir dönemdir. Günlük beslenme alışkanlıklarını değiştirerek daha sık ve az beslenmek, su tüketimini yemek arasında yapmak da mide bulantısının azalmasını sağlayabilir. Bu beslenme tarzı, kabızlık ve şişkinlik gibi rahatsızlıkların önlenmesine de yardımcı olur. Ayrıca tuzlu ve ekşi gıdaların tüketimi bazı anne adaylarının mide bulantısını önleyebilir. Bu dönemde asitli ve gazlı sıvılar, baharatlı ve acı gıdalar tüketmek mide bulantısını arttırabilir. Saçların boyatılması önerilmez. Düşük riskinin arttığı bu dönemde oluşan ağrı ve kanamalar için anne adayı mutlaka hekime başvurmalıdır.

Gebeliğin 7. Haftasında Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Gebeliğin 7. haftası, anne adayında pek çok değişimin yaşandığı bir dönemdir. Rahim bu dönemde, gebeliğin başlangıcına göre 2 kat büyüktür. Kan hacminde oluşan %10 oranındaki artış, böbreklerin daha fazla çalışmasına ya da farklı bir deyişle daha fazla kanı süzmesine neden olur. Bu durumla birlikte rahmin mesaneye yaptığı baskı da artar. Tüm bunlar anne adayının daha fazla idrara çıkmasına yol açar. Kokulara karşı hassasiyet de bu dönemde artar. Sürekli uyku isteği, yorgunluk, hazımsızlık ve baş ağrısı görülebilir. Anne adayının memeleri bu hafta da büyümeye devam eder. Meme uçları koyulaşmaya ve büyümeye başlar.

Gebeliğin 7. Haftasında Nasıl Beslenilmeli?

7 haftalık gebelik süresince zaman zaman mide bulantısı yaşanmış olsa da bu hafta içinde mide bulantıları, bir üst seviyeye ulaşır. Bu yüzden anne adayı yemek yemek istemese de kesinlikle aç kalmamalıdır. Ekşi ve tuzlu gıdalar ile beslenmek, mide bulantısını önlemeye yardımcı olabilir. Bebeğin, artan enerji ihtiyacının karşılanması ve sağlıklı gelişimi için anne adayının dengeli beslenmesi son derece önemlidir. Hekim önerisiyle, tiroit bezi hormonlarının üretilmesine yardımcı olan iyot takviyesine başlanabilir. Aynı zamanda vücudun duyduğu kalsiyum ihtiyacı da bu dönemde artar. Bu yüzden süt ve süt ürünlerinin yanı sıra, protein ihtiyacı için kırmızı et, kuru bakliyat türleri, somon balığı, nohut ve brokoli gibi gıdaların tüketilmesi önemlidir. Önceki haftalarda olduğu gibi folik asit kullanımına devam edilmelidir. Tüm gebelik boyunca olduğu gibi 7. haftada da yüksek kalorili, düşük besin değerine sahip gıdalardan uzak durulmalıdır. Sık ama az miktarda beslenmek, öğün sayısını arttırmak, asitli ve gazlı içeceklerden uzak durmak, bol bol su tüketmek sağlıklı ve dengeli beslenme açısından önemlidir.

7 Haftalık Gebelikte Ultrason Görüntüsü

Bir fasulye tanesi kadar olan embriyo, bu hafta içinde yaklaşık 10 ile 12 mm. boyutuna ulaşır. 7 haftalık gebelik görüntüsü, duruş formu olarak da fasulyeye benzer. Kafası, daha hızlı geliştiği için vücuduna göre büyük ve henüz kuyruk sokumu oluşmadığı için kuyruklu bir görünüme sahiptir. Kol ve bacakları tam olarak şekillenmemiş olsa da görülebilir durumdadır. Yüz bölgesinde gelişimi süren göz, burun kökü ve delikleri, ağız ve kulak henüz belli belirsizdir. 7 haftalık gebelik kalp atışı sesinin duyulabileceği bir dönem olsa da kalp atımının dinlenmesi için en uygun dönem 10 ile 12. haftalardır. Ancak yapılan ultrason görüntülemesinde bebek kese gibi görünür. Çok küçük olmasından dolayı gelişimi süren kafa, gövde, kol ve bacaklar ayırt edilemez. Rahim içinde beyaz bir kese olarak görülen embriyonun yanında yer alan beyaz halka, bebeğin beslenmesini sağlayan yolk kesesidir.

Gebelik hakkında aklınıza takılan tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: