Bahceci Tup Bebek Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 26. Hafta | Bahçeci Sağlık Grubu

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 26. Hafta

Anne adayları için heyecan ve merak dolu bir süreç olan gebelik döneminde 26. hafta, ikinci trimesterin son haftasıdır. Bebekte büyüme ve gelişmenin çok hızlı…

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 26. Hafta
    

Anne adayları için heyecan ve merak dolu bir süreç olan gebelik döneminde 26. hafta, ikinci trimesterin son haftasıdır. Bebekte büyüme ve gelişmenin çok hızlı bir şekilde devam ettiği ikinci trimesterden sonra bu haftaya gelindiğinde gerek ultrason görüntülemelerinde yapılan ölçümler, gerekse anne karnının büyüklüğü bebeğin önemli ölçüde olgunlaştığını gösterir. Bu haftadaki anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan bir tanesi ise ’26 haftalık gebelik kaç aylık oluyor?’ sorusunun yanıtıdır. 26. hafta gebelik dönemindeyseniz gebeliğinizin yaklaşık olarak 6. ayını tamamlayıp 7. aya giriş yapmakta olduğunuz söylenebilir. İşte 26 haftalık gebelik ile birlikte anne ve bebekte oluşan değişiklikler…

26 Haftalık Bebek Kilosu & Boyu

26 haftalık bebek boy ve kilo bakımından önceki haftalara oranla belirgin seviyede gelişim göstermiştir. Bu haftadaki bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 36 cm. civarındadır. 26 haftalık bebek kilosu ise ortalama 670 gram kadardır. Gebeliğin tüm dönemlerinde olduğu gibi ikinci trimesterin son haftasında da anne adaylarının birçoğu ’26 haftalık gebelikte bebek kilosu nasıl olmalı?’ sorusunun yanıtını aramaktadır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken husus, verilen değerlerin ortalama rakamlar olduğu ve her bebeğin büyüme ve gelişme hızının farklı olabileceğidir. Dolayısıyla anne adayları, bebeklerinin bu hafta için verilen ortalama boy ve kilo seviyelerinin altında veya üstünde olması halinde yersiz endişelere kapılmamalıdır. Bebeğin büyüme ve gelişimine ilişkin herhangi bir sorun olması halinde yapılan rutin muayeneler esnasında hekiminiz size gerekli bilgileri verecektir. Bu nedenle ’26 haftalık bebek kaç gram olur?’ sorusuna yanıt aramak yerine bebeğinizin gelişiminin yeterli olup olmadığını hekiminize danışabilirsiniz. Bebeğin kilosunun olması gereken aralığın çok üzerinde olduğunun tespit edilmesi halinde hamilelik diyabetinden (gestasyonel diyabet) şüphelenilebilir. Buna ilişkin araştırmalar gebeliğin 28. haftasında yapılır. Gestasyonel diyabet söz konusu olsun veya olmasın, anne adayları sağlıklı ve dengeli beslenmeye gereken özeni göstermelidir.

26 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

2. trimesterin sonlarına yaklaşılan bu haftada 26 haftalık gebelik annedeki değişiklikler açısından da oldukça dikkat çekicidir. Anne adayları bebeklerine kavuşmak için bekledikleri sürenin yaklaşık olarak üçte ikisini tamamlamıştır. Gebelikte 26 hafta geride bırakılırken rahim göbek deliği üzerinde 6 cm., pubik simfiz ile yapılan ölçümde ise yaklaşık 26 cm olarak ölçülür. Bundan sonraki her haftada rahmin 1 cm. büyümesi beklenir. Dolayısıyla anne karnı oldukça belirgindir ve dışarıdan bakan bir kişi hangi açıdan olursa olsun hamile olduğunuzun farkına varabilir. Büyüyen karınla birlikte anneler uyku için doğru pozisyonu bulmakta zorlanabilir. Anne ve bebekte kan dolaşımının en iyi şekilde devam ettirilmesi için mümkün olduğunca sol tarafa dönük olarak yatılmalıdır. Gün içerisinde de anne adaylarının aralıklı olarak sol tarafa doğru uzanarak dinlenmesi ödem ve bel ağrısı sorunlarının önlenebilmesine yardımcı olur.

26 Haftalık Gebelikte Annenin Kilosu

26 haftalık gebelik annenin kilosu bakımından da önemli değişiklikler içerir. Bebek, plasenta ve rahim büyüdükçe anne adayı da kilo almaya devam eder. Gebelik sürecinde anne adayları sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat etmeleri halinde 26 haftalık hamilelik ile birlikte annenin aldığı toplam kilo 7-10 kilogram aralığında olur. Bu aynı zamanda aydan aya dengeli bir şekilde kilo alımı ile 26. haftada ulaşılması gereken kilo artış miktarıdır. Kilodaki artış beraberinde sırt, bel ve kasık ağrıları, pelviste baskı hissi, varis ve çatlak oluşumları ile bacak kramplarını da beraberinde getirir. Hamileliğin 26. haftasında tansiyon (kan basıncı) önceki haftalara oranla bir miktar artış gösterebilir. Buna bağlı olarak ödem sorunu da daha sık gözlenmeye başlar. Yüksek tansiyon ile kendini gösteren ciddi bir sağlık sorunu olan preeklampsi, genellikle 37. haftadan sonra görülse de bazı durumlarda daha erken haftalarda da ortaya çıkabileceğinden tansiyon konusunda dikkatli olunmalı, düzenli olarak kan basıncı ölçümleri yapılmalıdır. Sürekli devam eden baş ağrıları, mide bulantısı ve kusma, bulanık görme, çift görme gibi görme bozuklukları, karnın üst bölgesinde şiddetli ağrı gibi sorunlar yaşayan hamilelerin derhal hekimlerine durumu bildirmeleri gerekmektedir. Gebeliğin bu döneminde anne adaylarının fiziksel olarak aktif olması, hafif egzersizler yaparak zinde kalması, hem sağlığın korunmasına hem de doğuma hazırlanmaya yardımcıdır. Dolayısıyla hafif tempoda yürüyüşler ve hekiminizin önereceği egzersizleri uygulayarak kilo alımınızı kontrol altında tutarken ödemi azaltabilir, doğumda ihtiyacınız olacak kas kuvvetini elde edebilirsiniz.

26 Haftalık Bebek Gelişimi

Hamilelikte 26 hafta geride bırakılırken bebeğin gözleri yavaş yavaş açılmaya başlar. Genetik etkenlerden bağımsız olarak anne karnındaki tüm bebeklerin gözleri mavi renktedir. Bu durum gözlerin gelişimini ve pigmentasyonunu henüz tamamlamamış olmasından kaynaklanır ve doğumdan sonraki ilk birkaç ay içerisinde gözler kalıcı rengini alır. Görme yeteneği de bu hafta içerisinde oluşmaya başlar. Bebeğin anne karnındaki yaşamı, belirli bir düzen içerisine girer. Bu hafta itibarıyla bebekler uyuma ve uyanma periyotları şeklinde yaşamını devam ettirmeye başlar. 26. haftada bebeğin kulakları tamamen şekillenmiştir ve kulaklarda yer alan sinirlerin beyinle olan bağlantıları güçlenmiştir. Dolayısıyla bebek, seslere karşı daha duyarlı hale gelmeye başlar. Annesinin ve babasının sesini kolaylıkla duyabilir. Gelişimi hızlı bir şekilde devam eden akciğerleri kullanma alıştırmaları yavaş yavaş başlar. Bebek, içerisinde bulunduğu amniyotik sıvıda küçük küçük soluk alıp verir. Bu alveollerin bir araya gelmesi ve solunuma hazırlanması açısından oldukça önemlidir. Her ne kadar 26 haftalık doğan bir bebek dış ortama adapte olmakta gelişimsel anlamda büyük sorunlar yaşayacak olsa da, bu haftada anne karnında gelişimine devam eden bir bebeğin yeni doğmuş bir bebek olgunluğuna büyük ölçüde yaklaşmış olduğu söylenebilir.

26 Haftalık Bebek Görüntüsü

26 hafta bebekte ultrason muayenesinin yapılması için oldukça uygun bir haftadır. Rutin muayeneler esnasında boy ve kilonun, baş çevresi gibi büyüme ölçütlerinin takibi, bu haftada yapılacak bir ultrason görüntülemesi ile kolaylıkla incelenebilir. Eğer bebek erkek ise bu haftada testisler skrotum içerisine doğru inmeye başlar. 2-3 ay boyunca devam edecek olan bu yolculuğun olması gerektiği şekilde devam edip etmediği de yapılacak muayene sırasında incelenebilir. Bazı ölçümlerin ve araştırmaların yapılabilmesi için bebeğin uygun pozisyonda olması gerekmektedir. Eğer bebek uygun bir pozisyonda değilse hekiminiz size daha sonraki haftalar için muayene randevusu verebilir. Bu durum oldukça doğaldır ve annelerin bu konuda endişelere kapılması yersizdir.

26 Haftalık Bebek Hareketleri

Görme ve duyma yeteneklerinin önemli ölçüde gelişmiş olmasıyla birlikte 26 haftalık bebekte hareketler çok daha belirginleşmiş ve sıklaşmıştır. Bebekte uyuma ve uyanma dönemleri bir düzen içerisine girmeye başladığından anne adayları, bebeklerinin günün belirli saatlerinde daha hareketli ve aktifken belirli saatlerde ise durgun olduğunu, yine aynı şekilde işitme yeteneğinin oldukça gelişmiş olması nedeniyle bebeklerinin ani seslere verdikleri tepkileri hissedebilir. Bebeğin hareketleri ultrason görüntülemesi esnasında da net bir şekilde görülebilir. Hareketler daha belirgin ve kararlı hale gelse de anne karnı içerisindeki alan her geçen gün daraldığından, önceki haftalardaki kadar aktif bir görüntü beklenmez.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: