Bahceci Tup Bebek Vajinal Diyafram (Kadın Prezervatifi) | Bahçeci Sağlık Grubu

Vajinal Diyafram (Kadın Prezervatifi)

Vajinal Diyafram (Kadın Prezervatifi); Doğum kontrol yöntemleri, özellikle güvenilirlikleri ve kullanım şekilleri açısından sıklıkla araştırılan ve merak edilen konulardandır. Kadınlar tarafından kullanıma uygun olan…

Vajinal Diyafram (Kadın Prezervatifi)
    

Vajinal Diyafram (Kadın Prezervatifi); Doğum kontrol yöntemleri, özellikle güvenilirlikleri ve kullanım şekilleri açısından sıklıkla araştırılan ve merak edilen konulardandır.

Kadınlar tarafından kullanıma uygun olan doğum kontrol yöntemlerinden bir tanesi olan vajinal diyafram, halk arasında kadın prezervatifi olarak bilinen bir yöntemdir.

Erkekler tarafından kullanılan kondom (prezervatif) gibi kadın prezervatifleri de sperm hücreleri ile kadın üreme sistemi arasında bir bariyer oluşturur. Peki vajinal diyafram nedir? İşte vajinal diyaframlara ilişkin bilinmesi gerekenler…

Vajinal Diyafram Nedir?

Vajinal diyafram veya kadın prezervatifi, ince ve yumuşak yapılı kauçuk ile kaplanmış özel bir halkadan oluşur. Kadınlar için bir bariyer doğum kontrol yöntemi olan vajinal diyafram; kondom, spiral, doğum kontrol hapı gibi yöntemlere oranla daha az tercih edilse de pek çok kişi tarafından kullanılmaktadır.

Kadın prezervatifi, cinsel birliktelikten önce bir miktar spermisit (sperm öldürücü) krem ile birlikte vajina içerisine yerleştirilir. Tekrar kullanım imkanı bulunan diyaframlar her kullanımdan önce mutlaka ışığa tutulmalı ve herhangi bir hasar ya da yırtılma, delinme gibi bir durum olup olmadığı kontrol edilmelidir. Aksi takdirde hasar görmüş olan diyaframın kullanımı doğum kontrolü sağlamayacaktır.

Vajinal Diyafram Nasıl Takılır?

Vajinal diyafram, cinsel ilişkiden maksimum 2-3 saat öncesinde takılmalıdır. Öncelikle mesanenin boşaltılması gerekir. Eller iyi bir şekilde yıkanmalı ve kağıt havlu yardımıyla kurulanmalıdır. Bunu takiben diyafram da yıkanmalıdır. Bu sayede enfeksiyon riski minimuma indirilecektir. Kullanım öncesinde diyaframın üzerinde herhangi bir delik veya yırtık olmadığı teyit edildikten sonra diyafram üzerine spermisit krem sürülmelidir.

Yeterli miktarda spermisit krem diyaframın kubbe şeklinde olan kısmına sürüldükten sonra diyaframın vajinaya yerleştirilmesi işlemine başlanabilir. Bu işlemin yapılacağı pozisyon kişinin kendini rahat hissettiği bir pozisyon olmalıdır. Birçok kişi tarafından tercih edilen pozisyonlardan biri; ayakta iken bir bacağın kaldırılıp koltuk veya sandalye üzerine yerleştirilmesidir.

Bunu takiben vajina dudakları nazikçe aralanır ve diyafram ikiye katlanır. Diyafram, kubbe şeklindeki kısmı aşağıya gelecek şekilde vajinanın derin kısmında bulunan rahim ağzına yerleştirilir. Bu işlemi yapmakta zorluk çeken kişiler, plastik yerleştiriciler kullanılabilir. Diyaframın doğru yerleştirildiğinden emin olunduğunda cinsel ilişkiye girilebilir.

Tüm bu anlattıklarımız, vajinal diyaframlar hakkında genel bilgiler olmakla birlikte diyafram türleri arasında kullanım farklılıkları olabilir. Bu nedenle en doğru kullanım talimatları için vajinal diyaframın ekinde verilen prospektüsün incelenmesi gerekir.

Diyaframın Doğru Yerde Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Diyaframın doğru yerleştirilmesi için diyafram halkasının arka kısmının serviksin (rahim ağzının) arkasına, diyaframın ön kısmının ise pubis kemiğinin üst kenar kısmına denk gelmesi gerekir. Diyafram takıldıktan sonra serviksin tamamen kapatılmış olduğu nazikçe kontrol edilmelidir.

Diyaframın kubbe kısmına işaret parmağı yardımıyla bastırıldığında serviks hissedilebiliyorsa veya halkanın çevresi parmak yardımıyla takip edildiğinde rahim ağzına giden yolun kapalı olduğu anlaşılıyorsa diyafram doğru yerde demektir.

Cinsel ilişki gerçekleştikten sonra 6-8 saat gibi bir süre boyunca diyafram kesinlikle çıkarılmamalıdır. Aksi taktirde bu süreç boyunca diyafram çıkarıldığında gebelik riski ortaya çıkabilir. Bu süreç içerisinde yeniden cinsel ilişkiye girilecek olursa, diyaframın kubbe kısmına yeniden spermisit sürülmelidir.

Vajen içerisinde yer alan diyaframın üzerindeki spermisit kremini tazelemek için plastik aparat kullanılabilir. Diyafram, bekleme süresi dolduktan sonra işaret parmağının yardımıyla halka kısmından tutularak çıkarılabilir. Enfeksiyon riskinin azaltılması için diyaframın çıkarılmasından sonra mesane boşaltılmalıdır. Her kullanımın ardından diyafram iyice yıkanıp kurutulmalıdır. Diyafram 24 saatten fazla bir süre boyunca kesinlikle vücutta tutulmamalıdır.

Vajinal Diyafram Nerede Satılır?

Kadın prezervatifi nerede satılır sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından merak edilir. Tıpkı kondom gibi bir bariyer doğum kontrol yöntemi olan kadın prezervatifleri, reçetesiz olarak eczanelerden satın alınabilir. Doğum kontrol yöntemi olarak vajinal diyafram kullanmaya karar veren kadınların kullanmaya başlamadan önce kadın doğum uzmanlarına danışmasında fayda vardır.

Bazı kadınlarda üreme kanallarının anatomisi veya doğum yapmış olmaya bağlı vajinanın esnemesi nedeniyle vajinal diyafram kullanımı mümkün olmayabilir. Bu nedenle hem sağlığın korunması hem de doğum kontrol yönteminin güvenilirliğinin artırılması için, ilk defa kadın prezervatifi kullanacak olan kişilerin hekime danışması önerilir.

Vajinal Diyaframın Avantajları ve Dezavantajları

Vajinal diyafram avantajları ve dezavantajları açısından birçok açıdan değerlendirilebilir. Öncelikle bu yöntem, uygun şekilde kullanıldığında %90-98 gibi yüksek bir koruma oranına sahiptir. Kadın prezervatiflerinin en büyük avantajı nispeten ucuz olması, yeniden kullanılabilmesi ve koruyuculuk oranının yüksek olmasıdır.

Bariyer bir korunma yöntemi olması nedeniyle bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Ayrıca küçük ve kolay taşınır olması da avantajları arasında sayılabilir. Dezavantajlarına bakılacak olursa vajinal diyaframlar, kondom kullanımı kadar güvenli olmadığından mutlaka bir uzman hekimin önerisi ile kullanılmalıdır.

Takılıp çıkarılması nispeten zordur ve kadının kendi vücudunu tanımasını, bu konuda tecrübe edinmesini gerektirir. Bir diğer dezavantajı, bulaşıcı hastalıklara karşı korunmada kadın prezervatiflerinin kondom kullanımı kadar etkili olmayışıdır.

Buna ek olarak doğru şekilde kullanılmaması veya hijyene dikkat edilmemesi gibi durumlarda vajinal diyaframlar, idrar yolu enfeksiyonlarına ve vajinal enfeksiyonlara yakalanmayı kolaylaştırabilir.

Bazı kişilerde kauçuk veya spermisit kremlere karşı alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Bu durumda kaşıntı, kızarıklık, yanma gibi sorunlar görülebilir ve mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekir. Daha önceden doğum yapmış olan kadınlar için vajinal diyafram kullanımı uygun değildir.

Bazı kadınlarda üreme sisteminin anatomik yapısı kadın prezervatifinin kullanımı için uygun olmayabilir, bazı kişilerde ise bu yöntemin kullanımı çok rahatsız edici olabilir. Ayrıca doğum olmasa da gebelik, düşük, aşırı kilo alıp verme, pelvik bölgeye ilişkin cerrahi operasyon geçirmiş olma gibi durumlarda da vajinal diyafram kullanmadan önce jinekoloji uzmanlarına danışılmalıdır.

Kadın Prezervatifi Fiyatı Nedir?

Kadın prezervatiflerinin farklı boyut ve türleri bulunur. Bunlar arasında fiyat da farklılık gösterir. Genel olarak kadın prezervatifleri, erkek kondomlarına oranla daha pahalıdır. Fakat yeniden kullanım imkanının bulunması nedeniyle sürekli kondom kullanımına göre daha az maliyetli olabilir.

Hangi marka ve hangi malzeme kalitesindeki kadın prezervatifini kullanacağınıza karar vermeden önce hekiminize danışmanızda fayda vardır. Hekiminiz tarafından önerilecek olan ürünü tercih etmeniz, doğum kontrol yönteminin etkinliğini artıracaktır.

Siz de doğum kontrol yöntemi olarak vajinal diyafram kullanmak istiyorsanız detaylı jinekolojik muayeneden geçebilir ve bu yöntemi kullanmak için uygun olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: