Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Bir tanı yöntemi olan histerosalpingografi yani ilaçlı rahim filmi, servikal kanal olarak bilinen rahim ağzı kanalındaki olası tıkanıklıkları, rahmin içinde yer alan yapışıklıkları, konjenital yapısal bozuklukları ve fallop tüplerinde bulunan olası tıkanıklıkları saptamak için kullanılan görüntüleme tekniğidir.
HSG nedir, sorusunun en kısa cevabı aslında bir görüntüleme yöntemi olduğudur. 1 yıl boyunca korunmasız olarak cinsel ilişkiye girilmesine rağmen gebeliğin oluşmadığı durumlarda çiftin bu durumu doktor ile görüşmesi gerekir. Bu noktada, kadınlarda kısırlık sebebi olabilecek etken ya da etkenlerin saptanmasında kullanılan HSG testi kullanılabilir.
HSG testi tüp bebek tedavisine başlanmadan önce de embriyonun sağlıklı bir şekilde gelişmesinin önünde bulunan engellerin saptanmasında da kullanılır. Rahim filmi aynı zamanda tekrar eden düşüklerin sebeplerini araştırmak ve geçirilmiş rahim operasyonlarından sonra rahmin durumunu görüntülemek için de çekilir.
Bir görüntüleme yöntemi olan histerosalpingografi, kadın yumurtalığında olgunlaşarak fallop tüplerine ilerleyen yumurtanın, sperm ile birleştiği fallop tüplerinde bulunan yapışıklık, tıkanıklık, darlık ya da genişlik gibi anomalilerin saptanmasında kullanılan bir görüntüleme yöntemidir.
Aynı zamanda bebeğin anne karnında sağlıkla büyüdüğü uterus, bir başka deyişle rahim boşluğunda bulunan yapışıklık ya da şekil bozukluğu gibi doğuştan gelen anomalilerin saptanmasında kullanılır.
HSG rahim filmi; tekrarlayan düşük, infertilite yani kısırlık ve kapalı kanal gibi rahim ve fallop tüplerine dair hemen hemen tüm sağlık problemlerinin kolayca saptanmasında kullanılan etkili bir yöntemdir.
Rahim filmi nedir, sorusuna verilebilecek en net cevap budur. Aynı zamanda rahim filmi sonrası hamile kalanlara da sıklıkla rastlanır.
Bir tedavi yöntemi olmamasına rağmen bazı kadınların HSG çekimi sonrası gebe kaldığı bilinmektedir. Bunun nedeninin, rahim filmi çekimi esnasında verilen kontrast maddenin bir tür kimyasal etki oluşturarak fallop tüplerine ulaşımı kolaylaştırması ve rahim içi mukozayı uyararak embriyonun tutunmasına katkı sağlaması olduğu düşünülmektedir.
“Rahim filmi ağrılı mı?” sorusuna verilebilecek net bir cevap yoktur. Bu tamamen kişinin ağrı eşiği ile alakalıdır. Bazı hastalar hiçbir ağrı hissetmezken, bazıları bir miktar ağrı hissettiklerini belirtirler.
Kabaca, standart jinekolojik muayene sırasında ağrı hissedenlerin, HSG filmi çekimi esnasında da bir miktar ağrı hissettiği söylenebilir.
Ağrı eşiği düşük olanların sıklıkla sorduğu “Narkozlu rahim filmi nasıl çekilir?” sorusuna verilebilecek yanıt hastanın durumuna göre değişiklik gösterir.
Örneğin vajinismus problemi olan ya da jinekolojik muayene yaptıramayan hastalarda HSG filmi anestezi kullanılarak çekilir. Ancak anestezi kullanılacağı için görüntüleme işleminden önce belli bir süre yemek yenmemeli ve bir şey içilmemelidir. Bu yönde talebi olan hastaların, bu durumu önceden hekimleri ile paylaşmaları önemlidir.
“HSG nasıl çekilir?” sorusu hekimleri tarafından rahim filmine yönlendirilen kadınların merak ettikleri konular arasındadır. Histerosalpingografi, standart kadın doğum muayenesine ya da smear testine benzer.
Endometriumun ince olduğu, âdet bitiminden sonraki 3. gün içinde yapılan işlem sırasında kişi röntgen masasına uzanarak bacaklarını karnına doğru çeker. Hekim, spekulum adlı standart kadın doğum muayene aletini vajinaya yerleştirerek, rahim ağzının görünmesini sağlar.
Sprey yardımı bile bu bölgeye lokal anestezi uygulandıktan sonra yeni nesil suda çözünebilen kontrast madde, kateter yardımı ile rahim ağzından içeri verilir.
Bu işlem sırasında floroskopi cihazı ile birkaç dakika boyunca kontrast maddenin rahim ve fallop tüplerinden geçişi gözlenerek filmi çekilir. Tüm bu işlem sırasında çoğunlukla âdet sancısına benzer bir ağrı hissedilir ve işlem yaklaşık olarak 5-10 dakika kadar sürer.
Görüntüleme işlemi sırasında çekilen film sayesinde rahim içinde ve fallop tüplerinde herhangi bir problem olup olmadığı kolay ve hızlı bir şekilde anlaşılır. Eğer sıra dışı bir durum var ise tanı netleşir ve hekim tarafından uygun tedavi planlanır.
Rahim filmi çektirenler, işlem sonrasında kasıklarda hafif ve orta derecede ağrı hissedebilir. Bu tamamen normal bir durumdur. Ancak ağrı azalma eğiliminde değilse hekiminiz ile iletişime geçmeli ve durumu bildirmelisiniz. Rahim filmi sonrası az miktarda kanama ya da lekelenme görülmesi olağan bir durumdur.
Bir yılı aşkın süre boyunca düzenli ve korunmasız olarak cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebe kalamayan kadınlarda tanı amaçlı rahim filmi çekilir. Aşılama ya da tüp bebek tedavisi öncesinde de genel kontrol için rahim filmine başvurulur. Histerosalpingografi, âdet bitiminden sonraki 3. gün içinde uygulanır.
Peki, HSG ne zaman çekilmez? Enfeksiyon varlığında enfeksiyon tedavi edilene kadar, aynı zamanda menstrüasyon esnasında ya da gebelik ihtimalinin bulunduğu zamanlarda da rahim filmi çekilmez. Çekim öncesinde ve sonrasında genel olarak bir kısıtlama bulunmasa da hekimin bu konudaki tavsiyelerine dikkat edilmelidir.
Histerosalpingografi çekimi ile hekimler, rahim içi boşluğunun şekli hakkında bilgi sahibi olur. Böylece gebeliği engelleyici miyom ve polip varlığı saptanabilir.
Aynı zamanda doğumsal olarak bulunan, geçirilmiş cerrahi operasyon sonrası ya da geçirilmiş enfeksiyonlara bağlı olarak oluşan yapısal bozuklukların varlığı tespit edilir.
Yumurtalıktan çıkan yumurtanın aşağı doğru ve spermin yukarı, yani yumurtaya doğru ilerleyişini engelleyici bir tıkanıklığın olup olmadığı da bu görüntüleme yöntemi ile netleşir. “HSG ya da rahim filmi neden çekilir?” sorusuna bu şekilde yanıt verilebilir.
Rahim filmi sonrası yumurtlama normal seyrinde devam eder. HSG çektirenler arasında film çekildikten sonra doğal yollardan hamile kaldıklarını belirtenlerin sayısı bir hayli fazla olsa da bunun nedeni tam olarak bilinmemektedir.
Bir tedavi yöntemi olmayan histerosalpingografi sadece görüntüleme yöntemi olmasına rağmen belli bir basınçla verilen kontrast maddenin tüplerde bulunan küçük tıkanıkları, ufak yapışıklıkları ve olası pıhtıları açtığı düşünülmektedir.
Böylece yumurta ve spermin fallop tüpleri içinde ilerleyişinin önünün açıldığı ve embriyonun rahim duvarına tutunmasının kolaylaştığı ve bu sayede doğal yollarla gebeliğin sağlandığı düşünülmektedir.
Merkezlerimizde rahim filmi çekilmemektedir. Rahim filmi çektirmek isteyen hastalarımız bir görüntüleme merkezinden randevu alarak çektirebilir.
HSG filmi çektirenler, çekim sonrası kısa bir istirahatten sonra rahatlıkla gündelik hayatlarına dönebilirler. Ancak nadiren de olsa rahim filmi sonrası enfeksiyon sorunu yaşanabilir.
Yaklaşık olarak her 100 hastadan birinde görülen rahim filmi sonrası enfeksiyon belirtileri genellikle artan ağrı, ateş baş dönmesi, halsizlik, bulantı ve kusma gibi şikayetler ile kendini gösterir.
Böyle bir durumla karşılaşılması durumunda vakit kaybetmeden hekime başvurulmalıdır. HSG uygulaması sonrasında hastada hafif bir ağrı olması normaldir. Hissedilen ağrı, kasık ağrısı ya da âdet ağrısına benzer ve ilk günden itibaren azalarak kendiliğinden yok olur.
Rahim filmi çekimi ve çekim esnasında verilen ilaçlar âdet gecikmesine ya da düzensizliğine yol açmaz. Ancak hekiminiz tarafından farklı bir işlem ya da tedavi için verilmiş ilaçlar ya da gebelik bu duruma sebep olabilir.
Histerosalpingografi çekimi sonrası hekiminiz belirtmediği sürece, çekimin yapıldığı ilk günden sonra cinsel perhiz ve gebelik istendiği sürece korunma gerekmez.
Çekim esnasında alınan radyasyon ya da eğer uygulandıysa anestezi işlemi, oluşacak olan gebeliğe olumsuz bir etkide bulunmaz. Rahim filmi çekimi sonrası IUI olarak bilinen artifisiyel inseminasyon, diğer bir deyişle aşılama işlemi hekim tarafından önerildiği sürece uygulanabilir. Rahim filmi fiyatları ise kullanılan cihazın kalitesine, hekimin bu konudaki uzmanlığına göre değişmektedir.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.