Bahceci Tup Bebek Adet Düzensizliği Varsa Hangi Testler Yapılmalıdır?

Adet Düzensizliği Varsa Hangi Testler Yapılmalıdır?

Normal şartlarda, düzenli adet gören bir kadının 28 günde bir kadının adet görmesi gerekmektedir. Ancak çevresel veya bir takım faktörlere bağlı olarak bu döngüde…

Adet Düzensizliği Varsa Hangi Testler Yapılmalıdır?
    

Normal şartlarda, düzenli adet gören bir kadının 28 günde bir kadının adet görmesi gerekmektedir. Ancak çevresel veya bir takım faktörlere bağlı olarak bu döngüde bazı değişiklikler yaşanabilmektedir ki bu faktörlerin başında stres gelmektedir.

Normal döngüden bir hafta önce ya da bir hafta sonrası normal olarak kabul edilirken, 21 gün 35 günün dışına çıkıyorsa adet düzensizliğinden söz edilmektedir.

Adet döneminde kanamanın uzun sürmesi durumunda ya da iki kanama arasında lekelenme görülmesi durumunda da yine mutlaka hekime bilgi verilmesi gerekmektedir. Bu sorunun muklaka ciddiye alınması ve en kısa sürede hekime başvurulması gerekmektedir.

Zira adet düzensizliği sorununun altında hormonal değişiklikler, yumurtalık kistleri, rahim veya rahim ağzında ortaya çkabilecek polipler, endometrial hiperplazi, kadınların en fazla karşılaştığı sorunlardan biri olan myomlar ve daha nadir olarak da rahim kanserleri sayılmaktadır.

Düzensizlikler nasıl görülür?

Adetin belirlenen döngüden erken ya da geç olması durumunda söz edilen bu düzensizlik durumu farklı şekillerde görülebilmektedir. Eğer kadın 15-20 günde bir adet görüyorsa sık adet görme, 35 günden uzun yani 2-3 aydı bir görüyorsa da seyrek adet görme döngüsündedir.

Bununla birlikte adet miktarının çok az olması durumunda da kadınlar endişeye kapılabilmekle birlikte bu durum her zaman patolojik olmayabilmektedir.

Örneğin doğum kontrol hapı ve benzeri ilaç kullanan kadınlarda adet miktarında azalma gözlenebilmektedir. Kanamanın fazla olması durumunda ise vücudun kanamayı durdurma ve kanı pıhtılaştırma mekanizmalarında ortaya çıkabilecek bozukluklardan şüphelenilmektedir. Ancak yaşanan her tür değişikliği kadın doğum uzmanı ile paylaşmakta yarar görülmektedir.

Testler

Adet düzensizliği kadına bağlı kısırlık nedenleri arasında önemli bir etkeni oluşturduğu için son derece dikkat edilmesi gereken bir sorundur.

Bu nedenle bazı testlerle altta yatan nedenin net olarak ortaya konması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda yapılacak testlerin başında hormon profillerine bakılması yer almaktadır.

Burada yumurtlamayı yönlendiren hormonların normal sınırlar içinde olup olmadığına bakılır. Aynı şekilde troid hormon fonksiyonları ve süt hormonu prolaktin düzeyinin kontrol edilmesi de yapılması gereken testlerin başında yer almaktadır.

Yorumunuzu Gönderin



77 Yorum
  • ***** Yanıtla

    Merhaba, ben 19 yaşındayım. İlk regl olmamın üzerinden 5 seneden fazla bir süre geçti. Ve bu süre zarfı boyunca hep adet düzensizliğim vardı. Son dönemlerde de 3-4 ayda bir adet görüyorum hatta bu şekilde bile düzen olduğu söylenemez. Hastaneye gittim, ultrasonda ve hormon testlerimde herhangi bir problem olmadığını söyledi doktor. Doğum kontrol hapı verdi düzene girmesi için. 3,5 ay gibi bir süre önce adet oldum -çok kısa sürdü- yurtdışındaydım ve haplarım yanımda değildi o yüzden kullanmaya başlayamadım. Hala olmadım o zamandan beri. Tekrar olduğumda doğum kontrol hapını düzenli kullanmaya başlayacağım ama sizin de fikrinizi almak istiyorum. Sizce neden olur başka bu adet olmama durumu?- şuanda cinsel hayatım yok, daha önce bi ilişkiye girmedim.-

