Tüp Bebek Tedavisine Ne Zaman Başlanmalı, Merkez Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tüp Bebek Tedavisine Ne Zaman Başlanmalı, Merkez Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

-Çocuk sahibi olmak isteyen bir çift ne zaman tüp bebek tedavisine başvurmalıdır?

Bu tanıyla ilgili bir şeydir. 35 yaş altında çocuk sahibi olmak isteyen bir çift birinci yılın sonunda hala bir gebelik yoksa doktora başvurması gerekir. Kadın 35 yaşı üstüyse o takdire de 6 ay sonra bir doktora başvurması gerekir. Tüp bebek konusu çiftin aldığı tanıya göre değişir. Eğer hiç bir şey bulunamazsa belli bekleme süreleri ve ara tedaviler vardır. Örneğin, erkeğin sperm sayısı çok az ise direkt tüp bebekle başlanmalıdır. Alınan tanıya göre, tüp bebek öne alınır veya arada başka tedaviler yapılır daha sonra başlanır.

[related]

-Doğal yollarla anne baba olamayan çiftler için tek seçenek tüp bebek tedavisi midir?

Tüp bebek dışında başka tedavi seçenekler vardır. Örneğin, hastanın çikolata kisti vardır çok büyük bir kistse çıkartılması gerekebilir, küçükse buna gerek yoktur. Hastanın yumurtlaması yoksa yumurtlama tedavileri yapılması gerekir. Endometriozisi varsa hastanın, onun laparoskopik tedavisi yapılır. Daha sonra tüp bebeğe geçilebilir. Rahim ağzı darlık varsa o durumda önce aşılama yapılır aşılamada başarılı olunmazsa tüp bebeğe geçilir. Medikal ve cerrahi bazı tedaviler hastanın durumuna göre uygulanır bunlarda herhangi bir başarı elde edilemezse o zaman tüp bebekte bir seçenektir. Özellikle bekleme sürelerine dikkat etmek gerekir. Genç hastalarda hiç bir problem yoksa herhangi bir tedaviye yönlendirmenin de anlamı yoktur. Öncelikle bekleme süresi verilir. Örnegin, rahim filmi çektiririz, erkeğin sperm sayısı normal, kadınının hormonları normal, yumurtalıkları yeterliyse bu hastalara 6 aylık bir bekleme süresi verilir. Bu bekleme sürelerinin içinde yaklaşık bu hastaların %50’si gebe kalırlar. Çünkü çektiğimiz filmler, rahim yollarında kanallarında açılmasına neden oluyor, biraz antibiyotik etkisi yapıyor ve orayı temizliyor. Sonrasında da hastalar hızlı bir şekilde gebe kalabiliyorlar. Herkese farklı tedavi yöntemleri uyguluyoruz. Kişiye göre tedavi uyguluyoruz.

-Çiftler tedaviye karar verdiklerinde tüp bebek merkezini seçerken nelere dikkat etmelidir?

Çiftlerin araştırıcı olması gerekir. Merkezdeki başarı oranlarına, ikincisi merkezin sürecine bakmaları gerekir. Yani merkez yeni bir merkez mi? yoksa uzun yıllardır deneyimimi olan merkez mi? buna dikkat etmeliler. Merkezin embriyoloji laboratuvarı, çalışan doktorları, embriyogları çok önemlidir. Çünkü tüp bebekte deneyimlerden yola çıkarak bir başarı elde edilir. Hekimlerin birbirleriyle iletişimi sırasında hastalar büyük konseylerde tartışılır ve bu tartışmanın sonucunda da o hasta için en doğru seçim bulunuyor. Merkez seçimi yapılırken dondurulmuş embriyolardaki başarılara dikkat etmeleri gerekir. Dondurulmuş embriyo gebeliklerinde, gebelik oranı düşükse o merkezden uzak durmaları gerekiyor. Çünkü bu durum tüp bebek işini doğru yapamıyor anlamına gelmektedir.

-Çiftler tedaviye karar verince, merkez olarakta sizin merkezini seçti ve başvurdu neler yaşayacaklar nasıl bir süreçten geçecekler?

İlk önce testlerine, hormonlarına, filmlerine spermiogramlarına bakıyoruz bunları değerlendiriyoruz ve yola çıkıyoruz. Tedaviler genellikle adetin 2. günü başlar. Adetin 2. gününden itibaren yaklaşık 10-12 günlük bir süreçtir. Bu sürecin sonunda yumurtalar belli bir büyüklüğe gelir ve artık olgunlaşmıştır dışarıya almaya hazır demektir. O takdirde vajinal bir ultrason aracılığıyla hasta uyuturlar probun üzerine bir iğne takılır ve direkt overlerden bütün yumurtalar toplanır. Dış ortamda eşin spermiyle döllenir ve büyütülür sonra belli bir aşamaya gelince iki yol vardır. Ya dondurulup saklanır bir sonraki adet döneminde transfer edilir veya da direkt taze olarak transfer işlemi yapılır. Transfer işleminden sonra yarım saat dinlenirler. Yarım saat sonrasında ister yürüyerek isterse taksi de nasıl isterlerse evlerine gidebilirler. Embiyo artık dışarıdan gelecek müdahalelere kapalıdır. Evin de 1-2 gün dinlenme öneriyoruz ama dinlenmeseler de olur. Yaklaşık 10 ile 15 gün sonra yapılan beta HCG testiyle gebelik olup olmadığı ortaya çıkar.

Sizi Arayalım

Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.

Sizi Arayalım


    Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.

    Tüp Bebek Tedavisine Ne Zaman Başlanmalı, Merkez Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

    Sizi Arayalım

    Telefon numaranız:

      ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.


      Geri
      Whatsapp
      Sizi Arayalım
      Bizi Arayın
      Messenger

        ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.