Gebelik dönemi, tek bir hücreden bir bebeğin oluşumuna kadar ilerleyen hızlı bir gelişim sürecidir. Bu süreçte yeni bir canlı oluşurken annede de birçok değişiklik meydana gelir. Ortalama 40 hafta süren gebelikte her hafta farklı gelişmeler meydana gelir ve bebekte de ilerleyen her haftada bir önceki haftaya oranla önemli gelişmeler kaydedilir. Bebeğini kucağına almak için gün sayan annelerin bebeğinde ve kendi vücudunda meydana gelen değişiklikleri sürekli olarak takip etmek istemesi de oldukça doğaldır. İşte 14 haftalık gebelik ile birlikte annede ve bebekte meydana gelen değişimler…
14 Haftalık Gebelik
Gebelikte 14 hafta, hamilelik sürecinin en rahat ve keyifli geçen trimesteri olan ikinci trimesterin başlangıç dönemi içerisinde yer alan haftalardan bir tanesidir. 14 haftalık bebek ile hamilelik süreci devam eden annelerin merak ettiği konulardan bir tanesi hafta sayısının ay şeklindeki karşılığıdır. 14 hafta kaç ay, 14 haftalık bebek kaç aylık veya 14 haftalık gebelik kaç aylıktır diye merak eden annelere yaklaşık olarak 3,5 aylık hamile oldukları söylenebilir. 14 haftalık hamilelik aynı zamanda gebeliğin 91. ve 98. günleri arasında geçen süreç olarak da tanımlanabilir. Hamilelikte 14 hafta geride bırakılırken ilk trimesterde anne adaylarını oldukça zorlayan mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi gibi problemler de yavaş yavaş azalarak tamamen ortadan kalkar. Dolayısıyla hamileler bu haftalardan itibaren gebeliğin ve büyüyen karınlarının keyfini sürmeye başlayabilir. Bu haftadaki bebeğin kilosu yaklaşık olarak 25 grama ulaşmıştır ve hızlı bir şekilde büyüme süreci devam etmektedir.
14 Haftalık Gebelik Görüntüsü
14 haftalık bebek görüntüsü, ultrasona gitmeden önceki süreçte anne adayları tarafından merak konusu olur. 14. haftada bebeğin yüz ifadesi tam olarak bir insan görünümüne kavuşmaya başlamıştır. Ultrason esnasında bebeğin kol ve bacak hareketleri net bir şekilde fark edilebilir. Bebekte esneme, yön değiştirme, parmak oynatma gibi hareketler gözlenebilir. Boynu önceki haftalara göre uzamış olduğundan başı daha dik şekilde durmaya başlayan bebek, genel anlamda daha düz bir pozisyona sahiptir. 14 haftalık bebek yetişkin bir insanın sıkılmış yumruğu boyutundadır. 13. haftada oluşmaya başlamış olan vücut yüzeyini kaplayan ince ve yumuşak tüyler 14. haftada daha da uzar ve yaygınlaşır. Kısacası bebek dış dünyaya adaptasyon yolunda hızlı ve emin adımlarla ilerlemektedir.
14 Haftalık Gebelikte Anne Karnı
13. haftada pelvis kemiğinin içini doldurup öne doğru büyümeye başlayan karın, gebeliğin 14. haftası ile birlikte belirginleşmeye başlar. Rahmin leğen kemiğinin içerisinden dışarıya doğru taşması ile organlar da olması gereken yerlerinden dışarı yönde itilmeye başlar. Organların çevresinde yer alan kaslar ve bağ dokusu, üzerine yüklenen bu yükten dolayı gerilerek sancılara ve bıçak saplanması tarzında hissedilen ağrılara neden olur. Aynı zamanda rahimden bacak damarlarına yapılmaya başlanan baskı nedeniyle bacaklarda kramplar da meydana gelebilir. Karnın boyutu hâla dışarıdan bakan birinin hamileliği fark edebileceği düzeyde olmasa da anne adayları ve yakın çevrelerindeki kişiler hamilelerin karnının büyümeye başladığını kolaylıkla fark edebilir.
14 Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir mi?
14 haftalık bebek anne karnında hissedilebilir mi sorusu heyecanlı anne adaylarının yanıtını aradığı sorulardan bir tanesidir. Gebeliğin 14. haftası ile birlikte anne adayları yavaş yavaş bebeğin hareketlerini hissetmeye başlayabilir. Fakat bu durum halen görecelidir ve bazı hamileler bebeği hissettiklerini söylerken bazı hamilelerde hiçbir hissiyat söz konusu olmayabilir. Bu durumda anne adayları bebeğini neden hissedemediği konusunda endişeye kapılmamalı, bebeğin henüz çok küçük olduğunun farkında olmalıdır. Bebekte hareketler 7. hafta itibarıyla başlasa da bunların anne tarafından hissedilmeye başlaması 25. haftayı bulabilir. Dolayısıyla bu hissiyatın başlayabileceği dönemin oldukça geniş bir zaman aralığını kapsadığı açıkça görülebilir. Bu dönemde hamilelerin yapması gereken, sabırlı olmak ve gereksiz endişelere kapılmadan doğru zamanı beklemek olmalıdır.
14 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?
14 haftalık gebelik annedeki değişiklikler açısından da oldukça belirgin özellikler taşır. Gelişen süt bezleri nedeniyle göğüslerde büyüme devam etse de rahatsızlık veren göğüs hassasiyeti bu haftada ortadan kalkmaya başlar. Rahmin genişlemesi, anüs çevresindeki kan damarları üzerinde oluşan baskı nedeniyle hemoroit oluşumuna yol açabilir. Solunum sistemi de büyüyen bebeğe adapte olmaya başlar. Progesteron hormonunun da etkisiyle akciğer kapasitesi artar, bu sayede bebeğe giden oksijen miktarı yeterli seviyeye getirilir. Bu dönemde ilk trimestere oranla anne adayları çok daha hızlı nefes alıp verdiklerini, hareketler esnasında nefes darlığı yaşadıklarını hissedebilirler. Hamileliğin 14. haftasından itibaren ciltte de birtakım değişiklikler gözlenebilir. Cilt yüzeyinde yeni et benleri, koyu renkli lekeler, büyüyen karınla birlikte ortaya çıkmaya başlayan çatlaklar 14. haftada sıklıkla görülmeye başlanan cilt sorunlarıdır. Bu şikayetlerin fazla olması durumunda hamileler bir cildiye uzmanına muayene olabilirler.
14 Haftalık Gebelikte Cinsiyet Belli Olur Mu?
14 haftalık gebelik cinsiyet öğrenmek isteyen anne ve baba adayları için heyecan verici bir dönemdir. 14 haftalık gebelik cinsiyet görüntüsü hekim tarafından yapılacak ultrason incelemesi sonucunda tespit edilebilirse, bebeğin cinsiyetinin öğrenilebilmesi bu haftada mümkün olabilmektedir. Ultrason görüntüleri incelemesinde testisler görülüyorsa 14 haftalık erkek bebek olduğu anlamına gelir. Her ne kadar bebeğin cinsel organı tespit edilebilmesine olanak tanıyacak gelişmişliğe ulaşmış olsa da ultrason esnasında bebeğin kendisini saklaması söz konusu olabilmektedir. Böyle bir durumda cinsiyetin öğrenilmesi daha sonraki haftalarda verilecek olan bir sonraki muayene randevusuna sarkabilir. Fakat yine de 14 haftalık gebelik cinsiyet belli olur mu diye merak eden ve bebeğinin cinsiyetini bir an önce öğrenmek isteyen hamilelerin 13. haftadan itibaren hekime başvurmasında bir sakınca yoktur. Ancak 16. haftaya kadar kesin cinsiyetin belirlenmesi mümkün olmayabilir.
Gebeliğin 14. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Anne adaylarının sağlıklı bir gebelik dönemi geçirebilmesi, aynı zamanda bebeğin sağlığının da korunabilmesi için gebeliğin 14. haftasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Büyüyen rahim nedeniyle gelişme ihtimali yüksek olan hemoroit hastalığının önlenebilmesi için beslenme düzenine dikkat edilmeli, bol lifli besinler, probiyotikler ve su yeterli miktarda tüketilmelidir. Hem sindirim sisteminin çalışma düzeninin desteklenmesi hem de nefes darlığı sorununun kontrol altına alınabilmesi için düzenli vücut ve nefes egzersizleri uygulanmalıdır. Gebeliğin tüm haftalarında olduğu gibi 14. haftada da anne adayları, radyasyona maruz kalmaktan kaçınmalı; hamilelik haricindeki bir sağlık sorunu ile hastanelere başvurulduğunda MR, röntgen ve tomografi gibi görüntüleme tetkikleri istenmesi durumunda hamile olduğunu belirtmelidir. Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığına ilişkin bozukluklara da daha sık rastlanıldığından bunlardan korunmaya yönelik olarak gereken önlemler alınmalı, düzenli olarak diş hekimi muayenesinden geçilmelidir.
14 Haftalık Bebek Gelişimi
Gebeliğin 14. haftası bebeğin gelişiminin oldukça hızlı bir şekilde devam ettiği bir haftadır. Bu haftada bebeğin böbrekleri çalışmaktadır ve bebek, içerisinde yer aldığı amniyon sıvısını yutarak böbrek kanalından geçtikten sonra idrar yolu ile yeniden dışarıya bırakır. Bu dönemde göz kapakları ve tırnaklar da gelişmeye başlar. Lanugo adıyla da bilinen vücut yüzeyini kaplayan yumuşak ve ince tüyler daha da uzayarak ileride yağ dokusunu oluşturacak şekilde gelişim göstermeye devam eder. Kol, bacak, el ve parmak hareketleri önceki haftalara oranla çok daha net bir şekilde gözlemlenebilir.
14 Haftalık Bebek Boyu
14 haftalık bebek yaklaşık olarak 8,5 cm boy uzunluğuna sahiptir fakat bu ortalama bir değerdir ve bu haftadaki farklı bebeklerde boy uzunluğu farklı olabilir. 14 haftalık bebek ultrason görüntüsü ile herhangi bir gelişim bozukluğu bulunup bulunmadığının araştırılabilmesi de mümkündür. Dolayısıyla bebeğin boyu ve kilosu ile ilgili hekimlerden bir olumsuzluk bilgisi verilmemesi durumunda anne adaylarının herhangi bir endişeye kapılması yersizdir.
Eğer siz de 14 haftalık hamileyseniz, 14 haftalık ultrason görüntüsü almak veya genel bir muayeneden geçmek istiyorsanız randevu talepleriniz ve tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Henüz yorum yapılmamış