    8 Şubat 2020 / 20:54
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Adet düzensizliklerinin birçok sebebi olabilir fakat uzun yıllardır süren adet düzensizliği ya polikistik over sendromu ya da erken menopoz durumuna işaret eder. İlaçla adet görmeniz polikistik over sendromuna uyuyor. İlaçlarınızı aksatmadan kullanmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      13 Şubat 2020 / 12:40
  • ***** Yanıtla

    Merhabalar ben kübra İki senede dört kez adedi gördüm farklı farklı doktorlara gittim hormon testleri yaptırdım rahim kanseri testi yaptırdım tiroitlerime baktırdım bütün sonuçlar pozitif olumluydu her şey normaldi Gittiğim her doktor bana neden geldiğimi sordu hiçbir şeyim olmadığımı benim için yapacak hiçbir şeylerinin olmadığını söyledi bir kızım var sekiz yaşında bir çocuk daha sahip olmak istiyorum ama olamıyorum mantıklı bir açıklama bulamıyorum yaşadıklarıma psikolojik olarakta gayet iyi hissediyorum güzelsizliğimi buna bağlayamıyorum Lütfen yardım edin hem adet düzensizliği mi hem de neden çocuğum olmuyor sorusuna tutunacak bir neden arıyorum…

    8 Mart 2020 / 01:44
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Adet düzensizliklerinin birçok sebebi olabilir. Miyomlar, kistler, immünolojik faktörler, stres, erken menopoz gibi… Ultrason muayenenizi ve tetkiklerinizi tekrarlamanızı öneririz. Detaylı değerlendirme için buraya tıklayarak doktorlarımızla ücretsiz ön görüşme randevusu alabilirsiniz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      19 Mart 2020 / 08:50
  • ***** Yanıtla

    Merhabalar,ben 16 yaşındayım. Yaklaşık 2 yıl önce adet oldum ve bu süreçte genelde 1 ay oldum 1 ay olmadım. 2 yıldır düzensiz adet görüyorum. Son aylarda doğru düzgün hiç adet olmadım. Vajinamdan kahverengimsi bir sıvı geliyor. 1 2 gün çok az bir miktarda geliyor ve bitiyor,ama kan gelmiyor. Kontrol için doktora gidicem ama yinede sormak istedim. Ne gibi nedenleri olabilir acaba? Ve kadın doğuma gittiğimde ne gibi kontroller yapıcaklar. Sanırım yaşımdan dolayı sadece röntgen tarzı birşey olucakmış. Vajinama açıp bakmazlar değil mi?

    27 Haziran 2020 / 16:37
    • Bahçeci
      ***** Yanıtla

      Merhaba,

      Ergenlik döneminde düzensizlikler ve gecikmeler olabiliyor. Kadın doğuma başvurduğunuzda kan testleri ve abdominal(karından) ultrason yapılacaktır. Endişe etmeyin.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      13 Temmuz 2020 / 00:09
  • ***** Yanıtla

    Merhabalar sivilce problemimden dolayı doktorum hormon testi istedi. Adetimin 3.günü gelmemi söyledi ancak 3.günü gelmeden şehir dışına çıkmış olacağım ve bir ay daha beklemek istemiyorum.
    Adet olmadan 1 gün önce veya 1.günü hormon testi yapılabilir mi?
    Teşekkürler.

    10 Temmuz 2020 / 19:51
    • Bahçeci
      ***** Yanıtla

      Merhaba,

      En doğru sonuç için adetin 2 veya 3. günü test yaptırmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      12 Temmuz 2020 / 08:23
  • ***** Yanıtla

    Merhaba çocuk istıoruz ve polikistik overim bu yuzden doktor adetin 2.günü gel dedi reglim az geliyor yinede gidilirmi

    1 Eylül 2020 / 08:37
  • Bahçeci
    Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

    Merhaba,

    Tarlusal adet söktürücü bir ilaçtır. Sabah ve akşam tok karnınıza alabilirsiniz. İlk kutu bitince adetiniz gelecektir. Ağrı ve sancı olması normaldir. Eğer ağrınız artarsa doktorunuza gidebilirsiniz.

    Saygılarımızla,
    Bahçeci Ailesi

    2 Temmuz 2019 / 17:31
Diğer Yorumlar
1 3 4 5 6 7 8
Doktora Sorun - [blog_doktor]



Telefon Numaranız: