Bahceci Tup Bebek

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 20. Hafta

Hamilelikte 20. hafta, gebelik sürecinin yarısının geride kaldığının habercisidir. Hamileliğe bağlı şikayetlerin büyük bir çoğunluğunun geride kaldığı 20 haftalık gebelik süresinde bebeğin gelişimi tüm…

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 20. Hafta
    

Hamilelikte 20. hafta, gebelik sürecinin yarısının geride kaldığının habercisidir. Hamileliğe bağlı şikayetlerin büyük bir çoğunluğunun geride kaldığı 20 haftalık gebelik süresinde bebeğin gelişimi tüm hızıyla devam eder. Bir önceki haftada verniks kazeoza adlı beyaz mukozayla kaplanmaya başlayan bebeğin tüm bedeni, 20. haftada bu beyaz maddeyle kaplanır. Doğuma kadar bebeğin derisini, içinde bulunduğu amniyotik sıvıdan koruyacak olan bu mukoza bazı durumlarda doğum sırasında görülebilir. 20 haftalık bebek oldukça hareketlidir. Anne adayı bu döneme kadar bebeğinin hareketlerini hissetmediyse bile bu hafta içinde hissedebilir. Bebeğin kulak oluşumu da 20 haftalık hamilelik süresi içinde tamamlanır ve bebek, dışarıdan gelen sesleri iç kulağıyla duyarak algılayabilir. Bu dönemde anne adayı, bebeğine şarkı söyleyebilir ya da onunla konuşarak annelik bağını güçlendirebilir. 20 haftalık gebelik annedeki değişiklikler bakımından da önemlidir. Annenin mide bulantısı ve kusma belirtileri bir süre önce kesilmiş olsa da bu haftalarda kalbi daha fazla çalışmaya başlar. Bu durum dolaylı olarak anne adayında varis oluşumuna yol açar.

20 Haftalık Gebelik

Gebelikte 20. hafta bebeğin kalbinin güçlendiği, beyninde yer alan duyu merkezlerinin gelişimini sürdürdüğü dönemdir. Kız bebeklerin rahim gelişimi başlar ve yumurtalık oluşumu devam eder. Erkek bebeklerde ise, testis oluşumu devam eder. Bebeğin sinir hücrelerindeki artış, gebeliğin 20. haftasında yavaşlasa da beyin gelişimi devam eder. 20 haftalık bebek görüntüsü incelendiğinde bebeğin esnediği görülebilir. Kalp atışları da rahatlıkla bu dönemde duyulabilir. 20 haftalık bebek gelişimi bu şekilde sürerken anne adayının vücudunda da değişim devam eder. Anne adayının kalbi dakikada yaklaşık olarak 7 litre kan pompalar. Kan hacmindeki artışı desteklemek için damar yapıları da genişler. Bu genişleme, varis oluşumuna yol açar. Bebeğin doğumundan sonra kan hacmi ve damar yapıları normale döner ve oluşan kılcal varisler de kaybolur. Anne adayının rahmi 20. hafta itibarıyla göbek hizasına kadar yükselir. Bu dönemde demir takviyesi kullanımı hemoglobin ya da farklı bir deyişle kırmızı kan hücresi sayısının artırılmasını kolaylaştırdığı için önerilir. C vitamini bakımından zengin beslenmek demir emilimini artırır ancak çay ve kahve tüketimi, demir emilimini olumsuz etkilediğinden bu ürünlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.

20 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

İkinci trimester içinde yer alan 20 haftalık hamilelik, 4 ay 20 güne tekabül eder. Bu hafta itibarıyla gebeliğin tam yarısı tamamlanmıştır. “20 haftalık gebelik kaç aylık olur?” veya “20 haftalık bebek kaç aylık?” soruları bu şekilde yanıtlanabilir.

20 Haftalık Bebek Görüntüsü

Her gün bir miktar amniyotik sıvı yutan bebeğin bu dönemde tat alma duyusu da gelişir. 20. hafta detaylı ultrason görüntülemesinin yapıldığı dönemdir. 20 haftalık ayrıntılı ultrason görüntüleri sayesinde hekim, bebeğin fiziksel gelişiminin yanı sıra beyni, kalp odacıkları ve böbrekleri gibi hemen hemen tüm organlarını ayrıntılı olarak inceler. Henüz bilinmiyorsa, 20 haftalık gebelik görüntüsü incelenerek bebeğin cinsiyeti öğrenilebilir. Bu dönemde bebeğin kalp atışları da ultrason yardımıyla anne ve baba adayı tarafından ilk kez duyulur. 20 haftalık bebek görüntüsü 4 boyutlu ya da 3 boyutlu ultrason cihazları ile elde edilebilir.

20 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğin özellikle kalp atışlarının güçlendiği bu dönemde beynin duyuları kontrol eden kısmı da hızla gelişir. Kulak içindeki kemik ve sinir yapıları gelişimini tamamladığından bebeğin işitme duyusu aktiftir. Bu dönemde bebek, anne adayının kalp atışlarını ve bağırsak hareketlerini rahatlıkla duyabilir. Buna ek olarak dış ortam seslerini de işitebilir durumdadır. Anne adayı gebeliğin 20. haftasında bebeği ile konuşabilir ya da ona şarkı söyleyebilir. Henüz akciğer gelişimi tamamlanmamış olsa da bebek, nefes egzersizlerine başlamıştır. Kız bebeklerde rahim dokusu da gelişmeye başlar.

20 Haftalık Bebek Hareketleri

20 haftalık gebenin karnı ultrason ile incelendiğinde bebeğin oldukça hareketli olduğu rahatlıkla görülebilir. Bebek bu dönemde el, kol ve bacaklarını sıklıkla hareket ettirir. Dokunma duyusu geliştiğinden eliyle etrafa ve göbek bağına dokunabilir. 20 haftalık bebek hareketleri genellikle gebeliğin bu haftasında anne adayları tarafından hissedilir ancak bazı anne adayları henüz bu hareketliliği hissetmemiş olabilir. İnternet üzerinde araştırma yapan anne adayları tarafından 20 haftalık gebelik yorumları okunduğunda anne adayı eğer kendi bebeğinin hareketlerini henüz hissetmemişse büyük bir korkuya kapılabilir ancak bebeğinin hareketlerini bu dönemde hissetmemiş olması bebeğin sağlığının ve keyfinin yerinde olmadığının göstergesi değildir. Gebeliğin 20. haftasında bebeğin hareketlerini hissetmemek de hissetmek kadar olağan bir durumdur. Özellikle ilk gebeliklerde hareketlerin hissedilmesi zaman alır.

20 Haftalık Bebek Kilosu

20 haftalık bebek kilosu ve boyu, bu dönemde sıklıkla merak edilenlerin başında yer alır. 20 haftalık gebelikte anne karnı dışarıdan görünür şekilde büyümeye devam ettiğinden bu soru daha da merak uyandırır. 20 haftalık gebelikte bebek kilosu yaklaşık 280 gr. civarındadır. Yine de en doğru ölçüm, gebeliğin 20. haftasında yapılacak olan ayrıntılı ultrason görüntülemesi sırasında yapılır. Anne adayları tarafından sıkça sorulan ’20 haftalık bebek kaç gram?’ sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.

20 Haftalık Bebek Boyu

20 haftalık bebek kilosu gibi 20 haftalık bebek boyu da anne adaylarının yakından ilgilendiği konulardan biridir. Bu dönemde bebeğin boyu yaklaşık olarak 17 cm. kadardır. Bebeğin kilosunda olduğu gibi boyunun tam olarak ölçümü de ultrason muayenesi sırasında yapılır.

20 Haftalık Hamilelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Anne adayının kalbi bu dönemde daha hızlı çarpmaya devam eder. Kan akışının kolaylaşması için damarlar esnekleşir. Buna bağlı olarak varis oluşumu görülebilir. Anne adayının memeleri, emzirme dönemine hazırlık amacıyla büyümeye devam eder. Uyku problemleri de 20. hafta itibarıyla görülebilir; uyku sırasında bacaklara kramp girebilir. Kilo artışına bağlı olarak kalsiyum ihtiyacı artar. Tüm bu şikayetlerin önüne geçmek için hekim kontrolünde kalsiyum ve magnezyum takviyesi alınabilir. Kabızlık ve hemoroit gibi problemler de bu dönemde görülebilir. Bu gibi şikayetlerin varlığında bol su ve lifli gıdalar tüketmek, kısa süreli egzersizler yapmak faydalı olabilir.

20 Haftalık Gebelik Karnı

Hamileliğin 20. haftasında anne adayının karnı belirgin derecede büyüktür. Ancak bu büyüklük bebeğin sağlığı ve boyutundan bağımsız olarak kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Aynı haftadaki diğer anne adaylarının karın büyüklüğü ile mukayese yapmak doğru değildir. Bazı anne adaylarının cildi daha gergin olduğundan, karnın esnemesi zaman alabilir.

Hamileliğin 20. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Anne adayı gebeliğin 20. haftasında uyku düzenine ve beslenme alışkanlıklarına dikkat etmelidir. Ağır ve yüksek kalorili gıdalardan uzak durmalıdır. Bol bol su içmeli, lifli ve besleyici değeri yüksek gıdalar tüketmelidir. Mevsim meyvelerinin tüketilmesi de beslenme açısından önem taşır. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanı sıra açık havada yapılan kısa süreli yürüyüş, esneme hareketleri ve egzersizler kas ve bağ dokularının güçlenmesini dolayısıyla gebelik sürecinin daha kolay geçmesini sağlar. Uykudan önce ılık duş almak ve süt içmek, uyku kalitesini artıran etkenler arasında yer alır.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: