Bahceci Tup Bebek

Adet (Regl) Kanamasının Az Olmasının Nedenleri

Adet (Regl) Kanamasının Az Olmasının Nedenleri; Normal vajinal kanama yumurtlamanın başladığı 10-15 yaşlarında başlar ve menopozun başladığı 45-50 yaşları arasında son bulur. Normal adet…

Adet (Regl) Kanamasının Az Olmasının Nedenleri
    

Adet (Regl) Kanamasının Az Olmasının Nedenleri; Normal vajinal kanama yumurtlamanın başladığı 10-15 yaşlarında başlar ve menopozun başladığı 45-50 yaşları arasında son bulur.

Normal adet (regl) döngüsü 28 günde bir olur. Bu sürenin 21-35 gün arasında olması normal kabul edilir.

Bir adet döneminde normalde 50-100 ml kadar kan kaybedilir. Kanama miktarının 20-30 ml den az olması hipomenore olarak değerlendirilir.

Bu durumda kadınlar ya hiç ped kullanmazlar veya 1-2 ped ile adet dönemi sonlanır. 90 ml fazla olmasına ise hipermenore adı verilir. ‘’2 gün süren adet kanaması normal mi?’’ sıklıkla merak edilir. Bir adet dönemi 2-7 gün sürebilir. Bu süre kadından kadına değişir.

Aşağıdaki durumlar söz konusu ise adet döneminizin hafif geçtiğini düşünebilirsiniz:

  • Kanamanız 2 günden daha az sürdüyse
  • Kanama miktarınız çok az ve lekelenme tarzındaysa
  • Bir veya iki düzenli adet periyodunu kaçırdıysanız
  • 21-35 günden daha kısa sürede adet gördüyseniz

Adet kanamasının sadece tuvalette gelmesi ve adet kanının az gelmesi yetersiz adet döngüsü (hipomenore) durumunda sıklıkla görülür.

Adet Kanaması Neden Azalır?

Adet kanının az gelmesi değişik nedenlerden dolayı olabilir. Bunlar:

  • Yaş: Ergenlik dönemi ve menopoz döneminde oluşan hormonal düzensizlikler nedeniyle kanamanın miktarı ve süresi azalabilir.
  • Kilo ve diyet: Yapılan araştırmalar kilo ve vücut yağ kitlesindeki değişikliklerin adet miktarı ve süresini etkilediğini göstermiştir.Aşırı kilolu olanlarda hormon düzensizliğine bağlı adet düzensizliği oluşabilir. Aynı zamanda yapılan şok diyetler ve hızlı kilo vermek nedeniyle adet düzensizliği oluşabilir.
  • Hamilelik: Adet kanamasının az olması hamilelik belirtisi mi? Bu sorunun cevabı sıklıkla merak ediliyor. Hamileliğin erken döneminde bir miktar lekelenme şeklinde kanama olabilir. Buna yerleştirme kanaması (implantasyon kanaması) denir. Bu durum yumurta rahim duvarına yerleştiği zaman meydana gelir. Yerleştirme kanaması genellikle 1-2 gün sürer.
  • Emzirme: Sıklıkla emzirme döneminde kadınlar adet görmezler. Süt salgılanmasını sağlayan prolaktin hormonunun miktarı artar ve bu durum yumurtlamaya engel olur. Buna bağlı olarak adet döngüsü oluşmaz. Adet döngüsü yeniden başladığında ise kanamalar hafif olur. Korunmasız cinsel ilişkiye girenler bu dönemde hamile kalabilirler ve yerleştirme kanaması görebilirler.
  • Doğum kontrol yöntemleri: Hap ve spiral gibi doğum kontrol yöntemleri düzensiz ve yetersiz kanamaya neden olabilirler. Çünkü bazı doğum kontrol yöntemleri yumurtlamaya engel olur. Yumurtlama olmayınca ya adet döngüsü oluşmaz yada lekelenme tarzında hafif kanama oluşur.
  • Stres: Ani ve yoğun yaşanan stres hormonal düzensizliğe neden olarak adet döngünüzü bozabilir. Genellikle stresli dönem geçtikten sonra döngüler normal hale gelir.
  • Aşırı egzersiz: Aşırı spor yapan ve vücut ağırlıkları çok düşük olan kadınlarda adet miktarı azalabilir.
  • Yeme bozuklukları: Anoreksiya Nervoza ve Bulimia Nervosa gibi yeme bozukluklarında hormonal düzensizliğe bağlı olarak adet düzensizliği yaşanabilir ve adet miktarı azalabilir.
  • Polikistik over sendromu: Polikistik over sendromu anormal kilo alma, vücutta sivilcelerin ve tüylenmenin arttığı, adet düzensizliği görülen bir hastalıktır. Aynı zamanda kısırlık nedenleri arasındadır. Polikistik over sendromunda yumurtalıklarda düzensiz kistler oluşmuştur. Tanı genellikle ultrason yardımı ile konulur. Tedavide kullanılan doğum kontrol hapları adet düzensizliğine iyi gelebilir.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.

Şeker hastalığı ve tiroid fonksiyon bozukluğu da düzensiz ve hafif kanamalara neden olabilir. Düzensiz ve lekelenme şeklindeki kanamanın sebebi endometriyozis, rahim kanseri ve rahim ağzı kanseri gibi rahatsızlıklar da olabileceği için bilinçli olunmalıdır.

Adet Kanamasının Az Olması Hamilelik Belirtisi midir?

‘’Adet kanamasının az olması hamilelik belirtisi mi?’’ çok sıklıkla sorulan bir sorudur. Bazen adet kanaması sayılan kanamalar hamilelik belirtisi olabilir. Bu kanamalar genellikle çok hafiftir. 1- 2 gün sürer.

