Bahceci Tup Bebek Vajinit Nedir? | Bahçeci Sağlık Grubu

Vajinit Nedir?

Vajinanın iltihaplanması olarak da bilinen vajinit, her üç kadından birinin hayatının bir döneminde karşılaştığı rahatsızlıklardan biridir. Hemen her yaş grubunda görülebilen vajinit, üreme dönemi…

Vajinit Nedir?
    

Vajinanın iltihaplanması olarak da bilinen vajinit, her üç kadından birinin hayatının bir döneminde karşılaştığı rahatsızlıklardan biridir.

Hemen her yaş grubunda görülebilen vajinit, üreme dönemi olarak da bilinen ergenlik ile menopoz dönemleri arasında çok daha yaygındır.

Sağlıklı her kadının vajinasından az miktarda berrak ya da bulanık nitelikte beyaz renkte akıntı gelmesi normaldir.

Vajina dokusunun nemli ve sağlıklı kalmasını sağlayan bu türdeki akıntı, vajinanın sağlıklı florasını oluşturur. Hormonal değişimler, gebelik, vajinal duş uygulamaları, antibiyotik kullanımı ve enfeksiyon varlığı gibi bazı etkenlere bağlı olarak vajina florasındaki doğal denge bozulabilir.

Bu da parazit, mantar ve bakterilerin artmasına yol açarak vajina epitelinde (dokuyu oluşturan hücreler) bozulma ve iltihaplanmaya neden olur.

Vajinada, kaşıntı, normalden fazla akıntı ve kötü kokuya yol açan bu durumda tanı ve tedavi için hekime başvurulmalıdır. Sıklıkla sorulan “Vajinit tedavi edilmezse ne olur?” sorusunu yanıtlamadan önce “Vajinit hastalığı nedir?” ya da “Vajinit ne demek?” sorularını cevaplamak gerekir.

Vajinit Nedir?

Vajina, kadının iç organları ile dış ortamın birleştiği bölgedir. Vücuttaki ağız, bağırsak ve vajina gibi mukozal yapıya sahip bölgeler, yabancı mikroorganizmaların yaşaması için uygun nemli ortamlardır.

Mukoza ile mikroorganizma kompleksi ise flora olarak tanımlanır. Vajinada yer alan hücreler, östrojen hormonu taşır. Böylece depolanan glikojenler, laktik aside dönüştürülerek vajenin doğal florasını oluşturur.

Doğal floranın pH (3.8 ila 4.2) dengesi, bu bölgede bazı bakterilerin yaşamasına olanak tanır. Vajende 30 farklı tipte mikroorganizma bulunur.

Laktobasiller, bakteroidesler ve peptokoklar bu mikroorganizmaların başlıcalarıdır. Laktobasiller olarak tanımlanan bu faydalı bakteriler, yabancı mikroorganizmaların çoğalmasına engel olarak vajinanın sağlıklı yapısının korunmasında önemli bir rol oynar.

Laktobasiller, pek çok farklı etkenden dolayı vajinada azalabilir. Bu da pek çok vajinal enfeksiyonun oluşmasını kolaylaştırır. Vajinit ise vajina mukozasının iltihaplanması olarak tanımlanabilir.

“Vajinit nedir?” sorusu bu şekilde de yanıtlanabilir. Laktobasillerin azalmasına yol açan, vajinal duş, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, antibiyotik kullanımı ve hormonal düzensizlikler, vajinit oluşumuna neden olabilir. Ayrıca enfeksiyon varlığı da vajinit oluşumuna yol açabilir. Farklı bir deyişle vajinanın doğal florasının bozulması, vajinitin başlıca sebebidir.

Akıntının artması, kötü koku, akıntıya bağlı oluşan irritasyonun kaşıntıya neden olması başlıca vajinit belirtileridir. Sıkça sorulan “Vajinit nedir, belirtileri nelerdir?” sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.

Vajinit Belirtileri Nelerdir?

Vajinanın flora dengesinin bozulmasına bağlı olarak gelişen vajinit, vajinal akıntı miktarının artması ve kaşıntı ile karakterize bir rahatsızlıktır.

Oldukça yaygın görülen vajinit varlığında kötü koku, cinsel ilişki sırasında ağrı, idrara çıkarken acı gibi belirtilerin yanı sıra vajinal kanama ya da lekelenmeye de neden olabilir.

Sıklıkla sorulan Vajinitin belirtileri nelerdir? sorusu bu şekilde yanıtlanırken merak edilen sorulardan bir diğeri de “Akut vajinit nedir?” veya “Akut vajinit ne demektir?” şeklindedir.

Akut Vajinit Nedir?

Akut vajinit enfeksiyon, bakteri, virüs ve vajinal mantar kaynaklı oluşan iltihaplanmalar olarak tanımlanabilir.

Akut vajinit nedir sorusu, vajinanın geçici ya da kısa süreli olarak iltihaplanması olarak da tanımlanabilir. n76.0 olarak da bilinen akut vajinit, kaşıntı, tahriş, kötü koku ve gri renkte sulu akıntı ile karakterizedir. Akut vajinit tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Tedavi, hastalığa yol açan etkene göre farklılık gösterir.

Akut vajinit n76.0 tanısı alanların sıklıkla sorduğu “n76 0 akut vajinit ne demektir?”, “n76 0 akut vajinit nedir?” ya da “Akut vajinit hastalığı nedir?” soruları bu şekilde yanıtlanabilir.

Atrofik Vajinit Nedir?

Senil vajinit olarak da bilinen atrofik vajinit, menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda sık rastlanan bir durumdur. Menopoz döneminde vajen florası değişir.

Östrojen hormon seviyesinin değişimine bağlı olarak vajen epitelinde glikojen çekilir ve laktik asit üretimi durur. Farklı bir deyişle östrojen hormon eksikliğine bağlı olarak menopoz sonrası dönemde vajinanın pH dengesi değişir.

Bu da vajinada zararlı bakterilerin artmasına yol açarak vajinit oluşumunu kolaylaştırır. Böylece kişide vajinit belirtileri ortaya çıkar. “Senil vajinit nedir?” sorusu da bu şekilde cevaplandırılabilir. Sıklıkla sorulan sorulardan bir diğeri de “Subakut ve kronik vajinit ne demek?” şeklindedir.

Subakut ve Kronik Vajinit Nedir?

6 haftadan uzun süren ya da yılda 4 ya da daha fazla kez tekrarlayan vajinit rahatsızlığı kronik vajinit olarak tanımlanabilir. Akut ile kronik arasında yer alan vajinit ise subakut vajinit olarak tanımlanır. Farklı bir deyişle akut evreyi geçmiş fakat kronikleşmemiş vakalar, subakut vajinit kapsamında değerlendirilir.

“Subakut ve kronik vajinit nedir? soruları bu şekilde yanıtlanabilir. Akut, subakut ve kronik vajinitin etkeni ve belirtileri çoğunlukla aynıdır.

Kronik vajinit, daha uzun sürdüğü için hastalığın görüldüğü bölge ile serviksin yakınlığından dolayı daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

Kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olan kronik vajinit tedavisi için ağızdan ve / veya vajinal yoldan alınan ilaçların yanı sıra tedavi, ozon ve aromaterapi gibi ek uygulamalar ile desteklenebilir.

Vajinit Neden Olur?

Vajinitin en sık rastlanan türü bakteriyel vajinittir. Bu aynı zamanda “Vajinit neden olur?” sorusunun da en yaygın yanıtıdır. Laktobasillerin azalmasına bağlı olarak vajina florasının dengesi bozulur ve vajinit oluşur. Gardnerella vaginalis ya da non-spesifik vajinit olarak da bilinir.

“Gardnerella vajinit nedir?” ya da “Non spesifik vajinit nedir?” soruları, bakteri kaynaklı vajinit türüdür şeklinde yanıtlanabilir. “Bakteriyel vajinit nedir?” sorusu bu şekilde yanıtlanırken, Monilial vajinit nedir? sorusu ise vajinitin bir diğer nedeni olan mantar enfeksiyonudur şeklinde cevaplanabilir. Mantar enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişen vajinitlerin bir kısmı candida türü mantardan kaynaklanır.

Yani Candida vajinit nedir? sorusu da candida mantarına bağlı olarak görülen vajinit türü olarak yanıtlanabilir. Vajinada gerçekleşen iltihaplanma olarak da tanımlanabilen vajinit, menopoz döneminde östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak da oluşabilir.

Bu da “Atrofik vajinit nedir?” sorusunun yanıtı olarak verilebilir. Vajinite yol açan etkenlerin arasında, birden fazla partner, RİA kullanımı, antiseptikler ile yapılan vajinal temizlik, sentetik iç çamaşırı kullanımı, iyi durulanmayan iç çamaşırları, antibiyotik kullanımı ve menopoz yer alır. “Vajinitin sebepleri nedir?” sorusu bu şekilde cevaplanabilir.

Vajinit Adet Gecikmesine Neden Olur mu?

Vajinit, bazı durumlarda adet gecikmesine yol açabilir. Vajina mukozasının iltihaplanmasına yol açan, parazit, bakteri ve mantar gibi yabancı organizmalar, farklı rahatsızlıklara da yol açabilir.

Bu da adet periyodunun değişmesine neden olabilir. Vajinit adet gecikmesine neden olur mu? sorusu bu şekilde yanıtlanırken sıkça sorulan sorulardan bir diğeri de “Vajinit nedir, nasıl tedavi edilir?” şeklindedir.

Vajinit Nasıl Tedavi Edilir?

Vajinit belirtileri ile kişinin hekime başvurmasının ardından hekim, öncelikle kişinin öyküsünü dinler ve ardından kişiyi jinekolojik açıdan muayene eder.

Yapılan laboratuvar testlerinin ardından tanı netleştirilir. Hastalığa neden olan etkene göre tedavi farklı şekillerde yapılır. Candida vajinit tedavisinde antifungal ilaçlar kullanılır.

Bakteriyel vajinit, oral ya da vajinal yolla kullanılan antibiyotikler ile tedavi edilir. Parazitlere bağlı vajinit varlığında ise tedavi, antiprotozoal ilaçlarla yapılır.

Hastalık cinsel yolla bulaşabildiğinden, kişinin partnerinin de tedavi edilmesi önemlidir. Tedavi tamamlanana dek cinsel ilişkiye girilmemelidir.

Vajinit Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Vajinit tedavi edilmediğinde pelvik inflamatuar hastalığı (PIH) ve erken doğum gibi beklenmedik sağlık problemlerine yol açabilir.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: