Bahceci Tup Bebek Adet Düzensizliği Varsa Hangi Testler Yapılmalıdır?

Adet Düzensizliği Varsa Hangi Testler Yapılmalıdır?

Normal şartlarda, düzenli adet gören bir kadının 28 günde bir kadının adet görmesi gerekmektedir. Ancak çevresel veya bir takım faktörlere bağlı olarak bu döngüde…

Adet Düzensizliği Varsa Hangi Testler Yapılmalıdır?
    

Normal şartlarda, düzenli adet gören bir kadının 28 günde bir kadının adet görmesi gerekmektedir. Ancak çevresel veya bir takım faktörlere bağlı olarak bu döngüde bazı değişiklikler yaşanabilmektedir ki bu faktörlerin başında stres gelmektedir.

Normal döngüden bir hafta önce ya da bir hafta sonrası normal olarak kabul edilirken, 21 gün 35 günün dışına çıkıyorsa adet düzensizliğinden söz edilmektedir.

Adet döneminde kanamanın uzun sürmesi durumunda ya da iki kanama arasında lekelenme görülmesi durumunda da yine mutlaka hekime bilgi verilmesi gerekmektedir. Bu sorunun muklaka ciddiye alınması ve en kısa sürede hekime başvurulması gerekmektedir.

Zira adet düzensizliği sorununun altında hormonal değişiklikler, yumurtalık kistleri, rahim veya rahim ağzında ortaya çkabilecek polipler, endometrial hiperplazi, kadınların en fazla karşılaştığı sorunlardan biri olan myomlar ve daha nadir olarak da rahim kanserleri sayılmaktadır.

Düzensizlikler nasıl görülür?

Adetin belirlenen döngüden erken ya da geç olması durumunda söz edilen bu düzensizlik durumu farklı şekillerde görülebilmektedir. Eğer kadın 15-20 günde bir adet görüyorsa sık adet görme, 35 günden uzun yani 2-3 aydı bir görüyorsa da seyrek adet görme döngüsündedir.

Bununla birlikte adet miktarının çok az olması durumunda da kadınlar endişeye kapılabilmekle birlikte bu durum her zaman patolojik olmayabilmektedir.

Örneğin doğum kontrol hapı ve benzeri ilaç kullanan kadınlarda adet miktarında azalma gözlenebilmektedir. Kanamanın fazla olması durumunda ise vücudun kanamayı durdurma ve kanı pıhtılaştırma mekanizmalarında ortaya çıkabilecek bozukluklardan şüphelenilmektedir. Ancak yaşanan her tür değişikliği kadın doğum uzmanı ile paylaşmakta yarar görülmektedir.

Testler

Adet düzensizliği kadına bağlı kısırlık nedenleri arasında önemli bir etkeni oluşturduğu için son derece dikkat edilmesi gereken bir sorundur.

Bu nedenle bazı testlerle altta yatan nedenin net olarak ortaya konması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda yapılacak testlerin başında hormon profillerine bakılması yer almaktadır.

Burada yumurtlamayı yönlendiren hormonların normal sınırlar içinde olup olmadığına bakılır. Aynı şekilde troid hormon fonksiyonları ve süt hormonu prolaktin düzeyinin kontrol edilmesi de yapılması gereken testlerin başında yer almaktadır.

Yorumunuzu Gönderin



77 Yorum
  • ***** Yanıtla

    Merhaba polikistik over hastasıyım 1 senedir çocuğum olmuyo. Kan testi verdim. Adet olamadigim için adet söktürücü kullanip adetin 2 ci günü hormon testi yaptırdım. Sonrasında başka doktora gitmek zorunda kaldım. Doktor hormonları da yükseklik görülmüyor. Ama adet söktürücü ile adet gördüğün icin testler doğru sonucu vermeyebilir dedi
    Doğru mu bu
    Fsh 6.35. Lh 6.53
    Amh 6.49
    Sizce nasil

    13 Kasım 2020 / 22:54
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Değerleriniz normal görünüyor fakat yalnızca kan değerleri çocuk sahibi olmada etken değildir. Düzensiz adet olmak yumurtlama sorunlarını getirir fakat yalnızca yumurtlama değil, yumurta-sperm kalitesi, rahim için etmenler, immün sistem rahatsızlıkları ve genetik faktörler de çocuk sahibi olmada büyük rol oynar. Dilerseniz buraya tıklayarak kadın doğum uzmanlarımızla ücretsiz görüşebilir, detaylı bilgi edinebilirsiniz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      23 Kasım 2020 / 14:07
  • ***** Yanıtla

    Merhaba benim polikistlik over sandorumu var 2 sene evligim ve hiç korunma kullanmadık 3 veya 2 ayda regl görüyorum bunun için kaç defa doktor a gittim en son gittiğim zaman doktor ilaç yazdı bunları iç kanaman düzene gircek ve çocuk olmasını sağlıcak dedi onları hiç aksatmadan kullandım en son 27 kasımda regl geldi geldikten sonra hemen doktora gittim ilaç yazdı onları kullandım hemen 2 hafta sonra da 2 gün kanama akintim oldu regl e benzemiyordu hemn sonra 1 veya 2 gün açık kahverengi lekenme oldu kasık, bel, göğüs ucu, ağrımaya başladı bazen kramp giriyor çubuk testi yaptım birisi sılık çizgi çıktı hamile miyim içim içimi yiyor teşekkür ederim.

    26 Aralık 2020 / 01:28
    • Bahçeci
      ***** Yanıtla

      Merhaba,

      Kanda Beta HCG testi yaptırmanızı öneririz. Gebelik olabilir.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      3 Ocak 2021 / 16:41
  • ***** Yanıtla

    Adetim 16 gün gecikti.Eşim içime boşalmadı ama tabiki aşağı taraflara bulaşmıştı.yalnız yumurtlama döneminde değildim.2 defa idrar testi yaptım.en son 24 şubatta yaptım negatif çıktı.cuma günü kan verdim.hamile olabilme ihtimalim var mı.pzartesi sonuç açıklanacak

    27 Şubat 2021 / 23:28
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Her hangi bir şey söylememiz doğru olmaz. Kesin sonuç ancak kan testinde çıkar.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      1 Mart 2021 / 10:04
  • Bahçeci
    Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

    Merhaba,

    Doktora gidebilirsiniz.

    Saygılarımızla,
    Bahçeci Ailesi

    8 Eylül 2020 / 14:17
  • ***** Yanıtla

    Hastaneye gittin mi noldu ne dediler?

    30 Ekim 2020 / 23:08
  • ***** Yanıtla

    Hocam ben eMziriyorm ve 10 gündür aşırı kanamam ve pıhtılaşma var bu durumu hiç yaşamadım kanmam çok çok fazla gunde 6 pet değiştiriyorum idrar yapar gbi kanamam oluyo doktora gittim ultrasonda bisey yok dedi emzirdigin için normal diyo sizcede normal mi bu durum

    4 Mart 2021 / 17:02
  • Bahçeci
    Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

    Merhaba,

    Emzirme sürecinde bu tarz durumlar olabilir, ultrason tetkikleriniz normalse fakat durum tekrarlarsa doktorunuzla irtibata geçip gerekli tedavi planını oluşturmanızı öneririz. Doktorunuz sizi yönlendirecektir.

    Saygılarımızla,
    Bahçeci Ailesi

    11 Mart 2021 / 13:59
Diğer Yorumlar
1 4 5 6 7 8
Doktora Sorun - [blog_doktor]



Telefon Numaranız: