Tüp bebek tedavisi, tüm aşamaları ve detaylarıyla bir bütün olarak ele alınır. Tedavi sürecinde atılan her doğru adım, tüp bebek işlemlerinin başarılı sonuçlanma ihtimalini artırırken yapılabilecek hatalar ise başarı şansını düşürür. Bu nedenle, tüp bebek tedavisi gören kadınların her türlü noktaya büyük özen göstermesi gerekir.
Tedavi sürecinde dikkat etmeniz gerekenlerden biri beslenmedir. Tüp bebek tedavisinde faydalı yiyecekler tüketilmesi, metabolizmayı destekleyeceği için tedavinin gebelikle sonuçlanma ihtimalini yükseltir.
Tüp bebek tedavisinde yenmemesi gerekenler konusunda tedbirli davranmanız ise tedavi sürecinizin görebileceği zararlardan korunmanıza yardımcı olur. Eğer bu özel süreçte nasıl beslenmeniz gerektiğini merak ediyorsanız, aşağıdaki ipuçlarından yararlanabilirsiniz.
Tüp Bebek Tedavisinde Kadınlarda Beslenme
Tüp bebek tedavisinin başarılı sonuçlanması için ne yenmelidir? Bu soru, tüp bebek tedavisi gören pek çok kadının aklına takılan en önemli noktalardan biridir.
Tedavinin başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biri, anne adayının kilosudur. Fazla kilo, metabolizmanın doğal bir şekilde çalışmasını olumsuz yönde etkileyebilir ve bu nedenle de hamilelik şansını düşürebilir.
Bu yüzden, tüp bebek tedavisi görmeye karar veren kadınların tedavi başlamadan önce dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenmesi ve varsa fazla kilolarından kurtulması, son derece önemlidir.
İdeal kiloya kısa sürede ulaşmak için şok diyetler ve sağlıksız yöntemler uygulamak da riskli kabul edilir. Şok diyetler, bağışıklık sistemini ve kan değerlerini olumsuz yönde etkileyebileceği için anne adayının sağlığında bozulmalara yol açabilir.
Bu yüzden kilo verme sürecinin uzman diyetisyen kontrolünde gerçekleşmesi ve anne adayının sağlığını tehlikeye atmadan diyet yapması büyük önem taşır.
Tüp bebek tedavisinin öncesinde ve sonrasında, tüm besin değerlerini içeren ve tamamen sağlıklı yöntemlerden güç alan bir beslenme programını takip etmenizde yarar bulunur.
Bu noktada, tüketeceğiniz gıdaların hücre üretimini artırması, hormonlarınızı dengelemesi, metabolizmanızı güçlendirmesi ve vücudunuza enerji vermesi de son derece önemlidir.
Hücre üretimini artıran gıdalar, vücudunuzu gebeliğe hazırlar ve özellikle embriyo transferi sonrasında vücudunuzun hamileliğe uyum sağlamasına yardımcı olur.
Metabolizma güçlendiren ve enerji veren yiyecekler de vücudunuzdaki kas ve dokuları güçlendirmeleri sayesinde hamile kalma şansınızı yükseltir.
Yeşil yapraklı sebzeler, badem ve fındık gibi doğal yemişler; folik asit, protein ve sağlıklı yağ içermeleri sebebiyle bu süreçte tüketebileceğiniz en ideal gıda çeşitleri arasında bulunur.
Bu süreçte mutlaka tüketmeniz gereken bir diğer gıda da balıktır. Hem protein hem de Omega 3 içermesi sayesinde vücudunuzu güçlendiren balık çeşitleri, tüp bebek tedavisi sürecinde size büyük bir avantaj sağlar. Bu süreçte tüketebileceğiniz diğer gıdalar ise şöyledir:
Kuru fasulye, nohut, barbunya gibi bakliyatlar, bitkisel protein içermeleri sayesinde son derece faydalıdır. Haftada 2 ya da 3 öğün bakliyat tüketerek vücudunuzu güçlendirebilir ve gebelik ihtimalini artırabilirsiniz.