Genellikle çoğu kadın hamile olduğundan habersizdir. Bu kanama türüne yerleştirme kanaması veya implantasyon kanaması adı verilir. Genellikle beklenen adet döneminden hemen önce gerçekleşir. Hamileliğin çok erken belirtisi olarak kabul edilir.

İmplantasyon süreci döllenme ile başlar. Döllenen yumurtadan oluşan embriyonun rahim duvarına yerleşmesine implantasyon denir.

İmplantasyon, yumurta döllendikten 1-2 hafta sonra gerçekleşir. İmplantasyon kanaması genellikle beklenen adet döneminde 1-2 gün önce oluşur. Yerleşme kanaması pembe renkli veya kahverengi olabilir. İmplantasyon kanaması genellikle 48 saatten kısa sürer.

Oluşan kanama miktarı çok azdır, sıklıkla lekelenme tarzında kanama olur. İmplantasyon kanaması sırasında kadınlar sıklıkla hafif ve geçici kramplar hissederler.

Bu kanama sırasında bazı kadınlarda ruh hali değişiklikleri, baş dönmesi, memelerde hassasiyet, mide bulantısı, iştah kaybı ve hafif ateş olabilir.

Yerleşme kanaması normal bir hamilelik belirtisidir bu nedenle tedaviye gerek yoktur. Kanama başlangıçta hafif daha sonra şiddetli olursa mutlaka doktora gitmek gerekir.

Adet Kanamasının Artması için Ne Yapılmalı?

Adet kanaması miktarı çok azsa bir doktora görünmenizde fayda var. Yetersiz adet kanamasının nedeni yukarıda saydıklarımızdan biri olabilir. Hekiminiz yetersiz adet kanamasının nedenini öğrenmek için sizi muayene edecek ve bazı testler isteyecektir.

Neden bulunduktan sonra tedaviye yönelinir. Kilo vermeniz istenebilir. Aşırı zayıfsanız bir diyetisyene yönlendirilerek kilo almanız sağlanabilir. Aşırı spor yapan ve stres altında bir sporcu iseniz bu konuda size bilgi verilir.

Polikistik over sendromu gibi bir hastalığınız varsa doğum kontrol ilaçları ve metformin başlanabilir. Kısaca hormonal düzensizliğin nedeni bulunarak tedavi edilir.

Adet döneminde kanamanın çok olması için ne yapılmalı? Adet miktarınız çok azsa evde yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Sıcak duş almak, meditasyon yaparak gevşemek, yürüyüş yapmak, bisiklete binmek, koşmak stresi azaltır ve gevşeme sağlar.

Hekiminize danışarak vitamin takviyesi alabilirsiniz. Hipomenore (adet kanının az gelmesi) genellikle kendiliğinden geçer.

Adet Döneminde Kahverengi Kan Gelmesi

Gelelim “Adet döneminde kahverengi kan gelmesi nedir?” sorusunun cevabına. Çoğu kadın kahverengi veya pembe akıntı gördüğünde çok endişelenir. Kadınlarda kahverengi akıntının pek çok nedeni olabilir. Bunlar:

  • Adet kanamasının başlangıcında ve sonunda kahverengi akıntı normalde görülebilir.
  • Cinsel ilişki ve vajinada yabancı cisim tahrişe neden olarak kanamaya neden olabilir. Bu kan biraz beklerse rengi kahverengiye döner.
  • İki adet döngüsünün tam ortasında yumurtlama kanaması olabilir. Bu kanamanın rengi kahverengi olabilir.
  • Hipomenore denilen az miktarda adet görme durumunda kanama kahverengi olabilir.
  • Bazen doğum kontrol hapı ve spirale bağlı kahverengi kanama olabilir.
  • Yerleşme kanaması kahverengi olabilir, hamileliğin habercisidir.
  • Dış gebeliğin erken belirtilerinden biri kahverengi kanama olabilir.
  • Yumurtalık kistleri nedeniyle adet dönemleri arasında kahverengi kanama olabilir.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



6 Yorum
  • ***** Yanıtla

    Bu ay adet kanamam çok az geldi neden acaba sprialvar bende bundan. Kaynaklimidjr bilgi alabilirmym

    13 Ağustos 2022 / 17:02
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Doktora başvurmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      15 Ağustos 2022 / 10:32
  • ***** Yanıtla

    Merhaba gecen ay ve bu ay yani 2 aydır adet kanamam düzensiz ve çok az geliyor gün içinde 2 kez ped değiştiren ben 2 günde 1 ped ile idare edebiliyorum bu durumun nedeni ne olabilir? (Troid bezim yavaş çalışıyor bu sebeple levotiron kullanıyorum.bundan 3 ay önce de cansel birliktelik yaşadım doğum kontrol hapı ve kondom ile korunduk.birliktelikten sonraki kanamam gayet normaldi fakat son 2 kanamam oldukça az.)

    29 Ağustos 2022 / 19:35
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Sizi muayene etmeden net bir şey söyleyemeyiz. Dilerseniz 444 39 49 numaralı telefondan randevu alabilirsiniz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      31 Ağustos 2022 / 09:24
  • ***** Yanıtla

    Bu ay adet dönemimde sadece ilk gun lavaboda biraz oldu kanamam sonradan olmadi ama test yaptiğimd hamile çikmadim nedeni nedie?

    10 Eylül 2022 / 15:44
    • Bahçeci
      Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Yanıtla

      Merhaba,

      Birçok sebebi olabilir. Doktora başvurmanızı öneririz.

      Saygılarımızla,
      Bahçeci Ailesi

      12 Eylül 2022 / 09:27
Diğer Yorumlar
Doktora Sorun - [blog_doktor]



Telefon Numaranız: