Bahceci Tup Bebek Adet Düzensizliği Varsa Hangi Testler Yapılmalıdır?

Adet Düzensizliği Varsa Hangi Testler Yapılmalıdır?

Normal şartlarda, düzenli adet gören bir kadının 28 günde bir kadının adet görmesi gerekmektedir. Ancak çevresel veya bir takım faktörlere bağlı olarak bu döngüde…

Adet Düzensizliği Varsa Hangi Testler Yapılmalıdır?
    

Normal şartlarda, düzenli adet gören bir kadının 28 günde bir kadının adet görmesi gerekmektedir. Ancak çevresel veya bir takım faktörlere bağlı olarak bu döngüde bazı değişiklikler yaşanabilmektedir ki bu faktörlerin başında stres gelmektedir.

Normal döngüden bir hafta önce ya da bir hafta sonrası normal olarak kabul edilirken, 21 gün 35 günün dışına çıkıyorsa adet düzensizliğinden söz edilmektedir.

Adet döneminde kanamanın uzun sürmesi durumunda ya da iki kanama arasında lekelenme görülmesi durumunda da yine mutlaka hekime bilgi verilmesi gerekmektedir. Bu sorunun muklaka ciddiye alınması ve en kısa sürede hekime başvurulması gerekmektedir.

Zira adet düzensizliği sorununun altında hormonal değişiklikler, yumurtalık kistleri, rahim veya rahim ağzında ortaya çkabilecek polipler, endometrial hiperplazi, kadınların en fazla karşılaştığı sorunlardan biri olan myomlar ve daha nadir olarak da rahim kanserleri sayılmaktadır.

Düzensizlikler nasıl görülür?

Adetin belirlenen döngüden erken ya da geç olması durumunda söz edilen bu düzensizlik durumu farklı şekillerde görülebilmektedir. Eğer kadın 15-20 günde bir adet görüyorsa sık adet görme, 35 günden uzun yani 2-3 aydı bir görüyorsa da seyrek adet görme döngüsündedir.

Bununla birlikte adet miktarının çok az olması durumunda da kadınlar endişeye kapılabilmekle birlikte bu durum her zaman patolojik olmayabilmektedir.

Örneğin doğum kontrol hapı ve benzeri ilaç kullanan kadınlarda adet miktarında azalma gözlenebilmektedir. Kanamanın fazla olması durumunda ise vücudun kanamayı durdurma ve kanı pıhtılaştırma mekanizmalarında ortaya çıkabilecek bozukluklardan şüphelenilmektedir. Ancak yaşanan her tür değişikliği kadın doğum uzmanı ile paylaşmakta yarar görülmektedir.

Testler

Adet düzensizliği kadına bağlı kısırlık nedenleri arasında önemli bir etkeni oluşturduğu için son derece dikkat edilmesi gereken bir sorundur.

Bu nedenle bazı testlerle altta yatan nedenin net olarak ortaya konması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda yapılacak testlerin başında hormon profillerine bakılması yer almaktadır.

Burada yumurtlamayı yönlendiren hormonların normal sınırlar içinde olup olmadığına bakılır. Aynı şekilde troid hormon fonksiyonları ve süt hormonu prolaktin düzeyinin kontrol edilmesi de yapılması gereken testlerin başında yer almaktadır.

Yorumunuzu Gönderin



77 Yorum
  • ***** Yanıtla

    Hocam merhaba adet düzensizligim vardı 4 aydır son adet günüm 5 subattı 5 gün geckti beta hcg yapıldı pozitif cıktı degerim 1861 ultrasyonda kese görüldü bebegn benden besin alıcgı yerde olusmus fakat bebegi göremediler 6 hafta 3 günlük hamileligm haftaya göremzsek kürtaj dediler cok korkuyorm dıs gebelık olsa kese ve besin yeri olusmaz dimi bide 3 gün önce acık renk kan geldi lekelnme sklnde 1 gün sürdü o gecti 2 gündür kahverngi akntm var buda normalmi düsük tehliksi dedi doktır progestan kullanıyorm vajina yoluyla

    4 Nisan 2019 / 14:19
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Kese rahim içerisinde görüldüyse dış gebelik durumunuz bulunmamaktadır. Kalp atışının duyulmaması durumunda küretaj gerekmektedir. Kanamanız çoğalırsa doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      8 Nisan 2019 / 12:18
  • ***** Yanıtla

    Meraba ben 11 gündür hasta olmuyorum doktor benden biyokimya kan testi istedi neden acaba

    8 Mayıs 2019 / 11:07
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Doktorunuz adet olamamanızın altında yatabilecek rahatsızlıkları tespit etmek için biyokimya kan testi istemektedir.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      8 Mayıs 2019 / 12:54
  • ***** Yanıtla

    Iyi günler ben bekarken düzenli adet goruyodum 6 aydır evliyim 18 gün arayla adet oluyorum düzensiz oluyor bunun nedeni nedir yada gebeliğe engelmi

    15 Mayıs 2019 / 12:29
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Düzensiz adet olmak yumurtlama bozukluklarına işarettir. Kadın doğum uzmanına görünmenizi tavsiye ederiz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      16 Mayıs 2019 / 17:20
  • ***** Yanıtla

    20 yaşina yeri girdm ayın 13unde adet olmam lazimken bugun ayin 25 hala olmadim 10 11 gün adetim gecikti gebelik testi yaptim nekatif cikti neden olabilir daha once bukadr hic gecikmemisti

    25 Haziran 2019 / 21:00
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Mevsim değişiklikleri, sinir ve stres, yeme düzensizlikleri gibi birçok sebep adet düzensizliğine neden olabilir. Düzensizliğiniz sonraki aylarda da tekrarlarsa doktora görünmenizi tavsiye ederiz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      26 Haziran 2019 / 12:20
  • ***** Yanıtla

    Merhaba ben düzenli bie şekilde sık adet görüyorum ama ilk defa 10 gün gecikti ilk önce eczaneden test aldım negatif çıktı içim rahat etmedi doktora gittim ultrasonla baktı hiçbişey yok dedi yine için rahat etmedi kan testi yaptırdım gebe değilsin dedi tarlusol’du sanırım bi hap verdi kullanmam için 3 defa içtim arada adet sancısı gibi sancı çekiyorum normal akıntım da oluyor ama adet olamıyorum sizce sebebi nedir ne önerirsiniz lütfen yardımcı olun

    29 Haziran 2019 / 01:02
  • Bahçeci
    Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

    Merhaba,

    Dilerseniz 444 39 49’dan bizi arayabilir ya da https://bahceci.com/iletisim/ linki tıklayarak iletişim formunu doldurabilirsiniz. Whatsapp’a ulaşmak içinse bu linki https://api.whatsapp.com/send?phone=904443949 tıklayabilirsiniz.

    Saygılarımızla,
    Bahçeci Ailesi

    1 Nisan 2019 / 11:34
Diğer Yorumlar
1 2 3 4 5 6 8
Doktora Sorun - [blog_doktor]



Telefon Numaranız: