Bahceci Tup Bebek

Yumurta Toplama İşlemi (OPU) Nedir, Nasıl Yapılır?

Yumurta Toplama İşlemi (OPU) Nedir, Nasıl Yapılır? Yumurta toplama işlemi, temel olarak anne adayının olgunlaşan yumurtalarının alındığı operasyon olarak tanımlanabilir. Anestezi altında ve ultrasonografi…

Yumurta Toplama İşlemi (OPU) Nedir, Nasıl Yapılır?
    

Yumurta Toplama İşlemi (OPU) Nedir, Nasıl Yapılır? Yumurta toplama işlemi, temel olarak anne adayının olgunlaşan yumurtalarının alındığı operasyon olarak tanımlanabilir.

Anestezi altında ve ultrasonografi eşliğinde yapılan bu işlem sayesinde, anne adayının yumurtalıklarında olgunlaştırılan sağlıklı yumurtaların bir kısmı, laboratuvar ortamında sperm hücresi ile birleştirilmek üzere toplanır.

Üremeye yardımcı tüp bebek tedavisinin bir parçası olan yumurta toplama işlemi hakkında en çok merak edilen “Yumurta toplama işlemi nedir?” “Yumurta toplama işlemi ne kadar sürüyor?” ve “yumurta toplama ağrılı bir işlem midir” gibi soruların yanıtlarını yazının devamında bulabilirsiniz.

Yumurta Toplama İşlemi (OPU) Nasıl Yapılır?

Yumurta toplama işlemi öncesi bazı sistemik hastalıkların dışlanması için laboratuvar testleri istenir. Yumurtalıkların mevcut durumunun değerlendirilmesi için vajinal ultrasonografi yapılır.

Ayrıca var olan yumurtaların olgunlaşmasına yardımcı olmak için çatlatma iğnesi adı da verilen hormon enjeksiyonları yapılır. Böylece yumurtaların daha hızlı olgunlaşması sağlanır.

Hormon enjeksiyonundan yaklaşık 36 saat sonra yumurtalar genellikle olgunlaşmış olur. Farklı bir deyişle, genellikle adetin 3. gününde yumurta olgunlaştırma işlemleri başlar ve 15-18. günde de yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir. Sıklıkla sorulan “Yumurta toplama işlemi adetin kaçıncı günü yapılır?” sorusu, bu şekilde yanıtlanabilir.

Yumurta toplama işlemi (OPU) için öncelikle kişiye anestezi uygulanır. Yumurta toplama işleminde uygulanan anestezi sayesinde kişi, işlemi hissetmez.

Anestezi uygulanmasının ardından öncelikle anne adayının vajinası, steril bir solüsyonla yıkanır. Daha sonra ultrason rehberliğinde, özel bir iğne yardımı ile aspire edilerek yumurtaların toplanması işlemi yapılır.

Bu işlem yaklaşık 15-20 dakika zaman alır. OPU işlemi sonrası hafif miktarda vajinal kanama, alt karın ve/veya kasık bölgesinde kramplar oluşabilir. Bu durum son derece normaldir.

Yumurta Toplama İşlemi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yumurta toplama işlemi, anestezi yardımıyla yapılan cerrahi bir girişimdir. Bu nedenle, hekim aksini belirtmediği sürece işlemden en az 6 saat önce hiçbir yiyecek ve içeceğin tüketilmemesi gerekir. Ayrıca sigara dumanı ve parfüm gibi güçlü kokular da hassas yumurtalar için zararlı olabilir.

Bu tip güçlü ve keskin kokulara yumurta toplama işlemi öncesinde mümkün olduğunca maruz kalınmamalıdır. Duş alınmasında herhangi bir sakınca görülmese de duş sonrasında krem, losyon gibi kozmetik ürünlerin kullanılmaması son derece önemlidir. Ayrıca düzenli olarak kullanılan ilaçlar, işlemin planlanması aşamasında mutlaka doktora bildirmelidir.

İşlem öncesinde, hepatit, HIV gibi serolojik testlerin yanı sıra olası komplikasyonları engellemek adına birtakım kan tahlilleri de yapılır.

Bu nedenle işlemin yapılacağı merkeze ortalama 1 saat öncesinden gelinmelidir. Mesane ve bağırsaklarda hasar oluşmasını engellemek ve trans vajinal ultrason ile yumurtaları daha net değerlendirebilmek adına kişi, işlem öncesinde mutlaka idrarını yapmış olmalı, mesane kesinlikle dolu olmamalıdır.

