Bizi Takip Edin!
Hasta hikayeleri, bilgilendirici videolar ve çok daha fazlası sosyal medya hesaplarımızda
Halk arasında verem ismiyle de bilinen tüberküloz, solunum yoluyla bulaşan bir akciğer rahatsızlığıdır. Mycobacterium Tuberculosis adındaki bakterilerin yol açtığı verem hastalığı, önlenmemesi ya da tedavi edilmemesi durumunda hayati sonuçlar doğurabilir.
Mycobacterium Tuberculosis bakterisi, cinsel ilişki yoluyla da kişiden kişiye geçebilir ve bu gibi durumlarda “rahim veremi” adı verilen rahatsızlığa yol açar.
Rahim ağzının iltihaplanmasıyla ileri evrelere ulaşan rahim tüberkülozu, ağrılı ve sancılı bir sürece yol açması sebebiyle kısa sürede teşhis edilebilir.
Akciğer veremi, tedavi edildikten sonra üreme sistemi üzerinde herhangi bir hasar bırakmazken rahim veremi yaşayan kadınların ise doğurganlıklarını koruyabilmek için titiz bir tedavi süreci geçirmelerinde yarar bulunur.
Siz de “tüberküloz geçirmiş birisi hamile kalabilir mi”, “verem tekrar eder mi” ya da “rahim tüberkülozu nasıl bulaşır” sorularına yanıt arıyorsanız, bu yazının devamını inceleyebilirsiniz.
Hem akciğerde hem de rahimde tüberküloza rastlanabilmesi, pek çok kişinin “verem nedir” sorusuna yanıt aramasına yol açar. Verem, bakteriler yoluyla yayılan ve tutulum gösterdiği organda ciddi tahribatlara neden olan bir hastalıktır.
20. yüzyılın başlarında salgın hastalıklara yol açan verem, 1920’li yıllarda geliştirilen aşısı sayesinde bugün büyük oranda engellenebilir durumdadır.
Verem aşısı, bebeklikten itibaren uygulanabilir. Aşı olmamış kişilerin vereme yakalanması durumunda ise son derece etkili ilaçlar ve tedavi yöntemleri uygulanır.
Peki verem hastalığının ilk belirtileri nelerdir? Bu sorunun yanıtını verirken, akciğer veremiyle rahim veremini birbirinden ayırmak gerekir. Akciğer vereminin ilk belirtileri şu şekildedir:
Vereme yol açan bakteriler, kadınlarda rahim bölgesini de enfekte edebilir. Rahim tüberkülozuna yol açan bu durumun ilk belirtileri ise şunlardır:
Verem hastalığı, solunum yoluyla kişiden kişiye bulaşan rahatsızlıklardan biridir. Bu sebeple, karşınızdaki kişide vereme yol açan bakterilerden bulunması ve o kişiyle yakın mesafede vakit geçirmeniz, akciğer veremine yakalanmanız için yeterlidir.
Rahim tüberkülozu ise genellikle cinsel ilişki yoluyla kişiden kişiye bulaşan bir problemdir. Mycobacterium Tuberculosis bakterileri, ağırlıklı olarak kadınların cinsel bölgesini etkiler.
Bu sebeple de bir erkek, farkında olmadan verem bakterisi taşıyıcısı olabilir ve bu bakterileri cinsel ilişki yoluyla kadınlara bulaştırabilir.
Aynı zamanda veremli biriyle aynı tuvaleti arka arkaya kullanmak, cinsel bölge hijyenini ihmal etmek, başkasına ait iç çamaşırlarını kullanmak gibi sebepler de rahim tüberkülozuna yol açabilir.
Peki tüberküloz yeniler mi? Bu sorunun yanıtı, uygulanan tedavi yöntemlerine ve kullanılan ilaçlara göre değişiklik gösterir. Vereme yakalandığında kendisine reçete edilen ilaçları düzenli olarak kullanmayan kişiler, tedaviyi takip eden iki yıl içinde yeniden tüberküloz problemiyle karşılaşabilir.
Bu sebeple, tüberküloz teşhisi almış bir hastanın tedavi sürecinin tamamını doktor gözetiminde geçirmesinde, kendisi için önerilen ilaçların tümünü eksiksiz bir şekilde kullanmasında yarar bulunur.
Hastalıktan tamamen kurtulduktan sonra aynı bakteriler sebebiyle yeniden tüberküloza yakalanma ihtimaliniz son derece düşüktür. Ancak verem bakterileriyle yeniden temas etmeniz durumunda bir kez daha tüberküloz hastalığı yaşama riskiniz her zaman mevcuttur.
Bu sebeple, doktorunuzdan onay alarak farklı verem türlerine karşı koruyucu etki gösteren aşılardan yararlanmanız hayati derecede önem taşır.
Tüberküloz gebeliği etkiler mi sorusu, pek çok kişi tarafından sorulur. Bu soruya yanıt verirken tüberküloz türlerini birbirinden ayırmakta yarar bulunur. Akciğer veremi, üreme sistemi üzerinde herhangi bir hasar bırakmaz.
Bu sebeple, solunum yoluyla vereme yakalanmış kadınlar, tedavileri tamamlandıktan ve verem hastalığı vücudu terk ettikten sonra kolayca hamile kalabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken detay, hastalıkla hamilelik arasındaki süredir.
Akciğer veremi, şiddetli bir rahatsızlık olması sebebiyle vücudu zayıf düşürür ve metabolizmayı güçsüzleştirir. Bu sebeple de verem geçirmiş kadınların daha sağlıklı bir gebelik süreci yaşayabilmeleri için metabolizmalarını yeniden güçlendirmeden hamile kalmamaları önerilir.
Rahim tüberkülozu, doğrudan üreme sistemi içinde gelişen bir rahatsızlık olması sebebiyle doğurganlığı da etkileyebilir. Tüberkülozun rahimde, yumurtalıklarda ve tüplerde kalıcı hasar bırakıp bırakmayacağı ise hastalığın seviyesine, hangi evrede teşhis edildiğine ve ne şekilde tedavi edildiğine göre değişir.
Erken dönemde fark edilen ve doktor gözetiminde tedavi edilen rahim tüberkülozunun kalıcı kısırlığa yol açma riski düşüktür. Geç fark edilen, ihmal edilen ya da bilimsel olmayan yollarla tedavi edilmeye çalışılan rahim veremlerinde ise yumurtalıklarda ve tüplerde kalıcı hasar oluşabilir. Bu hasar da infertilite probleminin yaşam boyu sürmesine neden olabilir.
Hem akciğer hem de rahim tüberkülozlarında, hastalığı süren kadınların hamile kalması önerilmez. Tüberkülozun zorlu bir rahatsızlık olması ve ağır ilaçlarla tedavi edilmesi, gebeliği olumsuz şekilde etkileyebilir.
Veremin vücut üzerindeki olumsuz etkileri de hamileliğin zor bir şekilde geçmesine yol açabilir. Hamileyken tüberküloza yakalanan kadınlarda ise çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Gebelikte tüberküloz tedavisi, hastalığın seviyesine ve evresine göre farklılık gösterir. Acil olmayan durumlarda, anne adayının yaşam kalitesini iyileştirecek takviyeler kullanılır ve tüberkülozu giderecek ilaçların kullanımı, doğum sonrasına bırakılır.
Tedaviye hemen başlanması gereken durumlarda ise hem annenin hem de anne karnındaki fetüsün verem sürecini hasarsız bir şekilde atlatması için hamileliğe zarar vermeyecek ilaçlar tercih edilir.
Hamilelik, kadın sağlığı ve tüp bebek yöntemi hakkında detaylı bilgi almak isterseniz, Bahçeci Tüp Bebek Merkezi’ni hemen arayabilirsiniz. Tüm sorularınız için 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Danışmak istediğiniz konularla ilgili en kısa sürede sizi arayalım.
Tüm hakları saklıdır © 2010 - 2024 Bahçeci Sağlık Grubu.