Tüp bebek tedavisinin öncesinde ve tedavi sonuçlanana kadar geçen sürede gazlı içeceklerden uzak durmanızda yarar bulunur. Kola, soda, gazoz gibi içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, su, ayran gibi doğal ve zararsız içecekleri tercih edebilirsiniz.
Bu süreçte sıvı tüketimini artırmanız da sağlığınız açısından önem taşır. Bu yüzden günde en az 2 litre sağlıklı sıvı tüketmeye özen göstermeniz önerilir.
Tüp bebek tedavisinden önce kilo vermeye çalışsanız dahi, karbonhidrat tüketimini tamamen bırakmamanız tavsiye edilir. Haftada 1 ya da 2 kez haşlanmış sade makarna tüketebilir; tam buğdaylı, çavdarlı ya da kepekli ekmeklerle öğünlerinizi güçlendirebilirsiniz.
Tüp Bebek Tedavisinde Yenmemesi Gerekenler
Tüp bebek tedavisinde, hamilelik sürecine zarar verebilecek yiyecek ve içeceklere dikkat etmeniz de büyük önem taşır. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, tüketeceğiniz yiyecek ve içeceklerin ödem söktürücü etkide bulunmamasıdır.
Ödem söktürücü yiyecek ve içecekler, güçlü etkileri yüzünden hamileliğe zarar verebilir ve tutmuş embriyoların bile düşmesine yol açabilir.
Tedavi boyunca dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de yiyeceklerin pişirme yöntemleridir. Kızartma gibi yöntemlerle pişirilmiş yemeklerden uzak durmanız, gebe kalma sürecinizi kolaylaştırır.
Aşırı seviyede yağ ve şeker içeren yiyeceklere de dikkat etmeniz önerilir. Yağlı yiyecekler, damar tıkanıklığından kolesterole kadar pek çok rahatsızlığı tetikleyerek vücut direncini düşürür ve hamile kalmanızı zorlaştırır.
Yüksek oranda şeker içeren yiyecek ve içecekler de kan şekerinde dalgalanmalara yol açarak vücudunuzu güçsüz bırakır. Bu yüzden hamile kalmaya karar verdiğiniz andan itibaren bu tarz gıdaları hayatınızdan çıkartmanızda ve tamamen doğal yöntemlerle pişirilmiş, düşük kalorili organik yiyecek ve içeceklere yönelmenizde yarar bulunur.
Embriyo Transferi Sonrası Beslenme Listesi
Embriyo transferinden sonra geçen süreç, tüp bebek tedavisi açısından son derece kritiktir. Tedavinin başarılı olup olmadığı, bu süreç sonunda anlaşılır ve en ufak bir hata bile sürecin olumsuz şekilde noktalanmasına yol açabilir.
Bu yüzden transfer sonrasında beslenmenize dikkat etmeniz büyük önem taşır. Peki bebeğin tutması için ne yenmeli? Bu süreçte tüketmeniz önerilen yiyecek ve içecekler şöyledir:
- Yeşil yapraklı sebzeler,
- Haşlanmış beyaz et,
- Kavrulmamış kuruyemiş,
- Haşlanmış yağsız bakliyat,
- Gazsız doğal içecek,
- Ödem söktürücü özelliği bulunmayan doğal meyveler,
- Süt ve süt ürünleri.
Eğer siz de tüp bebek tedavisi görmek ve hayallerinizdeki bebeğe kavuşmak istiyorsanız, Bahçeci Tüp Bebek Merkezi ile hemen iletişim kurabilirsiniz. Tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
2 Yorum
Merhaba transfer gününden 1 gün önce ananas özü içeren bromelian tablet içmiştim. Bu embryonun rahme tutunmasına sebep olabilir mi ?
9 Aralık 2021 / 20:07Merhaba,
Olumlu ya da olumsuz net olarak etkilediğine dair bir bilgi bulunmamaktadır. Dileriz güzel haberler alırsınız.
Sevgilerimizle,
14 Aralık 2021 / 09:39Bahçeci Ailesi
Diğer Yorumlar