Yumurta Toplama İşlemi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anne adayları genellikle işlem sonrası hızlı bir şekilde iyileşirler. Çoğu kişi, yumurta toplandıktan sonraki iki saat içinde eve gidebilir. Anesteziden sonra kişinin araba kullanması, sakıncalı olacağı için kişiyi eve götürmek için hastanın yanında birisinin olması önerilebilir.

“Tüp bebekte yumurta toplama işlemi ağrılı mı?” sorusunun yanıtı kişiden kişiye değişmekle beraber, acı eşiği düşük olan bazı kişilerde, pelvik ağrı ve kramplar görülebilir. Doktorun önerdiği ağrı kesicilerin kullanılması, kişinin rahat etmesini sağlar.

Yumurta toplama işleminde, bir miktar kanama olması olağandır. Ancak kanama, bir adet periyodundan daha az miktarda olmalıdır. Daha fazla kanama varlığında bu durum mutlaka hekime bildirilmelidir.

Ayrıca işlem sonrasında ağırlık kaldırmaktan ve yorucu egzersizlerden kaçınılmalı, alkol ve kafeinden uzak durulmalı, hamilelik süreci başlayana kadar küvet banyolarından, jakuzilerden ve havuza girmekten kaçınılmalıdır.

Yumurta Toplama İşlemi Ne Kadar Sürüyor?

Yumurtalıkların çok sayıda sağlıklı yumurta geliştirmesi için hormon bazlı uyarıcı ilaçların kişiye başlanmasından yaklaşık 36 saat sonra, yumurtalar olgunlaşmaya ve yumurta toplama işlemi için uygun bir ortam sağlanmaya başlar.

Anne adaylarının genellikle 1 saat öncesinden işlemin yapılacağı merkeze gelmeleri önerilir. Genel muayene ve taramalar yapıldıktan sonra işlem, anestezinin uygulanması ile devam eder. Bu süreçten sonra yumurta toplama işlemi, yaklaşık 15-20 dakikada yapılır.

İşlem sonrası anne adayı, yaklaşık 2 saat boyunca klinikte takip edilir. Bu sürecin ardından taburcu edilir ve birkaç gün boyunca kişinin dinlenmesi önerilir.

Yumurta Toplama Sonrası Cinsellik

Yumurta toplama işlemi öncesinde anne adayının cinsel ilişki yaşanmasında bir sakınca olmasa da tüp bebek tedavisi kapsamında işlemin yapılacağı gün, baba adayından da sperm alınması gerekir.

Bu nedenle baba adayının, yumurta toplama işlemi öncesinde 3 gün boyunca cinsel perhize girmesi ve ilişkiye girmekten kaçınması önerilir.

Bazı vakalarda ise dondurulmuş sperm kullanılır. Bu yöntemde sperm flakonları çözülerek tedaviye dahil edilir. Bu tip vakalarda cinsel perhize girilmesine gerek yoktur.

Anne adaylarının işlem sonrası pelvik ağrıları olabileceğinden ötürü yumurta toplama işlemi sonrası cinsel ilişkiye girilmesi önerilmez.
Çiftin ne zaman cinsel ilişkiye girebileceği konusunda hekimin önerileri doğrultusunda hareket edilmelidir.

Tüp Bebekte Toplanan Yumurta Sayısı Kaç Olmalı?

“Tüp bebekte toplanan yumurta sayısı kaç olmalı?” sorusunun cevabı, kişinin yaşına, hormonal ve metabolik birtakım durumlara bağlı olarak değişebilir. Ancak 10-15 adet olgun ve sağlıklı yumurtanın toplanması, ideal yumurta sayısı olarak görülür. Bununla birlikte toplanan yumurta sayısı genellikle 1 ile 35 arasında değişir. Böylece embriyo oluşma ihtimali oldukça artmış olur.

Yumurta toplama işlemi fiyatı da çiftler tarafından çokça merak edilir. Tedavi ücretleri, seçeceğiniz merkeze ve sizlere planlanan tedavi şekline göre değişmekle beraber daha ayrıntılı bilgi almak ve aklınıza takılan diğer tüm sorularınız için merkezimize uğrayabilir ya da 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: